BLOGKERESŐ

2022. április 8., péntek

Krémmánia kedvenc korrektorpaletták & tippek, hogyan használd őket

Akár néhány pattiról, pigmentfoltról vagy szem alatti karikákról van szó, egy jól összerakott korrektorpaletta hasznos, ha kéznél van. De hogyan válasszuk ki a megfelelőt, és egyáltalán, mire érdemes figyelni használatakor? Mindezekről Páll Adrienn sminkmestert, a NewSchool of Makeup alapítóját és vezető oktatóját kérdeztük.


Több okból is érdemesebb palettában gondolkodni egyetlen szín helyett

A sminkmester szerint megfelelő fényvédelem mellett is változik a bőrünk színe, nyáron valamivel sötétebb, télen világosabb. Ráadásul korrektort az arc több területére is teszünk, amelyeken a bőrszín egészen eltérő, attól függően, hogy lilás karikákról, piros pattanásokról, sérülésekről vagy sárgás-barnás pigmentfoltokról van szó. 

Korrektor szemkörnyékre

„Tapasztalataim szerint a szemkörnyéki bőr tónusa a különböző elszíneződések, hajszálerek miatt gyakran pigmentáltabb - mondja Páll Adrienn. - A szemhéjra különösen jellemző, hogy barnásabb árnyalatú, és attól függően, milyen a vérkeringés az arc ezen területén, a szem alatti bőr lehet zöldesebb, lilásabb, vörösesebb árnyalatú, amiket korrektorral tudunk megfelelően kompenzálni."

Tévhit azonban, hogy a korrektornak mindig egy árnyalattal világosabbnak kell lennie alapozónknál! Mindig a szemkörnyéki karikák tónusának, színének a mélységét kell nézni, és abból kell egyet visszavenni.

Egy egyszerűsített példánál maradva, ha veszünk egy 2-es alapozót, és ugyanettől a márkától egy 1-es korrektort, akkor az arctónusnál alapvetően sötétebb karikákra az nagyon világos lesz. Ez túlzó, és a sminkmester tapasztalatai szerint a szín gyakran el is szokott szürkülni. A karikák (példánknál maradva) 3-4-es, akár 5-ös értéket is hozhatnak. „Irreális az arcunknál világosabbra sminkelni a szemkörnyéket, az emberi arc nem így néz ki, hiába láthatjuk ezt időnként az Instagramon is. A szemüreg az arc legmélyebb területe, az legyen a célunk, hogy egy színre hozzuk az arcunkkal. A művészet az, amikor úgy tudjuk eltüntenti a sötét karikákat, hogy megjelenik a bőrtónus a szemkörnyéken is. Akkor lesz üde, természetes a megjelenés."

Korrektorpaletta kiválasztásánál fontos tudnunk azt is, milyen tónusú a bőrünk. A sárgás, arany tónusú bőr karamellás árnyalatúra, a rózsás tónusú bronzra tud barnulni. Fontos, hogy ne csak a paletta színmélységére figyeljünk, hanem arra is, hogy a megfelelő tónusú színeket tartalmazza.

A sminkmester úgy látja, a szemkörnyéki elszíneződések itthon leginkább a világos bőrűekre jellemzők, amiket esetükben azok a rózsás tónusú korrektorok tudnak semlegesíteni, amikben van egy kis barackos élénkség. Még akkor is, ha alapvetően arany tónusú bőrünk, ugyanis ha sárgásat viszünk fel, inkább fáradtabb lesz a tekintet, míg a rózsás-barackostól üdébb.

Korrektorok pattanásokra, bőrhibákra

Pattanások, bőrhibák esetén már a bőrtónusunknak megfelelő színt válasszuk ki. A színmélység tekintetében általában 2-3 változatban szokták legyártani a palettákat, ezek közül itthon általában a light és médium szokott működni. Páll Adrienn azonban azt tanácsolja, ha van rá lehetőségünk, vásárlás előtt kérjük ki szaktanácsadó segítségét, netről laikusként rendelni igazi vakrepülés.

Gyakoriak a palettákban a zöld és lila színek, amik a komplementer árnyalatok elve alapján dolgoznak. Kipirosodásra hajamos, és/vagy rosaceás bőr esetén a zölddel tudjuk semlegesíteni pirosas részeket, azonban a sminkmester óva int mindenkit a túlzott használattól, nehogy zöld legyen az arcunk.

A lila korrektor a sárga részeket semlegesíti, ilyen lehet a bőr  foltszerűen intenzívebb, sárgás elszíneződése. A mértékletes használat azonban ennél is épp úgy javasolt, mint zöld társánál.

Milyen legyen a korrektor textúrája?

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk az arany középutat. Páll Adrienn tapasztalatai szerint a túl krémes textúra nem jó, felkenve összegyűrődik. A púderes változatok érett bőr esetén különösen kerülendők, beleülhetnek a szarkalábakba, kéretlenül kiemelve a legapróbb kis ráncokat is. „Textúra tekintetében a semi-matte korrektorpalettákat tartom a legjobbaknak."

Korrektor és sorrend

Gyakran felmerül kérdésként, mikor vigyük fel a korrektort, az alapozó előtt vagy után? A sminkmester javaslata az, hogy érdemes alapozóval kezdeni, az ugyanis már ad egy alap fedést, így kevesebb korrektor kell. Ha azonban több színkorrekció szükséges, akkor mehet akár még egy vékonyka réteg alapozó a korrektor fölé, amivel összedolgozzuk az arc egyes területeit.

Fontos azonban hangsúlyozni,  hogy szemhéjra ne tegyünk alapozót! Ezt a területet minden esetben korrektorral hozzuk a megfelelő színűre.

Krémmánia kedvenc korrektorpaletták


Bár az megállapítható, hogy a szóló színek, applikátoros változatok vannak túlsúlyban, azért korrektorpalettákból sincs hiány. Jó áras példány a Catrice Allround Korrektor, ami esetén a zöld színt sok kritika érte, ám a többi árnyalat egy kellemes közepes fedést nyújt, a színek jól keverhetők egymással is. A profi sminkcucc nem nála kezdődik, ám első kísérletezésekhez jó lehet.

A MAC Studio Conceal And Correct Palette már egy egészen más szint, a paletta többféle árnyalatban érhető el itthon is. Dicsértétek a fedését, azt, hogy jól lehet a színeket keverni egymással aktuális bőrszínünknek megfelelően. Pirosságra, foltokra, szemkörnyékre is bevált kipróbálóinak.

A NYX Color Correcting Paletta színötös értékelésű a KM-en, azt írtátok, egész vékonyka rétegben is szuper a fedése, megfelelő az állaga, így jól eldolgozható, építhető, és a színek is jól működnek a bőrön, az eredmény pedig kimondottan tartós.  

Amazonos kedvencet is mutatunk, a Coastal Scents Eclipse Concealer Paletta annak ellenére is sok véleményt gyűjtött be, hogy csak online, külföldről szerezhető be. A 15 színt tartalmazó gigapaletta talán már túl sok árnyalatot is tartalmaz, de kétségtelenül jól kombinálhatók, keverhetők, igaz többen írtátok, hogy száraz bőrre nem a legjobb választás. Fedése jó, állaga a visszajelzések alapján közepes. 

A Makeup Revolution Ultra Base Színkorrektor Paletta színek jól pigmentáltak, megfelelő fedést biztosítanak és állaguk miatt szépen eldolgozhatók. Mindenféle bőrproblémára találni benne fedőszínt, és a tartósságát is megfelelőnek tartottátok.


1 megjegyzés:

  1. Szerintem az a Coastal Scents paletta eléggé idejét múlt,a legutóbbi értékelés 2015-ös.... én nem tettem volna bele.

    VálaszTörlés