BLOGKERESŐ

2023. június 8., csütörtök

Hatóanyag-mustra - Dihydroxyacetone, azaz a DHA

Ennél ideálisabb időszakban, mint a nyár kezdetén, nem is mutathatnánk be nektek a Dihydroxyacetone-t, azaz a DHA-t, mely az önbarnító kozmetikumok legelterjedtebb összetevője.


Mi az a Dihydroxyacetone?

A DHA nem más, mint egy növényi eredetű összetevő, amit leggyakrabban cukornádból vagy cukorrépából szoktak előállítani. Jellemzően 1-5%-os mennyiségben kerül bele az önbarnítókba: értelemszerűen minél több DHA-t tartalmaznak, annál látványosabb lesz a barnulás mértéke.

Az áhított barna szín ráadásul manapság már tényleg természetesnek hat, sokat fejlődött ugyanis a DHA előállításának módja, a kifinomultabb eljárások pedig minőségi javulást hoztak magukkal. Persze meg kell jegyezni, hogy a barnulás mértéke, módja a bőr egyéni tulajdonságaitól is függ, általánosságban azonban már tényleg nem kell tartani tőle, hogy narancssárgák leszünk.

Hogyan barnít a DHA?

Tévhit, hogy a DHA a bőr melanintermelését serkentené. A helyzet az, hogy a melanintermelődés a bőr mélyebb rétegeiben zajló folyamat, amire az UV-sugárzás lehet hatással, a DHA nem. Az önbarnító összetevő egy melaninhoz hasonló, sárgás-barnás pigmentet állít elő a bőr legfelső rétegében. Teszi mindezt úgy, hogy a dihydroxyacetone a keratin tartalmú fehérjékhez kötődik, ezek a fehérjék pedig különböző módon reagálnak, és így jönnek létre a sárga és barna pigmentek, amiket melanoidoknak hívunk. 

A barnaság gyorsan, általában a felvitelt követő 1-3 órában kialakul, és egyénenként változó, milyen gyorsan kopik le, de általában 2-5 nap múltán már eltűnik a barnaság. A kopást gyorsítja a hámlasztás, az izzadás, a szaunázás, a hosszas fürdőzés is.

DHA tartalmú Krémmánia kedvenc önbarnítók: Dove Derma Spa Summer Revived Önbarnító Testápoló I b.tan Love At First Tan (Violet) Önbarnító Hab I Bondi Sands Aero 1 Órás Hab I St. Moritz Fast Tanning Mousse I Dr. Kelen Selfsun Tan Önbarnító Krém


Szükséges a fényvédő ha önbarnítózunk?

A kérdés csupán költői, persze, hogy szükséges fényvédőzni! Attól, hogy lesz egy kis színünk, még ugyanúgy számolnunk kell UV-sugárzás minden bőrkárosító hatásával, sőt! Mindez hatványozottan is igaz, a barnulásért felelős DHA hatására ugyanis megnő a szabadgyökképződés a bőrben, aminek kollagén és elasztin rostokat károsító hatása van, vagyis elősegíti a ráncok megjelenését. Önbarnítózás után tehát mindenképp ügyeljünk a megfelelő fényvédelemre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése