BLOGKERESŐ

2023. szeptember 14., csütörtök

Hatóanyagmustra - Szilikonok

Gyakran hallani a megjegyzést bizonyos krémekre: "tele van szilikonnal", és bizony nem pozitív a kicsengése a mondatnak. De mitől ez a szilikon para? És mik egyáltalán azok a szilikonok? 


A szilikonok mesterséges vegyületek, melyek a kozmetikai iparban a bőrápoló és hajápoló termékeknek is gyakori összetevői. Többféle szilikonfajtát használnak, a leggyakoribb típusoknak a cyclopentasiloxane és a cyclohexasiloxane számít, de megemlítendők a dimethicone típusai és a phenyl trimethicone is.

A szilikonok a leghatékonyabb bőr- és hajkondícionáló anyagok közé tartoznak. A bőrre kenve védő réteget (protective barrier) képeznek, és selymes, lágy érzetet hagynak maguk után, ezért bőrön (illetve hajon) maradó termékekben népszerű összetevő. 

A krémeknek csúszósságot adnak, amivel segítik a krémek kenhetőségét, kényelmessé téve azokat. Bőrpuhító (emollient) anyagok, amik átmenetileg képesek a finom ráncok kitöltésére - nem véletlen, hogy a primerek kulcs összetevője is szilikon. 

Bizonyos formájú szilikonoknak sebgyógyító, heggyógyító tulajdonságuk is van. Hajápolókban a szilikonok javítják a haj fésülhetőségét, selymességét, puhaságát és fényt adnak a hajnak.

Paula Begoun szerint azok az állítások, miszerint a szilikonok rontják a bőrállapotot, kutatásokkal egyáltalán nem megalapozottak. Nincsenek olyan hiteles tanulmányok, melyek arról szólnának, hogy a szilikonok bőrérzékenyítő hatással rendelkeznének. Sőt, éppen az ellenkezőjéről van szó. Hipoallergének, nem allergizálnak.

A szilikonok nem csupán "helykitöltők" a krémekben, mint ahogy nem az az egyetlen funkciójuk sem, hogy kellemesen simább bőrfelszínt adjanak - bár ez sem elhagyagolandó. A szilikonok bizonyítottan hatással vannak a bőr hidratáltságára és arra, hogy az aktív összetevők jobban hasznosuljanak.

Bár a pórusokat, apróbb ráncokat képesek kiegyenlíteni a bőr felszínén (helló, primerek), a pórusokat nem tömítik el. Igaz, az előfordulhat, hogy ha némi maradvány marad a bőrön belőle, az előbb-utóbb összegyűlik a pórusokban. Ez azonban nem egyedi eset, ugyanez előfordulhat más emolliensekkel, olajokkal, waxokkal is, ezért fontos a megfelelő arctisztítás.


Attól sem kell tartani, hogy a szilikon hátráltatnák az elhalt hámsejtek eltávozását. A hámlasztók épp oly hatékonyak lesznek és maga a természetes folyamat sem lassul, csak mert kozmetikumaink szilikont tartalmaznak.

Érdemes még szót ejteni arról is, hogy vannak a szilikonoknak illékony és nem illékony típusai. Illékonyak azok, amik felvitelt követően gyorsan elpárolognak a bőr felszínéről, és egy púderesen puha selymességet hagynak maguk után. Ezek a kisméretű szilikonok. Ilyen összetevők a sziloxánok, a cyclopentasiloxane vagy a cyclohexasiloxane, amiket gyakran találunk szérumokban. A nem illékony szilikonok (tipikusan ilyen a dimethicone, ami egy szilikon polimer) a könnyű, fluid állagútól a sűrűbb, gélesig terjednek és határozzák meg a krémeket. Ezek segítik a többi összetevő egyenletes eloszlatását a bőrön, egyfajta védőréteget képeznek azon, és utánuk is puha, bársonyos érzet marad.

Bár a szintetikus szilikonok elterjedtek, a szilikon alapvetően szilícium-dioxidból, azaz homokból előállítható.


1 megjegyzés:

  1. Én szeretem a szilikont ^^ Amikor rohanok és nincs idő rendes arcápolásra reggel, akkor egy jól formulázott, hidratáló (szilikonos) primert kenek a képemre és szaladok is. Ezt még nyári melegben is jól viselem, mert nem fullasztó, ahogy azt sokan képzelik. Az öregedő bőrnek jó barátja.

    VálaszTörlés