BLOGKERESŐ

2023. november 14., kedd

Hatóanyag-mustra: ectoin

Azt hallani, az ectoin lesz az új retinol, vagyis a hatóanyag, melynek szuper képességeire rárepül a szépségipar - a pletyka pedig nem alaptalan. 


Egyre szélesebb körben ismerik a hialuronsavat, próbálják ki a niacinamide-os krémeket, ismerkednek a C-vitamin bőrszépítő hatásával. Nem beszélve a retinolról, ami esetén még az is elmondható, hogy számos kutatási eredmény alátámasztja bőrre gyakorolt hatását. A szépségiparnak kell azonban az újdonság, a pár évenkénti frissítés. Egy új trend, egy új hájp, ami tovább lendíti a bevásárlókocsikat a pénztár felé. Most úgy tűnik, az ectoin nyerheti el ezt a szerepet.

Mit érdemes tudni az ectoinról a bőrápolásban?

Az ectoin hatását számos vizsgálat igazolta már. Többfunkciós aktív hatóanyagként egy sor pozitív, bőrre gyakorolt hatása ismert:

  • véd a légszennyeződés ellen,
  • sejtszintű UVA/UVB, valamint látható fény elleni védelmet biztosít (nem összekeverendő a fényvédőkkel! és javítja a bőrkárosodást,
  • hidratáló hatását a transzepidermális vízvesztés (TEWL) mérséklésével éri el,
  • bőrnyugtató hatású,
  • erősíti a bőrbarriert ,
  • anti-aging képessége is ismert,
  • segít javítani a bőr rugalmasságát,
  • védi a bőrt a kék fénytől, valamint 
  • védi a bőrt a környezeti stressz okozta pigmentációtól.

Az 1985 óta ismert hatóanyag úgynevezett extremolyte, mikroorganizmusokban megtalálható aminosav, mely a külső negatív hatások ellen nyújt védelmet. Olyan mikroorganizmusokban van jelen, melyek szélsőséges körülmények közt élnek, például erősen sós vizekben, hőforrásokban, a sarkvidéki jégben, sivatagokban vagy a mélytengeri vizekben. 

Ectoint tartalmazó kozmetikumok: GEEK & GORGEOUS 101 HYDRATION STATION, NATICS PURE PREBIOTIKUS HIDROGÉL, SKINTEGRA ARCHITECT, LAPONIE TONER SPRAY, PHI GOLDEN LIQUID ECTOIN ÉS BIOAKTÍV PLANKTON SEJTSZINTŰ REGENERÁLÓ SZÉRUM STABIL C- VITAMINNAL

Az ectoin alapvetően védelmi funkciót lát el a bőr esetében is: a vízmolekulákhoz kapcsolódva hidrokomplexeket hoz létre, egyfaja burkokat, amelyek védik a sejteket, a fehérjéket, az enzimeket. Ennek köszönhetően mérsékli az aktív hatóanyagok esetleges bőrérzékenyítő hatását, például a retinoidokét vagy a kémiai hámlasztókét.

További jó hír, hogy nagyon jól elegyíthető más aktív hatóanyagokkal, például az olyan hidratáló hatású humektánsokkal mint a hialuronsav, a glicerin, vagy a bőrbarriert erősítő ceramidok. 

Úgy tartják róla, hogy vízbázisú kozmetikumokban felhasználva fejti ki legjobban a hatását, emulziók, szérumok, hidratáló krémek hatóanyagaként a legérdemesebb keresni az ectoint.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése