BLOGKERESŐ

2022. április 17., vasárnap

Hatóanyag-mustra: víz

A kozmetikumok leggyakoribb összetevője a víz, mégis, olyan kevésszer esik szó róla. Ezzel most szakítunk, és összefoglaljuk nektek, mi mindent érdemes tudni róla bőrápolási szempontból.

Ha vízbázisú kozmetikumról beszélünk, az esetek döntő többségében a vizet rögtön az INCI legelső helyén találjuk, tekintve, hogy ezt tartalmaz a legnagyobb arányban a készítmény. 

A vízben oldódó összetevők számára biztosítja a megfelelő közeget, a kozmetikumokban legtöbbször deionizált vagy tisztított vizet (ásványi sóktól megtisztított vizet) használnak a termék tisztasága érdekében. A tisztított víz előállítható desztillálás, deionizálás, mebránszűrő alkalmazása (fordított ozmózis vagy nanofilter) és elektrodialízis segítségével is. A vízben lévő oldott szárazanyag tartalom bármely eljárás alkalmazása esetén 10mg/l érték alatt marad, a kozmetikai iparban az 1mg/l alatti érték jellemző.

Ahogy Paula Begoun írja, bőrünk számára vízből 10%-os koncentráció elegendő a kozmetikumok esetén ahhoz, hogy bőrünk puhább, rugalmasabb legyen, ennél többre valójában nincs szüksége belőle a stratum corneumnak, bőrünk külső rétegének. Érdekes az is, hogy különböző tanulmányok szerint a száraz és zsíros bőrnek szinte azonos a víztartalma, szignifikáns különbség e tekintetben nem kimutatható. 

A bőrbe jutva a víz hidratáló hatással bír, ám csupán vízzel érintkezve ez nem valósul meg, sőt, így inkább vizet von ki a bőrből, szárítja azt.

Termálvizek bőrápoló hatása

Érdemes szót ejteni a termálvizekről is, melyek a Vichy-től az Uriage-on át az Avéne és La Roche-Posay márkákig számos brand termékeinek alapját képezik. A termálvizek természetes vízforrásból közvetlenül kinyert vizek, amelyek a hazai szabályozások szerint a geotermikus aktivitásoknak köszönhetően 30 °C foknál melegebb hőmérsékleten jutnak a felszínre. Számos ásványi anyagot tartalmazhatnak, azonban e tekintetben nem szabad összekeverni őket a gyógyvizekkel, amelyek ásványi anyag tartalma jóval magasabb. Magyaroroszágon az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdői Főigazgatóság engedélyével lehet egy vizet gyógyvíznek minősíteni. Balneoterápián belül számos bőrkezelés is található (például ekcémás, psoriasisos bőrbetegségekre), melyek a gyógyvizek hatákonyságán alapulnak, illetve ha célirányosan keresgélünk, találhatunk gyógyvizes kozmetikumokat is, ám ezek közel sem annyira ismertek és elterjedtek, mint termálvizes társaik.

A termálvizekben található ásványi anyagok nagyban függnek attól, hol tör felszínre a forrás, illetve ott a víz milyen kőzetrétegeken át halad végig. Jellemzően tartalmaznak nátriumot, káliumot, kalciumot és magnéziumot is, melyek mind a természetes hidratáló elemek (NMF-ek) közé tartoznak.

LabMuffin egy tanulmányból kigyűjtötte a legismertebb termálvizes márkák esetén a vizek összetételét, a lenti táblázatban ezt mutatjuk be:

Mint látható, elég nagy a szórás abban, milyen mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat a felhasznált termálvíz az egyes márkáknál, és az is érthető módon eltérő, hogy az egyes ásványi anyagok milyen arányban találhatók meg bennük. 

Milyen jótékony hatást várhatunk a termálvizektől? Ahogyan arra LabMuffin is rávilágít, a vonatkozó kutatások zöme nem független vizsgálat, ám közöttük is van, ami az elfogultság lekapargatása után is érdekes eredményt nyújt. A La Roche-Posay, Uriage és Avène esetén a termálvizekről UV-károsodás elleni védőhatást mutattak ki, konkrétan az UVB-sugárzáshoz kapcsolódóan, erről általánosságban is sok helyütt olvashatunk, mint a termálvizet tartalmazó bőrápolók pozitív hatása. Azt is tudni vélik, hogy szelén, cink és réztartalmuk okán képesek erre a vizek, ezek ugyanis azoknak a bőrben természetes módon megtalálható antioxidáns enzimeknek a működéséhez nagyon fontosak, melyek az UV-fény hatására keletkező szabad gyököket ártalmatlanítják. 

Ezenfelül a termálvizek a bőr gyulladásos problémáit is enyhíthetik, csökkenthetik a bőrirritációt. A  La Roche-Posay terméke esetén azt mutatták ki, hogy enyhítette az SLS bőrirritáló hatását, és psoriasis problémák esetén is javulást hozott, az Avéne termálvíz az ekcémás problémán segített, illetve a baktériumok okozta gyulladásos problémákat, továbbá az aknékezelések, a tretinoin mellékhatását is enyhítette.

Vízivás és a bőr

A vizet persze nemcsak "magunkra kenhetjük", meg is ihatjuk, amivel kapcsolatban gyakran szembejön velünk az állítás: ha nem iszunk elég vizet, bőrünk is szárazabb lesz. Azonban, ahogyan arra Dr. Tamási Béla bőrgyógyász rámutatott egy interjújában“számos kutatás bizonyította már, hogy a bőr hidratáltsága nem függ a folyadékbeviteltől, a szervezet szabályozó-rendszerei ennél sokkal hatékonyabban működnek. Minimális különbség a bőr hidratáltságában körülbelül napi 5 liter folyadékbevitel környékén volt megfigyelhető a kísérletekben, de ez sem volt szignifikáns, azaz a különbséget a véletlen is okozhatta. ... a szervezet nagyon okosan szétosztja [az elfogyasztott vizet]a “rászorulók” között. Nem tudjuk csatornázni, hogy most ez a pohár víz csak a bőrömbe vagy csak a májamba menjen.”

Arcpermetek a Krémmániáról


A Vichy Eau Thermale Termálvíz Spray kizárólag Vichy termálvizet tartalmaz, jótékony hatását erre alapozza. Azt írtátok róla, hogy nyugtatta a bőrt, nemcsak hidratálta, nyári melegben is hasznos volt érzékeny bőrre is. Arcápolási rutin több pontján is használjátok, és ha sminkre fújjátok, azt sem bántja.

Az Avéne Thermal Spring Water esetén is hasonló pozitívumokat írtatok, télen a bőrszárító fűtés, nyáron a légkondi, napozás, izzadás esetén szuper hidratáló, frissítő és nyugtató arcpermet. Működik krém felett, krém alatt, kipróbálói zöme nagyon elégedett volt vele.

A La Roche-Posay Termálvíz Spray szintén termálvíznek köszönheti jótékony hatásait, kipróbálói elégedettek frissítő, hidratáló képességével, és esetében is egyértelműen tapasztalták a bőrnyugtató hatást. Mindezek miatt télen-nyáron egyaránt jól használható és kihasználható, az arcápolási rutinba remekül beilleszthető, és jól járunk, ha napközben is kéznél van.

Az Uriage Termálvíz Spray már csaknem háromszáz értékelést kapott a Krémmánián, melyek alapján a 4,66-os átlagos értékelés kiválónak mondható. Mivel szuperül remekel mind hidratálás, mind bőrnyugtatás terén, sokatoknál napi szintű lett a használata. Megfelelően oszlatja a vizet, gyorsan felszívódik, krémek, szérumok alá- és fölé is használhatjuk, és a smink sem folyik meg, ha ráfújjuk.

Az Omorovicza Magyar Királynő Permet egy igazi luxusdarab a témában, aminek már csak a fújókájáról is ódákat zengetek. Nem tisztán termálvizes spray, de termálvizet is tartalmaz, valamint narancsvirág-, rózsa- és zsályakivonatot is. Kellemes illata van, frissít és hidratál, kipróbálói szeretik vele kezdeni és zárni a napot.

Az Institut Esthederm Cellular Water Mist egy picit kakukktojás, ugyanis nem termálvizet, hanem a márka által szabadalmaztatott celluláris vizet tartalmaz, aktív hatóanyaga megnöveli az utána alkalmazott arcápolók hatását és kiválóan hidratál, frissít is. Eddig kevés vélemény futott be rá, de akinek bejött, úgy tapasztalta, többet nyújtott számára más termálvizes készítménynél, bőre puhább, selymesebb lett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése