BLOGKERESŐ

2022. december 6., kedd

Szárazsampon vagy hajmosás?

Gondolom sokatok emlékeiben még élénken él az ősrégi házipraktikák egyik jolly jokereke, a víz nélküli "hajmosás", hintőporral. Nálam például pont ennek az rossz emléke okozta, hogy sokáig ódzkodtam a szárazsamponoktól, pedig nem kellett volna - a mai darabok kifejezetten hiánypótlók tudnak lenni a hajápolási rutinban, főleg a zsírosodásra hajlamos hajúaknak érdemes tenni velük egy próbát!


Összetétel
A szárazsamponok hatásmechanizmusa a hajon lévő felesleges zsír felszívásán alapszik. Ha megnézitek az INCIket, láthatjátok, hogy a por alapú samponok leggyakoribb összetevője Aluminum Starch Octenylsuccinate, ami egy olyan keményítőféle, mely magas koncentrációban képes magába szívni a faggyút, ezáltal egy rövidebb időre  friss érzetűvé és kinézetűvé tudja tenni a hajat. Ehelyett vagy ezzel együtt gyakran találkozhatunk a természetesebb rizskeményítővel is, ami szintén zsírfelszívó funkciót tölt be a termékben.

Szárazsampon vs. hajmosás
A legtöbb szárazsampon leírása finoman úgy fogalmaz, hogy "két hajmosás között" ajánlja termékét, vagyis nem hajmosás helyett - magyarul csak meghosszabbítható velük a hajmosások közti időköz, de nem váltják ki teljesen a samponos hajmosást. Ez azért van, mert a por csak a faggyút és a verejték egy részét szívja magába, a szennyeződéseket nem, így azok továbbra is gyűlnek, halmozódnak a hajon, emiatt van egyébként az is, hogy nem mosható a végtelenségig szárazsamponnal a hajunk. Igaz, 1-2 napot nyerhetünk velük, de aztán érdemes újból fejet mosni, már csak azért is, hogy a szárazsampon fésüléssel nem távozó esetleges maradványait eltávolítsuk a fejbőrünkről.


A legjobb termékek


Kezdem is a személyes kedvencemmel, ami hosszú évek óta állandó lakója a fürdőszobámnak: a díjnyertes Klorane Gentle Dry Shampoo eddig szinte csak maximális pontszámú véleményekkel büszkélkedhet, mivel kellemes az illata, hatásosan és nyom nélkül eltünteti a zsírosodást, és még szép tartást is ad a frizurának. Kapható nyomogatós műanyag flakonban is, ami azon túl, hogy gazdaságosabb, alkoholmentes is. Egyetlen hátránya, hogy online illetve külföldi patikákban szerezhető csak be, de megéri, tényleg. (4970 Ft / 150 ml)
A Batiste egy kifejezetten szárazsamponokra specializálódott, kategóriáján belül igen népszerű márka, aminek a termékei Krémmánián nem kapnak rosszabb értékelést 4-4,5 csillagnál, és ez sokat elmond. Az drogériákban is könnyedén beszerezhető márka többféle sampont is kínál, KM-en a legnépszerűbb darab tőlük a cseresznyés verzió, vagy épp a virágos illatú Blush, a Dry Shampoo Dark pedig a sötét hajú véleményezőink egyik kedvence - mivel színezett porról van szó, ezért még az egészen sötét hajon sem hagy foltot.  (~1700 Ft / 200 ml)
Az eddigi tapasztalatok alapján a low budget szárazsamponok közül a Balea szárazsamponjai azok, amik hozzák a drágább szárazsamponok hatását csak épp töredékáron - a Krémmánián legtöbb véleményt bezsebelő szárazsamponja, a Szárazsampon Világos Hajra frissítő, zsírfelszívó hatását például a legtöbben dicséritek, hátránya viszont, hogy néhányótok szerint az illata kellemetlen, fullasztó (629 Ft / 200 ml).
A magasabb árkategóriában Tigi Bed Head Oh Bee Hive Szárazsampon az egyik legnépszerűbb darab, mivel nem csak a zsírosságot tünteti el, de egyúttal gyönyörű volument is ad a hajnak (5130 Ft / 238 ml).


Ti használtok szárazsampont? Milyet?

1 megjegyzés:

  1. Én vagy Balea vagy Isana szárazsampont használok (mindegyikből a sötét hajra valót), és teljesen meg vagyok velük elégedve.

    VálaszTörlés