BLOGKERESŐ

2016. november 5., szombat

Kielemeztük a hónap krémjét: Purito Pure Vitamin C Serum

Még mindig nagy sztárok a krémmániások körében a C-vitamin tartalmú szérumok, és a legutóbbi havi kedvencek közt feltűnt egy újabb, ígéretes alternatíva, ami ráadásul még árban is veri az eddig KM-leg C-vitaminos szérumokat, szóval nem is volt kérdés, hogy ebben a hónapban ezt elemezem majd ki Nektek!


Az ígéret
Purito Pure Vitamin C Serum (~4500 Ft / 60 ml) egy C-vitamin tartalmú szérum, mely hatásos pigmentfoltok és ráncok ellen, feszesíti és ragyogóvá teszi a bőrt. Parabén, alkohol, mesterséges színezék, illatanyag, surfactant, triethanolamine, triclosan, phthalate, benzoyl peroxide mentes.

Hogyan működik?
  • A termék kulcsösszetevője az INCI 2. helyén található tiszta C-vitamin, vagyis az Ascorbic Acid, ami a tudomány mai állása szerint a ma ismert egyik legklasszabb antioxidáns, illetve az egyik legmultifunkcionálisabb és leghatásosabb összetevő is egyben. Kiemelkedően jó antioxidáns (azaz öregedésgátló, szabadgyök-semlegesítő) hatásán túl a C-vitamin külön figyelmet érdemel azért is, mert azon kevés összetevők közé tartozik, melyek segítik a bőrben a kollagénszintézist, valamint hatásos a pigmentfoltok (melasma) ellen is. Fontos viszont tudni a tiszta C-vitaminről, hogy csak egy nagyon szűk pH tartományban működik (pH 2.5-3.5) és az optimális mennyisége 5-20% között van - ennél a szérumnál úgy tudjuk, hogy 5% a C-vitamin aránya, a pH értékét pedig megmérte pH tesztcsíkkal az egyik krémmániásunk (Köszönjük clara12!), és azt írta, hogy elvileg csak kicsit magasabb, mint a C21,5 és a Tindigo C-vitaminos szérumok pH-ja (2.5-3 közötti), szóval elvileg még ideális is lehet a C-vitamin hasznosulásához.
  • Kulcsösszetevő még az INCI második helyén található Sodium Hyaluronate, ami a hialuronsav só formája, a bőrben is megtalálható természetes hidratáló elem (natural moisturizing factor, NMF), mely a Hydrolyzed Collagennel egyetemben segít megőrizni a bőr víztartalmát, feszességét. Ennek a két összetevőnek köszönheti a szérum a remek hidratáló képességét.
  • Került még a szérumba Niacinamide, vagyis B3-vitamin is, mely többféle szempontból is kiváló hatással van a bőrre: egyrészt remek hidratálószer, másrészt pedig hatásos pigmentfoltok ellen is, ezen kívül ígéretes öregedés elleni hatóanyag, amely serkenti a kollagéntermelést, és hatásos sejtkommunikáló összetevő (bőrünk sejtjeit helyes viselkedésre biztató összetevő), valamint pattanások kezelésében is több antibiotikummal felveszi a versenyt. 
  • Örülhetünk még a szérumban olyan sebgyógyító, szövetregeneráló tulajdonságokkal bíró összetevőknek is, mint az Arginine, Human Oligopeptide-1 és az Adenosine.
  • Bár nem túl sok kutatást, infot találni róluk, de ígéretes összetevők még a szérumban található olyan viszonylag ritka növényi kivonatok, mint az indiai lótusz kivonat, ami e szerint a kutatás szerint bőrvilágosító (pigmentfoltok elleni) és ránctalanító hatással lehet a bőrre, az antioxidáns hatással kecsegtető kínai liliomfa rügykivonat, az öregedésgátló hatást ígérő isztriai szarvasgomba kivonat és a kínai bazsarózsa gyökerének a kivonata, ami valószínűleg sebgyógyító hatással van a bőrre.

Mit mondtok róla Ti?
A krémet eddig 8-an véleményeztétek, és ezek a fő tapasztalataitok:

Pozitív:
  • könnyen, maradéktalanul beszívja a bőr
  • remekül hidratál
  • nem irritál
  • egységessé, szebbé, üdévé teszi a bőrképet, kissé összehúzza a pórusokat
  • sokaknak bevált pattanások utáni hegek halványítására
Negatív: 
  • mint minden(!) magasabb C-vitamin tartalmú szérumnak, így ennek is jellegzetes fémes szaga van, amit nem mindenki szívlel

Összességében: Bár a szérum C-vitamin tartalma nagy valószínűséggel eléri az 5%-ot, de azért lehetne benne több is (már csak azért is, mert e szerint a tanulmány szerint az Ascorbic Acid legjobban 20%-on szívódik fel), illetve nincsenek benne más hálózati antioxidánsok sem (ezekről és a C-vitaminról itt olvashattok bővebben), cserébe viszont a kategória egyik legolcsóbb alternatívája, és külön pirospont, hogy nincs benne alkohol, illatanyag, valamint a hozzá írt eddigi tapasztalatok is elég kecsegtetőek.


Ti próbáltátok már? Bevált?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése