BLOGKERESŐ

2010. augusztus 15., vasárnap

Bőrünk és a nap

A tudomány mai állása szerint bőrünk öregedésében a környezeti, vagyis kívülről jövő tényezők közül a legjelentősebb a nap. A napsugarak spekturmának egy kicsi, de annál fontosabb része az UV tartományba eső sugarak. Az UV sugaraknak jelentős sejtkárosító hatása van, gyakorlatilag a sejt minden részét károsítják, de különösen károsak a sejtben lévő DNSre. Ha a bőrünket nap éri, akkor barnulunk. A barnulás nem más, mint extra melanin termelés, bőrünk védekezése az őt érő káros UV sugarak ellen.

Konkrétan milyen károkat is okoz a nap a bőrünkben? Az UV sugarak egyrészt növelik a kollagén (bőrünk szerkezetét, feszességét adó fehérje) lebontását elősegítő enzimek aktivitását, másrészt pedig elősegítik a káros szabad gyökök képződését, vagyis jelentős a szerepük a ráncok kialakulásában. Ezen kívül az UV sugarak hozzájárulnak a pigmentfoltok létrejövéséhez is, valamit szerepet játszanak a bőrrák számos formájának kialakulásában.

Pontosan mennyire jelentős az UV sugarak bőröregítő hatása más tényezőkhöz képest? Pontos számot elég nehéz mondani, de a legtöbb bőrgyógyász ma úgy gondolja, hogy bőrünk öregedésének kb 80%-ért a nap a felelős. Még 18 éves korunk előtt begyűjtjük az UV sugárzás okozta DNS károk 40-50%t, majd további kb. 10%-t évtizedenként.

De mi a helyzet a D vitaminnal? Szervezetünk napsugárzás hatására képes D vitamint előállítani. A túlzott nap kerülés könnyen vezet D vitamin hiányhoz, aminek a következményei legalább olyan rosszak, mind a túlzott napozásé. A D vitamin hiány számos fajta rák, csontritkulás és szív betegség kialakulásához járul hozzá. Szervezetünk elegendő D vitamint tud előállítani heti kétszeri, legalább 15 peces fényvédő nélküli napozás alatt, amit célszerű a reggeli vagy esti órákban csinálni. Ha ennél kevesebbet vagyunk napon, akkor pedig megfontolandó a D vitamin szedése.

Tehát ha bőrünket szeretnénk minél tovább ráncmentesen és fiatalosan megőrizni, akkor a tudomány mai állása szerint a legfontosabb és legjobb dolog, amit tehetünk, hogy minden reggel használunk fényvédőt. Vagy válasszunk fényvédős hidratálót reggelre (kisebb védelem), vagy pedig használjunk külön fényvédőt (nagyobb védelem). Figyeljünk arra, hogy a fényvédőnk az UVA és az UVB sugarak ellen is hatásos fényvédő összetevőket tartalmazzon.


Források:
How the envirnment impacts your skin
Ultraviolet radiation: the sun's death ray
Save your skin in the sun!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése