BLOGKERESŐ

2011. július 27., szerda

Az érzékeny bőr ápolása

Állítólag az emberek több mint 40%-ának érzékeny bőre van, így mondhatni, hogy ez a leggyakoribb bőrproblémák egyike. Az érzékeny bőrnek több altípusa is van, amikben a  közös nevező a gyulladásra való hajlam és a normálisnál gyengébb természetes védőréteg. Dr. Leslie Baumann négy féle altípust különböztet meg: pattanásos bőr; rozaceás bőr; égő, viszkető bőr; és allergiás bőr.



Érzékeny bőr esetén legalább olyan fontos, ha nem fontosabb tudni azt, hogy mit érdemes kerülni, mint azt, hogy mit szabad használni. Természetesen egyénileg változik, hogy ki mire érzékeny, de úgy általánosságban a következő dolgok nem szoktak jót tenni:

  • Illatanyagok: Az illatanyagok a leggyakoribb irritáló összetevők. Szerintem nem is lenne szabad érzékeny bőrre szánt termékbe ilyesmit tenni, de láthatóan sok-sok gyártó nem így gondolja. Szóval a dobozon az illatanyagmentes címkét érdemes keresni és nem az “érzékeny bőrre” való címkét.  És még egy dolog az illattal kapcsolatban: a natúrkozmetikumoknál az illatanyag mindig természetes illóolajokból származik, amit büszkén mindig ráírnak a dobozra. Ez klassz is, de ez sajnos egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez kevésbé lenne irritáló, mint a “sima” illatanyag. Szóval az illatanyagot természetes vagy sem, ha érzékeny a bőrünk, akkor kerüljük.
  • Denaturált Alkohol: Igazából sokat gondolkodom, hogy miért szerepel az alkohol annyi mindenben, mikor mindenhol csak azt olvasom, hogy az bizony szárítja a bőrt, nem tesz jót, még szabad gyökök keletkezését is segíti, irritál is meg minden. Legjobb tippem az, hogy a natúrkozmetikumokban azért van, mert tartósít, a tonikokban azért mert firssít, a  zsíros bőrre szánt termékekben meg azért, mert szárít, fertőtlenít. Szerintem az alkoholnak több a hátránya mint az előnye, és érdemes kerülni mindenkinek, de különösen a száraz vagy érzékeny bőrnek és főleg ha az INCI lista első helyeinek egyikén szerepel.
  • Jól habzó lemosók (SLS, SLES): a jól habzó lemosók jellemzően nem csak a koszt mossák le az arcról, hanem hajlamosak rongálni a természetes védőréteget is, ami amúgy sem az erőssége az érzékeny bőrnek, szóval kerülendők. Válasszunk krémes, tejes vagy olajos lemosókat, amik nem irritálnak. A gyengéd szót érdemes keresni a lemosó nevében.
  • Nem a kifejezetten kerülendő kategória, de érdemes tudni azt, hogy az AHA savakkal csak óvatosan szabad bánni, ha érzékeny a bőrünk. Jobban ajánlott a szalicil sav, mint hámlasztó. Ha mégis az AHA savat szeretnénk használni, akkor pedig a tejsav kevésbé irritáló, mint a gikolsav.
  • Szintén nem kifejezetten kerülendő, de a tiszta C vitamin is egy savas összetevő, ami nem az érzékeny bőr legjobb barátja. 

Amik kifejezetten jók az érzékeny bőrre, azok a gyulladáscsökkentő összetevők. A Krémmánián van saját kategóriájuk azt érdemes átolvasni, de külön kiemelést érdemel a zöld tea, licorice növény kivonata vagy az aloe vera. Szintén hasznosak azok az összetevők, amik erősítik a bőr természetes védőrétegét. Elvileg ilyen az E vitamin, a keramidok és a zsírsavak (linoleic acid, oleic acid).

Végül pedig jöjjön néhány konkrét termék javaslat: A legolcsóbb kategóriában a sajátmárkás “Med” termékek között találhatunk olyat, ami kb biztos, hogy nem fogja a nagyon érzékeny bőrt sem irritálni. A Krémmánián van pár Balea Med termék, amiknek egyszerű, de megfelelő INCI-je van szerintem, és a tapasztalatok se rosszak.

A  patikában van a legnagyobb választék érzékeny bőrre. A Bioderma Sensibio család sok tagja nagyon jó, az Avene termékek is szuperek, és az LRP Toleriane családja is remek.

A drágább kategóriában a Clinique minden terméke illatmentes, a Redness családban még van egy csomó gyulladáscsökkentő is.

Ha nem riadunk vissza az online rendeléstől, akkor a Paula’s Choice termékek is mind illatmentesek, és alkalmasak érzékeny bőrre elvileg. Szerintem főleg a hidratálók tök jó ár érték arányt képviselnek, mert csomó hasznos dolog is van bennük.

Szeretnék natúrkozmetikumot is ajánlani, de az az igazság, hogy az nehéz dolog. Mert bár az a közhiedelem, hogy a natúrkozmetikum jó az érzékeny bőrre, ez amennyire tudom egy legenda. De azért itt van néhány az érzékeny bőr számára is bíztató INCI-vel rendelkező natúrkozmetikum család: az Alverde Ultra Sensitiv családja INCI alapján elég jónak tűnik, csak van benne alkohol meg a tapasztalatok alapján kissé nehezen szívódik be az arckrém. Amiről még tudok az a Lavera Neutral családja, bár erről még nincsenek tapasztalatok a Krémmánián, az INCI lista nekem tetszik. Illetve egy itthon nem kapható, de Angliából megrendelhető nagyon kis szimpi natúrkozmetikum márka, ami kifejezetten alkoholmentes, és érzékeny bőrre való, az a Pai Skincare.


6 megjegyzés:

  1. Igen ez "érzékeny téma" szó szerint is . Nagyon zsíros pattanásos bőröm van és kb. 3-4 éve érzékennyé is vált a bőröm, gondolom az évek során használt sok alkoholos termékektől pedig csak első osztályú termékeket használtam. Nem tudok AHA-s termékeket használni egyből kipirosodik a bőröm + kiüt. Mostanában olvastam nagyon vigyázni kell a natúr krémekben lévő illóolajakkal főleg citrusfélék ,levendula allergiás bőrkiütést okozhat, a citrusost nem bírom ( Ole Henriksen -truth serum collegen booster = pénzkidobás ) de a levendulával nincsen gondom. Legközelebbi próbálkozásom Pai skincar érzékeny bőrre ,valamint van egy angol manufaktúra de a tulaj szülésiszabin van szeptember végéig az ő neve porcelánbőr (angolul) ezt még nem próbáltam de bizalomgerjesztő a krémjei összetétele csomagolása és ára szerint is.
    Akinek hasonló bőrtípusa van és bevált terméket tud ajánlani írjon ,mindennap "benézek".

    VálaszTörlés
  2. Én érzékeny bőrre nagyon szeretem a REN Hydra-Calm Global Protection krémjét, nekik ugyan van aknés bőrre való termékcsaládjuk, aminek én csak a nappaliját használom alkalmanként, így nem tudom az mennyire kompatibilis a Te bőröddel, de nekem egy barátnőm arra esküszik.(Krémmánián írtam róluk) Én még nagyon szeretem az organikus márkák közül a John Masters Organics-ot, a Green people-t, mert úgy láttam Te főleg az ilyen termékeket részesíted előnyben. A citrus féléket amúgy nem mindenki bírja, szerintem inkább normál, erős bőr esetén jó használni illetve a Te bőrödnek nem is hiszem, hogy nagy dózisú, hámlasztó savakra lenne szüksége. Nem tudom sok tejterméket fogyasztasz-e, de akinek pattanásokra, zsírosodásra hajlamos a bőre (haja), azoknál ez csak rontani szokott a helyzeten. A tejet szerintem mindenképpen mellőznöd kellene, a savanyított dolgokat pedig mértékkel. Én azt javaslom, hogy C-vitamint belsőleg szedj illetve a bogyós gyümölcsökben, főleg áfonyában vannak olyan anyagok, amik segíteni szoktak ilyen helyzetekben, mert ugye végtére is ez egy belső probléma elsősorban. Nem vagyok szakértő, csak saját tapasztalataimra/kutatásaimra/tanulmányaimra alapozok.
    Írj nyugodtan ha valamiben tudok segíteni!
    UnVraiAnge

    VálaszTörlés
  3. Köszi a választ ,Te tényleg egy igazi angyal vagy ! Nem eszem sok tejterméket és tudom mennyire az alapja a bőr állapotának a táplálék amit elfogyasztunk de ezen a legnehezebb változtatni.
    Most még van egy vagyis két fél Chanel Ultra Correction krémem - itt is milyen érdekes az éjszakai remek a nappalinak meg semmi hatása !? - és utána megpróbálom a Ren-t ,már nézegettem egyszer a Neroliba de akkoriban hozták be és hiányos volt a választék.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm és nagyon szívesen! Tudom milyen nehéz változtatni, nekem sem kellene kávét innom, de képtelen vagyok leszokni. Én is észrevettem már, hogy sokszor nem egyformán jó ugyanazon krém nappali és éjszakai változata. Nem is értem..akkor ezek szerint M.o.-on élsz? Mondjuk a Neroliban is lehet ilyen utazáshoz való, mini készleteket rendelni illetve sok mindenből van minta! szerintem úgy próbáld meg először!Ha tudsz várni, akkor viszont a www.lookfantastic.com-on is tudsz szerezni, ingyenes a posta bárhova a világon!!!A www.renskincare.co.uk oldalon pedig minden rendeléshez ad 3 mintát, de ha szeretnéd és nem zavar akkor ami nekem van, abból szívesen "kiszerelek" mini mintát:) és elküldöm! Nekem ugyan nincs minden, de azért akad ez-az:)
    UnVraiange

    VálaszTörlés
  5. Köszi,a mintának nagyon örülnék,a lookfantastc-ot ismerem ,éppen tegnap írtam a blogomba ,hogy akció van náluk . Itt a címem: sofia87@t-online.hu

    Erzsi

    VálaszTörlés
  6. Rozacea-ra nagyon bevált nekem Annamarie Börlind ZZ sensitive éjszakai krémje. Az ismerőseim kérdezték, hogy mit használok, mert csökkent a bőröm pirossága. Szerintem ez a leghihetőbb visszajelzés, ha mások észreveszik a változást... persze én is látom, az orrom szélén található piros pötty sokat halványult. Egyszóval mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a krémet, ráadásult tényleg naturkozmetikum :)

    VálaszTörlés