BLOGKERESŐ

2014. szeptember 16., kedd

Olcsó csodaszerek a patikából

Bár már egy jó ideje van a Krémmániának patikai gyógykrémek, termékek kategóriája is, eddig valahogy kimaradt a blogos témák közül a patikai kence-szemle, pedig nagyon jó dolgokat lehet beszerezni és sok a filléres "csodaszer" is. Most ezeket gyűjtöttem Nektek össze.
.




Előre kikevert krémek
A kikevert krémekről biztosan mindenkinek azonnal beugranak azok fehér, felmatricázott tégelyek, amik ugyan nem túl szépek, de cserébe évtizedek óta bevált, olcsó, biztonságos alapkencék lapulnak bennük - így például basic testápoló, arckrém, popsikenőcs, vagy épp ajakbalzsam -, ráadásul nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezéket, illatanyagot sem.
Ezeknek ún. magisztrális kozmetikumoknak míg egy részét be lehet szerezni recept nélkül is, addig egy részéhez csak recepttel juthatunk hozzá, de van köztük átjárás is. A legnépszerűbb előre kikevert, bőrvédő gyógyszertári alapkrém az Unguentum Stearini (~355 Ft / 100 g) például recept nélkül is kiváltható, de ha szeretnétek bele olyan hasznos összetevőket is, mint mondjuk az A- vagy az E-vitamin, akkor már orvossal kell felíratnotok. Népszerű, recept nélkül kikérhető előre elkészített krém még a Cremor Aquosus (~380 Ft / 100 g) is, ami elsősorban a száraz bőrűeknek szokott beválni. A két krém közti különbség egyébként az, hogy míg a Cremor Aquosus víz-és zsírpótló hatású, és elsősorban testápolónak ajánlják, addig a Cremor Stearini egy kifejezetten (száraz) arcbőrre javallott víz- és lipidpótló krém.



.
Alapanyagok
A patikában kaphatóak bizonyos népszerű házi kozmetikumok alapanyagaként illetve önmagukban is használható összetevők is, viszont esetükben is van egy kis csavar a történetben, nem lehet ugyanis bármit vagy épp bármennyit beszerezni belőlük. Ennek az oka az, hogy bizonyos gyógyszertári alapanyagokat nem szabad a patikáknak vény nélkül (vagy még azzal sem) kiadniuk - ilyen korlátozás alá esik már a korábban kiadható kakaóvaj is -, de mennyiségi korlátozás is életben van, a Krémmánián legnépszerűbb patikai alapanyagok közül például a gyakorta hajvilágosításra használt aszkorbinsav maximális kiadható mennyisége csupán 10 g.

A Krémmánia legnépszerűbb terméke a kategóriában a ricinusolaj (~220 Ft / 30 g), ami jelenleg 781 véleménynél jár, és a legtöbben remek szempilla-, szemöldök- és hajnövesző, puhító szernek tartjátok. Sajnos rá is mennyiségi korlátozás van, mivel eredetileg hashajtószerként árusították, viszont sok a lágyszívű patikus, és manapság már nem lehetetlen egy nagyobb adagot sem beszerezni belőle. A sokrétűen használható fehér vazelinből (~175 Ft / 50 g) bármennyit lehet venni, és tényleg egy univerzális csodaszer - lehet használni cserepes ajkakra, száraz könyökre, vagy akár hajvégekre is, egy kis cukorral összekeverve pedig remek bőrradírrá avanzsálható.
.
"Klasszikusok", amikből mindig jó, ha van otthon
.
Olcsó klasszikusok
Szintén évtizedek óta bevált, vény nélkül kapható termékekről van szó, amelyek nagy részével szinte biztos, hogy volt már dolgotok életetek során, mert mindegyikből "jó ha van otthon".
Sebgyógyításra, hámosításra jó néhány alternatíva van: a kisebb felmaródásokat, hámhiányokat Neogranormon kenőccsel (820 Ft / 25 g) kezelhetjük, vagy a színtelen, könnyebben kenhető gyulladáscsökkentő, sebösszehúzó hatású Alsol Kenőccsel (1280 Ft / 45 g), míg nagyobb sebekre a Bepanthen Plus Krém (1315 Ft / 30 g) vált be eddig leginkább a KM-esek körében. Általános fertőtlenítésre a Hyperol tabletával (533 Ft / 20 db) volt a legtöbb pozitív tapasztalatotok, sebfertőtlenítésre pedig a Betadine fertőtlenítő oldattal (999 Ft / 30 ml), ráadásul mint kiderült, előbbi olcsó otthoni fogfehérítésre is szuper. Napégésre (és meglepőmódon hajnövesztésre is) a Panthenol Spray (1275 Ft / 150 ml), szúnyogcsípésre a Fenistil gél (1185 Ft / 30 g), kidörzsölt orra az Unguentum Nasale Fo.No VII. Orrkenőcs (350 Ft / 10 g) legnépszerűbb olcsó patikai szer. Végezetül pedig az egyik all time favourite termékem, az Unguentum hydrophilicum nonionicum mosdókenőcs (404 Ft / 100 g), amit száraz, érzékeny bőrre kiválóan lehet arc- és sminklemosóként használni, és ha vényre kéritek ki, alig 200 Ft-ba kerül egy tubus.


Ti használtok patikában kapható kozmetikumokat? 

33 megjegyzés:

  1. ó, ez a kép ... ezt szerettem a legjobban a patikában csinálni :-) (komolyan, belesajdult a szívem)

    még kiegészíteném a sort, ha nem baj az unguentum ad manummal, ami, mint a nevéből is látszik, egy kézkrém. nagyon zsíros, úgyhogy inkább télen védőkrémnek ajánlják, ezenkívül pedig véleményem szerint a létező legjobb cipőápoló :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én vitaminos popsikenocsot hasznaltam a folyó nedvező lábamra és kezd meggyogyulni a lábam már nem folyik

      Törlés
  2. Nekem az Octenisept volt a kedvenc fertőtlenítő csodám, kicsit sem csípett, és nyálkahártyán is lehetett használni. Egy fél éve folyton hiánycikk, sehol sem kaptam. Kidörzsölt orra én Alsolt használok, az a legjobb arra is szerintem. :-) Te tudsz arról, hogy zsíros, pattanásra hajlamos arcbőrre lenne patikai krém?

    VálaszTörlés
  3. Hű, nagyon hasznos bejegyzés volt. Bevallom gyerekkorom óta nem kentem magamra gyógyszertári kikevert krémet, de érdemes lenne ezek szerint frissítenem az ismereteimet és szétnézni. Köszönöm a tippeket!

    VálaszTörlés
  4. Megkérdeztem anyumat, és sajnos azt mondta, hogy nem nagyon van zsíros bőrre való krém, hát még pattira hajlamosra :(

    VálaszTörlés
  5. Na, örülök, hogy hasznos volt :))

    VálaszTörlés
  6. Ó dehogy baj, nagyon örülök a kiegészítésnek mindig :) Azt hiszem az unguentum ad manum fenn sincs még KM-en, lehet feldobom hamarosan :)

    VálaszTörlés
  7. Köszi, hogy megkérdezted! :-) Amúgy jó kis válogatás, nekem is van köztük kedvenc. Neked nem hasznos, de talán másnak igen: a Bepanthen plust még szoktam kenni helyileg szétkapart pattikra, gyorsabban gyógyulnak vele a sebek.

    VálaszTörlés
  8. Hát, azért néha megáld a sors engem is vele :D Köszi, hogy leírtad ^^

    VálaszTörlés
  9. az első bekezdés végén mindkét helyre a cremor aquosus-t írtátok :) egyébként nagyon örültem a posztnak, mert nagyon szeretem a gyógyszertéri krémeket, tipikusan olyan bőrtípusom van, aminek nagyon jót tesznek. az octeniseptet én is siratom, elvileg gyógyszerré minősítették, és az eljárás miatt hiánycikk mindenhol, remélem, lassan visszakerül, mert nem sikerült megtalálnom a tökéletes helyettesítőjét.
    a mosakodókrém egyébként nekem téli arckrémként is bevált éjszakára, végső elkeseredésemben próbáltam ki, és egész szépen helyretette a bőrömet :)

    VálaszTörlés
  10. Oh, tényleg, pedig többször átolvastam, hogy mit írtam, de nem szúrta ki a szemem... :3 Most már okés, köszi h szóltál!

    VálaszTörlés
  11. Nálunk a gyógyszertárban én vagyok a patikusok kedvence, annyit járok oda. A migrénem és a kislányom miatt jelentős házipatikával rendelkezek. Gyógyszereken kívül természetesen a gyógyszertári készítményekből is rendes készlet van otthon. Amikor saját krémet akarok készíteni, akkor éjszakára a Cremor Aquosos-hoz keverek mindenféle földi jót, pl. E-vitamint és különböző jótékony hatású olajakat. Nappali krém készítéséhez használom az Ung. Stearini-t, mert az egy jóval könnyebb bázis, hamar beszívódik és önmagában matt felületet biztosít. Sminklemosásra a mosdókenőcsöt szoktam bevetni. Kakaóvajból szilárd testápolót szoktam készíteni, de ezt már sajnos nem adnak ki a gyógyszertárunkban... :( Ricinussal a szemöldökömet és szempillámat ápolom. A vazelin nagyon univerzális anyag, én szempillafestésnél szoktam az alátét alá tenni, hogy ne csúszkáljon, illetve hajfestés előtt a homlok-hajtő vonalhoz teszek belőle, hogy ne fogjam be a homlok bőrét a festékkel. Neogranormon-t a sebes pattanásokra, kidörzsölt bőrre kenek, gyorsan hámosít. Fenistil-t csípésre, csalánkiütésre, égésre. Hyperol-t fogfehérítésre, fertőtlenítésre használok, ez is sok területen vethető be. A Panthenol pedig alapdarab, napégésre, sebekre, károsodott hajra nagyon jó. Betadine-t sebeknél szoktam használni, szerencsére azt nagyon ritkán kell elővenni... :D

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm a tippeket. Ma úgyis készültem gyógyszertárba, mert a Tibolina kézkrémet szeretném felhajtani.
    Szerintem igazi csodaszer még a sima Bepanthen kenőcs. Én ajakápolóként egész télen azt használom. A legjobb! És egyéb kiszáradt, ekcémás felületekre is nagyon hatásos.

    VálaszTörlés
  13. Ó tényleg, a Tibolina... Azt már én is terveztem beszerezni.

    VálaszTörlés
  14. A Betadine oldatnak van egy használhatóbb típusa, a Betadine kenőcs. Én azt tartom otthon. Gyereken még nem kellett bevetnem, a párom lábát kentük vele, amikor összezúzta. Egyszerűbb mint az oldattal maceráskodni. Amúgy utálom, hogy ennyire rá vagyok gyógyulva a gyógyszertárra... Ma is megyek, most éppen bórvizet fogok venni, mert kell a szemöldökfestéshez. Ezt ki is felejtettem a kis felsorolásomból.. :D

    VálaszTörlés
  15. Szia. Nem tudom hogy lehet itt privát üzenetet írni, nem vagyok egy nagy krémmániás,csak szerettem volna neked privátban valamit küldeni :)

    VálaszTörlés
  16. Ildinek van saját blogja, a Szépségreceptek, ott biztos találsz hozzá privát elérhetőséget ;)

    VálaszTörlés
  17. Használunk, nem is keveset. :-) A gyerekekre csak azt kenek születésüktől fogva, olcsók és jók (kevert popsikenőcs, cremor aquosus testápolásra). Ung. hydrophyl. nonion. mindig van itthon, sminklemosónak is használom, de zuhanyzáshoz is amikor épp száraz vagy irritált a bőröm. Arcra egyébként én nem használok patikai krémeket mert vannak könnyen zsírosodó részek az arcomon. De az orrkenőcs nagyon jó, tavaly télen anyukám (aki egyébként gyógyszertári szakasszisztens, úgyhogy nálunk otthon mindig voltak patikai kencék) hozott kis tubusos kikevert ajakápolót is ami nagyon szuper volt, de már nem emlékszem milyen néven fut. Ricinusolajat én is használok kúraszerűen a szempillámra, szemöldökre, hajra is próbáltam de iszonyú macerás volt kimosni, így azzal felhagytam. Az egyebek közül ami mindig van itthon az a Betadine oldat és a Bepanthen vagy Neogranormon krém. És megemlíteném az Emollium krémet ami nagyon jó hidratáló, én arcra is kenem és nem üt ki, nem irritál, de amúgy univerzális, bárhova kemhető krém.

    VálaszTörlés
  18. Nálunk az E vitaminos arckrémet simán recept nélkül is kiadják. :)

    VálaszTörlés
  19. Furcsa, sok helyen milyen lazán veszik :)

    VálaszTörlés
  20. Gondolatolvasó vagy! :) Jókor jött ez a cikk, pont most fogyott el a Cremor Aquosus-om eddig azt hittem csak receptre lehet... Köszönöm!!! :) Ez az egy krém volt az életemben, ami kellően puhította a bőröm és nekem arcon is bevált. Sminklemosásra már csak a mosdókenőcsöt használom, az is nagyon bevált! :)

    VálaszTörlés
  21. Szerintem az emoliun csodaszer, parom ekcemáját eltuntette.

    VálaszTörlés
  22. Szerintem is az, valamikor május környékén egyik napról a másikra teljesen meghülyült a bőröm az arcomon-nyakamon, száraz volt sok helyen, irritált, piros foltos és minden csípett amit rákentem, Balea intenzív krém, Scheller jojobás, Paula's Resist spf30, amik amúgy soha. Akkor vettem az Emoliumot és 2 nap alatt helyrehozott mindent.

    VálaszTörlés
  23. Kakovajat lehet kapni bioboltokban es webaruhazakban is. :)

    VálaszTörlés
  24. Nyugodtan irj a mstindigo[kukac]gmail.com ra. A kremmanian ketesztul nem lehet uzit kuldeni

    VálaszTörlés
  25. Köszi, már én is webshopból szoktam venni, a Cosmio-sat nagyon szeretem, ez a pasztilla forma megkönnyíti az adagolást is.... :D

    VálaszTörlés
  26. Nagyon örülök, szeretem, ha hasznos, amit írok :)) Nálam is a mosdókenőcs a favorit, szerintem soha nem fogom leváltani...

    VálaszTörlés
  27. Kedves Wishes!
    Tudom rossz bejegyzés alatt kérdezlek-,de nagyon szeretném tudni hogy Te milyen ecsettel viszed fel a Bobbi Brown Sand palettábol a festéket??Én is megvettem -a paletta csodaszép-de igazán nem tudom a szint kicsikarni!!Email cimem kassaikatalin@gmail.com Várom válaszod!

    VálaszTörlés
  28. Semmi baj, itt is tudok válaszolni ;)
    A matt árnyalatokat egész egyszerűen pufi szőrecsettel, az aranyakat pedig ferdére vágott szintetikussal, a két csillámos viszont már picit bonyibb, mivel azok ilyen kis töményre préselt csillámcsodák. Nálam a vizes szivacsos applikátoros felvitel vált be a legjobban, de egy lapos szintetikus ecsettel ha "visszafelé", úgymond tompán alányúlsz kissé a festékeknek, úgy is szépen feljönnek. Érdemes elszöszölni a csillámosakkal is, mert nagyon szépek és tartósak, egész nap a helyünkön maradnak a glitterek.

    VálaszTörlés
  29. Nagyon köszönöm a válaszod!Igy fogom kiprobálni!

    VálaszTörlés
  30. köfi ^^ mostmár minden infónak birtokában vagyok :D

    VálaszTörlés
  31. Amit ezek kozul hasznalok,az a Panthenol 10%-os spraye. Fozes kozben konnyen megegeti magat az ember, ha rogton befujom a serult reszt, elmulik a fajdalom, nem lesz vizholyag, hamlas. A hutoben tartom,igy kellemes erzes az egett borre fujni. Hasznaltam hajnovesztesre is, nagyon gyorsan ad eredmenyt, csak sok kell belole s eleg draga.

    VálaszTörlés
  32. Nagyon jó ez a cikk, remélem, hamarosan megoszthatom veled, mik lettek az új kedvenc magisztrális cuccaim. :-)

    VálaszTörlés