BLOGKERESŐ

2023. február 24., péntek

Ezért nem dupe a dupe kozmetikum

Komplett iparág épült rá a dupe-okra, vagyis a drágább kozmetikumok olcsóbb változataira, amik (papíron) ugyanazt a hatást ígérik, csak megfizethetőbb áron. Ahogyan azonban Dr. Michelle Wong, azaz LabMuffin rávilágít egy posztjában, az esetek döntő többségében ez egy abszolút félrevezető állítás. Ideje hát rendben szedni ezt a dupe-kérdést.

Mi, vásárlók, árgus szemekkel keressük a jó vételeket, és ez rég nemcsak az akciókról szól, de arról is, hogy miként tudunk a népszerű, drága márkák kozmetikumaihoz hasonlót mi is beszerezni jóval olcsóbban. Miként a divatban a fast fashion, úgy terjedtek el a szépségápolásban is a megfizethető tömegmárkák, melyek nyíltan vagy kevésbé nyíltan, esetleg nem vár dicsőségként, de valamely kultikus termék vagy márka sikerére alapozva kínálnak látszólag hasonló kozmetikumokat.

Nem mindegy, hogy parfüm vagy arckrém dupe-járól van szó

Mióta pedig az influenszertársadalom kiépült, még inkább a figyelem középpontjába kerültek az olcsóbb verziók, az elmúlt időszak gazdasági helyzete pedig csak tovább igazított a fókuszon. Dupe lehet parfüm, gondoljunk csak a Zara illataira, sminktermék, miként egy időben csaknem minden márka a Kylie Lip Kitet másolta, de Charlotte Tilbury-nek is meggyűlt már párszor a baja a koppintókkal. De ott van a Too Faced Better Than Sex szempillaspirál, aminek első számú dupe-ja a L’Oreal Paris Lash Paradise, vagy a hajápolók közt az Olaplex népszerűségére építő plexek, például a RevoxPlex termékei.

Utóbbi példával pedig rá is kanyarodunk a téma problematikájára, ami főként a bőr- és hajápolók terén csúcsosodik ki. Míg ugyanis egy sminktermék elsődlegesen egy időszakos hatást kíván másolni, például, hogy milyen jól dúsítja a pillákat a spirál amikor felkenjük, mennyire gyönyörű fedést ad egy rúzs vagy olvad a bőrbe az alapozó színe, addig egy ápoló termék esetén a hatás a bőr és haj egészségére, működésére irányul. Természetesen egy sminktermék vagy parfüm esetén sem mindegy, mit tartalmaz, ám ha alapvetésnek tekintjük, hogy az összetevők biztonságosak, senki nem fogja firtatni, minek köszönhetően lesz éppen úgy vadító az a folyékony rúzs, mint az ötször többe kerülő eredeti. 

Egy ápoló termék azonban már más tészta. Nem titok, hogy az Olaplex azon hatóanyaga, amire alapvetően termékei képességeit építi, egy szabadalmaztatott, csak általuk használt összetevő, mégis, olyan meghatározóvá vált egy szegmensben, hogy a versenytársaknak úgy is megéri a plex kifejezést ráhúzni saját termékvonalukra, hogy azok teljesen más hatóanyagokat tartalmaznak. Ezekkel a komponensekkel persze lehetnek épp oly nagyszerűek (és a visszajelzések gyakran ezt igazolják), kínálhatnak működőképes megoldást ugyanazon problémára, az eladások mégis úgy tűnik, jobb számokkal kecsegtetnek, ha dupe-ként lépnek piacra.

Meg kell jegyezni, szép számmal vannak olyan dupe termékek is, amik egyáltalán nem másolási célzattal jelentek meg a piacon, csupán a közösségi médiában kapták fel efféle termékként őket, és hivatkoznak rájuk szívesen ily módon is a pénztárcabarát kozmetikumokat méltató híradásokban.

Nem másolatok, inkább alternatívák

Csakhogy, miként arra LabMuffin rávilágít, attól, hogy egy olcsóbb termék is lehet jó választás, félrevezető és hamis a dupe jelzővel illetni, ha az összetevőlista köszönőviszonyban sincs a másolt produktummal. A Tatcha The Water Cream például tipikusan olyan arcápoló, ami esetén hálás lenne a világ, ha a Revolution Hydration Boost Skin Lightweight Hydrating Gel-Cream valóban annak olcsóbb másolata lenne, ám a helyzet az, hogy a két INCI-nek vajmi kevés köze van egymáshoz. Ez pedig csak egyetlen, a sok száz hasonló példa közül.


Sőt, ha az összetevőlista egészen hasonló, akkor is lehetnek a formulázásban olyan eltérések, amik miatt egyik vagy másik termékre másként reagál a bőrünk - és igen, akár az is előfordulhat, hogy az olcsóbb termék válik be jobban. Attól, hogy egy kategóriában van két kozmetikum, még nem lesz egyik a másik dupe-ja, ha mindenáron jelzőt keresünk a helyzetre, nevezzük őket alternatíváknak. Mindkét fenti krém célja, hogy könnyed formulájú legyen és hidratáljon, anyagi lehetőségeink alapján pedig dönthetünk a Tatcha vagy a Revolution mellett, ám ne ugyanazt a hatást várjuk el az olcsóbbtól, "csak" egy jó hatást, ami elvárható, és amiről majd kiderül, mire lesz elegendő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése