BLOGKERESŐ

2023. november 28., kedd

Hatóanyag-mustra: Vazelin

Kőolajszármazék lévén nincs túl jó híre a vazelinnek, ami nagy kár, mert sok alapja nincs az előítéletnek. A vazelin a ma ismert egyik leghatásosabb hidratáló összetevő a maga nemében, ami kifejezetten ritkán okoz allergiás reakciót. 

Lelőttük a poént

Tényleg kőolajszármazékról van szó, aminek a bőrápolásban legnagyobb pozitívuma a hidratáló hatása. A hidratáló anyagok osztályozását tekintve a vazelin (más néven petrolátum) az okkluzív hatóanyagok közé tartozik - konkrétan a leghatásosabb ilyen komponens. Olyan emolliens, ami a bőrön védőréteget képez, így igyekszik megakadályozni a nedvesség távozását a bőrből. A transzepidermális vízvesztés (TEWL) elleni legjobb hatóanyagnak számít.

Mindeközben azzal, hogy egyfajta védőréteget képez a bőrön, hozzájárul a bőrbarrier erősítéséhez is, így a száraz bőrűek számára különösen hasznos. Nem komedogén, bár sűrű állagának köszönhetően ettől még nem kimondottan a legkényelmesebb a kombinált és zsíros bőr számára. Szívesen használják önmagában sminkeltávolításra és ajakápolóként is, illetve számos kozmetikumban megtalálható más összetevők társaságában is.

Népszerű vazelines kozmetikumok: Vaseline Lip Therapy Rosy Lips, Ziaja Fehér Vazelin Krém, Vaseline Original, Carmex Original Stift SPF15

Óvatosan a slugginggal

Túlzásba azonban nem érdemes esni a tiszta vazelin használatával, ugyanis olyan stabil réteget alkot a bőrön, hogy az a vízvesztés több mint 40%-át is megakadályozhatja. Folyamatos, rendszeres használat esetén egyfajta dunsztot képezhet a bőrön. A megrekedt nedves közeg pedig elősegítheti a gombák, baktériumok elszaporodását, és így a bőrbarrier erősítése a visszájára fordulhat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése