BLOGKERESŐ

2012. március 20., kedd

Vízhiányos vs Száraz bőr

Régóta foglalkoztatott az a kérdés, hogy pontosan mi is a különbség a vízhiányos és a száraz bőr között, a kettő ugyanaz-e igazából vagy sem, lehet-e a zsíros bőr vízhiányos, vagy a száraz bőr nem vízhiányos, vagy a vízhiányos bőr csak egy marketing buzzword, amivel zsíros bőrre próbálnak hidratálót eladni. Próbáltam több helyen is utána olvasni, de igazán meggyőző és érthető választ sehol sem találtam, így megkérdeztem egyik kedvenc amerikai bőrgyógyászom, Cynthia Baileyt, aki a blogján válaszolt is nekem, és innen is köszönöm szépen neki. :)



Először is, mi is az, hogy hidratált a bőr?
A bőr hidratáltságát a benne lévő víz adja, és nem az olaj. A trükk viszont az, hogy ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a bőrben szükség van olajra is, különben a bőr külső rétegéből a víz elpárolog.

Hogyan működik egy hidratáló krém?
A fentiek miatt a hidratáló krémek hagyományosan olajos anyagokat használnak, amik bevonják a bőr felületét, és nem engedik a vizet elpárologni onnan (occlusive, vagyis elzáró összetevők). Cynthia Bailey kedvenc hidratáló olajai a shea vaj, a jojoba olaj, a kókusz olaj és a szezám olaj.  Azt is megemlíti, hogy rossz hírneve ellenére az ásványi olaj is igazán jól működik.

Az olajos összetevőkön kívül a hidratálásban fontos szerepük van még a vízmegkötő anyagoknak, amik magukhoz vonzzák és megkötik a bőrben a nedvességet. Bailey kedvenc nem olajos, hidratáló összetevői a hialuronsav, a glicerin, a squalane és az AHA savak (ebben a csoportban elsősorban a tejsav, ami kiváló hidratáló).

Lehet-e vízhiányos a zsíros bőr?
Bár a zsíros bőrnek nincsen szüksége kívülről rákent olajokra, mert megtermeli azt saját magának, mégis a válasz az, hogy igen lehet vízhiányos. Ez elsősorban akkor történik meg, ha a bőrt irritáció éri, sérül a külső védőrétege, és emiatt az ideálisnál több víz párolog el.  Ez a leggyakrabban akkor történik, ha:
  • A bőrt túlságosan erőteljes lemosókkal mossuk, vagy más szárító összetevővel  (pl. alkohol) túl sokat érintkezik
  • Genetikus hajlamunk van kiütésre, allergiára vagy ekcémára, amik érzékennyé és sérülékennyé teszik a bőrt
  • Túl sokat vagyunk kint a szabadban szeles, hideg időben, vagy pedig a váltás a meleg, fűtött szoba és a kinti hideg között is irritálhatja és érzékennyé teheti a bőrt
Ha a zsíros bőrünk a fenti vagy egyéb okok hatására mégis kiszárad, vagyis vízhiányos lesz, akkor elsősorban az olyan hidratálókat érdemes keresni, amikben a nem olajos, vízmegkötő összetevők vannak többségben. Hagyományosan a könnyű gélkrémek ilyenek, illetve még a patikában is találunk dehidratált bőrre való hígabb állagú krémeket. 

Lehet-e nem vízhiányos a száraz bőr?
Sajnos erre a kérdésre nem válaszolt Dr. Bailey olyan egyértelműen, mint az előzőre, de ha jól értem a dolgot, akkor a válasz lényegében a nem, vagyis a száraz bőr egyben vízhiányos is mindig. Hiszen a száraz bőr nem termel elég olajat, ami miatt a víz mindig elpárolog a bőr külső rétegéből, így a bőrben se elég sok olaj, se elég sok víz nincsen. A száraz bőrre való hidratáló krémek esetén fontos, hogy legyenek benne hidratáló olajok és vízmegkötő anyagok is.


Ti mit gondoltok a vízhiányos vs száraz bőrről? Ugyanaz valójában vagy sem? 

22 megjegyzés:

  1. Szerintem nem ugyanaz.
    Valahogy úgy tudnám elmagyarázni a meglátásom, hogy a száraz bőr - az hámlós, tehát a felső bőrréteg könnyen ledobja magát, lehet ez ugye nyomkodásra, vagy túlzott bőrradírozástól, vagy bármi más mechanikai, vagy természeti nyomástól.
    A vízhiányos bőr pedig valószínűleg attól van, hogy az egyén kevés folyadékot visz be a szervezetébe, ezáltal a test kivonja onnan a maradék vizet, ahonnan csak tudja. Ezért kell mindig sok vizet inni, hogy ez ne történhessen meg. És szerintem a vízhiányos bőr nem minden esetben hámlik. Szerintem ezért nem egy a kettő.
    (Ha oltári hülyeséget mondtam, örömmel veszem a felvilágosítást :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, én még sehol sem olvastam, hogy ez így lenne. :) Viszont azt már olvastam, hogy a vízivás egészséges és jó dolog, de az nem hidratálja a bőrt: http://www.drbaileyskincare.com/blog/does-drinking-water-help-treat-dry-skin/

      Törlés
    2. Sziasztok, a múltkor láttam a Tv-ben egy angol pasi műsorát, aki mindenféle 'örök igazságok' valóságtartalmát laboratóriumi körülmények között vizsgálja. A múltkor épp a vízivás vs hidratált bőr volt porondon, és bebizonyították, hogy aki sok vizet iszik, annak hidratáltabb a bőre. Egy bőrgyógyász mérte meg egy egypetéjű ikerpár arcbőrének hidratáltságát, aztán utasítába kapták, hogy mennyi vizet kell inniuk 7 napon át. Az egyik napi 1.5 - 2 litert, a másik sokkal kevesebbet. A végén annak, aki sokat ivott, sokkal szebb volt az arcbőre, hidratált volt, míg a másiknak kiszáradt a bőre, fakó lett. Hát, nem tudom, én biztos ami biztos megiszom a magam 1.5 literjét legalább... :)

      Törlés
  2. Szerintem is 2 különböző dologról beszélünk. A vízhiányt valamilyen felületi problémának képzelem el, míg a száraz bőr mélységeiben igényli a hidratálást. De ez ez teljesen hozzá nem értő ember spekulációja. Korpás szeborreás a bőröm, állandó problémám a megfelelő bőrradír és hidratálókrém megtalálása. Sajnos eddig semmi sem vált be igazán, a vízhiányra ajánlott Biotherm zselé pedig csak jobban szárított. A száraz bőrre való hidratálók táplálják a bőröm - de utána fénylek mint egy diszkógömb...
    momo

    VálaszTörlés
  3. Nekem a kozmetikusom mondja mindig, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadék, azt mondja, hogy azok a vendégei, akik bevallásuk szerint sok folyadékot (2-3 liter) fogyasztanak naponta, azoknak láthatóan később öregszik a bőrük. Állítólag 30-40 éves korig még nem szembetűnő a különbség, de később ez egyre feltűnőbb. Legalábbis ő ezt tapasztalta. És a vízivást szerinte sajnos nem elég 40 fölött elkezdeni, mert inkább megelőző szerepe van. (Dohányosoknak még többet kellene inni!)

    Én eleget iszom, mégis vízhiányos a bőröm. És hogy lehet-e a zsíros bőr vízhiányos, illetve a vízhiányos bőr zsíros? Hát, jelentem igen. És ez a legsz@rabb. Nem értek hozzá, de majd valaki biztos leírja ezt pontosan, az a lényeg, hogy ugye a bőr több rétegből áll, és így több helyen lehet különféle bibi. Van felszíni vízhiány, meg mélyebb. Na most nekem a felszín zsíros, de nagyon, a mélyebb rétegekben meg vízhiány van. Nálam ez valószínűleg genetikailag adott. Baromi sok krémet és ezt-azt kipróbáltam, de kevés dolog jött be. A vízhiányos bőrre való hidratálók és egyebek, amik nagy része inkább a száraz (zsírtalan) bőrre valók, túl zsírosak, a zsíros bőrre valók meg nem hidratálnak eléggé. Így általában több krémet használok egymás után, mire megvan a hidratálás is, meg nem is leszek zsíros tőle, és akkor a fényvédelemről még nem is beszéltünk. Szóval nem egyszerű a helyzet.

    VálaszTörlés
  4. A valódi száraz bőrt több helyen lipidhiányosként emlegetik, és vízhiányos lehet minden bőrtípus, ahogy érzékeny is.
    Saját ámokfutásom alapján felvetném a kérdést, hogy néhány problémát nem épp-e a probléma megoldásra szánt készítmények maguk idéznek elővagy fokozzák?
    Legalábbis soha olyan ráncos és irritált nem volt addig a bőröm, amíg el nem kezdtem jobban figyelni rá... Egyes krémek gyorsan látványos allergiás reakciókat okoztak, mások szép lassan érték el, a bőröm totálisan kiszáradt, se hidratálókkal, szérumokkal, se lipidpótló készítményekkel nem értem el tartós hatást.
    Sok tízezer forint kidobása után levontam a konklúziót, aki tudja magáról, hogy érzékeny, inkább ne kezdjen ránctalanításba, főleg ne 40 összetevős vagy épp bio krémekkel, valószínűleg ezzel fogja a legtöbbet tenni a ráncok ellen :)

    VálaszTörlés
  5. A száraz bőr egyszerűen a korral is kialakul? vagy a lakás(fűtés)megváltozásával? én már nem tudok mire gondolni, sosem volt még olyan száraz a bőröm mint most. és abban Sammynek igaza van, hogy minél inkább próbálom, orvosolni, annál többet rontok rajta. most azt gondolom, hogy a megoldást vmiféle olaj jelentené. kisérletezem a mandulaolajjal, jónak is tűnik, csak még mindig van bennem egy régi reflex, hogy olajat ne.

    A nagynéném szomszédja túl a hetvenen, hihetlenül ránctalannak tűnik, saját állítása szerint étolajjal keni magát évek óta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csináltam magamnak natúr sheavaj+olaj keveréket (jojoba és ligetszépe volt, másodjára kókuszolajjal), próbáltam magában és vizes bőrre is, háááát.. nem jött be sajnos, a weleda mandulás krém se :( Az avene tolerance extreme +a termálvíz spray viszont nagyon jó, lehetséges, hogy a tartósítószereket és a bonyolult növényi kivonatokat sem bírom, az illatanyagokat biztosan nem.
      Az életkorral és száraz levegőjű lakással romlik a helyzet az biztos.

      Törlés
  6. Nekem korpás-seboreás a bőröm, durva vízhiánnyal: azaz vannak pattanások, miteszerek, de mégis érdes és szürkés a felszín.
    Viszont! miután ezt megtudtam sokkal jobban odafigyeltem a megfelelő ápolásra (radírozás, vízbázisú krémek) és sokkal szebb lett rövid időn belül :)

    Napi 2-3 liter vizet iszok, kb. már 10 éve, télen-nyáron és mégis vízhiányos a bőröm. Remélem ezt majd azért valamikor meghálálja a bőröm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. huhh nekem is ugyan ez a bőröm van! Nem száraz, hanem felületi vízhiányos, azaz korpás szeborreás..pattanások, comedok..a lehető leggázabb bőrtípus.. Igen nagyon nem mindegy mit kenünk:-(
      Én is sokat írok erről..keresem az igazit:-)

      Üdv
      http://sminkesmas.blogspot.com/

      Törlés
  7. BaBett Blogol, megkérdezhetem, hogy miket használsz? Én annyira el vagyok kenődve, egy fél vagyont költöttem kenceficékre, 0 eredménnyel :-( Annyi biztos, hogy a szilikonos ápolók iszonyúan rontanak az amúgy sem rózsás helyzeten :-(
    momo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Szia momo! Még tegnap akartam neked írni, de csak most sikerül: szerintem érdemes egyrészt az AHA vagy BHA hámlasztást megpróbálni a fizikai radírok helyett, és egy jó hidratálót választani. Pl jó BHA hámlasztó: http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-2-beta-hydroxy-acid-lotion, jó AHA hámlasztó: http://kremmania.hu/kremek/ultra-smoothing-lotion, jó és szilikonmentes hidratáláló: http://kremmania.hu/kremek/decubal-vitalizalo-arckrem, plussz még reggelre kell valami fényvédő. :)

      Törlés
    3. Névtelen: kozmetikusom mondta, hogy ezt a bőrtípust úgy kell kezelni, mint a száraz bőrt - azaz nem szabad tovább szárítani.
      - heti kétszer radírozok (most jelenleg cukorral: az arctejembe teszek egy keveset - természetes, olcsó és nincs benne semmi irritáló anyag),
      - esténként egy száraz és érzékeny bőrre való arclemosót használok (jelenleg az Alterra-t)
      - utána pedig a baby love Leichte Gesicht krémjét használom hidratálás céljából
      - a Sunfleur uborkapakolását is felteszem heti 1-2 alkalommal
      - és megint egy házi tipp: gyümölcssavak. Tiszta bőrt átdörzsizem egy szelet almával vagy kivivel, így hagyom pár percig, majd leöblítem. Ez is tulajdonképpen az AHA mintájára működik :)

      - valamint: elhagytam a tonikokat, mert a sok alkohol kiszívta a vizet a bőrömből

      A bőröm sokat tisztult, és mostmár nem szürkés, hanem tényleg egészségesnek néz ki :)

      Remélem tudtam segíteni :)

      Törlés
    4. Nekem az alverde és alterra krémekben található alkohol kipirosítja és kiszárítja a bőrömet. Azért szoktam át Paula's Choice termékeire, mert azokban nincs denaturált alkohol.

      Törlés
  8. Jó a cikk, de tényleg hiányos... Tényleg van felületi vízhiány, amit időlegesen lehet pótolni krémekkel, és ez a hámréteget és irharéteget érinti. A hámrétegben amúgy is nagyon (10%) a víz, a mélyrétegi vízhiány pedig nem csak a bőr színéért felelős, hanem a ráncokért is. Nem lehet különvenni, azt, hogy nem iszok eleget, de a bőrömet kenem krémekkel, mert a kettő csak együtt működik. Amúgy legjobbak a zselékrémek a hidratálásra (szerintem) és én is sheavaj párti vagyok. A megfelelő hidratáló krém megtalálása nagyon nehéz, de ha már megtaláltuk, akkor ragaszkodjunk hozzá, és a bejuttatásának fokozásához találjunk más megoldásokat. Iontoforézis, ultrahang, arcvasaló.

    VálaszTörlés
  9. Nekem kamaszkorom óta zsíros és vízhiányos a bőröm. Emiatt középiskolás korom óta minden nap hidratálnom kellett, különben a fájdalmasságig feszült. Az előnye az lett az egésznek, hogy (talán a rendszeres bőrápolás miatt is) nem ráncosodtam meg 46 éves koromra sem.

    VálaszTörlés
  10. két különböző dolog, ezt a kozmetikusok is hangsúlyozzák, más típusú krémek, ápolásra van szükség. pl. ezért nem ajánlott a zsíros bőrt alkoholos tonikkal kezelni.

    VálaszTörlés
  11. apolka, BaBett Blogol:
    Köszönöm szépen! A Decubal krémet már "kikrémmániáztam" magamnak, csak attól tartok egy kicsit, hogy nehéz lesz.
    Még egyszer köszönöm :-)
    momo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérhetsz mintát a forgalmazótól, csak türelmesen kell várni :)

      Törlés
  12. Manna szappant próbált már vki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok véleményt olvashatsz a Manna szappanokról itt: http://kremmania.hu/markak/manna-natur-kozmetikum :)

      Törlés