BLOGKERESŐ

2023. szeptember 27., szerda

Emolliensekben gazdag arcápolók, amik az őszi-téli szezon megmentői lehetnek

A megfelelő hidratálásra egész évben szüksége van bőrünknek, ám az évszakok változásakor érdemes picit finomhangolni, mely típusú hidratáló anyagokból juttatunk többet. Ősszel és télen olyan hidratáló krémeket válasszunk, amik nagyobb arányban tartalmaznak emollienseket.



Mik azok az emolliensek?

Az emolliensek olyan összetevők, amik alapvetően puhább érzetűvé teszik a bőrt, nyugtatják, simítják azt, illetve a krémek kenhetőségét is segítik. A bőr állapotát már közvetlenül a krém alkalmazása után érezhetően javítják, és hidratáló tulajdonsággal is rendelkeznek.

Gyorsan fussuk át a hidratáló összetevőket, hogy el tudjuk helyezni:
  • Vízmegkötők (humektánsok) azok, amik képesek a vizet „magukhoz vonzani” a környezetükből. A krémekben lévő vízmegkötők a bőr középső rétegéből, a dermiszből, és magas páratartalom esetén a levegőből vonzzák a vizet a bőr legfelső rétegébe, az epidermiszbe. Minden jó hidratáló krémben fontos hogy legyenek jó vízmegkötő anyagok, például hialuronsav, glicerin, urea.
  • Elzárók (okkluzívak) olyan összetevők, amik egy elzáró, védő réteget képeznek a bőrön és így megakadályozzák, hogy a víz a bőr legfelső rétegéből, az epidermiszből, a környezetbe távozzon. 
Az emolliensek több típusa egyúttal elzáró hidratáló összetevőknek is számít. Ezek olajban oldódó komponensek, állagra olajos jellegűek, ezért is remek okkluzív hidratálók. Ide tartoznak a különféle növényi olajak (nem az illóolajak!), vajak, waxok, a vazelin és a szkvalén is.

Az emolliensek egyes típusai a fentieken túl segítik erősíteni a bőr védőrétegét, olyan fontos komponensek tartoznak ide mint a bőrazonos lipidek, a ceramidok, zsírsavak vagy a koleszterol. A linolsavban gazdag olajak, például a jojobaolaj vagy az argánolaj, szintén hasznos összetevőknek számítanak.

Hűvös időben még a kombinált-zsíros bőr számára is elkel egy kis plusz táplálás, ami egyértelműen az emollienseket tolja előtérbe.

Emolliensekben gazdag hidratáló krémek a Krémmániáról

 

A Kiehl's Ultra Facial Cream szépen összehozta, hogy a textúra is könnyű maradjon és kellő tápláló hidratálást is nyújtson a krém. Nem kevesebb mint 17 különböző emolliens összetevőt tartalmaz, plusz még más hidratálókat is. Hozzá kell tenni, hogy a Phenoxyethanol helyéből ítélve ezek nagy részéből biztosan kevesebb mint 1%-nyi került a krémbe, összességében azonban összeállt egy kellemes, kényelmes, igazán szerethető hidratáló krém, ami ráadásul még illatmentes is, és télen is kellő ápolást nyújthat a bőrnek.
Helia-D Botanic Concept Nappali Hidratáló Krém Tokaji Bor Kivonattal Normál / Kombinált Bőrre is jó példa rá, hogy nem kell nehéznek lennie egy krémnek attól, hogy emolliensekben gazdag. A Krémmánia egyik legnépszerűbb arckréme, ami normál és kombinált bőrűeknek is jól jöhet most a következő hónapokban is. Szépen felszívódik, kényelmes, ráadásul árban is szuper.
A La Roche-Posay Toleriane Ultra Dermallergo Krém egy bőrregeneráló, bőrbarriert támogató krém, elegáns INCI-vel, illatmentes formulával, ami egy kis peptidet is magába foglal. Érzékeny bőrűeknek kifejezetten érdemes kipróbálni, számukra is remek alap hidratáló válhat belőle. Picit testesebb formula, ha reggel fényvédő alá soknak érzed, az esti rutin során használva még mindig brillírozhat az éjszaka folyamán. 
Attól, hogy emolliensekben gazdagabb krémet kerestek, még nem kell lemondani az egyéb bőrápolási finomságokról sem. Jó példa rá a Paula's Choice Resist Barrier Repair Hidratálókrém. Ebben retinol is segít anti-aging fonton, miközben illatmentes, szépen összerakott INCI-vel ápolja és hidatálja a bőrt. 
Hasonlóan szuper szerzet az Elyn's Lab Peptide Cocktail 4% Syn-Ake Botox Imitating Hidratáló Arckrém Antioxidánsokkal, ami 4%-nyi bőrsimító, anti-aging hatású peptidet is tartalmaz. Nem komedogén, picit testesebb, de a visszajelzések szerint nem nehezíti el a bőrt, nem lesz tőle zsíros tapintású, mégis nagyon jól hidratál. Az őszi-téli hónapokra ideális lehet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése