BLOGKERESŐ

2023. szeptember 22., péntek

Hatóanyag-mustra: csiganyál

A K-beauty kozmetikai márkák körében top összetevőnek számít a csiganyál, melynek minimum hidratáló és sebgyógyító hatást tulajdonítanak, de gyakori, hogy ennél jóval hosszabb a lista, ha a bőrre gyakorolt pozitív hatásairól értekeznek. Hogy mennyire megalapozottak ezek az állítások, összefoglaljuk nektek.


A csiganyál tényleg csiganyál

Minimum furcsa belegondolni, de a kozmetikumokban található Snail Secretion Filtrate tényleg csiganyálka, egész pontosan a pettyes éticsiga váladéka, melyet védekezés céljából választ ki az állat - tehát nem arról a nyálkáról van szó, ami a mozgásában segíti. A nyálka valóban gyógyítja az állat bőrét és házát, ha valamilyen sérülés éri, hamarabb regenerálódik. Más kérdés, vajon mire képes az emberi bőrre felkenve.

A csiganyál összetevői és hatásai

A kozmetikumokhoz használt csiganyálka számos hasznos összetevővel rendelkezik a bőr számára. Tartalmaz proteoglikánokat, glikozaminoglikánokat (GAG), glikoprotein enzimeket, hialuronsavat, továbbá réz peptideket, antimikrobiális peptideket és olyan nyomelemeket, mint például a réz, cink és vas.

Bár a csiganyál a dél-koreai kozmetikumoknak hála lett népszerű, bőrregeneráló hatását állítólag először egy spanyol onkológus professzor, Rafael Abad Iglesias jegyezte fel még a hatvanas években. Hogy miként jutott arra az elhatározásra, hogy kipróbálja a váladékot betegei bőrén, nem tudni, ám kétségtelenül pozitív hatását fedezte fel, mikor páciensei sugárkezelés során égési sérülést szerzett bőrét igyekezett gyógyítani. 100 páciensét vonta be a vizsgálatba, és arra az eredményre jutott, hogy statisztikailag is szignifikáns javulás mutatkozott a piros, gyulladt, viszkető, égő bőr állapotában, mikor csiganyállal kezelte a sérült bőrfelületet.

Egy újabb, 2007-es kutatás a csiganyál bőrregeneráló hatását támasztotta alá. Két kiváló antioxidáns enzimet is tartalmaz (a Superoxide dismutase-t és a Glutathione s-transferase-t), ami segíti ezt a folyamatot, mint ahogy a sebgyógyulási folyamat egy szakaszát, a fibroblaszt proliferációt is serkenti. Ezen felül gátolja az MMP enzim szintjének emelkedését (Matrix Metalloproteinase Expression, azaz olyan folyamat, ami gyulladásos állapotot eredményez, a fehérjéket (például a  kollagént!) képes lebontani (persze nagyon komplex módon, aminek taglalásába szakirányú orvosi diploma nélkül most nem mennénk bele, de talán ez nem is fontos). Összességében azonban sebgyógyító és regeneráló képessége mellé az anti-aging hatás is felvehető a listára.

Utóbbit erősítette meg egy kisebb kutatás is, amit még 2013-ban végeztek, és aminek során arra jutottak, hogy a csiganyálat tartalmazó kozmetikum rendszer, napi használat esetén csökkentette a finom ráncok láthatóságát, igaz, a bőr állapotában nem tapasztaltak változást a tesztalanyok. 

A csiganyálról megállapítható, hogy képes javítani a bőr természetes vízfelvevő és -megtartó képességét is.

Csiganyálas kedvencek a Krémmánián:  COSRX ADVANCED SNAIL 96 MUCIN POWER ESSENCE, BENTON SNAIL BEE HIGH CONTENT LOTION, MIZON ALL IN ONE SNAIL REPAIR CREAM, BENTON SNAIL BEE HIGH CONTENT MASK PACK

Összességében tehát izgalmas és ígéretes összetevőnek számít, ha nem gond számodra, hogy arcápolód nem vegán, érdemes lehet kipróbálni képességeit. Pláne, ha bőröd gyulladásos problémával küzd, plusz szeretnéd egy kis extra hidratálással megajándékozni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése