BLOGKERESŐ

2013. február 16., szombat

Sminkek érzékeny, rozaceás bőrre - Vendégposzt

A mai poszt vedégposzt, amiben horzso szedte össze nektek, hogy érzékeny, rozaceás bőrre melyik sminkek tűnnek a legjobb választásnak!

A rozacea-s arcbőr speciális ápolást igényel - függetlenül a bőrtípustól. Nem elég az arcápolási termékekre odafigyelni, a smink kollekciónkat is át kell alakítani a bőr igényeinek megfelelően. A rozacea-s bőr igényeiről, a kerülendő összetevőkről már tavaly olvashattatok itt, az ápolásáról pedig itt. Most azokat a smink termékeket szedtem össze (a teljesség igénye nélkül), amelyek rozacea esetén is használhatóak. Természetesen a válogatás az én szűrőm szerint készült, ebből a fő elemek: ne legyen benne illatanyag, paraben, kémiai fényvédő, denaturált alkohol, viszont lehetőleg legyen benne némi hatóanyag (hidratáló, antioxidáns, stb.), és ha már muszáj tartósítószer, akkor kímélő legyen. És persze fontos, hogy a véleményezők többsége szeresse.

Mostanában több ismerősöm is megkért, hogy keressek neki megfelelő termékeket az arcuk ápolásához, így bukkantam rá néhány valóban használható sminkre is. Sajnos az a tapasztalatom, hogy ahhoz képest, mennyi smink terméket találtam a KM-en, viszonylag kevés az, ami használható rozacea-s bőrre is.
És akkor jöjjenek az ajánlott termékek.

Alapozók
A Vichy alapozója illatmentes, nem tartalmaz komedogén összetevőket, így pattanásra hajlamos bőrűek is használhatják. Száraz bőrre nem biztos, hogy jó, de a patikákban általában tesznek ki mintát, így ki lehet próbálni. A véleményezők zöme kombinált bőrtípusú, ők abszolút elégedettek a termékkel. Egyik ismerősömnek ajánlottam, és határozottan szebb a bőre, amióta erre az alapozóra váltott.
Szintén jó lehet a La Roche-Posay Toleriance Tent alapozó, amely nagyon jól elfedi a bőrhibákat, sűrű, krémes az állaga, kombinált-zsíros bőrnél átfényesedhet, de ez púderrel korrigálható.
A Clinique Superbalanced alapozót a zsíros vagy kombinált bőrre készítették, olajmentes, ahol kell mattít, máshol hidratál. A fedése szép és tartós, ráadásul némi hasznos anyagot is tartalmaz, antioxidánst, gyulladáscsökkentőt, hidratáló anyagokat.
Száraz, normál bőrre a Clinique-től bátran merem ajánlani a Repairwear Laser Focus alapozót, nagyjából egy éve használom. Az ára húzós, de cserébe nagyon sokáig elég. Krémes az állaga, nem túl sűrű, jól kenhető, szép a fedése és nem ül bele a ráncokba. Nem is beszélve arról, hogy ebben is találunk a bőr számára hasznos összetevőket. Mivel rutintalan vagyok a sminkelésben, ezért nekem fontos, hogy könnyű legyen egyenletesen elkenni, de ennél az alapozónál nehéz elrontani a felvitelt. A színválaszték is jó, ráadásul 15 faktoros fizikai fényvédőt tartalmaz.


Bármilyen bőrtípusra jó a Perfectly Real alapozó, szintén a Clinique-től. Természetes hatású, fedése gyengéd, könnyű eloszlatni és nincs maszk hatása. Olajmentes, és nem okoz aknét. Hasznos összetevők szempontjából fontos, hogy többféle hidratáló található benne.
Nagyon jó értékeléseket kapott a MAC Pro Longwear alapozó. Könnyű, krémes, olajmentes termék, fedése közepes, és a felhasználók véleménye alapján szinte minden bőrtípusra használható.
Kombinált bőrre érdemes megnézni az Estée Lauder Double Wear Light alapozót. Illat- és olajmentes, a legjobb vélemények a normál és a kombinált bőrtípusú használóktól vannak. Hosszú órákon át bírja, nem fényesedik át, fedése közepes és szépen építhető.
Praktikus megoldás az Oriflame Beauty Dual Core 2in1 alapzó stift. Inkább kombinált, zsíros bőrre való, nem tartalmaz illatanyagot és tartósítószert, viszont van benne 2-3 hasznos összetevő. Szépen rétegezhető, jó a fedése és az ára is kedvező.


Korrektorok
Ahogy az alapozója, a MAC Pro Longwear korrektor is megfelelő lehet a rozacea-s bőrre. Semmilyen irritáló összetevője nincs, viszont van benne néhány hasznos anyag. Szem alatti karikákra, ill. a bőr hibáinak fedésére használható, a gyengétől az erős fedésig bármelyiket szépen el lehet érni vele. Praktikus a pumpás kiszerelés.
Wishes posztjában már olvashattatok a Clinique Even Better korrektor előnyeiről. Érdemes kiemelni, hogy alá kell hidratálni a szemkörnyéket, mivel egyáltalán nem hidratál. Fedése erős, ezért pl. sötét karikák vagy pigmentfoltok esetén is jól használható. 15-ös faktorszámú fizikai fényvédőt tartalmaz, ez különösen alkalmassá teszi a rozacea-s bőrre, hisz az ilyen bőrtípusnál nagyon fontos a megfelelő fényvédelem.
Rengeteg jó vélemény érkezett az Essence Stay All Day korrektorról. Nagyon jól elfedi a bőrhibákat és a szem alatti karikákat, és az ára is igen kedvező. Könnyű eldolgozni, tartós, könnyű megtalálni a megfelelő színt.


Púderek
Az Avéne Kompakt Púder 50 faktoros fizikai fényvédőt tartalmaz, krémes állagú, szépen eltakarja a bőr hibáit. Hátránya, hogy csak két árnyalatban kapható, így nem mindenki talál megfelelő színt a bőréhez.
A Clinique Superbalanced púder 15-ös fizikai fényvédőt, valamint többféle hasznos anyagot tartalmaz.  Az ára magas, viszont nagyon praktikus kis darálóval rendelkezik, amivel könnyen adagolható a tartalma. Nem szárítja ki a bőrt, és akár alapozó helyett is használható. A KM vélemények alapján kiváló termék.
Szintén fényvédős az e.l.f. ásványi porpúdere, amelynek előnye, hogy tartalmaz némi antioxidánst. Az apróbb hibákat elfedi, szépen összeolvad a bőrrel és tartós.
Nemrég vettem meg a LUSH Tündöklő Érzelmek nevű púderjét. Rövid összetevő listával rendelkezik, nem szárít, többféle célra használható. Akár púderként alapozó fölé, akár hidratálókrémre, akár szemhéjalapozónak is jó lehet. Én alapozó vagy színezett fényvédőkrém fölé használom, utóbbitól kicsit fénylik a bőröm, ez szépen lemattítja. Amióta a véleményt írtam, már megtanultam használni is. :)
Szintén új szerzeményem az Artdeco színezett porpúdere, ami ad egy kis színt az arcbőrnek. Ebben is van daráló, szerintem pamaccsal könnyebb felvinni, mint ecsettel, de utóbbival sem lehetetlen. Nekem pont elég színt ad, pirosítót nem használok.
Az Astor Skin Match púdere gyulladáscsökkentőt és hidratáló összetevőket tartalmaz. Használata könnyű, nem porzik, szépen belesimul a bőrbe, praktikus a kialakítása.



Pirosítók
Rozacea-s bőrre minek pirosító? – tehetjük fel a kérdést. Az az igazság, hogy fehér bőrre világos alapozó kell, ami lehetőleg jól elfedi a pirosságot, viszont az arc színe is nagyon világos lesz tőle. Emiatt nem árt némi színt vinni az arccsontra, így elkerülhető a ’halotti maszk’ érzés.
Nagy népszerűségre tett szert az Alverde pirosítója. Ebben a pirosítóban még gyulladáscsökkentőt, hidratáló összetevőt és antioxidánst is találunk, ami külön előny a bőr számára.
Érdemes kipróbálni szintén az Alverde-től a pirosító gyöngyöket is, nagyon szép az összetevőlistája, és semmilyen irritáló anyagot nem tartalmaz.
Nagyon jónak tűnik a MAC Pro Longwear pirosító. Erősen pigmentált, könnyű felvinni, nem csomósodik az arcon, selymes érzetű. Nagy a színválaszték, jó minőségű, tartós termék.
A Nyx por állagú Pirosító tartalmaz némi antioxidánst és hidratáló anyagot is találunk benne. Jól pigmentált, megfelelő a színválasztéka, felvitel után tartósan megmarad a bőrön.


6 megjegyzés:

  1. Rendkívül hasznos ez az összeállítás, ráadásul annyira hiányzott már az oldalról, mint egy falat kenyér. Gratulálok :)



    A Vichy Demablend, és a LRP alapozója már nálam is bizonyították kíméletességüket, csodaszép fedési tulajdonságaikat. Olcsó és jó alternatíva volt az Oriflame alapozó rúd is, bár katalógusban nem lobogtatják, szerencsére még rendelhető.


    Érzékeny bőrömre nálam nagyon bevált még az Alverde Transzparens púder, illatmentes, és szerintem megfelel a szigorú kritériumoknak, már ami az érzékeny bőrt illeti, csodaszép az INCI-je is, szeretettel ajánlom Horzso figyelmébe. :)

    VálaszTörlés
  2. Én 54 éves vagyok,rozaceás lett a bőröm,sok mindent kipróbáltam de csak rosszabb lett.viszked,csíp sokszor aludni sem tudik annyira szenvedek tőle.piros dudorok,puffadt a szemem,szemhéjam,nem tudom,hogy ezek velejárói -e a rozacceának?Kérdésem lenne,hogy nekem is tudnának segíteni?Köszönöm válaszukat:Ibolya Lehetne email-benis Válaszolni?

    VálaszTörlés
  3. Horzso írt két alapcikket is a témában. Ezeket mindenképp érdemes elolvasni.

    http://blog.kremmania.hu/2012/04/rosacea-kezelese-i-vendegposzt.html

    http://blog.kremmania.hu/2012/04/rozacea-kezelese-ii-vendegposzt.html
    Amúgy biztos ő is fog válaszolni. :)

    VálaszTörlés
  4. Horzso, szerintem is klassz lett a cikk, nagyon jól összeszedett! Az ilyeneket mindig öröm olvasni. :) Az én bőröm szerencsére nem rosaceás, de érzékeny, és pattikra hajlamos, szóval nekem is volt benne hasznos infó. :)

    VálaszTörlés
  5. Szuper poszt, én használom mind2 alverde pirosítót, imádom is őket, olyan jók nappali sminkhez. Most egy ideje jól működik a bőrömön a Skin79 oriental cream plus is, amitől féltem, bár nekem is csak enyhe pirulásom van, és ha olyat kenek rá belobban(hat),(de szerencsére 2 éve nem volt már erre precedens, mert már tudatosan kenegetem magam). Elég jól elfedi a pirosságot az orcákon, 2 rétegeben is, korrektort se használok szem alá mellé, csak ha nagyon nyúzott vagyok. Semmilyen irritációt nem érzek a használata során, inkább olyan mintha nem lenne semmi rajtam, sokkal jobb számomra mint a missha real c. Na majd részletezem még konkrétan a terméknél. A laser focus nagyon csábít, de mivel szuper a bb is így még hagyom egy kicsit, bár a laserben a fizikai fényvédő sokkal szimpibb:)

    VálaszTörlés
  6. Én gyógyszert kaptam rá, igaz most kezdtük a kúrát, de rengeteget javított rajtam.

    VálaszTörlés