BLOGKERESŐ

2011. december 16., péntek

Egyszerű olívaolajos házi szerek

Az olívaolaj kívül-belül jót tesz az ember lányának. Belülről fogyasztva csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kívülről pedig hidratál, értékes zsírsavakkal regenerál, és antioxidánsokkal is ellátja a bőrt. Szerintem mindenkinek van otthon egy extra szűz változat, amit nem csak saláta öntetnek érdemes használni, hanem készíthetünk belőle egyszerű házi csodaszereket is.




Kényeztető olívaolajos fürdő
Bár remek fürdőgolyókat lehet kapni a boltban, ha olcsón és garantáltan természetesen szerenénk egy kellemes fürdőt venni, akkor öntsünk a vízbe egy csésze olíva olajat és 5-10 cseppet a kedvenc illóolajunkból és a fürdő végén puha és selymes bőrrel fogunk kiszállni a kádból. Esti relaxáló fürdőhöz a legjobb a levendula- vagy a kamillaolaj.

Arcradír
Arcradíron a legkönnyebb spórolni, mert annyira könnyű otthon is elkészíteni. Nem kell más hozzá, mint egy teáskanál finomra őrölt cukor és egy normál kanál olíva olaj. Ezeket összekeverjük, és máris kész a bőrradír. Finoman masszírozzuk át vele a bőrt, majd öblítsük le bő vízzel, akárcsak a bolti radírokat.

Hidratáló arcpakolás
Arcpakolást sem sokkal nehezebb készíteni, mint bőrradírt. Keverjünk össze egy kanál olíva olajat egy kanál mézzel és egy tojás sárgájával. A keveréket rakjuk az arcunkra, és hagyjuk rajta 15-20 percig. Amíg a pakolás hat pihizzünk, vagy vegyünk egy olíva olajos fürdőt. Ha letelt a 20 perc, öblítsük le bő vízzel az arcunkat.

Kondícionáló hajpakolás
Nem csak a bőrünket, hanem a hajunkat is ápolhatjuk olívaolajjal. Fél csésze olívaolajat keverjünk össze 10 csepp szantálfaolajjal és két tojás sárgájával. A keveréket rakjuk a hajunkra, fedjük be egy törölközővel vagy zuhanysapival és hagyjuk rajta 20-30 percig. Végül mossuk ki alaposan a pakolást, és mossuk meg egy gyengéd samponnal a hajunkat.

Körömápoló fürdő
Sőt, nem csak a bőrnek és a hajnak, hanem a körömnek és a körömágybőrnek is jót tesz az olívaolaj. Rakjunk egy pici edénybe olívaolajat és néhány csepp levedula illóolajat. Tegyük bele az ujjaink végét 5-10 percre. Az olívaolajos fürdő segít felpuhítani a körömágyat, amit után könnyű lesz visszatologatni, vagy pedig eltávolítani. A rendszeres olívás fürdő pedig állítólag segít a töredezett körmön is.

Puhító lábpakolás
A emollient és hidratáló tulajdonsága miatt az olívaolaj remekül ápolja a kemény, durva bőrt a lábon is. Kenjük be éjszakára a lábunkat vastagon, húzzunk rá zoknit, és reggelre, puha, hidratált lábbal ébredünk. Adhatunk hozzá pár csepp teafa olajat is, ami segít a gombás fertőzések megelőzésében vagy meggyógyításában.

Gyorssegély a száraz bőrnek
Végül, de nem utolsó sorban bárhol, ahol nagyon kiszáradt, vagy hámlik a bőrünk hasznos segítség rá a tiszta olívaolaj. Nem kell mást tennünk, mint  a száraz részt vastagon bekenni, és gondosan bemasszírozni az olajat a bőrbe.

Te szoktál olíva olajból készíteni valami házi szert?

Az egyszerű olívaolajos receptek innen származnak.

5 megjegyzés:

  1. Arcradírt nagyon ritkán veszek boltban, általában otthon készítem el. De én cukor helyett nagyon finom szemcsés, általában tengeri sót használok. A körmömre ricinus- és olívaolaj keverékét szoktam kenni. Nagyon jól erősíti a körmöket.

    VálaszTörlés
  2. Én elvetemülten olívaolaj,tojássárgája,ricinusolaj keveréket szoktam tenni pakolásként a hajamra, amihez legutóbb sheavajat is tettem. Szép puha lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ezt én írtam ide, csak akkor még nem regisztráltam :) Ehhez "Kallos Serical Latte Tejproteines Hajpakolás"-t is teszek a haj legvégére. Felcsatolom, majd törülközőt rakok rá és igyekszem melegen tartani, mert a shea vaj sajnos könnyen megdermed és darabos lesz. A végeredmény pedig erős, egészséges, puha, fényes, könnyen fésülhető haj.

      Törlés
  3. olívaolaj hajra, de én legalább 2-3 órát is rajta hagyom, havonta, vagy 3 hetente...sőt idén a strandra is mentem már így, mert szerintem véd a klórtól és a naptól is, kicsit... (melírozott hátközépíg érő világosbarna hajam van)...

    VálaszTörlés
  4. idén: 2011 nyarán...

    VálaszTörlés