BLOGKERESŐ

2014. február 14., péntek

Egészséges(?) körömlakkok

Ha már nincs milyen hangzatos összetevőt belerakni egy termékbe, akkor kivesznek. A samponokból szilikont, az arckrémekből parabéneket, és most a körömlakkokat is elkezdték megcuffolgatni, hogy aztán ráaggathassák az "antiallergén" jelzőt. Ez persze mind szép és jó, viszont azt sem árt tudni, hogy nem csak az méregmentes, amire rá van írva.


Most összeszedtem Nektek azokat a körömlakkokat, melyek nem tartalmazzák az üldözött összetevőket - akár kimondva, akár kimondatlanul.
Egy körömlakk javarészt szintetikus anyagból áll - leegyszerűsítve oldószerek, alkoholok, filmképző- és színanyagok elegye, amelyek között lehetnek kifejezetten kockázatosabbak is. Ezek a hírhedten veszélyes összetevők pedig a következőek:
  • DBP (Dibutyl Phthalate); EWG Kockázat:EWG Kockázat: 10, EWG Adat: Nagyon sok (10: magas): A DBP egy ftalát-fajta, amitől a körömlakk ragyogó lesz. A használatát az Európai Unióban a reprodukciót, ill. a gyermek fejlődését károsító hatásaik miatt betiltották, ezért az Európában készült lakkokban már nem található meg ez az ominózus összetevő. Amerikában viszont nem számít tiltott összetevőnek, ezért az ott gyártott lakkokban még mindig találkozhatunk DBP-vel, szóval ha külföldről rendeltek, érdemes ránézni az INCI-re.
  • FormaldehidEWG Kockázat:EWG Kockázat: 10, EWG Adat: Nagyon sok (10: magas): A körömlakkokba kötőanyagként teszik, általában az összetevőlista vége felé található. Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette. 
  • TolueneEWG Kockázat:EWG Kockázat: 10, EWG Adat: Nagyon sok (10: magas): Ez egy festékipari alap- ill. segédanyag, oldószer, ami a körömlakkokban a szín egyenletes felhordását segíti elő. Közvetlenül belélegezve közepesen vagy erősen mérgező, agyat és idegrendszert károsító hatása van. Azoknak a körömlakkoknak, amelyek tartalmazzák, általában már az INCI listájuk első helyén belebotlunk, vagyis nagyobb koncentrációban van jelen az összes többi összetevőnél.

Ezt az ún. "mérgező hármas"-t mindenképp érdemes kerülni, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy még rajtuk túl is akadhat pár olyan összetevő, amely bizonyos esetekben irritálhatja a bőrt, a szemet illetve a légutat - ilyen például a kámfor, vagy épp a butil-acetát.

Mivel a világmárkák nagy része már körültekintően válogatja meg a lakkjai alapanyagát, ezért - mint ahogy már a bevezetőben lelőttem a poént, érdemes olyan körömlakkok INCIjére is rápislantani, amelyik nem azzal hirdeti a termékeit, hogy méregmentes!


Kimondva

A Crabtree&Evelin körömlakkok a leírásuk szerint nem csak ftalát, formaldehid és toulene mentesek, de kámfort se tartalmaznak. A Clinique A Different körömlakkok az ígérik, hogy olyan speciális formulájuknak köszönhetően biztosan nem váltanak ki allergiás reakciót sem a szemben, sem a kézen. A híres Butter London lakkok közül egyik sem tartalmaz formaldehidet, toluolt és DBP-t - az ikonikus 3 Free Nail Laquer körömlakkja még a nevét is erről a tulajdonságáról kapta. A márka ráadásul parabénmentes is. A Ciate édes kis fekete masnis körömlakkjait, a Paint Pots körömlakkokat is az ördögi hármastól való mentességgel próbálják még kecsegtetőbbé tenni, akárcsak a szintén elég kelendő Deborah Lippmann körömlakkokat.

Kimondatlanul

Igazából felsorolni is sok lenne (szerencsére), ezért csak a legnépszerűbbekből szemezgettem párat.
A híres OPI körömlakk feddhetetlen, akárcsak az Isadora Wonder Nail körömlakkok is. Az alacsonyabb árkategóriában pedig a KM kedvenc körömlakkja, a Moyra körömlakkja és a Essence Colour & Go körömlakk  rendelkezik például a lehetőségekhez képest szép összetevőlistával.


Ti mennyire figyeltek a körömlakkotok INCIjére?

23 megjegyzés:

  1. Igazából semennyire nem figyeltem eddig a körömlakkok incijét. Mert még azon a szinten vagyon incimániában, hogy ha nem lesz tőle mitesszerem & allergiám & pattanásom akkor okézsokés.
    De nem tudom.. ez a körömlakkosdi annyira nem izgatott, mert hát a köröm ugye nem lélegző "anyagunk", ha ügyesen dolgozunk, a bőrünkre sem kerül, csak egy nagyon minimális adag, persze van aki így is rágja, meg ugye a kezünket kb mindenhez használjuk, de nem tudom.
    Mindenesetre a C&E-s lakknak örülök, hogy mindenmentes, szeretem a márkát & jól teljesített a Wisteria, igyekszem többet beszerezni belőle, és nyugodt szívvel - síró pénztárcával. :D

    VálaszTörlés
  2. Sosem gondoltam arra, hogy a körömlakkok összetevőjére is figyeljek...

    A középső képen annyira gyönyörűséges lakkok vannak. :)

    VálaszTörlés
  3. De jó ez a cikk!!! Én akkor néztem ennek utána, amikor a barátnőm terhes lett, és megkérdezte, hogy lakkozhat-e körmöt. Először kinéztem neki a Santé lakkot, aztán ahogy elkezdtem jobban beleásni magamat a témába, kiderült, hogy a fenti hármast amúgy sem nagyon tartalmazzák már a lakkok, és ebből a szempontból teljesen jó az olcsó drogériás lakk is.
    A kámfor is elég gáz összetevő, és most láttam, hogy mannaszappan kijött egy arcra való kámforos szappannal... Hát komolyan mondom, agyrém. :D
    Milyen kis ügyi szakértői cikkeket írsz mostanság. :)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nem. Az oldószerek gőzének molekulamérete a hagyományos szájmaszkok pórusain simán át tud hatolni. Ezek a maszkok inkább csak a pollenek, porok ellen védenek, a gáznemű anyagok ellen nem.
    A maszkok dobozán feltüntetik, hogy milyen pórusszerkezetűek, érdemes tájékozódni.

    VálaszTörlés
  5. Remélem találsz valami kedvedre valót, és majd beszámolsz róla! :)

    VálaszTörlés
  6. Azért szerintem ez már kicsit túlzás, ennyire nem kellene a babavárás alatt görcsölni ! :-) Ilyen erővel ki se menjen az utcára, mert hát ugye milyen az a levegő, amit beszívunk ? És milyen szennyezett a föld, amiben a krumpli, répa stb. megterem ? Milyen eső hullik a gyümölcsfákra ? A nagyon durva hajfestékekre még azt mondom, OK - azt talán mellőzzük terhesség alatt, de egy körömlakkot ? :-) A túlzott aggodalmaskodás sem vezet jóra.

    VálaszTörlés
  7. Ahogy olvasgattam a KM-t, meg szokták jegyezni a lányok, hogy na, ebben van toluene, vagy egyéb más piros összetevő (de ennek van más neve is, azt hiszem). Nem foglalkoztam vele, mert a körömlakk úgysem a legegészségesebb dolog, kis méreg. Annak viszont örülök, hogy a kedvencem, a Moyra nem tartalmazza ezeket, van még OPI lakkom is, na most megnézem a többi márkát, Catrice, DM, Lovely és hasonlókat :)

    VálaszTörlés
  8. Igen, a C&E lakkok fantasztikusak! Tökéletes színek, szuper fedés, akár már egy réteggel is. Ami nekem fontos még, az az ecset formája. Na az övüké könnyen kezelhető. Az meg pláne szuper az egészben, hogy méreganyagmentes!

    VálaszTörlés
  9. Hát én is ilyen lennék, sőt, én nem vagyok terhes, de így is folyton mindennek az INCI-jét nézem. :D Meg most olvasol terhesen egy ijesztő cikket a körömlakkokban lévő szörnyű dolgokról, és egyáltalán nem értesz hozzá (most ugyen nem rólad, egy krémek krémje istennőről van szó, aki keni-vágja a dolgokat), eléggé megrémülhetsz, hogy árt a babának. :)

    VálaszTörlés
  10. olyan nagyon én sem figyeltem oda sose ezekre, bár a legutóbb amikor a seche vite fedőlakkot rendeltem és utánanéztem a neten, eltöprengtem a vételen, mert láttam, hogy írják ezt a gyerekre meg magzatra káros lehet dolgot, végül mégis megrendeltem, és igyekszem minél gyorsabban dolgozni vele és nem nagyon lélegezni :D Ha elfogy, nem biztos, hogy újra veszem, emiatt a veszély miatt...

    VálaszTörlés
  11. Indigo, én csak egy mezei pocok vagyok, egy amatőr, soha nem állítottam magamról, hogy értek ehhez, soha nem voltam nagyképű és lekezelő. Felesleges gúnyolódnod, mert hozzád sem szóltam cinikusan. De tovább is lépnék ezen: 10 éve édesanya vagyok, ezt a státuszt megelőzte az a bizonyos 9 hónap, mert nem örökbefogadott a lányom. És bizony az elmélet meg a gyakorlat két különböző dolog, ha minden jól megy, majd Te is rájössz erre. Nem egy, nem kettő ismerősöm szétaggódja magát a gyermeknevelést és minden ezzel összefüggő dolgot illetően attól a pillanattól kezdve, hogy kiderült babát várnak, egészen a mai napig...pedig egyikőjüknek már 12 éves a fia. A létező összes, témába vágó könyvet elolvasták magyar-szláv-finn-bantu stb. nyelveken, órákig tanulmányozzák a kajákat a szupermarketben, az INCI-ket a dobozokon, valamint az összes energiájukat arra fordítják, hogy minden ártó molekulát távol tartsanak szemük fényétől: sajnos, mégis állandóan az orvosnál ülnek a gyerekkel és küzdenek, küzdenek - hiába tartják búra alatt a gyerkőcöket. Talán pont ez a baj... amitől nagyon félünk, azt bevonzzuk.

    VálaszTörlés
  12. Szerintem is már kicsit túlzás már. Ki kell szellőztetni. Én is várandós vagyok, és van egx kisfuam is. De a körömlakktól sose féltem. Szellőztetés. Persze vannak krémek, hajfestekek melyeket kerülni kell, ndm is részletezném. .ADe szerintem a kismamáknak inkább arra kéne figyelniük, hogy mit esznek,isznak. Mert amikor a mekis cuccokat, csokikat, nasikat tömik magukak.....na akkor ártanak maguknak és a babának... nem pedig egy lakkozással... szerintem :-)

    VálaszTörlés
  13. Egyáltalán nem gúny volt. :) Sok véleményedet olvastam, mindig olvasod a KM blogot is, sokkal-sokkal inkább képben vagy, mint a nők nagyon-nagy része. (És ez sok KM-es csajról elmondható, szóval ezúton is köszi KM. :) ) Sokkal. A barátnőmnek meg egyáltalán semmi fogalma nincs, hogy a kozmetikumokban mi van, őt nálad sokkal könnyebb megijeszteni. :)

    VálaszTörlés
  14. Tök jó cikk!! :) Nagy Moyra rajongó vagyok, nekem nagyon tartós a fedőlakkjával...és most már kicsit bátrabb is lehetek vele, mert van hogy pár hetet kihagyok a mérgező mivoltja miatt...ami ezek szerint nem igazán van neki. :) :-P

    VálaszTörlés
  15. Bandi, hadd ne mondjam, hogy nem lep meg, higy ebben az egyben "gyenge" vagy :-D

    VálaszTörlés
  16. Sziasztok!
    Épp nem ide tartozik, de kérnék valamit ha lehet:
    Légyszi ha lesz rá időtök írjatok a nano cink-oxidról és nano titán dioxidról. Egyre több krémben van,és amiket találtam cikkeket elég régiek és nem egyértelműek. Szerintem igen hasznos lenne mindenkinek. Épp most nézegettem a kisfiam babanapkrémét /Babylove Napkrém/ , hogy jó e még idén is. Észrevettem, abban is ezek vannak. Amikor tavaly vettem a KM Incit néztem át, ott nincs feltüntetve. A terméken meg igen. Bár használtuk tavaly, de igen elgondolkodtatott idén is merjem e használni a fiam bőrén /+ használtam magamon is arcra fényvédőnek/.

    Köszönöm szépen

    Üdv, Rita

    VálaszTörlés
  17. Szia Rityy! Felírtuk a TODO listánkra a témaötletet, megpróbálunk utánanézni majd!

    VálaszTörlés
  18. Bevallom,hogy soha nem néztem,sőt még most sem a lakkok INCI-jét. A kedvenc és csodatevő erősítőm is ronda összetevőkkel rendelkezik,de eddig még a legdrágább lakkokkal sem értem el ilyen eredményt. Én is vártam már babát,kétszer is és mint gyakorló,felelősségteljes anyuka mégsem parázom túl a dolgokat. Az viszont biztos,hogy más volt anno a terv és más most a gyakorlat. Nagyvárosokban élő emberek akarva-akaratlanul is mérgezik magukat,de levegőt venni bizony muszáj. Sok mindenre figyelek,de nem hisztérikusan,sőt rosszul vagyok néhány ismerostől,akik energiája és ideje arra megy,hogy kiszűrjenek minél több rosszat! A gyerekek mégis állandóan betegek,az immunrendszerk a béka feneke alatt. A legfontosabb az étkezés szerintem,ebben én szerencsés vagyok,mert olyan helyen élek,ahol viszonylag sok "mentes" terméket fogyaszthatunk. Igen figyelni kell sok mindenre,de cirkuszt csinálni mindenből már felesleges! Amúgy én egy rendkívül gyanakodó típus vagyok,mert meggyőződésem,hogy a mai világban sok minden el van tussolva és a nagy cégek,akik minden rossz mentes terméket árulnak,sem olyan tokéletesek. Legyen ez állatkisérletmentesség avagy más. Ez csak személyes velemény. Egyszerűen nem hiszek el mindent,ami le van valahol írva!

    VálaszTörlés
  19. Natali, bár nem a poszt témája, azért reagálnék az állatkísérletes utalásodra. :-) Nem oly rég derült ki, hogy az AVON - nem tudom szebben mondani - hazudott, mégis végez állatkísérleteket. Amikor ez kiderült, valamiféle világméretű balhéról hallott valaki ? Mert én nem. Ennyi. Azt mondanak, amit akarnak, következmények nélkül. Nem oly rég olvastam, hogy azoknak a cégeknek a zöme, mely büszkén hirdeti, hogy nem nyomulnak állatkísérletekkel, kiadják "bérbe", másik cégnek ezt a koszos melót. Így aztán felteszik kezüket és bátran a szemünkbe mondják: "mi nem bántjuk az állatokat". Aha... ők nem, hanem a megbízásukból másvalaki. Tiszta sor. Így hát én már azt sem hiszem el, amit kérdeznek, de minimum osztom kettővel. Lecsupaszítva a dolgokat: ebben a világban sajnos szinte minden a pénzről szól. Meg hogy ki tud erősebben lobbyzni. :-( Teljesen mindegy nekik, hogy ez ember/állat életébe kerülhet.

    VálaszTörlés
  20. Ezek szerint nem csak én látom így! :-)Ennél jóval komolyabb dolgokban is át vagyunk verve. Tudom,hogy nem jó az állandó bizalmatlanság,de én azért nem veszek be olyan gyorsan semmit. A koreai láz,az istenített koreai termékekkel szintén megkérdőjelez bennem dolgokat! Majd pont ők nem vegeznek állatkisérleteket?! Na persze! Ettől függetlenül lehetnek nagyon jó termékek.Szerintem talán nincs is olyan cég,aki vagy így,vagy úgy,de ne tenné! Még a végén lehet az is kiderülne,hogy az ezt felvállaló cégek,csupán csak "kismiskák" a többi "mentes" mellett!

    VálaszTörlés
  21. A Mammutban van márkaboltjuk.

    VálaszTörlés
  22. Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni, mi a helyzet a drogériás
    lakkokkal? Főleg a L’Oreal, az Astor és a Catrice lakkok érdekelnének. De a
    H&M-es lakkok véleményezését is nagyon megköszönöm. J

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni, mi a helyzet a drogériás
    lakkokkal? Főleg a L’Oreal, az Astor és a Catrice lakkok érdekelnének. De a
    H&M-es lakkok véleményezését is nagyon megköszönöm. :)

    VálaszTörlés