BLOGKERESŐ

2012. november 10., szombat

(Nemcsak pigment)foltok legyőzése!

Elég sok bőrproblémában érintett vagyok, és a foltok az egyik. A pattanások ugyanis foltot hagynak és a nagyon világos bőrömön ezek igencsak lassan halványulnak. Ezért elég sokat olvasgattam már a pattanás utáni hegek, pigmentfoltok legyőzése témában, és úgy döntöttem, hogy ideje írnom róla, mert gondolom, hogy nem csak engem érint a téma. Amit írok az mindenféle foltra fog vonatkozni, a pigmentfoltokra is, sőt, főleg azokra. Azt előre el kell mondanom, hogy sajnos pigment vagy egyéb foltot halványítani nem lehet egyik napról a másikra, legalábbis nem otthon, szóval még ha a lehető legjobb hatóanyagokat használjuk és mindent jól csinálunk, akkor is kell hozzá türelem, nem is kevés.

1. Fényvédelem
Tudom, hogy unalmas, hogy mindig a fényvédelemmel jövök, de a pigmentfoltok esetén ez a legfontosabb, amit tehetünk. Ha nem fényvédőzünk rendesen, akkor kb mindegy is, hogy még mit csinálunk, mert úgyse fog érni semmit. Szóval nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a fényvédőt, amit szeretünk használni, és nem leszünk lusták minden egyes reggel felkenni. Száraz bőrre szerintem könnyebb fényvédőt találni, kombinált-zsíros bőrre nehezebb, így leírom a három személyes kedvencemet, amiknél jobbat még nem találtam. A Bioderma Photoderm AKN Mat SPF 30 könnyed, gyorsan felszívódó és elvileg még mattít is. Sajnos a gyakorlatban nem igazán, de ezt leszámítva teljesen jó. Szintén SPF 30-as a fényvédelme a Paula's Choice Ultra-Light Weightless Finish Fényvédő Sprének, aminek egyedi, szinte folyékony állaga van, tényleg nagyon könnyed és kifejezetten szuper sminkalapnak is. A harmadik kedvencem pedig a Clinique City Block SPF 25-ös fényvédője, ami tisztán fizikai fényvédőt tartalmaz, enyhén színezett és persze gyorsan beszívódik, nem zsírosít.


2. Hatóanyagban gazdag szérum
Nem igazán találtak még fel másnapra ható csodaszert a pigmentfoltokra, de jó pár hatóanyag van, ami idővel halványítja őket: ilyen a kozmetológia nr. 1 jolly-jokere, a retinol és ilyen a másik jolly-joker, a C vitamin és származékai is. Szintén szakirodalom igazolja a niacinamide és acetyl glucosamine hatóanyag páros együttes hatékonyságát, illetve számos hatásos növényi kivonat is van, mint például az édesgyökér kivonat, a fehér eperfa kivonat vagy a grapefruit kivonat. Szintén bőrvilágosító hatóanyag az arbutin és a koji sav. Szerintem érdemes legalább egy, de akár kettő szérumot (reggel és este másikat) is használni, és fontos türelmesnek lenni. Nincs olyan hatóanyag, ami mindenkinek beválik, de sajnos kb. két hónapot kell várni, hogy kiderüljön egy bőrvilágosító szérum ér-e valamit. Ha nem, akkor legközelebb válasszunk olyat, aminek más a hatóanyaga. Néhány jónak tűnő és más-más hatóanyagot tartalmazó szérum, amiket szerintem érdemes próbára tenni: retinol ügyben az Avene termékeit vagy a Paulas's Choice Resist Retinol szérumot ajánlom (őket inkább este használjuk),  C vitaminos terméknek pedig a LRP Redermic családból lehet választani. C vitamin származék és további növényi kivonatok vannak a Clinique Even Better szérumban. Niacinamide, acetyl glucosamine és növényi kivonatok vannak a Paula's Choice legújabb szérumában, a Skin Brightening Szérumban. Arbutint főként a távol keleti BB krémekben találunk, koji savat pedig a Sweetsation Therapy Lumi*Essence Bőrvilágosító és Regeneráló Kezelésben.


3. AHA hámlasztás
Ha van fényvédőnk, és van egy vagy két jó szérumunk is a mindennapokra, akkor a harmadik dolog, amit még tehetünk, hogy heti 1-2-szer bevetünk egy jó AHA hámlasztót is. Az AHA savak a felszínen hámlasztják a bőrt, és segítenek a foltok halványításában. Nemcsak pigmentfoltokra, de öregedő, száraz, bármilyen oknál fogva egyenetlen bőrre is jót tesznek. Régebben írtam a kémiai hámlasztásról részletesebben, azt érdemes elolvasni, mielőtt kipróbáljuk őket. Két kiváló 10%-os kémiai hámlasztó a Neostrata Ultra Soothing Lotion és a Paula's Choice Resist Weekly Resurfacing treatment, de a krémmániás vélemények alapján szintén hatásos az Ilcsi AHA hámlasztója (viszont arról sajnos nem tudom, hogy mennyi benne az AHA és hogy milyen a ph értéke). Egy 10%-os vagy esetleg még erősebb AHA hámlasztó szerintem túl sok a mindennapi használatra, de heti egy-kétszer szuper kiegészítés a fényvédő és a szérumok mellé.
Ti hogyan küzdötök a foltok ellen? Van kedvenc terméketek, ami kifejezetten a pigmentfoltok legyőzésére hivatott?

16 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy nem a legjobb meg a legfenszibb, de nekem például a frissen csavart citromlé csodákat tesz a bőrömmel. Viszont a PC 5% AHA hámlasztója az tényleg egy olyan "Szent Grál" termék, most hogy elfogyott nagyon érzem a hiányát, mert visszatértek a csúf kis száraz részek, amiket bármivel kenhetek, egyszerűen nem segít rajtuk semmi más.

    Az Ilcsi csodáját is ki szeretném próbálni, de egyszerűen beszerezhetetlennek érzem ezeket a termékeket. :(

    VálaszTörlés
  2. Évek óta küzdök az arcom két oldalán, illetve a homlokomon lévő kakaóbarna, nagy kiterjedésű pigmentfoltjaimmal, amelyeket szteroidos kenőcs rendszeres használata okozott. Sajnos, akkoriban még nem tudtam, hogy mellékhatásként számíthatok ilyesmire.
    Kb két éve használom az Avon Anew Clinical Luminosity Pro szérumot erre a problémára, jó tapasztalataim vannak. Megfigyeltem, hogy az őszi-téli időszakban, amikor a bőröm egyébként is halványodik, ez a termék szinte teljesen képes eltüntetni a foltjaimat. Tavasszal és nyáron így kisebb intenzitású megjelenéssel számolhatok.

    A fényvédelem fontosságát én is kiemelném. Télen-nyáron 30Spf fizikai fényvédőt használok, minden nap, akkor is, ha nem hagyom el az otthonomat. Egyetlenegy fényvédelem nélkül eltöltött nap beindítja a pigmenttúltermelést nálam, ami után már kenegethetek bármit, nem fog tökéletes eredményt produkálni.

    VálaszTörlés
  3. Marcsi Kincsesládikája2012. november 10. 22:35

    Én az Ilcsi hámlasztóját használtam (vissza is fogok térni rá), és nekem csodák művelt az arcommal :)

    VálaszTörlés
  4. Mivel szeretnék nyáron barnulni, arra gondoltam, hogy csak a foltos területekre vinnék fel magasabb faktorszámú fényvédőt, egyébként az arcom többi részére nem, csak fényvédős nappali krémet. Ez így működne? Illetve ha pigmentfoltokra való szérumot az egész arcomra kenek, nem lesz a nem foltos terület is világosabb? (nagyon világos bőröm van, és semmiképp sem szeretnék még világosabbat, és alig várom, hogy nyáron legyen egy kis színem)

    VálaszTörlés
  5. Bevallom, hogy nem mernék friss citromlevet tenni az arcomra, mert nagyon savas, és önmagában szárít is, de ha Neked bevált, akkor az szuper, én is úgy tudom, hogy van hámlasztó tulajdonsága. :)

    Hát igen, PC-t rendelni kell, Ilcsi meg a kozmetikusoknál van, egyik sem olyan, hogy csak besétál az ember a DM-be, de azért nem beszerezhetetlenek. :)

    VálaszTörlés
  6. Hm, tényleg jók a tapasztalatok az Avon szérummal, ez eddig valahogy elkerülte a figyelmem.

    VálaszTörlés
  7. Öööö, hát szerintem ha pigmentfoltokra hajlamos vagy, akkor nagyon kockázatos nem rendesen fényvédőzni, hanem csak foltokban. Mert ahol ma nincs foltod, ott lehet holnap, főleg ha napozol... :( A szérumokat viszont lehet csak a foltokra kenni, bár nem olvastam még róla, hogy gond lenne egész arcra kenni, mert kivilágosítanak, szóval szerintem mehet egész arcra is nyugodtan. :)

    VálaszTörlés
  8. Nekem a sok hámlasztás csak rontott a helyzeten. Akármilyen erős fényvédőt kentem magamra, mindig leopárdra sültem. Leszoktam a szalicilsavas tisztítókról és Idén nyáron Ilcsi paradicsomos napozó gélt használtam. Csoda ugyan nem történt, de a foltoknak kb. csak 10%-a tért vissza.

    VálaszTörlés
  9. A foltok elleni szérumoknál is fontos az extra fényvédelem (a Bioderma white objective ecsetelőjét tervezem beszerezni) vagy csak az aha használatakor?

    VálaszTörlés
  10. Szerintem alapból is fontos a fényvédelem, ha az ember lánya pigmentfoltokra hajlamos, akkor főleg, ha meg még aha hámlaszt is akkor meg extrán főleg.... Amúgy a Bioderma White Objective ecsetelő negyedik összetevője a glikolsav, vagyis ez egy aha savas ecsetelő, szóval használj fényvédőt mellé.... (ahogy nézem amúgy magában az ecsetelőben is van, de azért használj plusszba is).

    VálaszTörlés
  11. Én az Ilcsire értettem csak a beszerezhetetlent. :)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm a válaszokat, iszom a a szavaidat, mikor téged olvaslak, mintha szakirodalmat olvasnék :)

    VálaszTörlés
  13. Szia Apolka! Remek a cikk, mint mindig. Csak egy kérdésem van, hogy a leírtak csak arcra vonatkoznak? Mármint ha egy termék, pölö testápoló krém az arcra kenve furcsa dolgokat produkálhat, akkor fordítva ez nem igaz, ugye? Mert nem csak az arcomon, hanem a nyakamon, a dekoltázsi részen, a karomon, sőt még a lábszáramon is vannak pigmentfoltjaim. Nagyon jó lenne ezekre hosszútávú megoldást találnom. (Láttam a fényképet a sminkedről, oké, smink alatt, de neked szerintem szép a bőröd. Legalábbis hozzám képest...) :))

    VálaszTörlés
  14. Nem, nem csak arcra vonatkozik, amit írtam. Fényvédőből és hámlasztóból kapható is testre való, nagyobb gazdaságosabb válotzat az biztos. Szérumokat sajnos nem tudom fejből, de az arcra való szérum használható testen is, nem hiszem hogy gondot okozna. :)

    VálaszTörlés
  15. Szia Apolka. Nekem tavaly jöttek elő az arcomon a pigmentfoltok és idén is megtaláltak. Azt hiszem, néha elfeledkezem a krémről, alapnak kellene lennie minden nap. :( Na de most megvettem a Clinique Even Better Dark Spot SPF45-ös krémet. Elég lesz szerinted, vagy csináljak valami kiegészítő kezelést is? A La Roche Posay Pigment CONTROL szérumra gondoltam, a neten alapvetően jók a vélemények. Nem akarom feleslegesen keverni őket mindenesetre... Köszi előre is.

    VálaszTörlés
  16. Szia,
    Ha jól látom a Cliniqe-t INCI alapján, akkor az egy fényvédő, ami mindenképpen szuper, de meglévő foltokat nem tudom,hogy segít-e elmulasztani. Szerintem esténként még nyugodtan használhatsz mellé egy pigmentfolt elleni szérumot, mint pl. az LRP. (abban glikolsav van, szóval úgy meg duplán figyelj, hogy reggel ne maradjon el a fényvédő. :))

    VálaszTörlés