BLOGKERESŐ

2022. augusztus 26., péntek

Hatóanyag-mustra: E-vitamin

Annyira megszoktuk jelenlétét a krémekben, hogy talán el is felejtettük, mennyire szuper összetevőnek számít az E-vitamin. Elmondjuk, mi mindent nyújthat bőrünk számára.



Az E-vitamin - Tocopherol - egy zsírban oldódó, antioxidáns hatású vitamin, kimondottan jó felszívódó-képességgel. Kimutatható mértékben véd az UVB-sugárzással szemben, csökkenti az UVB-sugárzás okozta bőrkárokat, a napsugárzás okozta sejtsérülések mértékét. Emolliens tulajdonságokkal is rendelkezik, a kozmetikai gyártóknál pedig sanszos, hogy ő a kedvenc gyerek, olyan könnyű formulázni, nincsenek mellékhatások és annyira olcsónak számít. 

Ahogyan Dr. Leslie Baumann Cosmetic Dermatology könyvében olvasható (293.old.), az E-vitamin az elsődleges lipidoldékony antioxidáns a bőrben, amely megvédi a sejteket az oxidatív stressztől. Védi a bőr sejtmembránjait a peroxidációtól, vagyis attól, hogy a lipidmolekulák szabadgyök-állapotba kerüljenek.

E + C

Érdemes hangsúlyozni vele kapcsolatban, hogy az E-vitamin tényleg szuper antioxidáns, szabadgyökök semlegesítésében profi, bőven egy lapon említhetjük az olyan, most épp talán felkapottabb vitaminokkal mint az A-vitamin (retinol) vagy a C-vitamin, utóbbival ráadásul különösen jól együtt is működik. A C- és E-vitaminok úgynevezett hálózati antioxidánsok, amik növelik egymás hatékonyságát, ezért különösen érdemes olyan C-vitaminos készítményt vásárolni, mely E-vitamint is tartalmaz. Már csak amiatt is, mert amilyen jól az E-vitamin véd az UVB-sugarakkal szemben, olyan jól teszi ezt a C-vitamin az UVA-sugarakkal, így kettejük kiváló védelmi rendszert jelentenek bőrünk számára.

Árnyaljuk azért kicsit ezt a képet

Az E-vitamin mennyiségére vonatkozóan Dr. Leslie Baumann könyvében azt találjuk, hogy kutatások alapján 5%-os E-vitamin tartalmú kozmetikum már szignifikáns eredményt mutatott. Hozzáteszi, egy másik kutatás szerint, ami az E-vitamin szájon át történt szedésére vonatkozott, napi 400 NE alfa-tocopherol szedése nem mutatott ki semmilyen szignifikáns változást a bőr állapotában. Más hivatkozott kutatás elvégzői pedig arra jutottak, hogy C-vitaminnal valóban érdemes kombinálni, ugyanis 1%-nyi tiszta E-vitamin és 15%-nyi C-vitamin kombinációja sokkal eredményesebben védett az UV-sugárzás ellen, mint bármelyik külön-külön. 

E-vitaminból nem csak egyféle létezik

Négy altípusát különböztethetünk meg, melyek frappánsan az 

- alfa
- béta
- gamma és
- delta előtagokat kapták.

A szupererő szempontjából egyáltalán nem mindegy, melyikről beszélünk, a legaktívabb antioxidáns közülük az alfa-tocopherol, és ahogy sétálunk végig a görög ábécén, úgy lesz egyre lomhább a vitamintípus is. Ezért, ha a gyártó külön kihangsúlyozza, készítménye alfa-tocopherol hozzáadásával készült, megnyugodhatunk, a legjobb változat került krémünkbe. Vagy mégsem?

Tocopherol vagy Tocopheryl acetate?

A kozmetikumokban a leggyakrabban mégsem találkozunk Tocopherollal, már ha arra gondolunk, hogy abban a tiszta E-vitamin nyomait szeretnénk fellelni. Gyakoribb, hogy egy származékot, a Tocopheryl acetate-ot tartalmazzák, mely a tiszta E-vitamin észterezett változata, de előfordul az Alpha-tocopheryl linoleate származék is. 

Ennek oka, hogy a származékok valamivel stabilabb összetevőnek számít, ami fontos szempont a kozmetikumok eltarthatósága szempontjából. Másfelől azonban kevésbé jól szívódnak fel a bőrbe, így hatékonyságuk is alacsonyabb. Erre mondják, valamit valamiért.

Összességében tehát egy szuper antioxidánsról van szó,azonban - mint minden más összetevőesetén -, nem mindegy, milyen mennyiségben van jelen a készítményekben. Hogy mi a javasolt mennyiség, arra csak a fenti, tiszta E-vitaminra vonatkozó 5%-ot tudjuk elsimételni, túl sok konkrétumot ugyanis nehéz találni a témában. Egy EU-s anyagban azt olvashatjuk, az Tocopheryl acetate körülbelül tízszer gyengébb hatóanyag mint a tiszta E-vitamin, ebből arra következtethetünk, a származékokból nagyonn százalékos mennyiségre lehet szükség, mint tiszta C-vitaminból. 

A Cosmetic Ingredient Review 2002-es anyaga szerint Tocopheryl Acetate, Tocopherol és Tocopheryl Linoleate 2673 formulában volt megtalálható, általában 36%, 5%, és 2%-os koncentráció mértékéig, kivéve az E-vitamin olajat, amiben 100% Tocopheryl Acetate volt. Arról is írnak, hogy az Annex II és Annex III listákban, ami az EU-ban forgalmazható kozmetikumok összetevőire vonatkozó korlátozásokat tartalmazzák (miket nem tartalmazhatnak egyáltalán, vagy miket, csak megadott mennyiségben a kozmetikumok) nem szerepel sem a Tocopherol, sem a Tocophersolan, Tocopheryl Acetate, Tocopheryl Linoleate, Tocopheryl Linoleate/Oleate, Tocopheryl Nicotinate, Tocopheryl Succinate, Dioleyl Tocopheryl Methylsilanol vagy a Potassium Ascorbyl Tocopheryl Phosphate származékai sem. Mindenesetre ha a Phenoxyethanol után kullog az INCI-ben, ráadásul valamelyik szrámazék, különösebben ne várjuk, hogy antioxidáns hatása átütő erejű lesz. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése