BLOGKERESŐ

2022. május 13., péntek

Hatóanyag-mustra: Urea

Hidratáló összetevő, NMF, de pontosan mit tud az urea, amiért olyan népszerű? Most kiderül.


Az urea több mint hidratáló

Az urea a bőrben természetesen is megtalálható, úgynevezett Természetes Hidratáló Elem (Natural Moisturizing Factor = NMF), mely vízmegkötő, humektáns tulajdonsággal rendelkezik, így nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy bőrünk hidratált, rugalmas és feszes legyen. (Igen, a vizletben is megtalálható, ám nem kell aggódni, a bőrápolókban található ureának ahhoz semmi köze.) 

A felhám (epidermis) legkülső rétegének, a stratum corneumnak fontos védelmi funkciója van (lásd: bőrbarrier), amely nemcsak abból áll, hogy megakadályozza a nem kívánt szennyeződések, mikrobák bejutását a szervezetbe, de abból is, hogy megelőzze a vízvesztést. E funkció ellátásában az NMF-ek játsszák a főszerepet, köztük az urea is, mely a bőrben található NMF-ek 7 százalékát teszi ki. Nem ez a legnagyobb arányú komponens, ám ettől még hiányát igencsak megérezhetjük - és megláthatjuk.

Az ureának ugyanis azon felül, hogy vízmegkötő szereppel bír, vagyis segíti a bőr vízmegtartását, még gyengéd keratolitikus hatása is ismert. Ennek a mikrohámlasztó hatásnak a lényege, hogy az elhalt hámsejtek közti kapcsolatokat megbontja, így a bőrmegújulási folyamatot támogatja, és ez által javítja annak vízmegkötő képességét. A bőrbarrier épségének fenntartásához is hozzájárul, vizsgálatok alapján fokozza az antimikrobiális peptidek aktivitását.

Kutatások alapján, bőrápolók esetén 10-40 % közötti koncentrációban képes javítani a bőrállapotot az olyan extrém bőrszárazsággal járó bőrbetegségek esetén is, mint az ichthyosis (halbőrűség), a xerosis, a pikkelysömör, az ekcéma vagy a seborrheás dermatitis. Az összetevő ráadásul enyhíti a viszketést is, ami ezen bőrproblémákkal gyakorta együttjáró, kellemetlen tünetként jelentkezhet.

A Cosmetics Info adatbázisa alapján az összetevő használata biztonságos, rövid- és hosszú távon sem jár kockázattal az ureát tartalmazó kozmetikumok használata. Nagyobb koncentráció esetén is alacsony a mellékhatások kockázata, ilyen a mikrohámlasztó hatásához köthető, mely miatt csípő, égető, viszkető érzés jelentkezhet, mint a bőrirritáció tünete. 

Az ureáról tudható, hogy növeli a kozmetikumok más összetevőinek felszívódó képességét. A Healthline ezt abból a szempontból emeli ki, hogy ily módon, ha bőrünk érzékeny más, az adott kozmetikumkban található összetevőre, úgy valamelyest növelheti az esélyét, hogy az bőrérzékenység jelentkezni fog. 

Ám mindettől nem kell megijedni, egy átlagos, 10 százalék körüli ureát tartalmazó, jól formulázott készítmény nagy eséllyel semmi gondot nem fog okozni urea tartalma miatt.

Top ureás kozmetikumok a Krémmánián



A CeraVe SA Bőrsimító Hidratáló Krém 10% ureát tartalmaz, bőrsimító, nyugtató és hidratáló hatása miatt a Krémmánián is kedvelt testápoló. Testes, de egészen jól felszívódó, szalicilsav és LHA tartalmának köszönhetően finoman hámlasztja a bőrt, keratosis pilaris esetén sokat segíthet a bőrkép állapotán.
A Helia-D Hidratáló Kézkrém Ureával és Körömvirággal már több mint 160 értékelést kapott a Krémmánián, és még így is szuper átlag pontszámmal rendelkezik. A száraz bőr ápolására is megfelelő, gyorsan felszívódik, a bőr selymes, puha tapintású lesz, érezhetően megfelelően hidratál. Mindennapos használatra szánt, kellemes illattal.
A Balea Ureás Lábápoló Krém a Krémmánia legnépszerűbb ureát tartalmazó kozmetikuma, az extra száraz lábakra szánt krém ennek megfelelően 10% ureát tartalmaz. 260 véleménynél is még 4,59-es az értékelése, sokatoknak bevált a repedezett bőr ápolására is és illatát is kellemesnek találtátok.
Az Eucerin 5% Urea Nappali Arckrém a kifejezetten száraz, feszülő bőrre kifejlesztett arcápoló, mely 5% ureát tartalmaz. Állaga mégis könnyed, nagyon jó értékelésekkel bír, a száraz, hámló bőrt is sokatoknál pár nap alatt rendbe tette. 
Lactovit Lactourea Regeneráló Tusfürdő egy tejsavból és ureából álló elegyet tartalmaz 10 százalékos koncentrációban, amelyről azt írtátok, nagyon kellemes, krémes állagú, és nem hogy nem szárítja, inkább még hidratálja is a bőrt. Száraz bőrűek is kedvelték, illata kellemes, nem tolakodó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése