BLOGKERESŐ

2015. április 28., kedd

Minden, amit tudni érdemes az önbarnítókról + KM legek

Immáron jó pár év önbarnítós múlttal a hátam mögött az idei tavaszi-nyári szezonban mellettük tettem le a voksomat, mivel még mindig ezeket a termékeket tartja a vonatkozó szakirodalom az egyik legkevésbé ártalmas módjának arra, hogy a bőrünk egy kis színt szerezzen.
.


Mivel nyakunkon a jó idő, és gyanítom, hogy nem csak bennem merült fel, hogy lassan barnítani kéne, ezért arra gondoltam, hogy összeszedek Nektek is minden olyan hasznos infot, amit tudni lehet és érdemes a témában..


Az önbarnítók "lelke"

Az önbarnító termékek egy olyan kategóriát képviselnek, amiről olvastam már hideg és meleget is, és tény, hogy csak egy újabb kemikália, amit a bőrünkre kenünk, viszont még mindig jobb önbarnítani, mint a napon sülni vagy szolizni.

Érdekesség az önbarnítókkal kapcsolatban, hogy a barnító képességüket márkától és árkategóriától függetlenül egyetlen összetevőnek köszönhetik, az ún. dihydroxyacetone-nak vagyis közismertebb nevén a DHA-nak. Ez az összetevő maximum 5%-át teszi ki a terméknek, és értelemszerűen minél több van benne, annál intenzívebb színt érhetünk el az önbarnítónkkal. Mivel a DHA révén szerzett barnaság csak a felhámot érinti, az önbarnítók 5-10 nap után lehámlanak a felhámsejtekkel együtt. Ez függ attól is, hogy hámlasztunk-e, mennyit izzadunk, vagy épp mennyi időt töltünk a vízben, ezek ugyanis felgyorsítják a folyamatot. A szín élettartamát erythrulose képes meghosszabbítani, ezért érdemes olyan terméket választanotok, mely tartalmazza ezt az összetevőt is. Gyakran láthattok az összetevők közt caramelt is - ennek nincs tartós bőrszínező tulajdonsága, csak a bőr felszínét színezi el ideiglenesen barnára, és azért teszik az önbarnítókba, hogy segítsék az amúgy áttetsző anyag felviteltét, vízzel egyébként könnyen le is jön.
A DHA-ra visszakanyarodva fontos tudnivaló még az összetevő hátránya is, mégpedig az, hogy hatására a bőrben több szabad gyök képződhet, így önbarnítók mellett fokozottan ajánlott a fényvédők használata vagy pedig önbarnítás után 24 órával ajánlott a napot kerülni.


A profi önbarnítás alaplépései

Bevallom, hogy nem tartozik a kedvenc esti elfoglaltságaim közé, mikor az önbarnítás procedúrájával kell küzdenem, én pl. ahol tudok, próbálok csipkedni a folyamat lépéseiből, szóval teljesen meg tudom érteni azokat, akik túl macerásnak tartják az önbarnítást, viszont fontos, hogy ha már belevágtok, akkor bizonyos lépéseket semmiképp sem szabad kihagynotok ahhoz, hogy szép eredményt érjetek el!
  1. Hámlasztás: A bőr előzetes lehámlasztása a művelet egyik legkritikusabb pontja, mivel a DHA az elhalt hámsejteket intenzívebben színezi meg, mint az ép bőrt, ezért hámlasztás nélkül könnyen foltos lehet a végeredmény, főleg az olyan kritikus pontokon, mint a könyök vagy a térd. A hámlasztók közül leggyorsabb eredményt fizikai (mechanikai szemcsés) radírokkal lehet elérni, amiknek a hatása tovább fokozható luffaszivaccsal vagy mondjuk egy dörzskesztyűvel.
  2. Hidratálás: Szintén az előző pontban említett okokból érdemes közvetlenül az önbarnítózás előtt testápolót használni, kiváltképp a könyökön, térden és a hajlatokban.
  3. Egyenletes felvitel: Ehhez a lépéshez ajánlott beszerezni egy speciális kesztyűt, már csak azért is, hogy a tenyeretek ne színeződjön el. (Speciális kesztyűt találhattok pl. a TanOrganic és a St. Tropez kínálatában is.)

A legjobb önbarnítók 

Ahogy már korábban is említettem, az önbarnítók kulcsösszetevője ugyanaz, ezért termékválasztáskor a hangsúly inkább a többi összetevőn van, pl. jó, ha egy önbarnító tartalmaz antioxidánsokat is, illetve ha extra óvatosak akartok lenni, akkor lehetőleg minél kevesebb (az INCI első 1-4 helyén nem szerepel) vagy semennyi alkohol nincs benne.

Mivel a DHA egy növényi eredetű összetevő (egész konkrétan a cukornádból nyerik), ezért van az, hogy natúr és organikus önbarnítókkal is találkozhattok. A natúr tannerek közül Alverde Önbarnító Testápolója nem csak a legnépszerűbb natúr önbarnító, de az összes barnító közül is ez a kedvencetek - könnyed, folyós állaga miatt egyszerű eloszlatni a bőrön, hamar beszívódik, hátránya viszont az erős szaga és hajlamos foltosodásra is. 
Drogériás fronton a Müller sajátmárkás önbarnítója, az Lavozon Önbarnítós Testápoló az egyik KM-es leg: előnye, hogy nem tartalmaz alkoholt, van benne viszont panthenol és E-vitamin, ráadásul mini kiszerelésben is kapható, a DM-es Sundance Önbarnító Tejjel pedig állítólag nagyon szép színt lehet elérni, és nincs narancsos beütése sem.
Sok pozitív vélemény érkezett még Yves Rocher Autobronzant Le Soin Vegetal Corp Express Önbarnító Permetre is, aminek a spray kiszerelése nagyban megkönnyíti a termékhasználatot. A Dr. Kelen Selfsun Tan Önbarnítót a gyönyörű természetes színe, kiadós állaga miatt, az Oriflame Silk Beauty Sun Glow Önbarnító Testápolót pedig az enyhe szaga, és a benne levő apró, ragyogásfokozó csillámok miatt szerettétek meg.
A különlegesebb, viszont sajnos csak online beszerezhető darabok közé tartozik a Paula's Choice Sun 365 Self-Tanning Foam, ami azon ritka példányok egyike, melyben egyáltalán nincs illatanyag, ezért arcra is bátran használható, ráadásul nincs meg az a jellegzetes önbarnító szaga sem. Fantasztikusan szép barna színt ad az itthonról szintnén csak rendeléssel megkaparintható St. Tropez Self Tan Bronzing Mousse, de ez el is várható tőle, mivel a világ egyik leghíresebb önbarnítójaként van számon tartva.

A többi önbarnítóhoz íródott véleményt ide kattintva olvashatjátok el.

Ti használtok önbarnítókat? Mik a tapasztalataitok velük?

25 megjegyzés:

  1. Gyakori hámlasztás és tusolórózsával való fürdés mellett (mert az dörzsöl) van ennek értelme? Engem már tavaly is cikiztek a fehér bőrömmel, de mondtam, hogy a napozás öregíti a bőrt és ezzel le volt zárva a téma.
    Szép vagy te fehéren is :)

    VálaszTörlés
  2. Húú, ha látnád a világító varkocsaimat...! :D
    A tusolórózsa szerintem nem hámlaszt olyan intenzíven, de előfordulhat, hogy 1-2 nappal megrövidül tőle a barnaság ideje, de azért van értelme sztm :)

    VálaszTörlés
  3. Pont néhány nappal ezelőtt nézegettem a St. Tropez arcra való önbarnítóját, de kicsit jobban körül akartam járni a témát, mielőtt megpróbálkozom vele. Szóval ezer köszönet a cikkért, meg is van a hétvégi beauty project :)

    VálaszTörlés
  4. St Tropez nagyon jo meg hofeher borre is (az arcra valo is megvan es a mousse verzio), nekem nagyon bevalt (mig terhes nem lettem, igy most porosodik). Erdekes, h mindig mindenki mast akar, malajziaban az egyik ruhaboltban 5 percig csak a feherke boromet nezegettek, h ok marpedig minden penzt megadnanak, h ilyen legyen nekik. Jot nevettunk mindannyian :D

    VálaszTörlés
  5. St. Tropez önbarnítót találtam Bécsben a Müllerben is. Remélem idén feltöltötték a készletet, mert tavaly elég hiányos volt, kellene az utánpótlás :)

    VálaszTörlés
  6. Mindig is hófehér bőrű voltam, azonnal leégtem a napon, aminek csúnya és fájdalmas hámlás lett vége. Gyűlöltem a bőrszínemet, leginkább nyáron, mert sose tudtam még csak kicsit se lebarnulni. Először próbálkoztam a szoláriummal, nagyon kis sikerrel, mert ott is inkább csak égtem. Aztán kb. 10 éve kipróbáltam életem első és eddig utolsó önbarnítóját. Ez nevezetesen az Avon önbarnítója volt, ami természetesen kellően narancssárgává varázsolta a bőrömet, aztán kb. 3 nap után gusztustalanul lejött a bőrömről, nagy foltokban, szóval így is, úgy is vállalhatatlanul néztem ki. Pedig én radíroztam előtte, betartottam minden előírást, mégis szörnyű volt. A szagáról már nem is beszélve.. :( Szóval itt feladtam a harcot, már ami az önbarnítózást illeti és soha többet nem is szeretnék próbálkozni vele. Utána megint pár próba szolárium, ami életem talán legrosszabb döntése volt, mert amióta KM van az életemben (na meg a suli), azóta tudom, hogy az UV sugárzás az, ami a leginkább károsítja a bőrt és arra is rájöttem, hogy a fehér bőr igenis szép. Egészen addig, amíg elő nem kerülnek a szoknyák... :'( Tehát lassan elérkezik a nyári kínlódás időszaka, amikor is győz a józan eszem és lecserélem a hosszú nadrágot virgácsmutogatós darabokra. És próbálom nem meghallani a "vámpír" és "ágy alatt napozós" megjegyzéseket.. :(

    VálaszTörlés
  7. Pöti drága, folyékony harisnyákkal nem próbálkoztál még? :) Amikor nincs kedvem önbarnítózi, nekem rendre egy Sally Hansen darab menti meg a nyári napjaimat.. :)

    VálaszTörlés
  8. Nohát, van Bécsben St. Tropi? :) Jó tudni...

    VálaszTörlés
  9. Nézegettem, de azt annyira drágának tartom, hogy mindig lebeszéltem róla magam. Meg aztán belegondoltam, hogy milyen jól néznék ki barna lábakkal és falfehér fejjel... :D

    VálaszTörlés
  10. Nekem már 3 éve megvan, szóval elég kiadós. Amúgy én is kicsit paráztam, hogy majd kontrasztos leszek, de a lábam olyan mélyfehér, hogy még 1-2 árnyalattal sötétebben sem jön ki a difi :D Na, nem akarom rád tukmálni, de nekem tényleg sokat segített.

    VálaszTörlés
  11. 3 éve??? Akkor talán tényleg érdemes lenne megpróbálnom. Ráadásul nekem csodás pattant visszereim is vannak, amik kellően feltűnőek, ez sokkal jobban zavar, a fehér lábakkal még el lennék valahogy.. :(

    VálaszTörlés
  12. tavaly még volt. holnap úgyis arra járok és megírom van-e még nekik.

    VálaszTörlés
  13. Örülök, hogy hasznos volt! :))

    VálaszTörlés
  14. Hát, rossz helyre születtünk ilyen szempontból... :D

    VálaszTörlés
  15. Valamikor réges régen én is próbáltam barnítót a lábaimon (azok mindig le voltak maradva a barnulással), de másnapra gyalázatosan foltos lettem. Valami olcsóság lehetett. Akkor megfogadtam, hogy soha többé, majd csak a lábam dugom ki a napernyő alól :)
    Idén lesz 4 éve, hogy nem napoztam és talán soha többé nem fogok, és ugyan a lábamat már nem sokat mutogatom, de 40 fokban én sem bírom hosszú naciban. Ezt a folyékony harisnyát kéne kipróbálnom nekem is. Teljesen tudatlan vagyok ezzel kapcsolatban, pedig emlékszem egy cikkre, amiben már említettétek, Lányok...
    Ezt este le tudod mosni magadról? Nem kuncogni :D!

    VálaszTörlés
  16. de ezt annyira nem értem egyébként, miért zavar az másokat, hogy valaki nyáron fehér? és hogy még megjegyzést is tesznek rá, komolyan, nem fér a fejembe

    VálaszTörlés
  17. Amúgy el se hinnéd mennyi prosztó ember van ilyen téren, pl. az exem szülei (akik egyébként diplomás, elvileg értelmes és szociálisan érzékeny emberek voltak) minden nyáron 28 féleképp szemrehányóan képembe vágták, hogy milyen fehér vagyok, ejnyebejnye, az utcán feltűnően bámuló emberekről nem is beszélve :D

    VálaszTörlés
  18. Igen, le! :)) Volt róla egy blog, ha érdekel, akkor keresd vissza, azt hiszem, nagyjából minden lényeges info benne van, de ha nem, akkor állok rendelkezésedre! :)

    VálaszTörlés
  19. mintha tehetnél róla, elképesztő

    VálaszTörlés
  20. Ezt én se értem sajnos.. :( De már én se veszem magamra, 40 fokban nem vagyok hajlandó megfőni. :D

    VálaszTörlés
  21. Én ezer éve használtam a Dove önbarnító testápolóját, ami olyan büdi volt, hogy hát bahh... Amúgy a szoliszag is undorító szerintem, az után is büdös vagy még órákig. A párom orra meg mint egy vadászkutyának, olyan dolgokat is kiszagol, amiket én soha. Előny: fantasztikusan választ nekem parfümöt. Hátrány: az önbarnítózás válóok lenne. :-D Szerinte amúgy is gyönyörű vagyok fehéren, és soha nem érti, ha ezért valaki beszól nekem, és engem egyáltalán nem zavar. Nézegettem az új barnító olajhoz írt véleményedet, de annak meg az ára lépi át többszörösen az ingerküszöbömet. Engem a fehér lábam nem zavar, de sajnos egy tenyérnyi részen vannak rajta csúnya pattant visszerek, az nagyon idegesít. Ősszel szépen elinjekcióztatom őket, ha van rá keretem, csak tavaly ősszel minden bajom volt, nem pont az esztétikai dolgokkal törődtem... (Utána pár hónap is lehet, amíg teljesen felszívódik, így érdemes ősszel megcsináltatni.) A Sally Hansen viszont vészmegoldásnak elgondolkoztatott, ha valami nagyon fontos esemény lenne... :D Melyik színt használod belőle?

    VálaszTörlés
  22. Ildi, micsoda kérdés, természetesen a legvilágosabbat! :)))
    Amúgy fura, az én páromat se zavarja h fehér vagyok, fura ez...

    VálaszTörlés
  23. LOL, úgy értettem, hogy mi a fantázianeve a legvilágosabbnak, hogy be tudjam azonosítani. :-D Szerintem nem fura, hogy nem zavarja őket, hogy fehérek vagyunk, mi így vagyunk gyönyörűek. ;-) :-D

    VálaszTörlés
  24. Light Glow az árnyalat neve :)

    VálaszTörlés
  25. Megtaláltam a posztot, köszi! Be kell szereznem!

    VálaszTörlés