BLOGKERESŐ

2013. július 13., szombat

Hajfestés hennával I. - Vendégposzt

A mai poszt vendégposzt, amit svivko írt Nektek a henna hajfestésről!

Manapság rengeteg nő festi a haját különböző kémiai összetevőjű hajfestékkel. Őszülés, unalmas alapszín, stílusváltás vagy egyéb okból kifolyólag. Már ott tartunk, hogy a szivárvány bármely színére be tudjuk festeni a hajunkat, ha akarjuk. Viszont belegondoltatok már abba, hogy ezekbe a festékekbe milyen összetevőket tesznek, hogy a hajunk színe úgy alakuljon, ahogy mi akarjuk? Allergén anyagok sora, érzékeny bőrűek totó-t játszanak a drogériák hajfesték állványai előtt, hogy vajon melyiktől  nem produkálnak majd allergiás reakciót (viszkető, égő érzés, hegesedő vörös foltok, felpüffedt szem, hajhullás mind minimális, mind extrém mennyiségben).  És biztosan hallottátok – én biztosan vagy 1000x anyukámtól – esetleg már meg is tapasztaltátok, hogy hosszútávon a hajfestéket hajunk sem tolerálja (pl. töredezni kezd,  a hajszálak elvékonyodnak).

Miután 5 éve kémiai hajfestékkel festettem a hajamat – nem cserélgettem, 3 éve rátaláltam a L’Oreal Castingjára, ami itt Krémmánián is 3.98-as értékeléssel bír, mára már 173 véleménnyel – fél éve érzékeny, viszkető fejbőrt  kaptam cserébe. Elkezdtem natúr termékeket használni (legjobban a Faith In Nature termékei váltak be, gyönyörű hajzatot lehet velük elérni szilikonmentesen, természetes összetevőkkel), de sajnos a viszkető érzést egyik termék sem tudta maradéktalanul megszüntetni.



Mi is az a henna?


Nem rég találtam rá a hennára, amivel teljesen natúr, fejbőrviszketés-mentesen tudok hajfesteni. Na de mi is az a henna?  Egy Egyiptomból származó 2-6 méter magasra növő bokor, melynek leveleit kiszárítás után lisztfinomságúra porítják. Rendkívül hatékony bőr- és hajfestő. A tiszta henna  a protein tartalmú anyagokat – mint a haj, bőr, köröm, selyem, gyapjú – narancsvörösre színezi, a haj a vörös pigmentjeitől függően vöröses árnyalatú/fényű lesz.


Mire jó a henna?

  • elmulasztja a fejbőr viszketését
  • megszünteti a korpásodást, enyhíti a zsírosodást
  • csillogó fényes hajat biztosít a hajfestés utáni hetekben is
  • a tiszta hennával festett haj színe nem kopik, lenő
  • hatékony a hajnövesztésben
  • terhesség alatt is lehet használni

Mikor ne használj hennát?

  • ha allergiás vagy rá (próbafestés fültőnél/ csuklón)
  • ha kémiai festékkel festetted a hajad 3 hónapon belül – a haj pH-ja megváltozik, ezt a henna nem tolerálja, ugyanígy 3 hónapot kell várni, míg hennáról kémiai festékre váltasz, mert a festék bemelegedhet, roncsolhatja a hajat


A henna színe, elkészítése

A vörös szín a bázis, ha hennával hajfestünk. Értem ezt úgy, hogy ha a hajfestéshez hennát használunk, minimális szinten ugyan, de hajunk fénye vöröses lesz. Így előre nem tudjuk biztosan megmondani, hogy milyen színű lesz a hajunk. Mondogattam is a páromnak, hogy „remélem nem répa színű leszek!”, de természetesen sötétbarnáról annyit nem tud világosítani a henna. Az elért hajszín színe függ az ősz hajszálak mennyiségétől, a henna por minőségétől, illetve attól, hogy mennyi időt hagyjuk a hajon hatni. Türelmes alanyok előnyben, 3-5 órát ajánlanak a zöld dzsúszban pácolódni (olvastam olyat is, hogy 3 óra alatt befesti a szálakat, utána „csak” ápol, no de ki tudja).  

A hennát úgy készítjük el, hogy a kívánt pormennyiséget langyos/forró vízzel leöntjük, szépen lassan adagolva egészen addig, míg tejföl sűrűségű nem lesz, csomómentesre keverjük valamilyen nem fém eszközzel, majd egy éjszakára (minimum 12h) állni hagyjuk egy fél citrom/narancs facsart levével összekeverve, hogy rendesen kiázzanak a hatóanyagok.

Alaphajszínek kikeverése hennával

Az alap hajszíneket ki tudjuk keverni mi magunk is, vagy megvehetjük az előre kikevert port. 

Szőke hajszínt és világos vöröset, és rózsaszínes színt az úgynevezett cassia növény levelének porított formájával tudunk elérni a hennához keverve. 

Mire jó a cassia?
  • a belőle készült pakolás pompás hajápoló szer, így a belőle készült festék is
  • nagyon hatásos a bőrön, hajon élő gombák, baktériumok ellen
Cassia-henna hajfesték 90-10%-os összetételével gyönyörű óaranyat tudunk kikeverni. Eperszőke hajszín elérése szőke vagy ősz hajnál: 80% cassia port és 20% hennaport keverjünk össze narancs- vagy citromlével. Fontos tudni, hogy a cassia, önmagában kevés a hajszín világosításához, illetve, hogy a cassiát ha kemény vízzel keverjük ki, előfordulhat, hogy zöldes színű lesz a végeredmény, mert a vízben található ásványi anyagok reakcióba lépnek a cassia molekuláival. Babavízzel biztosra mehetünk.

Barnát az indigó növény hennával keverésével tudunk csinálni. Kékesfeketét pedig a tiszta indigó tartalmú festékkel lehet produkálni. De ha valaki a melegebb árnyalatú barnát szereti, hennával keverve, az is lehetséges. Amit fontos tudnotok, mielőtt megveszitek az indigót, hogy önmagában nem marad meg sokáig a hajon, minimális henna szükséges a szín stabilizálásához. Például az 50g henna & 100g indigó keverékkel gyönyörű fekete hajunk lehet. Illetve, hogy az ősz hajon a tisztán indigóval való festés nem a legajánlatosabb, mivel zöldes-kékes hajszínt kreál, hennával keverés szintén ajánlott. 

A különböző keverékekhez szükséges 1-2 adalékanyagot hozzáadni, hogy tökélyre kutyuljuk a hajfestékünket. A hennához alapból ajánlják a citromlét és/vagy eukaliptusz olajat. Savas közegben ugyanis jobban tud érvényesülni a vörös szín, az eukaliptusz olaja pedig segít stabilizálni a színt a hajban. A citromlét még a cassiához is ajánlják. És mivel én barna színre specializáltam magam ebben tudok a legtöbb tippet adni. A henna & indigó keverékünkhöz a barna szín elősegítése érdekében jó, ha teszünk az alábbiakból minimum 1-et:  lefőzött feketekávé (1 dl-t használtam), szegfű áztatása a hennába (citrom mellett), eukaliptusz olaj, dió levél tea.

Ha mi magunk keverjük a festéket érdemes kristálycukrot is a keverékhez adni, hogy ragacsos legyen a massza. Higgyétek el, nagyon-nagyon mérgesek lehetünk a saját fülünkre, amiért a folpackkal alaposan körbecsavart fejszerkezetünk egyedüli gyenge láncszeme a két fülünk, ahol csorog ki a massza. És papírzsepivel közlekedünk 4 órán át. Én már csak tudom. :)

Kész henna festékek


Most, hogy elsajátítottuk a hennás hajfestés alapjait, íme a termékvariációk, amiket Krémmánián is szerettek. Kezdjük a kikevert termékekkel, mert nem sokunknak van ideje 4 órán át lefóliázva bezárva lenni. Nagyon sokat vacilláltam a Khadi hajfeső porokon, mivel itt már egy kompakt kikevert színt kapunk, ehhez a víz mellett maximum citromlevet kell adni, és már festhetjük is a hajunkat.  (Ár: 2490 Ft / 100g) Eddig majdnem csak 5 csillagokat zsebelt be, ahogy Nessy fogalmazott: "Kiváló színező tulajdonságok, egy tápláló hajpakolás minden előnyével ötvözve, természetesen!" :) Én ezt leginkább az ára miatt vetettem el, mert vállig érő hajra 1 használatra biztosan elég, de nekem könyékig érő hajam van, arra már 2 biztosan kellett volna, tehát ez annyira nem gazdaságos hosszú hajúaknak. A következő,  ami nagyon bevált nektek a Lush Henna Hajszínező tömbök. Náluk is kizárólag elégedett véleményeket olvashatunk, grus ezt írta róla: „Egy olyasvalakinek, aki allergiás minden nemű hajfestékre és hajszínezőre (még az ammónia mentesre is!), egy igazi megváltás ez a kis tömb! Nekem minden macerát és pénzt megér, hogy ne kapjak heges kiütéseket egy festéstől!”. (Ár : 3350 Ft) A harmadik, ami bár csak nyomokban tartalmaz hennát, mégis meghaladta a 4 csillagos szintet a Venita Henna Color Színező Balzsamja, amiről Odil ezt írta: „Egyébként a legjobb, hogy mondjuk a drogériás festékeknél megnézem a dobozon a nőt, kinyitom a palettát, elolvasom a fantázianevet, és a festetlen, normál szálú hajam színe olyan lesz, aminek egyikhez sincs köze. Itt tök más a vicc. Ránézek a nőre a dobozon, és sikítófrászt kapok, kinyitom a palettát, és még kevésbé értem, elolvasom a fantázianevet - és a még mindig normál szálú, de már össze-vissza festett hajam színe olyan lesz, mint amire először asszociálok a fantázianévről.(...) "OMG ez az igazi hajszíned?" gyönyörűség „ (Ár: ~700Ft/ 50ml)

"Kutyulni-való" porok

Most pedig következzenek a kutyulni-való porok. Az én választásom végül a cosmio haj- és testfestő henna porára, és indigójára esett. Akik cassia port keresnek, interneten vagy bioboltokban tudják beszerezni kis utánajárással. Azért választottam ezeket a Cosmios termékeket, mert kizárólag natúr és bio alapanyagokkal foglalkoznak, és a Krémmánián a márka majdnem mindegyik terméke öt csillagos. Gondoltam ezzel nem nyúlhatok félre. Nagyon finomra őrölt 100%-os tisztaságú porokat kapunk, felkenéskor icipici növényrostokat találni a kikevert festékben, de ez szerencsére egyáltalán nem befolyásolja a termék minőségét. Az áruk amúgy 650-700 körül van / 100g, tehát hosszú hajúaknak sem kerül egy vagyonba. Használatuk egyszerű, hatékony volt, az eredménnyel nagyon meg vagyok elégedve. 

A következő posztban olvashatjátok el az élményeimet, remélem érdekes volt az összefoglalóm, és kedvet kaptatok – ha nem is örökre felhagyni a kémiai festékkel – legalább egyszer kipróbálni ezt a természetes, nem hajkárosító hajfestési módszert!

39 megjegyzés:

  1. Fuhuhú! Svikvo, EZ IGEN! És akkor most MEGLEPŐDTEM! :DD

    Elsőre háromszor olvastam el ezt az írást, és most, midőn negyedszerre olvasom, kristályosodik ki bennem szép lassan a gondolat, hogy úgy hennáznék! :D

    Szerintem ideális alany vagyok a kísérletre, mert a melírozott tincseimet nemrégen levágattam, így most van egy ősz szálakkal finoman meghintett középszőke eredeti hajszínem, a kb 5 cm-es tincsim végén itt-ott még némi aranyszőke melírmaradvány.

    Egy szép, feltűnő, gránátvörösben gondolkodnék, és kérem a segítségedet, hogy TE mit kezdenél ezzel a fejjel, ha rászabadulhatnál hennával és egyebekkel.

    A cikk kiváló, értelmes, átgondolt, és magával ragadó!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. De örülök! :)
    No, bevallom, hogy gránátvöröst így elsőre dunsztom sincs hennával hogy kell elérni, de ha megtaláltam először is mindenképpen próba festenék, egy olyan keverékkel, ami szerintem a kívánt hajszínt eredményezné. Aztán kiderül, hogy miből még mennyi kell a kívánt hatáshoz. Jaaa, de én kutyulós vagyok, szóval nem tudom, lehet Neked ideálisabb Khadizni, és meglesni a boltban, vagy az oldalukon kitett (Myropolium) kitett táblázatot* hogy miből mi lesz mivel. Haha :)
    Szerintem a mogyibarna lenne az, ami a szőke hajadból olyan gránátvörösest csinálna. Utánanézek, hátha házilag is ki lehet keverni egy ilyen színt. :)

    Amúgy jövőhéten jön a második rész, ott meglátod hogy festett barnából, szőkéből, feketéből mi lesz. Szerintem érdemes lenne megvárnod. De persze ha remegnek a hajszálaid egy kis henna dzsúzhoz, nem tartalak vissza. :) <3 És köszi még egyszer! :)


    táblázat:
    https://www.google.hu/search?q=Khadi%20n%C3%B6v%C3%A9nyi%20hajfest%C3%A9k%20por%20%E2%80%93%20V%C3%B6r%C3%B6s&um=1&ie=UTF-8&hl=hu&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=onHhUc6YJsaLtAaf-YH4CQ&biw=1280&bih=899&sei=pXHhUcX6NM_ZsgaKnoGQCw#facrc=_&imgdii=_&imgrc=xpgpR3qNjMoYmM%3A%3BTP6rMt-GMogLwM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.eletteli.hu%252Fpix%252Fkhadi-szinpaletta.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.eletteli.hu%252Fkhadi-hajfestek-por-voros-hennaamlajatropha-2150.html%3B2473%3B3508

    VálaszTörlés
  3. Egy hetet még bírok várni szerintem :D Addig még tájékozódok is, körbejárom a témát rendesen. A táblázatot köszönöm szépen, komoly segítség :)
    Hirtelen kérdéseim: A kulimász mennyire fogja majd be a bőrömet? (hajtőben, fülemen, meg ahová még esetleg, biztosan lecsorog majd) És a hennázott haj mennyire ereszti a színét? Természetesen nem a mosások közbeni barnás öblítővízre gondolok, hanem hófehér párnahuzatra, fehér gallérra, kedvenc rózsaszín köntös garrérjára :D

    VálaszTörlés
  4. Befogja a bőrt, a kézbőrt pl ha kesztyű nélkül festesz, ahogy én. De 2-3 kézmosás után már híre sincs. Fejbőrön, mert lecsöpögött vállpöttyökön még egyszer nem láttam, hogy megmaradt volna. Tegnap festettem unokatesóm haját, és nyoma sincs a fejbőrén a cuccnak. :)
    Én úgy tudom, hogyha tiszta keveréket használsz, akkor nem kopik, hanem csak lenő. Főleg, ha nagyobb arányban használunk hennát (indigó már más tészta), az elég tartós lesz.
    Semmimet nem fogta be még így száraz hajjal a henna, mondjuk nem a legjobb ötlet hennázás utáni 3-4 hajmosásnál sem kedvenc fehér törcsit használni, de amúgy megszárítva (és esetleg leizzadva) sem. :) Az viszont igaz, hogy hajmosásnál még mindig kicsit sárgás a víz. De legalább a szalmaszag elmúlt 3 alkalom után. :)
    Írd majd + hogy mi mellett döntöttél, és persze, hogy hogy sikerült! :)

    VálaszTörlés
  5. Én se rá-, se lebeszélni nem akarok senkit a hennázásról, csupán megosztanám a saját tapasztalatomat: 1x festettem be a hajamat aranybarnának mondott, e legvilágosabb színnel világos barnás-vöröses hajamat, természetesen kivárva a 3-4 hónap pihentetést. Ez is egy részben hennatartalmú festék volt. Addig ok, hogy szépen ápolta a hajamat, de a szín kb meg se közelítette a beígértet: nagyon sötét vörös lettem, szinte feketébe hajló. Alig vártam, hogy megszabadulhassak a színtől...Ezek után bármennyire is tetszik a hennázás, még egyszer nem teszem ki magam ekkora macerának, ráadásul hátközépig érő hajam van. AZ a gond itt szerintem, hogy nem lehet a színt rendesen kontrollálni.

    Aki kísérletezni akar, hajrá, tudom, hogy akinek bogarat ültetnek a fülébe, úgyis megpróbálja, akárcsak én...

    VálaszTörlés
  6. Nem tudnád esetleg belinkelni a terméket, hogy más ne essen ebbe a hibába? Sajnos nagyon sok ilyen "hennás" hajfestékkel találkozhatunk akár bioboltokban -szégyen-, amik tényleg csak nyomokban található henna, és ugyanúgy belepakolják a kémiai festékben alkalmazott mérgeket.
    A poszt írása során olvastam pár ilyen "élményt", hogy hajfesték allergiások akár megkopaszodtak gagyi minőségű henna hajfestékkel, mert kémiai festékes összetevői voltak, a neve ellenére.
    Az igazi henna nem tud árnyalatokat világosítani se sötétíteni a hajon. Amit te leírsz az egy elég durva színváltozás.
    Sajnálom, hogy ilyen rossz élményed van vele.

    VálaszTörlés
  7. Azért a normál hajfestéket nem kellene ennyire leszólni a cikk elején, anyám 30, én 10 éve festetem a hajamat, nem törvényszerű, hogy vékony, töredezett lesz tőle a haj, és a hajhullás sem a hajfestés természetes velejárója.

    Nekem a hennázás kicsit lutrinak tűnik, ki kell kísérletezni az árnyalatot, aztán vagy megfogja az ősz sávot vagy nem. Akinek fakó haja van és nem őszül, annak biztos jó, én nem mernék vele kísérletezni.

    VálaszTörlés
  8. Elnézést az általánosításért. Örülök, hogy nektek bevált.
    Azért abban egyet érthetünk hogy a kémiai hajfesték nem a legjobb dolog, amit a hajunkra pakolhatunk. Ha nem is a ti példátokból...
    A Khadi hennával pedig - mivel minden pontosan ki van benne keverve-, ha a megfelelő árnyalatot választjuk a várt színt hozza.

    VálaszTörlés
  9. Biztos, hogy nem a legjobb, mert nem tudjuk, mi van benne, a bolti hajfestékek nekem is csak csalódást hoztak! Kopnak, foltosodnak, nem is használom őket nagyon régóta, csak a fodrász tudja befesteni.

    VálaszTörlés
  10. Én is hennázni fogok, de egyelőre még növesztem le a hajamból a régi, festett és ezáltal elroncsolódott részt. Nagyon kíváncsi leszek, hogy hogyan sikerül majd. Viszont sehol nem láttam diófalevél teát, azt tudja valaki, hogy hol lehet beszerezni?

    VálaszTörlés
  11. Réka Pasztorniczky2013. július 14. 16:11

    Tetszik a poszt. :) Én is hennával festem a hajam, ezért egy ponton javasolnék egy változtatást. Mielőtt elkezdtem hennázni, hónapokig olvasgattam és közben találtam rá erre az e-bookra, ami nagyon részletesen leír minden tudnivalót a hennáról. Így én is citromlével és kamillateával kevertem ki a henna és cassia 60-40 arányú keveréket és gyönyörű rézszőke eredményt kaptam. Szóval én még vízzel sose kevertem, így arról nem tudok nyilatkozni, de miután ez -ha jól emlékszem- valamifajta diplomamunka, ezért hitelesnek találom és van is benne kép a vizes és a citromleves hennával festett haj közötti különbségről. Remélem tudtam segíteni. :)

    http://www.hennaforhair.com/freebooks/hungarianhennaforhair.pdf

    VálaszTörlés
  12. Én pont fordítva voltam vele. :) A fodrászom Londát használ és 2 hét múlva kopott narancssárgás élettelen lett a hajam. :/ Nem beszélve, hogy az én sörényem nem is nagyon tolerálta, ha nem mentem 3 havonta fodrászhoz, fésülni nem tudtam a töredezés miatt - a hajápoló hadseregem nélkül.
    A Castinggal legalább a színe szép volt. :)

    VálaszTörlés
  13. DEJÓ! Köszi Réka! Sajnos mindenhol máshol az interneten csak plusz akadékanyagként szerepel a citromlé is, mint a többi adalékanyag (kávé, eukaliptusz olaj, dió tea...). A Cosmio-ban sem mondtak ilyet, sőt, még a boltban ki volt téve egy hennás könyv, azt is átforgattam és ott is csak mint víz mellé egy kis extraként szerepel, hogy jobban kihozza a henna színét.
    Köszi az infót, legközelebb már én is így fogom csinálni! :)

    VálaszTörlés
  14. Én most a telken kopasztottam meg a fánkat, meg ezekben a hónapokban a "legértékesebb" a dió levele. Herbáriákban találsz teát amúgy.
    Broken Wings írt róla, és remek linkeket is berakott, hogy mire is jó még;
    http://kremmania.hu/kremek/herbaria-diofalevel-tea

    VálaszTörlés
  15. Wow, Svivko, üdvözellek a KM bloggerek között, szuper, hogy ilyen jó kis cikkel rukkoltál elő!!! (Erről jut eszembe, hogy nekem is kéne már. :-) )
    A hennát nem próbáltam soha, túl lutrinak érzem én is. Bár alapból sötétszőke a hajam, rengeteg a vörös pigment a benne, (apukám vörös) a hamvas szőkének is aranyszőke beütése lesz rajtam. De szerintem nagyon rosszul áll a vörös. A barna még elmegy, de már újra szőke vagyok, szerintem az a legjobb. Most próbálok átállni a melírra, az nem ér hozzá a fejbőrömhöz. Bár semmi bajom a festéktől, valszeg nem jó... De aki szőke akar lenni, annak nem nagyon van természetes alternatíva. Bár a rövid haj azért jó, mert mindig vágva van, így nem tud a haj tönkremenni, így nekem nagyon egészséges a hajam így is, hogy folyton festetem.

    VálaszTörlés
  16. Köszönöm Mstindigo, aranyos vagy! :)
    Hát igen, sajna a szőke hajat hideg fénnyel ezzel sajna nem lehet elérni. A feketét sikerült, de ez majd a folytatásban kiderül.
    Hát akkor tényleg nincs sok ideje a hajadnak roncsolódni, ha rövid és gyakran van vágva, főleg ha meg lehet oldani, hogy a fejbőrrel ne érintkezzen melír útján se, tényleg nem is olyan káros a vegyi festék.
    Jut eszembe, a bolt valami mesés, hallom te is oda jársz (Életfa Natúr portéka), magával ragadó pénzköltöde. :)

    VálaszTörlés
  17. Nagyon szuper bejegyzés lett, gratulálok Vivkó! Eddig is kacérkodtam a hennával, de sosem olvastam rendesen utána és macerásnak találtam, de most meghoztad a kedvem. Már csak a szín a kérdés, mert az egész még sose volt befestve, fogalmam sincs mi állna jól, mondjuk szerencsére rövid hajam van nekem is, azzal azért csak könnyebb kísérletezgetni :) Nagyon várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm szépen :), és nagyon örülök neki, hogy sikerült többeknek megadnom az utolsó lökést. Ne feledd, hogy hennával rosszabb biztos nem lehet, hacsak a meleg fény a hajszínben nem áll jól, mert mondjuk hideg típus vagy. Szerintem a héten kint lesz a következő rész is, remélem segít majd a szín kiválasztásában. :)
    Addig is még mellékelem ezt, ami kimaradt a posztból kép:

    VálaszTörlés
  19. A FIN samponokat még kihagytam, azok tényleg nagyon jók, már rengeteget próbáltam, a kedvencem a rozmaringos és a teafás. :) A Cosmio-t azért szeretem, mert ott minden spécit (emulgeálók, nedvességmegkötők, tartósítók stb.) megkapok a házi krémfőzéshez. A bolt is cuki, de nekem a webáruházuk is jó. :) A másik lelőhelyem meg a Mediline, mert itt nagyker áron tudok venni nagyon jó minőségű olajokat és vajakat, és 5 percre lakom onnan. Egyébként az én hajam mindig meleg fényű aranyszőke lesz az elvileg hideg fényű hamvas festékektől is, az aranyoktól meg vörös, szóval hennát nem merném megpróbálni...

    VálaszTörlés
  20. Én Lush hennát használtam már többször is, most szeretném kipróbálni a Cosmiot én is. Viszont félek attól, hogy nem fogom tudni eltalálni a színt. Sebarna színű hajam van eredetileg, és a Caca Marront használtam többször is. Úgyhogy várom a következő posztot én is :)

    VálaszTörlés
  21. :) Szerintem a Szaszmancsnak küldött kép (is) sokat segíthet még a színválasztásban, az cosmio hennával készült amúgy. :)

    VálaszTörlés
  22. FIN -ből most rendeltem meg a gingkos famíliát, a balzsam összetevői tetszettek meg nagyon. Plusz hátha egy picit hamvasít a hidrogénezett (most hennától vörös) tincsemen.
    Én a Medilineról nem, a Herbaházról hallottam, meg voltam még. Nagyon komoly, mit egy bio Tesco. :D Nem tudom jártál-e már ott.
    Megkérdezhetem, ha már ilyen profi krémkeverővel sikerült találkoznom, hogy van-e valami pöpec krémrecepted, tipped pikkelysömörre? Fejbőrön és végtagokon is kijött már egy ismerősömnek. Elég reménytelenül álla helyzet, és szeretnék segíteni, de itt KM-en nincs speckó termék erre... :(

    VálaszTörlés
  23. Igen, de az szőkére készült. Gondolom a barnán mások az árnyalatok :)

    VálaszTörlés
  24. Én próbáltam azt is, nekem nem hamvasított semmit sajnos... :( De amúgy jó volt, de a rozmaringosat végül jobban szeretem. A herbaházban nem voltam még, de az is épp olyan, mint egy bio tesco. :D Egy krémet csináltam pszoriázisra: http://lukreciakencei.hu/recept/arcapolas/arckremek/2-az-1-ben-granatalmas-anti-aging-arckrem-gyogykence-pszoriazisos-es-ekcemas-borre Valamennyit segített. Érdemes a tejet elhagyni, a pikkelysömört sokszor az okozza. Nem szabad használni mosószert, öblítőt, helyette lehet mosódiót és ecetet. Nem szabad parfümös, irritáló cuccokat sem használni. A fejbőr azért necc, mert semmilyen sampont nem tudok hirtelen mondani, ami tutira jó lehetne. Érdemes lenne azt is házilag csinálni, a cosmion van recept. Erőteljes habzóanyag, alc.denat. és parfüm samponban is tilos. és lehet fejbőrmaszkot is használni. Ilyet is csináltam már: http://lukreciakencei.hu/recept/furdes/hajkondicionalok/haj-es-fejbormaszk-korpas-szeborreas-fejborre Mondjuk ezt korpára csináltam... Hát nehéz ügy az tuti. Még a só állítólag jó rá, sószappan, sóoldat, ill. izzadós dolgok, pl. hot jóga, vagy szauna.Meg van egy ilyen termékcsalád, nem tudom, km-en fent van-e, de van samponja, aminek szép az inci-je. http://www.psorioderm.com/page_sensitiv.php

    VálaszTörlés
  25. Annyira hihetetlen a krémmánia, hogy mindig valahogy arról ír cikket ami foglalkoztat. Nem is olyan régen gondolkoztam el, hogy mi lenne ha behennáznám a hajam (vmit jó lenne változtatni, de nem drasztikusan max árnyalatot), de egy korábbi rosszul sikerült sima hajfestékes eset (egy év volt míg nagy nehezen lenövesztettem) óta megfogadtam csak ha őszülök...
    Szóval gratulálok svivko, nagyon alapos és összeszedett cikk (már nem is tudom, hogy a sminket vagy a következő cikket várom jobban:), szóval ugyanúgy nem tudom mit tegyek, pedig már olyan jól lebeszéltem magam...

    VálaszTörlés
  26. :) Köszönöm szépen! Remélem a kövi poszt segít döntened, de abban megerősíthetlek, hogy ez aztán tényleg nem drasztikus változás, abban az esetben ha sötétebb a hajszíned szőkénél. :)
    ( A smink pedig még félkész egy nappali - az kész -, meg egy kicsit extrábbat szeretnék 1 palettából. :) )

    VálaszTörlés
  27. Tyű, ezek nagyon jók! Köszi, továbbítottam. :)

    VálaszTörlés
  28. Még annyi, hogy a Cosmioból a hátközépig érő hajadhoz te mennyit használtál? :)

    VálaszTörlés
  29. Nagyon szeretném elhagyni a kémia hajfestékeket! DE! Őszülök (így 21 évesen) 14 éves korom óta látványosabb is a fejem felső részén ( genetika) . Kb. 15 éves korom óta festem emiatt, először sötétbarna,ami olyan volt mintha nem is lenne festve aztán a fodrász elkezdte színezni feketére (gyönyörű volt, nem művi) majd rendes fekete festékek... Jó lenne, valami természetes dolgot bevetni ebben a kérdésben is.
    A hajam már majdnem tökéletes volt (egy 4-5 éve történt volumen tönkretette az egészet) tavaly, erre leszívattattam a fekete részeket.... Jól kiszárította... :/ Alapból nagyon egészséges a hajam, balzsamot nem kellett rá használni, de amennyire egészséges alapból annyira érzékeny és sérülékeny is.

    Szeptembertől elkezdtem szilikon mentes samponokat és balzsamokat használni, de nagyon kiszárították a végét a hajamnak,bár rengeteg baba hajam lett és nagyon sokat nőtt a hajam ez idő alatt.DE egyenlőre, még nem lesz full kivágva ez a rész, nem akarok újra teljesen szilikonmentes lenni, de a hajfesték jó kezdés lenne a natúr ápoláshoz vezető úton ( főleg, hogy bőrbetegségem is van, ekcéma) . DE, mit kezdjek a 3 hónap alatt kb. 10-13 centis lenövésemmel?! Mivel takargassam addig az ősz hajakat?! :D
    Tippek? Vagy valami egyéb megoldás,amivel rövidíthető a 3 hónap? Köszönöm a cikket,am. is most ezen a sztorin rágódom :D

    VálaszTörlés
  30. Sajnos nincs módszer arra, hogy előbb lehessen vegyi festék után hennázni, mert a hajba van "beleépülve" a vegyi festék,megváltozott ph, stb.
    De .. komolyan több, mint 3 cm-t nő a hajad egy hónapban?! Mit használsz? :D
    Amúgy sajnos tudom, miről beszélsz, nekem is apai ágon sajnos már 16-17 éves koromban megjelentek az első ősz szálak, mára már frufrunál festés nélkül totál észrevehető... :/
    Amúgy nem írtad konkrétan, hogy most milyen színű a hajad, és hogy milyet szeretnél, abban tudnék segíteni. Például a következő posztban konkrétan egy fekete hennát is bemutatok (hidrogénezett szőke, meg festett barna is lesz . :)
    Remélem megbékélsz a 3 hónap szünet gondolattal (bár vegyi festékkel sem ajánlott 3 hónapon belül festeni, mert nagyon roncsol), és hamar rendbe jön a hajad hennával. :)

    VálaszTörlés
  31. Kendővel elkötheted a hajad, mintha hajpánt lenne. Ez a 3havi 10-13 centi komoly??

    VálaszTörlés
  32. Szuper poszt, nagyon elgondolkodtatott, hiszen a saját unalmas sötétszőke ( kb mint a belinkelt " eredeti") hajszínemet évente( lenövésem kb soha nem tűnik fel senkinek, ha van egyáltalán, annyira összeolvadnak az árnyalatok a nagyon- nagyon minimális különbség miatt) vagy félévente festem/ melírozom 1-2 árnyalattal szőkébbre és jellemzően aranyos- vöröses eredménnyel ( ami nem baj, nekem a hamvas platina nem passzol). Van vkinek tapasztalata,hogy a cassia- henna keverékkel elérhetek- e a saját hajszínemből ilyesmit: http://www.allure.com/hair-ideas/2012/the-most-beautiful-hair-color-ideas-for-redheads és ha igen, akkor kb mennyi henna/ cassia lenne elegendő a hátközépig érő, normál szálú hajamra?

    VálaszTörlés
  33. Szuper a cikk, engem is foglalkoztat egy ideje, hogy áttérek a hennára, de most már biztos, hogy belevágok! :) Az lenne a kérdésem, hogy Budapesten hol tudok (jó minőségű) cassiát venni?

    VálaszTörlés
  34. Sziasztok! A 7. kerületi Szép Kis India boltban lehet eredeti indiai hennaőrleményt, cassiá-t, amlá-t, no meg indigót is kapni. Lassan 2 éve hennázok, onnan veszem, tökéletes a minősége. Vannak olyan hennaporok ott is, ami mellé tettek PPD-t is, de a cimke úgyis segít kiszúrni az ilyesmit. A krémmánián Neha henna néven megtaláljátok, zöld zacskós. én csak hennázok, forró (nem lobogó) vízzel, pici citromlével keverem ki (ill. az utóbbi időben erős feketeteába teszem a citromlevet, és az a keverőfolyadék). Nem kell okvetlenül 12 órát várni, a henna színkioldása függ a frissességétől és a hőmérséklettől is. Bekeverés után 30 perccel meg kell nézni, hogy milyen foltot hagy (5 percig fennhagyva egy pici helyen a bőrön). Ha a nyom élénk sütőtöksárga, akkor mehet a menet. Amióta hennázok, még sosem vártam fél óránál többet a felkenéssel, gyönyörűen befogja a hajam. Havonta 2 cm-t nő, szintén a henna-korszak óta, vastag, dús, nem hullik, szóval nekem bejött.:)

    VálaszTörlés
  35. Középbarna hajam van, ebből benti fényben sötétbarnás színű lett, kint viszont...gyönyörű gesztenyeszín, a vörösesebb fajtából. Az ősz hajszálak rubinvörösen csillognak. De az egész hajam csillog, még 4-6 héttel hennázás után is, mert nem kopik egyáltalán.

    VálaszTörlés
  36. A 7. kerületi Szép Kis India boltban lehet eredeti indiai hennaőrleményt, cassiá-t, amlá-t, no meg indigót is kapni. (tiria)

    VálaszTörlés
  37. Remélem még olvassa ezt valaki.. :) Én elégedett vagyok a hajam színével, gesztenyebarna, vagy annál egy kicsit világosabb hajam van, viszont nagyon-nagyon tetszik a henna ápoló hatása. Mivel azt írod, hogy a cassia is ápol, ezért kíváncsi vagyok, hogy egy cassia-pakolás elszínezné-e vajon a hajam? Szeretném kipróbálni, de félek, hogy megváltoztatná a hajszínem, de nekem is pont olyasmi "szétálló" a hajam, mint a 2. posztodban az unokatestvéredé, és muszáj lenne vele valamit kezdenem..

    VálaszTörlés
  38. Szia Samy! Bocsánat a "kis" késésért!
    A cassia avagy semleges henna tulajdonképpen színtelen hajfesték, de mivel ha jobban belegondolok ez a két szó oltári nagy (hülyeség-kihúzva) ellentmondás, nevezzük inkább hajpakolásnak. De a legjobb fajtából! :)
    Nyugodtan pakold be magad (akár több órára, szerintem a 3 reális, ha azt vesszük a sima henna ennyi idő alatt "ivódik be" teljesen a haj külső rétegébe ), és mindenképp írd meg a tapasztalataidat, mert nagyon érdekel, hogy működött-e! (Most már kapni fogok róla értesítést.) :) Sok sikert kívánok!

    VálaszTörlés