BLOGKERESŐ

2012. május 7., hétfő

Fizikai fényvédő - mi az + top termékek

Update: Ez a poszt eredetileg horzso vendégposztja volt, amit frissítettünk és aktualizáltunk 2017 májusban. :) 

Közeledve a nyárhoz, aktuális téma a fényvédelem, amelyről Apolka nemrég írt. Nekem mindig problémát okoz a meleg idő bejövetelekor a lengébb öltözet, mivel fényallergiám van, vagyis ahogy nap éri a bőrömet, azonnal kis piros viszkető kiütések jelennek meg rajta.

Mi az a fizikai fényvédelem?

A fizikai fényvédők azok, amikben a titanium-dioxid és a cink-oxid a fényvédő összetevők. Hagyományosan azért nevezik őket fizikai fényvédőnek, mert a kémiai szűrőkkel ellentétben nem elnyelik, hanem visszaverik a fénysugarakat, mintha mini-napernyőkkel borítanánk be a bőrünket.


Bár a legújabb kutatások szerint ez csak kisrészben igaz (vagyis nagyrészt a titanium-dioxid és cink-oxid is elnyeli a fényt és csak kis részben veri vissza), összességében a fizikai fényvédő összetevőknek így is számos előnye van, például hogy önmagukban is széles spektrumú védelmet adnak (különösen a cink-oxid), fény hatására is stabilak maradnak, nem irritálnak és biztonságos összetevőnek számítanak (még nano méretben is).

Kinek ajánlottak?

Mivel a kémiai fényvédők jobban beszívódnak a bőrbe és fény hatására hajlamosak "lebomlani", míg a fizikaiak nem vagy csak minimálisan szívódnak be és sokkal stabilabbak is, így ez utóbbi egészségügyi szempontból biztonságosabbnak tartott. Bárkinek, aki emiatt aggódik érdemesebb lehet fizikai fényvédőt választani, de két éven aluli kisgyerekeknek és terhes nőknek kifejezetten ezek ajánlottak.  A fizikai fényvédők hátránya, hogy nehezebben kenhetőek és fehéres réteget hagynak a bőrön, de az utóbbi 1-2 évben ez rengeteget fejlődött, és ma már találni egészen klassz, modern és kellemes fizikai fényvédőket is, és főleg arcra érdemes lehet beruházni egy ilyenre. :)

Fizikai fényvédő arcra

Árkategóriától függetlenül a fényvédő szűrők ugyanazok a fényvédőkben, viszont amiben sokszor hatalmas a különbség az az, hogy mennyire kellemes használni. Nagyon nehéz kozmetikailag kellemes fizikai fényvédőt készíteni, de az utóbbi években nagy az előreléps szerencsére. Az enyhén színezett változatok előnye, hogy tényleg semmi fehér réteget nem hagynak, és még picit egységesítik is a bőrszínt, de vannak már nem színezettek is, amik gyakorlatilag nem hagynak fehér réteget (főleg ha nem sötétebb színű a bőröd, akkor tényleg nem látszik).

Könnyen kenhető, nem réget hagyú fizikai fényvédők arcra: PC Super-Light Daily Wrinkle Defense (színezett, cink-oxid), Clinique Mineral Sunscreen Fluid (SPF 50-ben is, nem színezett, titnium-dioxid). Kiehl's Ultra-Light Daily UV Defence (színezett, titanium-dioxid)

Fizikai fényvédők testre

A testre való fényvédők általában kevésbé kellemes formulák, mint a legmodernebb arcra valók, de ha kisgyereked van, vagy érzékeny bőrű vagy, akkor érdemes megküzdeni vele. Nincs belőlük nagy választék, de patikában azért szokott lenni néhány féle.


Fizikai fényvédők testre: Alverde Sensitiv Sonnen Milch (SPF 30), Uriage Bariésun Creme Minerale (SPF 50), Bioderma Photoderm Mineral (SPF 50)


Ti találtatok már tökéletes fizikai fényvédőt? Melyiket?

20 megjegyzés:

  1. Sziasztok.Nagyon kombinált, mitesszeresedésre hajlamos, nagyon érzékeny,pigmentfoltos arcbőrömre tavaly még kémiai fényvédős Spf 50 terméket használtam, napi szinten, alapozó alá. Idén eldöntöttem, hogy tisztán ásványi fényszűrős termékre váltok, és hosszsas mérlegelést követően választottam a fent látható Alverde sensitive termék baby, havasi gyopáros verzióját. A fehéres réteggel gyorsan megbarátkoztam, sőt szinte örülük is, mert egységesít kissé az arcbőröm színén. Egy árnyalattal sötétebb alapozót igényel, és nem nyújt matt felületet, viszont hatásos és nagyon kíméletes!!! Az FLP Alpha-e Factort használom alá, majd utána a fényvédőt, beszívódást követően pedig alapozok, púderezek.
    Testemre pedig épp tegnap böngésztem a fényvédők között az oldalon és Pontosan ezt az Alverde Flakonos tejet szúrtam ki magamnak, vagy a Schisandra társát, hasonló INCI-vel. :)
    Üdv:bandita

    VálaszTörlés
  2. A bioderma napozókrémje szerintem nem színtelen, bőven fehéres nyomot hagy és nem olyan nagyon könnyen szívódik az sem..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a gyártó a színtelenen azt érti, hogy nem bőrszínű vagy ilyesmi, hanem fehér. De igen, nekem is van és sajna határozott a fehér réteg, amit hagy... :(

      Törlés
  3. A Biola SPF25-ös bio fényvédő krémjét választottam idén arcra & kisgyermekbőrre. Valahol a magyar BB-krémként említették, ez főleg felkeltette az érdeklődésem: http://kremmania.hu/kremek/biola-biborkasvirag-homoktovis-fenyvedo-krem-spf27

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, tényleg, erről a Biola fényvédőről is jó tudni, köszi, hogy mondod. Ha letesztelted majd várjuk a véleményed róla. :)

      Törlés
    2. Tényleg jól néz ki a Biola fényvédője, sajna tartalmaz illatanyagokat (pl. levendula), amit én rosacea-s arcra nem tudok használni. :(
      Üdv,
      horzso

      Törlés
  4. Nekem lassan két éve az Eucerin napallergia elleni napteje a legjobb barátom:)Sajnos pár éve jött elő nálam is a nap-, fényallergia, és én is ahogy kicsit jobban süt a nap, kiiütéses leszek, és viszketek. Ezt ha használom semmi bajom nincs, és gyönyörűen barnulok vele!

    VálaszTörlés
  5. Ami fent van a krémmánián, abban van kémiai napvédő is, ezért nem került be a posztba.http://kremmania.hu/kremek/eucerin-allergy-protection-sun-creme-gel
    Te melyiket használod?
    Üdv,
    horzso

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én ezt használom, mert sajnos eddig csak ez vált be:)de nagyon elégedett vagyok vele!:)

      Törlés
  6. Én megvettem a Bioderma 50faktos púdert,írtam is véleményt róla...hát nem jó a szín...de nem értem ezt....fehér bőrűeknek való,(avagy aki fényvédőzik, márpedig az nem barnul le, nekem sincs sötétebb alapozóm nyárra, mert pont ez ellen küzdök, h ne érje UV a bőrömet.) meg aki nem akar barnulni stb stb, akkor miért gyártják 2 igencsak bronzos árnyalatban? Pedig én nem vagyok porcelán bőrű, de kreolos se, még se tudom használni, hacsak nem leönbarnítom a dekoltázsom , vagy valamit csinálok, hogy ne legyen sötétebb 2 árnyalattal fejem, pedig a világosabb árnyalatot vettem:(.
    na mindegy, ez van, barátnőm megveszi nekem a city blockot, remélem az jó lesz színben:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én se értem, hogy világos bőrre való színt miért nem csinálnak.:( Szerintem sokan örülnénk neki, én legalábbis biztosan....

      Törlés
    2. Én is holnap megbeszem a city block-ot, egyelőre ez tűnik minden igényt kielégítő megoldásnak. Most a redness solution spf 15-öt használom, de időnként úgy érzem magam, mint egy pantomimes :)
      Üdv,
      horzso

      Törlés
  7. Igen, én is nagyon nagyon, pont emiatt fontolgattam a BB krémet (magas fényvédelem stb stb), de annyira sokféle (felesleges,bizonytalan) összetevő van bennük, meg annyiféle típus, hogy teljesen belezavarodtam, és feladtam.

    VálaszTörlés
  8. A BB krémekkel érdemes óvatosnak lenni, pláne, ha érzékeny a bőrünk. A Missha Perfect Covert pár hónapja, még a Krémmániára való regisztrálásom előtt vettem, a magas fényvédelem miatt. Az arcbőrömet alig bírtam utána rendbetenni, olyan szintű irritációt okozott a vele való kísérletezés. Részletes véleményemet a terméknél kifejtettem.
    Ma egyébként bevásárlási jegyzékkel, célzatosan bevonultam a dm-be a képen látható Alverde naptejért, és csak kapkodtam a fejem, hogy az Alverde legalább 3-4 fajta hasonló ásványi, illatmentes, stb naptejet forgalmaz, szinte döntésképtelenné váltam a polc előtt. Vicces, de testre való termékek közül végül a Balea Med tubusost vettem meg, majdnem fele annyiba került, mint az Alverdés flakonos.
    Üdv: bandita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs, nem Balea Med, hanem Sundance Med. Lám, még mindig kóvályog a fejem, a sok infótól.
      bandita

      Törlés
  9. ...pantomimes:D ez jó, én meg most megbékéltem a bioderma púderrel, hozzá önbarnítottam a felső testem (lábikómat szoktam napoztatni, 1 hónap után valami látszik is, úgyhogy nagy barnulás veszély nem fenyeget).
    Egyébként, olyan szép színt ad a bioderma, kicsit J.Lonak érzem magam ha felteszem, meg egy kis matt bronzer az arc csontra, plusz highligth:)
    Úgy akarom használni, hogy reggel munka előtt(irodában vagyok egész nap, ablaktól messze) cityb, aztán 4kor meg egy kis bioderma, azzal kibírom hazáig, vagy máshova.

    VálaszTörlés
  10. A legfontosabbat elfelejtettem, hogy a babylove-nak is van fizikaija, dmben. Nem drága. Anyukám szokta kenni a nyakát vele, a májfoltjára teljesen jó, megvédi. Minden évben ezt keni.Letesztelem már én is ( ha újra nyár lesz)...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://kremmania.hu/kremek/babylove-napozokrem-spf50

      Törlés
  11.  Tud nekem abban valaki segíteni,hogy az Ilcsi paradicsomos napvédő véd-e az UVA ellen, mert a róla szóló leírás nem említi. Azért szeretném azt használni, mert amellett állítólag jól lehet barnulni, vagy a fizikai fényvédők mindenképpen jobban engedik a barnulást, mint a kémiaiak?

    VálaszTörlés
  12. A Krémmánis INCI alapján az ilcsi paradicsomos napozójában Titanium Dioxid a fényvédő, szóval nagyjából véd az UVA ellen is, igen. Amúgy vannak kifejezetten barnulást segítő egyéb fényvédők is, például a Biodermától vagy a Niveától itt: 
    http://kremmania.hu/kremek/bioderma-photoderm-bronz és 
    http://kremmania.hu/kremek/nivea-sun-protect-bronze-spray

    VálaszTörlés