BLOGKERESŐ

2024. április 12., péntek

Hatóanyagmustra: Cink-oxid

A cink-oxid az egyik legismertebb fényvédő összetevő, talán pont emiatt kering vele kapcsolatban egy csomó félreértelmezett információ. Hogy nem lenne hatékony, arról szó sincs, ám néhány dolgot érdemes tisztázni vele kapcsolatban.


Cink-oxid az ásványi szűrőtől a nano részecskéig

A cink oxid a fizikai fényvédők közé tartozik, mely nem egy népes társaság, rajta kívül csak a titánium dioxid sorolható ide - illetve ezek nano megfelelői. Az ásványi megnevezést a fizikaira szokás még használni, ám a helyzet az, hogy némi félrevezető üzenetérték szorul beléjük, ami a kémiai fényvédőket rosszként, műviként állítja be. De maradjunk most a cink-oxidnál, és infóként írjuk: a nem organikus, vagyis szervetlen fényvédők közé tartozik.

Kevés kozmetikai összetevő van, amelyből nano méret engedélyezett, a cink-oxid ezek egyike. Gyakran hallani, hogy ezek az extrán apró részecskék könnyebben a véráramba kerülnek, ám nincs ok a pánikra. Ahogy már mi is írtunk róla, a cink-oxid jellemzően nagyobb, és polimer "bevonatú" nanorészecskékből áll annak érdekében, hogy a bőr felszínén maradjon, és ott megfelelő réteget alkotva védje bőrünket az UV-sugárzástól. 

Így védi a bőrt az UV-sugarak ellen a cink-oxid


A fizikai és kémiai fényvédők esetén éles különbségként szokták megjegyezni, hogy míg előbbi egyfajta pajzsként visszaveri az UV-sugarakat, utóbbi elnyeli azokat, hővé alakítja át, így védve a bőrt. Lab Muffin azonban rámutat, ilyen éles különbség nincs közöttük. A fizikai fényvédők, így a cink-oxid is, az UV-sugarak körülbelül 95%-át elnyeli és csupán 5%-nyi, amit valóban visszaver. Az így kialakuló hőmérsékletkülönbség pedig nem igazán válik egyik típus előnyére vagy hátrányára sem a másikkal szemben, olyan kis eltérésről beszélhetünk.

Széles spektrumú védelem - hézagokkal 


A cink-oxid esetén pozitívumként szokás megemlíteni, hogy önmagában is széles spektrumú fényvédelemmel bír - és egy így is van. Nemcsak az UVB, de az UVA1 és UVA2 sugarak ellen is védi a bőrt. Mégis, van oka, ha pakolnak mellé más fényvédő komponenseket is Míg ugyanis a fényvédelem szélessége megfelelő, ereje nem tökéletes.
Ismét csak Lab Muffint idézzük, aki könnyen értelmezhető hasonlattal élt, mikor azt írta: képzeljük el, hogy a cink-oxid olyan mint egy széles, magas fal, ám tele van lyukakkal, hézagokkal. Ezért ha csak egyetlen vékony rétegben kenjük magunkra (vagy magában a fényvédőbe kevesebb került belőle), könnyen lehet, hogy itt-ott nem lesz megfelelő az UV-szűrő képessége és átengedi az UV-sugarakat a hézagokon. (Ezzel szemben bár a kémiai fényvédők csak adott tartományban védik a bőrt, ott jobb munkát végeznek.)
Mondhatnánk persze, hogy akkor tegyenek belőle többet a krémekbe vagy kenjünk belőle többet magunkra, ám a kényelmi és esztétikai szempontok nem feltétlen a falfehérre mázolt bőrt szorgalmazzák. 
Sőt, ha megfordítjuk e megállapítást, arra is választ kaphatunk, időnként miért elégedetlenek a cink-oxidos fényvédők hatásosságával. Ez nem feltétlen a "hézagoknak" köszönhető, hanem annak, hogy ha az elvi mennyiséget felkenjük belőle, könnyen hagy nem kívánatos fehér réteget a bőrön. Vagyis mit teszünk? "Ösztönösen" kevesebbet viszünk fel, amivel rontjuk a fényvédelem erősségét, és ha csak ímmel-ámmal ísmételjük meg, tovább csökken az ereje.



Gyorsan hozzá kell tenni azt is, hogy ez a "hézagos" megállapítás nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban csupán ettől lenullázódna a cink-oxid hatásossága. Ám ha a legbiztosabb és legerősebb UV-védelmet keresed, érdemes a többféle, ásványi és kémiai fényvédő komponenseket egyaránt tartalmazó változatok közül választani.

A cink-oxid nem fejti ki azonnal fényvédő hatását a bőrön

Gyakran hallani a tévinformációt, miszerint a kémiai fényvédőknek idő kell, míg beszívódnak a bőrbe és kifejtik hatásukat, míg a fizikaiak, élen a cink-oxiddal, azonnal pajzsként védik a bőrt. Nos, ez a kijelentés már a beszívódik a bőrbe résznél elbukik, a cink-oxiddal kapcsolatban pedig a helyzet az, hogy épp úgy érdemes 10-15 perccel előbb felkenni, mint hogy napra mennénk.
Ennek oka, hogy ennek az összetevőnek is kell egy kis idő, míg a fényvédő készítmény részeként egyenletesen elterül a bőrön, leszárad és kialakítja azt az UV-védő réteget, amire vágyunk. Ebből a szempontból tehát mindegy, milyen típusú UV-védő összetevő van a fényvédő krémben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése