BLOGKERESŐ

2012. szeptember 4., kedd

Vendégposzt: Illatok őszre

Medorától már korábban is olvashattatok egy remek parfümös cikket, mely a parfümválasztáshoz nyújtott segítséget, ezúttal pedig a legjobb őszi parfümöket szedte össze Nektek!

Illat vidámságok Szent Mihály havára

Nem tudom, a Krémmánia Kedves Olvasói miként vannak ezzel a kérdéssel: én személy szerint ősszel szeretek a legjobban illatokat vásárolni.

Ha csak néhány napra, vagy órára, van úgy, hogy egy hétre, sőt még tovább, de minden esztendőben visszatér az idő, amit szeretnék úgy hívni, hogy: az aranynapok. A föld a nyárvégi esőktől újra nedves és puha. A levelekről a víz a port lemosta, s a lomb újra zöld. A hajnalok frissek, de a nap még meleg. S a hegyeken alkonyatkor langyos a nyugati szél.”- írja Hamvas Béla, s e sorokat olvasva bennem mindig óhatatlanul megfogalmazódik a kérdés: miért is hívjuk az őszt az elmúlás évszakának?

Számomra sokkal inkább egyfajta megújulás, a színek ízek, illatok kiteljesedése és egyben lehetőség az orientális, fűszeres illatok szerelmeseinek hogy kedvenceik ismét előkerüljenek a fiókok mélyéről. A hidegebb évszak beköszöntével az orrunk is sokkal toleránsabbá válik, múlik lassan az allergia szezon, előkerülnek a sötétebb színek, az esernyő s a csodálatos illatokkal valahol az aranynapok elmúltával beköszöntő eső, szél, köd és hideg szürkeségét is kompenzáljuk.
Természetesen az a szabály, hogy nincs szabály: aki továbbra is a könnyedebb, citrusos-vizes  illatait szeretné viselni, tegye bátran, a tendencia nem feltétlenül azért van, hogy kövessük azt. Mégis: ez a post elsősorban most azoknak szeretne kedvezni, akik fűszeresebb, édesebb, kissé pikánsabb parfümökre vágynak s maguk a nagyobb divat és ékszerházak is általában ezt a vonalat célozzák meg a frissen piacra dobott darabjaikkal.
A 2012-es őszi szezon nagyon ígéretesnek hangzik, nem is felsorolást szeretnék tenni erről, a legtöbb internetes parfüméria oldalain már elérhető a várható újdonságok listája.
Összeállításomban régi és új darabok egyaránt megtalálhatóak, igyekeztem illatcsaládokon belül is többféle darabot felvonultatni, valamint oly módon válogatni, hogy az illatok szerelmesei pénztárcájuk alapján is megtalálják a nekik megfelelőt. Fontos tudni azt is, hogy a külföldi debütálástól számítva a honi piacra sokszor több hónapos csúszással érnek ide egyes darabok, így lesz olyan is, amely sokak számára még teljesen ismeretlen, de ezt nevezzük csak inkább a várakozás izgalmának.

Mielőtt megosztanám a kissé terjedelmesre sikerült listámat, két mondatot szeretnék szólni a tárolás fontosságáról: a parfümökhöz kapcsolt véleményekben sokszor olvasom, hogy egy-egy darab, az üveg szépsége okán a fürdőszoba díszévé válik. Én személy szerint a fénytől, párától és melegtől való védelmet tartom a legfontosabbnak, az előbb felsoroltak ugyanis az illatok halálát jelentik. Érdemes kedvenceinket zárt fiókban vagy szekrénykében, hőtől és napfénytől védve saját dobozában tárolni, így tudjuk ugyanis számukra a leghosszabb „élettartamot” biztosítani.
Jöjjön akkor a lista, de ne feledjük: kevés ennél szubjektívebb műfaj létezik, mint hogy mitől és kinek a bőrén lesz szép egy illat, ez mindenki egyéni ízlésén múlik. Én biztos vagyok benne, hogy örömmel fogom majd olvasni az alábbi illatokhoz kapcsolt véleményeket és bízom abban is, hogy lesz olyan Olvasó, akinek megtaláljuk most álmai darabját.

Finom illatos őszt és kellemes válogatást és ismerkedést kívánok mindenkinek!

Medora


Női illatok:
  1. Tom Ford: Tobacco Vanille
  2. Chanel: Coco Noir
  3. Iceberg: The Iceberg Fragrance
  4. Lancome: Magnifique
  5. Yves Rocher: Vanille Noir  
  6. Jil Sander: Sensual Jil
  7. L’Artisan: Premier Figuier Extreme
  8. Guerlain: La Petite Robe Noir
  9. Tom Ford: Black Orchid
  10. Lancome: La Vie Est Belle
  11. Guerlain: L’Instant Magic
  12. Monotheme: Giglio delle Hawaii 
  13. Montale: White Aoud            13 +1. Ghost: Deep Night

Férfi illatok:
  1. Chanel: Egoiste     
  2. Gaultier: Gaultier2
  3. Guerlain: L’Homme Boisée
  4. Serge Lutens: Ambre Sultan
  5. Prada: Amber pour Homme 
  6. Paris Hilton: Just me
  7. Versace: Dreamer                   
  8. L’Artisan: Mechant Loup
  9. Aramis: Havana
  10. Jesus Del Pozo: Quasar 
  11. Diesel: Masculine
  12. Givenchy: Pi  
  13. Montale: Black Aoud                   13+ 1. Ghost: Man


2 megjegyzés:

  1. Mindkét lista fantasztikus. Nálam még őszi kedvenc a Gucci by Gucci EDT is. Azért a Tobacco Vanille-ért meg megesz a fene :-)

    VálaszTörlés
  2. Annyira jól összeszedted, hogy akik nem szeretik az őszt, azok is kedvet kaptak! :)
    A Chanel Coco Noir-t még mindig nem próbáltam, ejnye nekem.Íme az én listám, sorrend nélkül:- Tom Ford Noir de Noir - ha sikerül összeszednem a gondolataimat írok róla, - Tom Ford Tobacco Vanille (mi más?)- Serge Lutens Chergui (dohány és méz), - Guerlain Shalimar (az örök), - Estée Lauder Sensuous Noir (fás, fűszeres, borsos, pacsulis), - Mona di Orio Les Nombre d'Or Vanille (vanília egy kicsit más nézőpontból), - Frederic Malle Portrait of a Lady (fűszeres, nem ártatlan rózsa), - Lalique Lalique Le Parfum (elegáns, púderes vanília egy kis csavarral)
    És még rengeteg illat vár arra, hogy kipróbáljam...
    Elő a véleményekkel, hölgyek-urak!

    VálaszTörlés