BLOGKERESŐ

2023. október 30., hétfő

Hivatalos: betiltották az EU-ban a kozmetikumokban használt műanyag csillámokat

Szeptember 25.-én fogadta el az Európai Bizottság a mikroműanyagok használatára vonatkozó megszorítást, mára pedig hatályba is lépett a csomag, ami hadat üzen a kozmetikumokban használt csillámoknak, mikrogyöngyöknek is.


Az Európai Bizottság intézkedéscsomagja a kozmetikumok mellett érinti azon mosószerek és például játékok, sporteszközök forgalmazását is, amelyek mikroműanyagokat tartalmaznak.

Ennek oka mára közismert. A mikroműanyagokat gyakran azért adják a termékekhez, hogy azok töltőanyagként, a textúrát javító anyagként, emulgeálószerként viselkedjenek. A környezetbe bekerülve azonban felhalmozódnak, évszázadokban mérhető, mire lebomlanak, szennyezve ezzel az ökoszisztémát és a táplálékláncot. Egyértelműen káros egészségügyi hatásuk van az emberekre és az állatokra.

Az új szabályok értelmében tilos lesz olyan termékeket forgalmazni, amelyek 5 milliméternél kisebb, szerves, oldhatatlan és a lebomlásnak ellenálló szintetikus polimer részecskéket, vagyis mikroműanyagokat tartalmaznak. Ide tartoznak tehát a kozmetikumok is, amelyekben megtalálhatók fizikai hámlasztóként, textúrajavítóként, de illatanyagok és színezékek részeként is, nem beszélve a csillámokról.

Persze nem fog mindez egyik napról a másikra végbemenni.

A Cosmetics Europe nyilatkozatában ugyan üdvözölte, hogy mostantól legalább már hivatalosan is meghatározták, milyen mérethatártól számít egy összetevő mikroműanyagnak, de hangsúlyozták azt is, hogy örülnek a szigorítások fokozatos bevezetésének. Jelenleg ugyanis a kozmetikai iparban használt mikroműanyagok esetén egész egyszerűen nincs mindenre megfelelő alternatíva (értsd: amik nagy mennyiségben, megfelelő költségen előállíthatók, amik tökéletesen át tudják venni a mikorműanyagok szerepét, és amik biztonságosak.) Ez leginkább a bőrön maradó termékek formulázására igaz, vagyis a krémekre, szérumokra, gélekre, és még sorolhatnánk.

A Cosmetics Europe kiemelte azt is, hogy a kozmetikai és testápolási termékekből származó mikroműanyagok rendkívül kis mértékben járulnak hozzá a természetes vizekben felhalmozódó műanyag szemét mennyiségéhez. Hivatalos adatok szerint a kozmetikai termékekből származó mikroműanyagok a korlátozás hatálya alá tartozó teljes mikroműanyag-kibocsátás maximum 2%-át teszik ki.

Árnyaljuk azonban kicsit ezt a kijelentést. Az ECHA (Európai Vegyipari Ügynökség, az EU hivatalos szerve) jelentése szerint éves szinten 42 000 tonna mikroműanyag kerül a környezetbe az azokat tartalmazó termékekből. A kozmetikumok ehhez évi 3 800 tonnával járulnak hozzá. Ehhez adódik még hozzá a nagyobb műanyagból vagy műanyag felhasználásával készült termékek kopása nyomán a természetes vizekbe kerülő műanyag mennyisége, ami további 176 000 tonna éves szinten. 

Vagyis bár igaz, hogy ha az összes mikorműanyagot tartalmazó kozmetikumot azonnali hatállyal betiltanák, még mindig megoldásra várna a probléma legnagyobb része. Mégis, 3 800 tonnányi feleslegesen keletkező műanyag szemét akárhonnan nézzük, felelőtlenül óriási mennyiség. 


Mindazonáltal a mikrogyöngyök kivételével a szintetikus polimer mikrorészecskéket tartalmazó kozmetikai termékek a korlátozás értelmében különleges átmeneti időszakot kapnak. A határidők a következők:

  • A bőrön nem maradó, lemosandó kozmetikumok esetén 2027. október 16.,
  • A bőrön maradó kozmetikumok esetén 2029. október 16.,
  • A sminktermékek, ajakra felvihető kozmetikumok és körömápoláshoz kapcsolódó kozmetikumok esetén 2035. október 16.

2023. október 17-től, vagyis a korlátozás hatályba lépésének időpontjától azonban már a mikrogyöngyöket tartalmazó kozmetikai termékek forgalmazása tilos. Ugyanígy a szintetikus csillámok (loose glitters) és azokat tartalmazó termékek forgalmazása is felmenőben tilos az EU területén.

Aggódni nem kell, nem maradunk csillámok nélkül, csak legalább már ezen a fronton is belép egy kis tudatosság a képbe. A lebomló, természetes alapanyagokból készült, vízben feloldódó csillámokat továbbra is lehet forgalmazni. (Azt pontosan nem értjük, ezeknek milyen részlet szabályozásai lesznek, tekintve, hogy egy kutatás szerint a lebomló változatokat is fényük és tartósságuk édekében részben polimer alapú bevonattal látják el, ám már így is nagy előrelépés a szigorítás elfogadása.) Még egy picit a csillámoknál maradva, azon típusok is gyárthatók, melyek szervetlen anyagokból készülteket, például valamilyen fémből vagy üvegből.

A megévő készleteket a kozmetikai cégeknek nem kell szemétre vetniük, kiárusíthatják azokat. Azonban például a 2035-ig forgalmazható típusokra is érvényes, hogy a gyártóknak ezentúl fel kell tüntetniük a csomagoláson, hogy mikroműanyagot tartalmaz az adott sminktermék.


1 megjegyzés:

  1. Tök jó ez az összefoglaló! 🥰 Tudnál példaként említeni pár ilyen összetevőt amit felismerhetünk az INCI-ben? Pl. a Meteorites gyöngyökben a nagyon finom csillámok ide tartoznak? 🥺

    VálaszTörlés