BLOGKERESŐ

2024. március 15., péntek

Hatóanyag-mustra: Gluconolactone (PHA)

A kémiai hámlasztás terén a PHA savak képviselik a gyengéd vonalat. Azokat az összetevőket, melyek érzékeny bőrre is alkalmazhatók, hatásuk pedig vitathatatlan. Az egyik legnépszerűbb PHA sav a  Gluconolactone, összefoglaltuk, mit érdemes tudni róla.



A gluconolactone szuper összetevő érzékeny bőrre

A PHA savakat újgenerációs AHA savakként is emlegetik, ugyanis hatásuk szempontjából hasonlóak, ám jóval gyengédebbek, kevés az esély a mellékhatásra, bőrirritációra. Nem véletlen, hogy ezeket a savakat ajánlják érzékeny bőrre.

A gluconolactone is egy ilyen polihidroxi sav, az egyik leggyakrabban előforduló típus, amelyet a Neostrata fejlesztett ki. A Neostratáról azt érdemes tudni, hogy a márka kutatói fedezték fel a legnépszerűbb AHA savak, a glikolsav és a tejsav bőr számára hasznos, hámlasztó hatását még a hetvenes években. 

Érdekesség, hogy a gluconolactone alapvetően nem sav, ám ha vízzel vegyík, képes glükonsavvá alakulni ami a bőr felszínét hámlasztja, az elhalt hámsejtek eltávolításával pedig simább bőrfelszínt alakít ki. Kutatások szerint anti-aging és bőrsimító hatás terén is hozza az AHA savak hatásfokát, csak jóval kisebb a kockázata, hogy irritált, kipirosodott lesz a bőr. Ezt vélhetően annak köszönheti, hogy molekulamérete nagyobb, ami miatt kevésbé tud felszívódni és így visszafogottabb hatással bír.

Akiknek rosaceás a bőre vagy atópiás dermatitisszel küzd is beépíthetnek arcápolási rutinjukba gluconolactonet tartalmazó hámlasztót. Az általános ajánlás, hogy az AHA-s készítmények esetén is ajánlott gyakoriságot tartsák

PHA hámlasztó hatású kozmetikumok: Balea Beauty Expert Peeling Cleanser 0,8% AHA & 3% PHA - Geek & Gorgeous Calm Down - NeoStrata Restore Bionic Face Cream 12% PHA - The Inkey List PHA Toner


A gluconolactone a hámlasztó hatáson túl

A gluconolactone kimagasló antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik és hidratáló hatása is említésre méltó. E tekintetben hatásosabb mint az AHA savak. Növeli a glikozaminoglikánok (GAG-ok) termelését, amelyek megtartják a vizet a bőr alsó rétegeiben és feltöltik azt. Az pedig, hogy segíti a sérült bőrbarrier helyreállítását, plusz jóság az érzékenyebb bőrűek számára. 

Kimutatták, hogy más aktív összetevők hatását is képes valamelyest erősíteni. Ilyen a rosaceás bőr számára hasznos azelainsav vagy a hiperpigmentált bőrt korrigáló hydroquinone is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése