BLOGKERESŐ

2013. február 10., vasárnap

Bőrápolás terhesen

Nem tudom, hogy mennyi mindenkinek aktuális a téma éppen most, de gondolom, hogy a legtöbbünknek előbb-utóbb az lesz, szóval remélem, hogy hasznosnak találjátok a posztot. Hogy miért most írok erről? Persze azért, mert nekem most aktuális, és így a 22. hétre már jó sokat olvastam a témában. :)

Bevallom, hogy nem örülök, hogy terhesen egy csomó mindent, amit amúgy szerettem és csináltam nem lehet. És azt is gondolom, hogy ezeknek a tiltó listáknak a nagy része túlóvatoskodás. Viszont ki az, aki meri kockáztatni a gyereke egészségét? Senki. Szóval túlóvatoskodunk. Ez van, én is ezt csinálom. És ez a poszt is ilyen "túlóvatoskodós" lesz. Alapvetően azt gondolom, hogy egy normális, boltban kapható krémtől nem lesz semmi baj, mégis lemondtam egy csomó kencéről, amit eddig használtam. Biztos, ami biztos.

Tulipán és 22 hetes pocak....  
Szóval mit lehet és mit kevésbé?

Amit mindenképpen kerüljünk
Ami nem túlóvatoskodás, és tényleg mindenképpen kerüljük terhesen, az a retinolsavas készítmények. Szerencsére ezek csak receptre kaphatóak, szóval ők amúgy sem a normális, boltban kapható krémek csoportjába tartoznak. Ami viszont boltban is kapható, azok a retinolos krémek. A retinol két metabolikus lépésre van a retinolsavtól, és kb. 20-szor gyengébb, de azért nézzük meg, hogy a krémünk INCI-jén látjuk-e az összetevőt és ha igen, akkor tegyük félre terhesség és szoptatás utánra.

Amit ha óvatosak vagyunk, kerüljünk
A szalicil sav nagy mennyiségben szintén kerülendő. Amiért mégis ide írom és nem az előző csoportba, mert 1-2%-os mennyiségben állítólag biztonságos, és az otthonra kapható krémekben amúgy sincsen több. Viszont a legtöbb helyen a kerülendő listán található, szóval én a magam részéről nagyjából lemondtam róla.
A benzoil peroxid szintén határ eset. Kisebb mennyiségben (2,5-5%) állítólag oké, de a legtöbb lista szerint inkább ne használjuk, szóval amikor kiderült, hogy terhes vagyok, szintén abbahagytam.
Az AHA savak kerülése inkább túlóvatoskodásnak tűnik. Láttam, már tiltó listán, de több megbízható helyen is azt olvastam, hogy rendben van. Persze bőrgyógyásszal mélyhámlasztást ne terhesen csináltassunk, de 10% alatti AHA savas kezelés otthon elvileg mehet. Főleg rendben van a tejsav, ami nagyobb molekulája miatt nem szívódik be a bőrbe, és szintén használható terhesen is az azelain sav.
A retinol, szalicil sav és benzoil peroxid kizárásval a pattanások kezelésére a lehetőségek eléggé szűkösek. Azt gondolnánk, hogy a jó kis természetes teafaolaj segíthet, de vele kapcsolatban is ellentmondásosak az információk. Szájon át minden listán ellenjavalt (mondjuk nem is tudom, hogy úgy mire való?), bőrre kenve kis mennyiségben talán használható.
A fényvédők a legtöbb listán a megengedett kategóriában szerepelnek, de ha szeretünk túlóvatoskodni, akkor a kémiait kerüljük és használjunk fizikai fényvédőt terhesen. Itt találtok segítséget a fizikai fényvédő választáshoz.

Amit szabad
A fenti "inkább kerüljük" lista nekem személy szerint elég fájó (főleg a benzoil peroxidról való lemondás megviselte a bőröm :( ), de a jó hírem az, hogy másról nem olvastam azt, hogy nem szabad. :) Anti-aging téren az antioxidánsok, peptidek, niacinamide, fényévdők mind megengedettek, szóval terhesen is szuper anti-aging bőrápolási rutinunk lehet. Ha szeretünk hámlasztani, akkor egyhe glikolsavas vagy tejsavas hámlasztó szintén mehet, így továbbra is szép sima és egyenletes lehet a bőrünk.

Sajnos pattanások terén nem igazán tudok sok alternatívát írni, pedig higyjétek el, hogy kutattam a témában. A legjobb ha kivárjuk a dolgot, én ezt teszem. Ha valakit nagyon zavar a helyzet, vannak állítólag terhesen is szedhető antibiotikumok, illetve az azelain sav is hatásos lehet, de ezt mindenképpen beszéljük meg az orvosunkkal (ahogy amúgy persze mindent, szóval a fent írtak tájékoztató jellegűek, orvos tanácsát nem helyettesítik...).

Tudtok valamiről, ami hiányzik a listáról? :)

39 megjegyzés:

  1. A körömlakkokkal kapcsolatban mi az álláspontod? Én mindenhol mást olvasok...

    VálaszTörlés
  2. Nekem még nincs gyermekem, úgyhogy nem vagyok túlságosan kompetens a témában :)

    Engem a hajfestés téma izgat a legjobban, a fentieket olvasva gondolom az nálad szuper tabu, bár nem tudom, hogy fested-e a hajad. Érdekes, hogy a fodrászom szintén gyermeket vár, kérdeztem őt is a témáról szerinte megengedett. Én lehet, hogy nem reszkíroznék vele, viszont azért 9 hónapos lenövést sem szeretnék ha egyszer eljön az ideje...

    Boldog babavárást!

    VálaszTörlés
  3. gratulálok, boldogságos babavárást! :)

    VálaszTörlés
  4. Először is gratulálok! Ami hiányzik a listából: a narancsbőr elleni készítmények. Ezeket a szülés, sőt a paprikásakat szerintem a szoptatás utánig is érdemes félretenni.

    VálaszTörlés
  5. Pattanásra remek az eukaliptusz olajos szappan, persze natúr (szintetikus anyagtól, tartósítószertől, stb. mentes)... Illetve természetesen az étlezéssel is lehet segteni :-)

    Örömteli babavárást!

    VálaszTörlés
  6. gratulálok!! :) komolyan mondom, pont a napokban futott végig az agyamon itt a blogot olvasgatva, nem is tudom hogyan ugrott be, hogy valamelyikőtöknek babája lesz és akkor jönnek a babatermék tesztelős posztok :D
    egyébként a hajfestésről én is úgy tudom, hogy elég káros a babának

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok! Remélem szép, gondtalan terhességed van, én imádtam azt az időt! :)
    Én kétszer festettem akkor össz. hajat, egyszer még a teszt előtt, majd pont a kiírás napján. De utánaolvastam, és a mai, modern festékekkel egyáltalán nem ártalmas.
    A körömlakk sem- ez meg sem fordult a fejem.
    Remèlem sokat hallunk még felőletek! :)
    Üdv, Andrea.

    VálaszTörlés
  8. Húúú.... :-) De meglepődtem ! :-)
    A túlóvatoskodást én is tapasztaltam közvetve és közvetlenül. A hajfestésről nem mondtam le, a bevitt táplálékokat azonban megválogattam. Pl. penészes sajtok, nyers húsok és halak...ezeket kerültem.
    Gratulálok Apolka ! :-)))

    VálaszTörlés
  9. Először is gratulálok! Én jelenleg a 32. hétben döcögök. A véleményünk hasonló, engem is megvisel kicsit a sok lemondás de persze hozzá lehet szokni. Nem tudom nálad hogyan van/volt pattanás téren, az én bőröm "kivirágzott" az elején, de mostanra semmi baja, jó natúr szappannal helyettesíthetőek a korábbi termékek, nekem bevált. Millió dologról beszélhetnénk, de szerintem sokszor tényleg csak túlaggódás van, ennyi erővel nem szabadna kimennünk az utcára sem. :)

    VálaszTörlés
  10. Először is gratulálok! Én jelenleg a 32. hétben döcögök. A véleményünk hasonló, engem is megvisel kicsit a sok lemondás de persze hozzá lehet szokni. Nem tudom nálad hogyan van/volt pattanás téren, az én bőröm "kivirágzott" az elején, de mostanra semmi baja, jó natúr szappannal helyettesíthetőek a korábbi termékek, nekem bevált. Millió dologról beszélhetnénk, de szerintem sokszor tényleg csak túlaggódás van, ennyi erővel nem szabadna kimennünk az utcára sem. :)

    VálaszTörlés
  11. Hát igen, ez se egyértelmű. Ha valaki gyakran lakkoz, heti több alkalommal is, akkor szerintem érdemes formaldehyde és toluene mentes fajtát használni és aceton mentes lemosót. Ezekről úgy tudom, hogy túl sokat belélegezni őket nem terhesen se a legjobb. Orvos szüleim kiskoromtól arra kértek mindig, hogy nyitott ablak mellett lakkozzak és lemosózzak, szóval én amúgy is így szoktam. Egyébként a babycenteren azt olvastam, hogy heti egyszer használva ok a sima lakk és lemosó is, szóval valószínű, hogy én már megint túl óvatos vagyok ezzel is. :)

    VálaszTörlés
  12. Bevallom, hogy még sose volt festve a hajam, szóval legalább ezen nem kellett problémáznom. De a babycenter szerint (http://www.babycenter.com/404_is-it-safe-to-color-my-hair-during-pregnancy_3273.bc) valószínűleg biztonságos a hajfestés.... Még itt azt írja, hogy esetleg ha óvatosak akarunk lenni, akkor várjuk ki a második trimesztert, mert a baba fejlődése szempontjából az első 12 hét a legkritikusabb.

    VálaszTörlés
  13. Hű, igen a kaja. Amúgy nem szoktam gyakran sushit enni, de mióta nem lehet, azóta hetente úgy érzem, hogy én úúúgy ennék.....

    VálaszTörlés
  14. Adrienn Spaitsné Polgár2013. február 10. 23:34

    Gratulálok! Nekem félősz hajjal nem is volt kérdés, hogy festetek-e. Lakkozni többnyire körömerősítővel szoktam csak akkoriban, és persze nem belélegezve.
    Gyógyszerekre érdemes odafigyelni és persze a kajákra.
    Majd a szoptatás lesz a másik paraidőszak, ott még óvatosabbnak kell lenni :)

    VálaszTörlés
  15. Hű, akkor már nincs sok vissza, gratulálok. :)


    Hát, én is reménykedem, hogy hátha lenyugszik majd a bőröm, de egyenlőre nem nagyon akar.... :(

    VálaszTörlés
  16. Az még egy kicsit odébb van, de igen jönnek majd a melyik baba cucc mennyire jó posztok is.... :)

    VálaszTörlés
  17. Gratulálok! Ugyan még odébb van, de a szoptatás alatt a parfümöket is kerülni kell, a baba az anyaszagot szereti :).

    VálaszTörlés
  18. Nekem két gyerekem van, én az első terhességnél nagyon odafigyeltem a bőrápolásra, de rettenetesen néztem ki. A másodiknál így már nem mondtam le a szalicisavas ecsetelőről, csak kiritkítottam, minden 3. nap használtam. Azt olvastam a legtöbb amerikai oldalon, hogy 2 százalék alatt mehet, szóval én elégnek tartottam azt, ha ritkábban használom, de nem kellett zacskót húznom a fejemre :D


    Nekem amúgy a kozmetikusom épp az AHA-tól óvott nagyon. Nem azért, mert ártana, de én mindegyik terhességnél "bebarnultam", és szerinte az AHA ezen csak rontott volna, így azt hanyagoltam.


    A hajamat festettem, mert jobbat nem tudok, annyira őszülős típus vagyok. Az én fordászom amúgy azt mondta, hogy csak bizonyos hajszínektől szokott óvni terheseket, illetve az mindig elmondja, hogy terhesen más lehet a hajad színe a festéstől, mint amit megszoktál.

    VálaszTörlés
  19. én már szültem hármat, mindegyik terhesség (és szoptatás) alatt festettem a hajamat, nem tiltotta meg sem az orvos, sem a védőnő, sem a gyerekorvos.
    (mindhárom gyerekem egészséges lett)
    egyébként szerintem inkább legyünk túl óvatosak, mint könnyelműek (én még a harmadiknál is túlóvatoskodtam a terhességet).
    és gratula, a legjobb időszak a babavárás, imádtam minden percét :-)

    VálaszTörlés
  20. Igen, elég ijesztő, tényleg nincs sok :) Tudom ez nem vigasz de talán csak a hormonok! Én konkrétan szörnyen néztem ki az elején, viszont a brutálisan dehidratált bőrömnek (+ a viszketés is) jót tesznek a Babydream féle testápolók és olajak, amit egyébként ki sem próbáltam volna. Kitartás, jó esetben elmúlik!

    VálaszTörlés
  21. Gratulálok, és nagyon boldog babavárást kívánok:)
    Én is hoztam egy csokor tapasztalatot:
    A hajfestés nálam is működött. 7 hónapos terhesen voltam utoljára festetni, előtte is 3szor.
    A bőrömre akármit is használtam, semmi nem hatott (de cserébe kárpótolt a szoptatós időszakban a gyönyörűen letisztult arcbőröm).
    Szerencsére én nem striásodtam, de a babylove pocakkrémjét biztos ami biztos használtam a pocakomra.
    Olvastam a hozzászólások közt, hogy a táplálkozásra is nagyon oda kell figyelni: én szinte semmit nem változtattam a táplálkozásomon, pláne, hogy egy-két dologtól még inkább megundorodtam. Bevallom, úgy havonta-kéthavonta egyszer még gyorsétteremben is ettem, mert rettenetesen kívántam :D
    A végeredmény egy teljesen egészséges baba, aki még csak be sem sárgult a kórházban, és azóta is tökéletesen fejlődik.
    Szóval én azt mondom, hogy szinte mindent lehet, amit eddig, csak MÉRTÉKkel.

    VálaszTörlés
  22. Ooooh, gratulálok! Áldásesőt és megszámlálhatatlan örömteli pillanatot kívánok a jövevénnyel! :) (A cikk megint szuper, csak nekem még nem aktuális. :) )

    VálaszTörlés
  23. Remek a poszt, mint mindig. Gratulálok nektek! Nálunk is esedékes már a téma... Amit a hajfestés témában én hozzátennék, amit biztosan tudok: az az ammónia kerülése. Szerencsére egyre kevesebb hajszínező termékben látni ammóniát, ami elég megnyugtató. De igen, lehet festeni, de csak ha ammónia-mentes a festékanyag. Továbbá az A-vitamin egy teratogén anyag, amit szerintem sem ajánlatos bevinni a szervezetbe (sem vitamin, sem krém összetevő formájában), mert születési rendellenességeket okoz(hat). És tudomásom szerint egyes esetekben túlzott szőrnövekedéssel jár a terhesség, viszont a szőrtelenítő krémek, habok sem javasoltak ez idő alatt. Szerintem körmöt lehet festeni, ( :)) ) csak építtetni nem ajánlatos a műkörmös által használt ragasztók, oldószerek belélegzése okán. Ennyit a kiegészítésről, még egyszer gratulálok.

    VálaszTörlés
  24. szilvia.mrakovicsne2013. február 13. 18:11

    Először is gratulálok a babaváráshoz!:-)
    Lehet,hogy hülyeség amit kérdezek,de a retinil palmitate is káros terhesség alatt,akár ha egy ajakápolóban is van?

    VálaszTörlés
  25. De szép pocak! Boldog babavárást! Szuper időszak! Én már túl vagyok két csodálatos hasonló várakozáson. Szerintem egy "stria poszt" is megérne egy misét. Nekem nem sikerült hadakoznom ellene, így gyönyörű zebramintás maradtam. Persze ez így utólag a legkisebb dolog az életemben, de hátha... Egyébként szerintem ez hajlam és genetika kérdése.

    VálaszTörlés
  26. Stria poszton gondolkodom, csak igazából az a baj, hogy nem találtam ez ügyben semmi nagy okosságot. Kend hidratálóval a pocid, és akkor talán az hátha segít, nagyjából ennyi a tanács, ezt pedig még nem tartottam elégnek egy poszthoz. :)

    VálaszTörlés
  27. nekem - mint már írtam fent - három gyerekem van, a nővéremnek, akivel ráadásul ikrek vagyunk, szintén három. az én hasamon az első terhesség alatt megjelentek a striák, hiába kenegettem a hasam bármivel, a következők alatt nem lett újabb, neki egyik terhesség alatt sem lett egy darab sem, cserébe neki a melle ereszkedett meg, és az lett csíkos, az enyém meg egyáltalán nem (mindketten kis mellűek vagyunk, és a terhesség/szoptatás alatt jelentősen megnőtt a mellméretünk), úgyhogy azt gondolom, ez abszolút egyéni érzékenység, leginkább a vagy lesz, vagy nem kategóriába tartozik

    VálaszTörlés
  28. Jikka, egypetéjű ikrek vagytok? Érdekes, amit írsz, azt hiszem egyet gondolunk. :) Ez valószínűleg elkerülhetetlen annak, akinek "meg van írva", ezért nem talál Apolka ehhez megfelelően alátámasztott forrást. ;)

    VálaszTörlés
  29. igen, egypetéjűek, és maximálisan egyetértek veled :-)

    VálaszTörlés
  30. Stria ellen nekem ezt ajánlották:
    http://kremmania.hu/kremek/eucerin-borapolo-olaj
    Ha tudtok jobbat, érdekelne! :) köszi!

    VálaszTörlés
  31. Szerintem nem hangzik ez rosszul. Én úgy tudom, hogy úgy igazán nagy csodaszer stria ügyben nincsen, főleg genetikus. Nagyjából brámilyen jó hidratáló krémmel/vajjal/olajjal lehet kenni, de főleg csak ilyen talán, hátha ér valamit jelleggel érdemes rá gondolni. :)

    VálaszTörlés
  32. köszi! közben én is úgy látom az infók alapján hogy ez elsősorban a genetikán múlik. de azért beszerzem a fenti kencét, biztos ami biztos alapon. :)

    VálaszTörlés
  33. Tejsavas hámlasztót tudnál ajánlani? Az is fényérzékenységet okoz?

    Nagyon hiányzik az AHA és BHA kombó. :( Bár úgy döntöttem hogy a 8%-os AHA-t fogom használni, ha nem is minden nap de mondjuk 2-3 naponta, 2%-os BHA-t pedig hetente/kéthetente egyszer. Szívesen hámlasztanék naponta tejsavas kiegészítéssel, 20 hétig bírtam hámlasztás nélkül. :D

    VálaszTörlés
  34. Fu, csak tejsavas hámlasztót nem ismerek, pedig keresgettem már. :( De egyébként a glikolsavat minden forrás szerint nyugodtan lehet terhesen is használni, szóval AHA hámlasztót alapvetően lehet, annó én is azt használtam. :)

    VálaszTörlés
  35. akkor maradok ennél én is. :) köszi az infót!

    VálaszTörlés