BLOGKERESŐ

2022. február 23., szerda

A Krémmánia legnépszerűbb retinolos szérumai + tippek, hogyan használd őket

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a retinolos szérumok, mielőtt azonban belevágnánk a retinolozásba, érdemes néhány dolgot átgondolni, ugyanis irritáció és hámlás formájában képesek egészen bosszantó galibát is okozni. Éppen ezért, összegyűjtöttük nektek a retinolos szérumok használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, plusz mutatunk néhány Krémmánia-kedvencet is, melyek a vélemények alapján kipróbálásra érdemesek.


Ezekre figyelj, ha retinolos szérumot használsz

- Az esti arcápolási rutinba építsd be ezeket a szérumokat, a retinoidok ugyanis fényérzékenyek, ha reggel használod, előbb lebomlanak, mint kifejthetnék hatásukat.

- Nappal mindig használj legalább SPF30-as, széles spektrumú fényvédőt, ha retinolozol! Persze akkor is, ha nem, de használata mellett ez duplán fontos, ugyanis a retinoidok serkentik a bőr felső rétegének megújulását, ami ily módon kicsit fényérzékenyebb lehet.

- Olyan készítményt válassz, ami esetén pontosan feltüntetik, milyen erősségű retinoidot tartalmaz.

- Fő a fokozatosság! Kezdő retinolozóként gyengéd változatot válassz, számszerűsítve egy 0,1-0,2%-os formula tökéletesen elég, és ezt se kezdd el napi szinten felkenni. Használd heti 1-2 alkalommal, 3-4 hétig, és ha mindent rendben találsz, akkor is csak maximum minden második nap használd. Ha már túl vagy egy-két üvegen, és úgy látod, jól reagál a bőröd, nincs irritáció, sőt, lehetne még fokozni a hatást, csak akkor válts erősebbre.

- Ha irritációt veszel észre, piros foltot, hámlást, azonnal csökkentsd a gyakoriságot és/vagy az erősséget.

- Ha erősebb, 0,5-1%-os formulájú szérumot használsz, kémiai hámlasztóval inkább ne használd egy napon, egy rutinban. Bár másként hatnak a bőrre, könnyen lehet, hogy együttes hatásuk sok lenne a bőrödnek.

- A szemkörnyéken csak óvatosan! A legtöbb készítményt egyátalán nem javasolják szemkörnyéken használni, mindig olvasd el a készítmény leírását, de az a legbiztosabb, ha célzottan szemkörnyékápolót keresel a  témában.

- Hidratáló krémet retinolos szérum után is használj.

+ Tipp: Próbát tehetsz a bakuchiollal is, melyet a retinoidok alternatívájának tartanak.


Krémmánia-kedvenc retinolos szérumok

A Krémmánia legnépszerűbb retinolos széruma a Geek & Gorgeous 101 A-Game 5, mely egy 0,05% retinoid tartalmú, sárgás színű emulzió. Lágyan krémes állagú, pumpás kiszerelése könnyű, kényelmes adagolást biztosít, tudása 0,5%-os retinolos szérumnak felel meg, vagyis egy közepesen erős készítményről van szó. Korábban már részletesebben kielemeztük, hisz nagyon jók a tapsztalatok vele, nem irritálja a bőrt, ám sárgás színe a párnahuzatot megfoghatja.

A The Ordinary több retinoidos széruma is a Krémmániás élmezőnybe tartozik, melyek közül kiemelkedik a The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion, aminek két aktív összetevője van. Egyikük egy új típusú retinoid, az oldott Hydroxypinacolone Retinoate (HPR) , aminek hatékonysága hasonló a retinoléhoz, ám az arra jellemző irritáló mellékhatások nélkül. Mellette egy úgynevezett védőkapszulába zárt, lassú felszívódású retinol található még a szérumban. Kettejük hatóereje gyengébb mint egy 1%-os, tiszta retinolos készítményé, ám jóval gyengédebb is a bőrhöz.

A Paula's Choice Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum a márka legnépszerűbb retinolos terméke, ami 0,1% stabilizált retinolt tartalmaz, továbbá antioxidánsok és C-vitamin is megtalálható benne, így komplex módon segíti csökkenteni a ráncokat, halványítani a pigmentfoltokat. Sűrű, olajos állagú készítmény, amelyről többen írták, hogy az érzékeny bőrt sem irritálta.

A Tindigo Tight & Timeless Anti-Aging Lotion 1% Retinol E-vitamint és Palmitoyl Tripeptide-5 peptidet is tartalmaz. Jóval nagyobb kiszerelésű, mint az a szérumoknál megszokott, így gazdaságos is, nemcsak arcra, testre is ajánlják és sokan ki is próbálták pattik vagy épp szőrtelenítés utáni kipattogás esetén. Önmagában arckrémként is megállhatja a helyét, ám szárazabb bőrűek nyugodtan rétegezhetnek fölé még krémet is éjszakára.

L'Oreal Paris Revitalift Laser Pure Retinol múlt évi újdonság, ám már nagyon jó értékeléseket gyűjtött be, még annak ellenére is, hogy alkoholos, illatos a termék. Köszönhető népszerűsége annak, hogy 0,2% stabil formulájú retinol található benne, aminek köszönhetően úgy találtátok, szebb a bőrkép, simább, puhább lesz tőle a bőr. Drogérás viszonylatban kimondottan jól formulázott retinolos szérumról van szó.

Bár a márka itthon nem kapható, a The Inkey List Retinol Serum is népszerűnek számít. 1% stabilizált retinolt és 0,5% granaktív retinoidot (HPR) tartalmaz - ám, ha igazak Nyuszi nyomozásának eredményei, az 1% retinol az esetében egy komplexet jelöl, aminél az erősség "átszámítva" 0,05% retinoléval azonos, de ne feledjük, még mindig ott van 0,5% HPR, amivel együtt már egészen impozáns. A TO hasonló termékéhez képest az állaga krémesebb, szebben terül és jobban felszívódik a tapasztalatok szerint.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése