BLOGKERESŐ

2010. június 25., péntek

A bőrről


Amit egy krémhasználónak (különösen a mániásoknak :)) nem árt tudni.....


Hypodermis (subcutaneous adipose)
Bőrünk alsó rétege a krémezés szempontjából a legkevésbé fontos, mert nincs az a krém ami idáig eljut. Annyit azonban nem árt tudni, hogy ezt az alsó réteget főként zsírsejtek (adipocytes) alkotják, amik idővel fogynak. A zsírsejtek csökkenése pedig lógó, megereszkedett arcbőrhöz vezet. Ez ellen mi magunk nem igazán tehetünk, csak a plasztikai sebész (fat transfer)....
Dermis
Bőrünk legvastagabb rétege a középső, a dermis. Nagyon sok fontos dolog van itt: kollagén, elasztin, faggyú és izzadság mirigyek, szőrtüszők, hajszálerek. E réteg legfontosabb sejtje a fibroblaszt, ami a sejten kívüli mátrixot (extracellular matrix, a „habarcs”, ami a sejteket össze tartja) termeli. A sejten kívüli mátrix fontos összetevői a proteoglycanok (vízmegkötő molekulák, amiknek a bőr hidratáltságában fontos szerepük van), a hyaluron sav (szintén fontos hidratáló), a kollagén és az elasztin. Az utóbbi kettő a bőr számára kulcs fontosságú fehérjék. A kollagén a bőr struktúrájáért felelős (valahogy úgy, mint a sátorrudak a sátorért, vagy a vas a vasbetonért), az elasztin pedig a bőrünk rugalmasságáért. A kollagén és az elasztin is csökken idővel a bőrünkben, ami ráncokhoz és a bőr megereszkedéséhez vezet. Nem árt még megemlíteni a faggyú mirigyeket sem, amik faggyút (zsírt) termelnek. Akiknek száraz a bőre, azoknak nem termelődik elég, a zsíros bőrűeknek pedig túl sok is termelődik.
Epidermis
Bőrünk legfelső, 0.5-1mm vastag rétege. A legfontosabb sejtek itt a bazális sejtek (keratinocytes), melyek az epidermis alján folyamatosan termelődnek. Ahogy a bazális sejtek idősödnek, úgy vizet vesztenek, laposodnak és felfelé vándorolnak, míg eljutnak a bőrünk legfelső rétegébe(stratum corneum ). A stratum corneum leginkább elhalt, kilapult bazális sejtekből (corneocytes) áll. Ezek az elhalt sejtek folyamatosan hámlanak le, és cserélődnek a lentről jövő újabbakra. Az epidermis 3-5 hetente természetes módon megújul. Ezen a folyamaton gyorsítanak a különféle hámlasztók. Az epidermis állapota határozza meg a bőr frissességét, üdeségét, a ráncok viszont a dermisből erednek.

3 megjegyzés:

  1. Én nem tudom mi van velem, 35 éves vagyok, szóval még annyinak nem érzem magam, de annyira hámlik az arcomon a bőr, hogy az már nagyon zavaró... Szóval erre kellene megoldás. Eddig a legjobb eredményt egy Alterra vízhiányos bőrre való krém jelentette, de nem igazán találok ehhez hasonlót sehol, mivel ez is egy kis utazó-krémecske volt, és csakis német nyelvű. Esetleg valami segítség.
    ( Annyit még, hogy talán a munkahelyem lehet az oka igazán, mivel állandó klímában dolgozom, és valószínűleg az is szárítja rendesen a bőröm... De sajnos vagy felmondok, vagy találok egy jó krémet. Az utóbbira szavaznék... ) :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ha száraz és hámló a bőröd, akkor egy enyhébb AHA hámlasztót és egy jó hidratáló krémet érdemes kipróbálnod. Aha hámlasztóból őt ajánlom: 
    http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-resist-daily-smoothing-treatment-with-5
    Hidratáló krémből nagy a választék, szóval nézz szét itt: http://kremmania.hu/kremek/kategoriak/hidratalo-kremek 
    Például ő szerintem egy egyszerű, de klassz hidratáló krém száraz bőrre: http://kremmania.hu/kremek/bioderma-sensibio-rich-krem

    VálaszTörlés
  3. Szaraz,vizhianyos az arcborom! Avontol hasznalom a naturals,milk es honey,tej es mez kremet. De ugy veszem eszre nem sokat er.

    VálaszTörlés