BLOGKERESŐ

2023. február 20., hétfő

6 szuper összetevő a szemkrémedben

Hiába van szinte minden arcápolási márka kínálatában szemkrém, az összetevőlistákat átbogarászva kiderül, hogy tényleg hatásos, látványosan is működő (a puffadtságot, sötét karikákat és a megereszkedést megszüntető) szemkrémet találni nem is olyan egyszerű feladat...


Ezért most olyan összetevőket gyűjtöttem össze, melyekről (független) kutatások is bizonyítják, hogy tényleg hatásosak a szemkörnyéki érzékeny, vékony bőr jellegzetes problémáinak kezelésében!

Phytonadione

A Phytonadione, vagyis egyszerűbb néven a K-vitamin egy véralvadás serkentő hatású összetevő, mely vérrögöket okozhat a hajszálerekben, seprűvénákban keletkező vérrögök hatására pedig a kis erek elhalványulnak vagy eltűnnek, így a kozmetikumokban a K vitamint az elszakadt hajszálerek és a szem alatti sötét karikák kezelésére használják. E szerint a tanulmány szerint egy 2% phytonadione, 0,1% retinol, 0,1% C-vitamin és 0,1% E-vitamin tartalmú termék nem csak sötét karikákat, de a ráncokat is képes lehet csökkenteni. Nem egy túl gyakori összetevő, Krémmánián legalábbis alig több, mint 2 tucatnyi terméket találhattok csak, ami tartalmazza, de ez van az Urban Skin RX Vitaleyez Retinol + Vitamin C Complex-ben is, sok más szemkörnyék számára hasznos összetevő, többek közt a már említett retinol és C-vitamin valamint több figyelemreméltó peptid és antioxidáns társaságában.


Dipeptide-2

A Dipeptide-2 egy két aminosavból (valin és triptofán) álló peptidféle. A Truthinaging információi szerint javítja a nyirokkeringést, egész pontosan több márka is bebizonyította már a szem alatti sötét karikák halványítását (sajnos független kutatásokat még nem igazán lehet találni róla). Mivel a szerkezete hasonlít a bőrben található lipidére, ezért természetes hidratáló anyagnak tekinthető, mely segít megőrizni a hám ép sejtközi szerkezetét, elősegíti a bőr gyógyulási folyamatát és megakadályozza a bőrirritációt. Az összetevő vízzel, glicerinnel, Hesperidin Methyl Chalcone-val, Steareth-20-al és Palmitoyl Tetrapeptide-7-el alkotja az ún.  Eyeliss nevű hatóanyagot, mely az ígéretei szerint segít megelőzni a szem alatti karikák, puffadás és táskák megjelenését. Az Eyeliss nevű hatóanyag megtalálható a La Mer The Eye Concentrateben és a Benefit It's Potent! Eye Creamben is.


Acetyl Tetrapeptide-5

Az Acetyl Tetrapeptide-5, vagyis az Eyeseryl e szerint a tanulmány és a Futurederm szerint szerint szemápoló készítményekben használva növeli a bőrben a mikrocirkulációt és csökkenti a duzzanatokat. Mivel gátolja a kollagén rostok dezorganizált térhálósodását, így segít a bőr rugalmasságának visszaállításában, a vérerek átjárhatóságának csökkentésével pedig gátolja a szem alatti régióban történő vízfelhalmozódást. Egy tanulmány szerint sokkal hatékonyabb, mint a koffein. Az összetevővel találkozhatunk többek közt a Erborian CC Eye Szemkörnyékápoló Krémben és az olcsóbb szemkrémek közül a Balea Men Lift Effect 24H Szemkrémben.


Albizia Julibrissin Bark Extract

perzsa selyemakác kérgének a kivonata, ami glicerinnel és Darutoside-al kiegészülve alkotja az ún. Beautifeye nevű hatóanyagot, melynek a gyártó által végzett klinikai tesztekben különösen erősnek bizonyult a felső szemhéj megereszkedése elleni hatása, valamint látványosan képes csökkenteni a ráncok mennyiségét (akár -34%) és mélységét (akár -33%), a sötét karikák intenzitását (akár -30-32%) és duzzanatok megjelenését is. Sajnos gyártótól független kutatást nem találtam róla, de attól még egy nagyon ígéretes hatóanyag! :) A legnépszerűbb Beautifeyet tartalmazó szemkörnyékápolók Krémmánián a Hylamide SubQ Eyes és a The Inkey List Caffeine Serum.


Euphrasia Officinalis (Eyebright) Extract

A  glikozidokban, flavonoidokban és tanninokban gazdag orvosi szemvidító kivonata összehúzó, vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően helyileg alkalmazva képes csökkenteni a szem alatti duzzanatokat és sötét karikákat, bár Paula Begoun meg pont ennek az ellenkezőjét állítja. Ez már egy viszonylag gyakori összetevő, a KM egyik kedvenc szemkrémében is a Clinique All About Eyes Richben is ez az egyik kiemelt hatóanyag.


Caffeine

A lista végére hagytam a jó öreg koffeint... :) A Futurederm szerint összetevőnek bőrön alkalmazva három fő hatása van: antioxidáns, vízhajtó (átmenetileg simább bőrt eredményez) és érszűkítő, vagyis a szem alatti puffadás, sötét karikák ellen hatásos lehet (de csak akkor, ha ezt értágulat okozza és nem melanin felhalmozódás), igaz, Paula Begoun ezzel az összetevővel kapcsolatban is szkeptikus, bár azt elismeri, hogy kiváló antioxidáns, szóval azért jó, ha van belőle a szemkrémünkben. Koffein pedig szinte minden szemre való termékben van, a KM-leg The Ordinary Caffeine Solution 5% + EGCG a nevét is erről a hatóanyagról kapta és 5%-nyit tartalmaz belőle!


Összességében

Ha külön szemkrémet szeretnétek használni, akkor én a helyetekben mindenképp olyan szemkrémre vadásznék, ami a fent felsorolt összetevőkből legalább egyfélét tartalmaz, ezen kívül illatmentes, gazdag viszont antioxidánsokban, valamint sejtkommunikáló, bőrnyugtató és -regeneráló összetevőkben. 

Illetve ajánlom még a témában apolka régebbi posztját, melyben azt a kérdést feszegeti, hogy van-e egyáltalán szükségünk szemkrémre!


Ti milyen összetevőkre "vadásztok" a szemkrémetek vásárláskor? Van kedvencetek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése