BLOGKERESŐ

2024. március 25., hétfő

Arcápolási rutin 8-12 éveseknek

Nem csak a trendek, mi is észrevettük, egyre több Krémmániás van, akik az alfa generációhoz tartoznak. Olyan fiatalok, akik komolyan érdeklődnek a bőrápolás, szépségápolás iránt, és keresik a módszereket, amik fiatal koruknak és bőrüknek a legjobbat adja.

Miután azonban a net - és főleg a közösségi média - tele van félrevezető ajánlásokkal, úgy döntöttünk, összegyűjtjük, a tudatos bőrápolás alapján hogyan érdemes ápoláni a bőrötöket, ha ti is a 8-12 évesek közé tartoztok. Mire figyeljetek, mit kerüljetek és minek ne dőljetek be, és mindezt miért.


Bőrtípus és szükségletei

Alapvetően három bőrtípust különböztetünk meg aszerint, mennyire jellemző a bőr olajossága: száraz, normál és zsíros. Ha mélyebben bele akarunk menni, ott vannak persze a nagyon száraz illetve nagyon zsíros bőr és a kombinált bőrtípus. Az alfa generáció esetén azonban nem ilyen komplikált a helyzet. 

A pubertás kor előtt, vagyis azelőtt, hogy a hormonok beindulnának, mondható, hogy az arcbőr típusa mindenkinek normál. (Ez alól természetesen kivétel, ha valakinél például ekcémás problémák jelentkeznek, és az is más lapra tartozik, ha télen például szárazabb érzetű a bőr.) Ez az az áldott állapot, amire majd később, úgy nagyjából míg élünk áhítozunk, úgyhogy ha még ide tartozol, vigyázz rá és nyugodt szívvel örülj neki.

Fontos megjegyezni, a pubertás kor nem egy fix dátumhoz kötött. Van, akinek később, 14-15 évesen indulnak be a hormonális változások, másnál korábban, akár 10-12 évesen is. A bőrünk szempontjából ekkortól kezd kialakulni, milyen lesz annak olajtermelése, vagyis a száraz-zsíros skálán hol helyezkedik majd el nagykamasz és felnőtt korban (egyébként majd akkor is még változni fog, de ezzel tényleg nem kell most foglalkozni). A hormonok hatására a pubertás kortól jelennek meg az első pattik, mitesszerek is, amik igényelhetnek majd extra figyelmet. Amíg azonban ez nem kezdődik el, nem kell vele foglalkozni.

Ha a 8-12 éves korosztályba tartozol, és még nincsenek látható jelei a pubertás kornak, fontos tudnod: megelőző jelleggel egyetlen bőrápolóra van szükséged, fényvédőre.

Fotó: Getty Images

Tudatos bőrápolás 8-12 éves korban

A tudatos bőrápolás alapvetése, hogy nem dőlünk be a reklámoknak és a csilli-villi ajánlásoknak. Saját bőrünkre és annak tulajdonságaira figyelünk. Olyan hatóanyagokat használunk, amire valóban szüksége van és olyanokat semmiképp, amire nincs, ami árthat. 

A bőrápolás fókuszában 8-12 éves korban a megelőzés helyett az ápoltság áll. A nehézséget nem a bőrproblémák kezelése adja, hanem, hogy tudnunk kell nemet mondani a 6-8 lépéses rutinnak. 

Mivel a bőr kollagéntermelése ilyenkor még az abszolút csúcson van (valamikor majd a húszas éveinkben kezd el lassulni annak termelődése), a bőrbarrier ép és álomszerű, a bőr szerkezete rugalmas, a bőrfelszín feszes és még a pattik sem durvultak be, a célzott bőrápolókat (szérumok, hámlasztók) érdemes kerülni mert a bőrnek nincs szüksége rájuk és akár érzékennyé is tehetik azt. Amire pedig nincs szüksége, azt a tudatos bőrápolás szerint nem használjuk.

Fotó: Getty Images

Az arcápolási rutin lépései a következők:

1. Arctisztítás

Reggeli rutin: elég, ha tiszta, langyos vízzel megmosod az arcod, tisztává varázsolod a szemed, szemed környékét (tudod, a csipák ;) ) és puhán felitatod a nedvességet a törölközővel.

Esti rutin: Ehhez szerezze be egy gyengéd, nem habzó, illatmentes arctisztítót és használd minden este. Ne dörzsöld a bőröd, és tudd, ha csikorgatóan tisztára mosod, az nem jó, az már túl sok. Ha ilyet tapasztalsz, érdemes lehet arctisztítót váltanod. 

Elektronikus arctisztító készüléket, kézi szivacsot vagy hasonlót ne használj, túltisztítást eredményeznek, túl sok lenne a bőrödnek. Kerüld az arctisztító kendőket, azok nem nyújtanak megfelelő hatást, ráadásul a legtöbb illatosított is. Ellenben a dupla arctisztítás felé se menj el, nincs szükség első lépésben arctisztító balzsamra, micellás vízre vagy épp olajos lemosóra.

2. Hidratálás

Reggeli rutin: itt a fényvédelem van a fókuszban, amiről a következő pontban írunk. Plusz hidratáló szérumra, krémre nincs szüksége a bőrnek.

Esti rutin: Figyeld meg, milyen a bőröd arcmosás után 5-6 perccel. Általában mindent rendben érzel majd és ezt a lépést ki is hagyhatod. Ám ha úgy érzed, száraz a bőröd, picit húzódik, egy könnyed állagú, illatmentes alap hidratáló krémet használj. Jöhet a hilauronsav, a glicerin, és más hidratáló összetevők, ceramidok, de semmiképp se tartalmazzon: retinolt, AHA, BHA vagy PHA savakat. Peptidek sem szükségesek, mint írtuk, a fókusz nem a megelőzésen van!

3. Fényvédelem

Reggeli rutin: Átlagos iskolás napon arctisztítás után használj SPF30-as fényvédőt. A nyári szünetben, kiránduláskor vagy más esetben, ha sokat vagy a szabadban, mehet az SPF50-es. (Persze ha éven át SPF50-est használsz is teljesen rendben van, ikább így, mint fordítva.)

Ha a délutáni edzések kint vannak és hétágra süt a nap, vidd el magaddal a fényvédődet és kendd újra. (Ha pedig otthon felejted ne parázz, nem lesz semmi baj.)

Esti rutin: itt értelemszerűen nincs szükséged fényvédős kozmetikumra. Sőt, nem is tegyél fel semmit, aminek dobozán az SPF jelölést látod.

Ha ezt a három lépést megcsinálod, tudd, nálad a Bölcsek Köve, minden szuper. 

Fotó: Getty Images

Felmerülhet persze, mi legyen a tonerekkel, mistekkel, arcmaszkokkal. A helyzet az, hogy ezekre nincs szüksége a bőrödnek, sőt, néhány típust jobb ha nem is használsz. Az egész az összetevőktől függ.

Ami összetevőt kerülj:

- retinol és általában minden retinoidféle

- kémiai hámlasztó savak (AHA, BHA, PHA)

- anti-aging összetevők általában

- szárító, olajfelszívó hatású összetevők - tipikusan az agyagos, szenes maszkok tartalmazzák.

Az olyan összetevők, mint a niacinamide, C-vitamin, szintén nem szükséges a bőrödnek, a magas koncentrációjúak pedig pláne nem (niacinamid esetén 4% felett, C-vitamin esetén 10% felett).

A tonerek, mistek, fátyolmaszkok esetén tehát ha kipróbálnál egy illatmentes, hidratáló hatású, minimál INCI-vel rendelkezőt, rosszat alapvetően nem teszel. Csajos programnak sem rossz egy fátyolmaszkozós délután. Ám miután a bőrödnek nincs szüksége rájuk, a javaslatunk, hogy a rutinodba ne építsd bele őket.

A bőrnyugtató, gyulladásgátló hatású összetevőkre (panthenol, ázsiai gázló kivonat) a normál bőrtípusnak nincs szüksége, nem kell, hogy ilyet tartalmazzon a bőrápolód.  

Ami a legfontosabb: vedd lazán ezt az egész arcápolást! 

Ez egy izgalmas terület, ami egy halom lehetőséget ad a kezedbe később, hogy ha lesz valamilyen bőrproblémád, kezelni tudd azt. Légy nyitott és érdeklődő, és mindig tájékozódj, ne dőlj be TikTok videóknak, van köztük egy halom félrevezető. 

Örülünk nagyon, hogy Krémmániás vagy, szuper, hogy ilyen fiatalon már érdeklődsz a bőrápolás iránt. Légy tudatos és mutasd meg, hogyan kell ezt valóban csinálni! Ha pedig kérdésed van, mi itt leszünk. 

És vigyázz a csodás bőrödre, hidd el nekünk, igazán gyönyörű és tökéletes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése