BLOGKERESŐ

2024. január 4., csütörtök

Így működnek az arctisztító balzsamok

Az arctisztító balzsamok mostanság a legfelkapottabb arctisztító típusok, amiket leginkább a double cleansing, vagyis a dupla arctisztítás részeként érdemes használni. Hogy miben rejlik hatékonyságuk, máris megtudhatjátok.



Leírásunk Michelle Wong, azaz Labmuffin anyaga alapján készült, amiből kiderül: az arctisztító balzsamokban az INCI elején lipideket (olajos összetevőket) valamint felületaktív összetevőket találunk. 

A felületaktív molekulák hasonlóképp néznek ki mint a micellás vizek esetén, csak itt nem rendeződnek gömb alakba, hisz nincs vizes közeg, ami körülveszi őket.

A molekulák két egységből állnak: a hidrofil részük "szeretni" fogja a vizet, a lipofil részük pedig nem, helyette inkább az olajos jellegű anyagokkal ápolnak jó barátságot. Ennek lesz köszönhető, hogy a bőrünkön lévő olajos szennyeződésekhez kapcsolódni tudnak, megkötik őket. 

Az olajak tehát itt tisztító összetevőkként viselkednek, és miközben száraz bőrünkön eldolgozzuk a balzsamot, feloldják a szennyeződéseket, sminkmaradványokat, vagy épp a reggel felkent fényvédő maradékát.

A lemosás során kapnak szerepet a hidrofil részek. Nélkülük az olajak taszítanák a vizet, és hasonlóképp nehezen tudnánk lemosni arcunkról a balzsamot, mintha csak valamilyen nővényi olajat kentünk volna rá. A hidrofil részek azonban kapcsolódni tudnak a vízhez, vagyis az egész tisztító balzsamos, feloldott szennyeződéses mix távozik a vízzel - köszönhetően annak, hogy a molekulák ekkor hasonló kis gömbökbe rendeződnek, mint amik a micellás vizek lényege, és magukba zárják a feloldott olajos elegyet. 

Ekkor az emulziónak a színe is megváltozik, azt tapasztalhatjátok, hogy fehéres, tejszerű lesz, ami állítólag csupán fizika: a molekula gömbök megtörik a fényt, így fehérnek tűnnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése