BLOGKERESŐ

2015. június 9., kedd

4 tipp az Akneroxid használatához, hogy ne szárítson (+ egy meglepő kutatási eredmény)

Körülbelül 6 éve használok Akneroxidot, vagy valami más hasonló benzoyl peroxide (BP) tartalmú pattanás elleni kezelést. Végig próbáltam már természetesen minden más szóba jöhető hatóanyagot is, és több is van közülük, ami bevált, de az őszinte igazság az, hogy semmi sem volt olyan hatásos, mint a BP. Nekem ő a pattanás elleni csodaszerem, és olvasgatva a véleményeket az oldalon ezzel még nagyon sokan így vagyunk.
.


A baj a BP-vel csak az, hogy sajnos nem a világ legbarátságosabb hatóanyaga. :( Több hátránya is van (a KM-en az összetevő leírásban el lehet olvasni), de ami a legszembetűnőbb az az, hogy nagyon szárítja a bőrt.

6 év alatt már bőven volt időm kikísérletezni, hogy mit lehet tenni ez ügyben, úgyhogy most elhoztam Nektek a tippjeimet, hogy hogyan tudjátok úgy használni az Akneroxidot, illetve bármelyik másik BP tartalmú pattanás elleni krémet, hogy a szárító hatását minimalizáljátok.

Tipp#1: Válaszd a legkisebb hatóanyag tartalmút! 

Abszolút maximalista típus vagyok, és hacsak tehetem mindenből a legjobbat, legnagyobb hatóanyag tartalmút választom. És tényleg sokszor a több az jobb. De vannak kivételek, és a BP pont egy kivétel. Az International Journal of Dermatologyban megjelent kutatásban 153 beteg részvételével készítettek egy dupla vak tesztet, amiben összehasonlították a 2,5%-os, az 5%-os és a 10%-os BP kezelés hatását. Az eredmény: a 2,5%-os gél pont olyan hatásos volt, mint a 10%-os, a mellékhatások viszont sokkal jelentősebbek voltak a nagyobb koncentrációnál.

Tehát válasszunk kisebb hatóanyag tartalmú, lehetőleg 2.5%-os BP gélt. Sajnos itthon ez nem olyan egyszerű, az Akneroxidból pl. csak 5%-os és 10%-os kapható, szóval ez esetben válasszuk az 5%-osat.

Tipp#2: Használd ritkábban!

Az ember lánya azt szeretné, hogy lehetőleg a krém azonnal hasson. És, hogy siettesse a dolgot, hajlamos gyakran kenni, sokat kenni, mert akkor biztosan gyorsabb lesz a hatás (én legalábbis nagyon sokáig ezt csináltam....). A BP esetén a mellékhatás az, ami gyorsabban fog jönni ezzel a módszerrel, nem pedig a hatás. Ha neki esel az arcodnak és reggel-este felkensz egy diónyit, akkor nagyjából három nap múlva iszonyat módon száraz lesz a bőröd, érzékeny, piros és hámló. A pattanások pedig nem múlnak el három nap alatt. 

Egyénileg változó, hogy kinek milyen gyorsan hat a BP, van akinek már néhány használat után, de van akinek hónapok kellenek. Akár 3-4 hónap is lehet. Türelmesnek kell lenni. Közben pedig ha száraznak érzed a bőröd, akkor nyugodtan használd ritkábban. A reggel-este szerintem nagyon gyakori, napi egy alkalom, lehetőleg este bőven elég. Sőt: másnaponta egy is elég lehet. Én most így használom, és szépen karban tartja az arcom, viszont egyáltalán nem szárít. 

Tipp#3: Higítsd felesbe!

Ha sikerült 2,5%-os BP gélt szerezned, akkor ezt már nem javaslom, de ha 5%-os Akneroxidot használsz, akkor felhigíthatod felesbe. Válassz egy kíméletes, semleges hidratáló krémet, és keverd össze fele-fele arányban a BP-t és a krémet (mármint minden nap a tenyeredben, nem egyszerre a két tubust). Így gyakorlatilag csináltál magadnak egy 2,5%-osat, ami gyengédebb és még hidratál is. 

Tipp#4: Hidratálj alá!

Vastag, sűrű hidratáló krémet semmiképp se kenj alá, mert az csökkenteni fogja a felszívódását és így a hatását is, viszont hidratáló tonikot és/vagy hidratáló szérumot szuper ötlet az Akneroxid alá tenni. Ha használsz tonikot semmiképp se alkoholost válassz, hanem olyat, ami alkoholmentes, ajánlott érzékeny bőrre is, és még jobb, ha találsz benne klassz vízmegkötő összetevőket. Szintén szuper egy hidratáló szérum például hialuronsavval és más bőrregeneráló összetevőkkel. Én most a PC új HA boosterét kenem az Akneroxid alá, és remekül együttműködnek.

Ahogy látjátok ezek a tippek kombinálhatóak is: én személy szerint a 2-eset és a 4-eset kombinálom, és így abszolút kellemes használni az Akneroxidot. A bőröm kicsit sem száraz, jól hidratált és egészséges. Persze mindenkinek más a bőre, de ha Te is azok közé tartozol, akinek szárítja az Akneroxid a bőrét, akkor remélem, hogy a fenti tippek segíteni fognak. :)

Ti használtok Akneroxidot vagy más BP krémet? Van még más trükkötök, hogy hogyan lehet minimalizálni a szárító hatást?

57 megjegyzés:

  1. Eddig egyáltalán nem ismertem ezeket a krémeket. Hol lehet kapni?

    VálaszTörlés
  2. A patikában lehet Akneroxidot kapni (nem kell recept hozzá, szóval csak simán bemész és megveszed). :)

    VálaszTörlés
  3. Én azt hittem, nem használsz már BP-t, olyan hibátlan a bőröd. :-) Én csak helyileg szoktam, a pattikra rákenve. Tudom, nem ez a rendeltetésszerű használata, de annyi pattim már nincs, hogy zónákra kenjem, viszont a pattanásecsetelők nálam semmit sem értek, nekem is csak a BP használ. Próbáltam az acne.orgos 2,5%-os BP-t is, pontosan azért, mert én is olvastam erről a kutatásról, de nekem egyáltalán nem volt olyan hatékony, mint az 5%-os, ellenben a 2,5%-os is szárított azért. Paula 5%-os BP-je viszont nagyon klassz még. (Persze csak az USA-ban van...) 5. tippnek meg talán beraknám, hogy nagyon fontos mellette a megfelelő fényvédelem minden reggel. Amúgy szuper cikk, örülök, hogy írsz mostanában Te is. :-)

    VálaszTörlés
  4. Nekem sincsenek már pattijaim, de néha bevetem.....azt hiszem megelőzésképp. :) Persze tényleg csak ritkán, a peroxid hatása engem frusztrál.
    Én mind a 4 tanácsodat használom, betartom, és tényleg "kellemes"(ebb) a használata.
    Nemrég a suliban ajánlottam egy tini fiúnak, de egyenlőre nem vetik be nála, és a minden reggeli fényvédő használat is problémás lenne neki.....így szerintem kimarad az életéből.
    De egyetértek, első számú pattigyilkos.
    Apolka Te milyen gyakran használod?

    VálaszTörlés
  5. Ó ha én ezt múlt héten olvastam volna, 4 napja égettem le vele az arcomat:( gyanúm szerint azért, mert sokáig isotrexint használtam előtte. Évekkel ezelőtt megváltás volt az Akneroxid, az összes törölköző batikolt lett tőle, mert kifakította. Én bizony nem kentem se alá, se fölé semmit, de így sem éreztem a szárító hatását. 1-2 hónap alatt gyönyörű szép lett a bőröm. Most meg első alkalommal felkentem fölé a biztonság kedvéért a balea totes meer ultra sensitivet, ami enyhén csípett, és lefeküdtem aludni. Azóta a folyékony paraffin és az spf50 tartja össze az arcomat. Szoktam télen durván hámlasztani, de most csak pislogok, hogy mi ez, ha valakinek lenne tippje mit kenjek még rá, valami antibiotikumos krémet talán? azt megköszönném. Ma kaptam Uriage zu cn krémmintát a patikából, meg egy tippet, hogy allergiás reakció (szedek antihisztamint más okból) és tényleg meg is van kicsit dagadva az arcom is. Szóval én azt a tanácsot adnám, hogy először kis terülten próbáljátók ki ezt a csodaszert, föl ne kenjétek egész arcra és feküdjetek aludni benne egyből, nehogy úgy járjatok mint én, ja és fényvédőzzetek:)

    VálaszTörlés
  6. Tamas Es Szilvi Kiss2015. június 9. 22:15

    Szoptatás alatt lehet-e használni?

    VálaszTörlés
  7. akkor jól értem, hogy ti az egész arcotokra használjátok? én eddig (pár hete vettem) csak magára a pattanásra kentem, ha kijött egy-egy, néha szépen levitte reggelre, de volt, hogy semmi sem történt vele. amikor picit nagyobb területre kentem fel, pattanás köré, akkor nagyon szárított, ezért se mertem még soha az egész arcomat bekenni vele

    VálaszTörlés
  8. Igen, egész arcra. Nekem sajnos csak a pattanásra már nem ér semmit, nem gyorsítja észre vehetően az elmúlást (amúgy még semmit sem találtam, ami igazán hatott volna így). A pattanás már sokkal előbb elkezd kialakulni, mint amikor már szemmel is látható, szóval minden ilyen kezelést érdemes egész arcra, úgy tudnak igazán hatékonyak lenni a megleőzésben.

    VálaszTörlés
  9. Én másnaponta esténként használom most, és így elég nekem. Régen, amikor rosszabb volt a bőröm akkor napi egyszer, esténként kentem.

    VálaszTörlés
  10. köszönöm, apolka. igazad van, én gyenge tüneti kezelést alkalmazok. kipróbálom egész arcra, a tippekkel együtt. :)

    VálaszTörlés
  11. Értem, köszi! .....hát másnaponta biztos hatásos nagyon. ;)
    Én is használnám gyakrabban ha nem lenne ez a peroxid-parám, hogy öregíti a bőröm. 5-6 ezres kategóriában nem találok jó szérumot, és jó tonikot, ettől többet pedig sajnálok kiadni rájuk. :(
    Jövőre Zürichbe költözöm, ott valószínűleg szívesebben költök majd rájuk.

    VálaszTörlés
  12. Sajnás allergiás bármire lehet az ember. :( Szerintem ha nem kensz többet Akneroxidot, akkor valószínűleg pár nap alatt le fog nyugodni a bőröd. Én még egy nagyon gyengéd, nyugtató hidratálóval próbálkoznék esetleg, mint a BIODERMA SENSIBIO TOLERANCE+.

    VálaszTörlés
  13. Bárcssak hibátlan lenne, de nem az sajnos.... 1-2 patti így is kijön minden hónapban. Terhesen azelain savat kentem, és sajna érezhetően kevésbé volt hatásos nálam. Viszont nekem a 2,5%-os ugyanolyan jó, ha van az USA-ból készletem mindig azt használok. Érdekes, hogy nálad nem, de biztos ez is egyén függő, mint minden a bőrápolásban. :)

    VálaszTörlés
  14. ezt a krémet én sem ismertem eddig.. én az arcommal elégedett vagyok, egy két apró pattanás, de tudok élni velük. Viszont a hátam/vállam/dekoltázsom szörnyű, mert hajlamos vagyok vakarni, nem beszélve a krónikus szőrtüszőgyulladásról a lábamon amit szintén piszkálok... azokra ez működhet? vagy valakinek valami más tipp?

    VálaszTörlés
  15. Elvileg működhet igen, bár én Akneroxidot elsősorban a nagyobb, gyulladt pattanásokra ajánlok, és nem a sok apró típusúra. Nem tudom Neked melyik van. Amit viszont első körben kipróbálnék a helyedben a testedre, az egy jó BHA és/vagy AHA hámlasztó. Paula's Choicenak és Neostratának vannak teste való hámlasztói, azok között érdemes körülnézni. KM-en ők azok: http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-weightless-body-treatment-with-2-beta
    http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-skin-revealing-body-lotion-with-10-aha
    http://kremmania.hu/kremek/ultra-smoothing-lotion

    VálaszTörlés
  16. Köszönöm Apolka! PC-vel már régóta szeretnék kísérletet tenni, de kissé el voltam veszve a nagy választékban, még akkor is, ha már sok-sok cikk született a témában.
    Egyébként a hátam ügyében a több kicsi piros, pár nagy piros pattanaás és tág prósuok kombinációja okozza a problémát. És még száradni is hajlamos. Valójában egy csoda, hogy az arcom minden erőfeszítés nélkül abszolút rendben van ezek mellett. :)

    VálaszTörlés
  17. Az azelainsav annyira nekem sem vált be, elhasználtam egy tubus Skinorent, de inkább csak a bőrömet irritálta, ha napi szinten használtam. A végén inkább csak a foltokra kenegettem, úgy nem volt rossz, de újra nem venném. Jaj, ha terhes lennék hát nem tudom... Lehet nem mondanék le a BP-ről ha kijönne rajtam a terhességi akné és a hajfestésről sem. (Bár lehet, hogy túlparáznám, és kb, mindenről lemondanék. :D ) Van olyan olvasóm, akinek a bőrgyógyásza mondta, hogy nyugodtan használhat 5%-os BP-t, is használt is. Sok olvasóm meg mondta, hogy a nődokiktól kár is ezt megkérdezni, mert azt se tudják, mi az a BP. :-D

    VálaszTörlés
  18. Hát nem tudom... Én is kipróbáltam egy pár alkalommal, bár nem az egész arcomra, csak helyileg a pattanásokra, de igy is reggelre teljesen "megégette" a bőrömet ott ahol bekentem vele. :( ez már allergiás reakciónak számít? Eddig soha semmire nem reagált így a bőröm. Vagy ha aláhidratálok és az egész arcomra használom, úgyműködhet? Félek kipróbálni...

    VálaszTörlés
  19. Hát, nem tudom, hogy mit jelent az, hogy "megégette", de nem hangzik nagyon jól. Amit megpróbálnék a helyedben: először csak egy pici területre kend fel, de nem konkrétan egy pattanásra, hanem az arcod oldalán egy kisebb területre. És hidratálj alá, illetve higítsd fel felesbe és nézd meg úgy mi történik.

    VálaszTörlés
  20. Úgy "égette meg" hogy olyan sebet csinált reggelre a bőrömre, mintha szó szerint megégettem volna, de még érzésre is hasonló volt, érzékenyebb lett ott a bőröm.
    Sajnálom, mert már nagyon régóta szenvedek az arcommal, idejét sem tudom, mikor volt utoljára hosszabb távon tiszta a bőröm. Egy ideig zinerytet használtam és hatott is, de az utóbbi időben az sem segített. Ezért is próbáltam ki ezt a krémet, de egyenlőre nem sok sikerrel. :-/

    VálaszTörlés
  21. :( Sajnos nincs olyan csodaszer, ami mindenkinek hat. :( Ezt a listát olvastad már? http://blog.kremmania.hu/2013/09/top-5-hatoanyag-pattanasok-ellen.html

    Az itt lévő hatóanyag közül mindet próbáltad már? Ha nem, akkor mindenképpen érdemes: szalicil sav, azelain sav és retinol is nagyon jó dolgok és sokaknak segítenek, sőt most még egy eszembe jutott, amit erről a lsitáról le is felejtettem, az pedig a B3 vitamin: http://kremmania.hu/kremek/egyeb-niacide-gel

    VálaszTörlés
  22. Olvastam a listát, sőtt onnan néztem ki az Akneroxidot! :) akkor azért ezt választottam, mert nem volt vényköteles és elsőre nem mertem megvenni egyből egy többezres PC krémet, mert mi van ha nekem mégsem válik be... (bár azóta ugy gondolom, ha bármivel igy járnék nem lenne nehéz itt túladni rajta)
    Viszont sok krém vényköteles a listán, ami annyiból nem gond, hogy az anyukáknak van egy patikus ismerőse rajta keresztül vettem régen a zinerytet is, de azt nekem kozmetikus ajánlotta, ezért gondoltam, hogy nem lesz vele gond, de a többi listán szereplő krémről nem tudok semmit. Tényleg ki kell előtte kérni egy orvos véleményét vagy ha be tudom szerezni próbáljam ki nyugodtan?

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok! Most nagyon ráfáztam vele.. A szám alatti területre egyik este felvittem, majd utána este is, reggelente 45ös fényvédő, ennek ellenére nagyon sötétbarna foltos lettem néhány helyen..
    Teljesen kétségbe vagyok esve.. Valakinek valami ötlete, elmúlnak ezek a durva pigmentfoltok? Esetleg az IPL hatna ellene? Vagy mit tegyek kérlek valaki segítsen :(

    VálaszTörlés
  24. Azt írjátok, hogy az alkohol kerülendő összetevő a szárító, irritáló és sejtroncsoló hatása miatt. Ugyanez igaz a benzoil-peroxidra is, és ha jól sejtem, még fokozottabban, ez egy agresszívebb vegyület. Ha ez így mégis elfogadható, akkor hasonló elővigyázatosság mellett mi a baj az alkohollal mint fertőtlenítő, felszívódást fokozó összetevővel egy amúgy jó formulájú kozmetikumban?

    VálaszTörlés
  25. Rosario, akinek volt már dolga aknéval, és próbálta az akneroxidot, az tudja, hogy ez egy kezelés. Nem is szabad örök életen át használni. Legalábbis nem ajánlott.
    Az alkohol azért veszélyes, mert sunyi módon belerakják mindenbe, ha nem figyelsz rá végigkíséri az életed arckrémekben, tonikokban, naptejekben.
    A benzol peroxid sem elfogadható, egyszerűen csak a szükséges rossz, mely ahhoz kell hogy az aknés bőr meggyógyuljon.
    Az én arcom tökéletesen tiszta alkoholos cuccok nélkül is, nagyban kerülöm már régóta. És az én bőrömön minden felszívódik alkohol nélkül is.
    Az Akneroxid szárító mellékhatása pedig kiküszöbölhető egyidejűleg használt erős helyreállító hidratálókkal, és ami fontos, ez tényleg csak egy kezelés, míg az alkohol folyton irritál és szárít amíg csak használod, azt tekintve pedig mennyi mindenbe rakják, sok ember egész életében használgatja is.

    VálaszTörlés
  26. Nem tudom hasznos-e, de nekem úgy hat kizárólag a pattanásra kenve, ha már sebes pattikra kenem, tehát olyanra ami meg lett nyomkodva. :-/
    Ami csak simán be van gyulladva, és épp jön kifelé, arra nekem sem hat semmit. Kvázi a sebbe kerülve viszont nekem egy éjszaka alatt levisz mindent.....kérdés hogy ez mennyire jó ötlet, mert mindenen azt olvasni hogy tilos sebbe kenni. Használni viszont használ.

    VálaszTörlés
  27. Szalicil savas dolgot próbáltál már? Az még nem vényköteles. Illetve a Niacide gél sem az, ha jól tudom. Ami vényköteles, ott mindenképp ajánlom, hogy első alkalommal menj el bőrgyógyászhoz, mert ő tudja legjobban eldönteni, hogy a Te helyzetedben melyiket ajánlja, miért azt, és mondhat esetleg tippeket is, hogy mire figyelj. Szóval ha vényköteles, akkor az valószínű nem véletlen, és legalább első alkalommal meg kell beszélni az orvossal. :)

    VálaszTörlés
  28. Rosario Achaval2015. június 11. 9:15

    Kúraszerűen én is használtam benzoil-peroxidot, bár sajnos nem használt. Ez a cikk viszont sehol sem említi, hogy ez egy kezelés, és nem tanácsos hosszú ideig rendszeresen alkalmazni ezt a krémet. Az Akneroxid betegtájékoztatójában is le van írva, hogy ha az ajánlott kezelési idő alatt nem hatásos a készítmény, akkor konzultáljunk az orvosunkkal. Szerintem ezt fontos lett volna kihangsúlyozni.

    Az alkoholtartalmú kozmetikumokat én is kerülöm a fent említett tulajdonságai miatt. Arra voltam csak kíváncsi, hogy ami az alkoholnál baj, az a benzoil-peroxidnál miért nem az. (Tegyük fel, hogy egyiket sem használjuk rendszeresen, csak kezelésként.)

    VálaszTörlés
  29. Ez egy tök jó kérdés szerintem! Minden összetevőnek vannak előnyei, hátrányai, és igen, az alkoholnak is vannak előnyei. Szerintem ez sokszor egyéni vélemény kérdése is, hogy ki hol húzza meg a határokat. Szerintem az alkoholnak nincs pótolhatatlan előnye: más is van, ami segíti a felszívódást, más is van, ami pattanások ellen hat annyira, mint az alkohol, szóval én személy szerint nem találok nála olyan előnyt, ami pótolhatatlan számomra.


    A BP esetén viszont ő volt eddig az egyetlen egy, ami igazán hatott a gyulladt pattanások ellen, és hiába kerestem eddig mást, mással érezhetően rosszabb. Pedig pontosan a hátrányai miatt nagyon örülnék, ha nem kéne használnom.....

    VálaszTörlés
  30. Pont most írtam fentebb, remélem valamennyire sikerült válaszolnom. :)

    VálaszTörlés
  31. Hm, fura, hogy ez történt, még sosem olvastam ilyet az az igazság. Szerintem mindenképp kérdezz meg egy bőrgyógyászt, az a biztos!

    VálaszTörlés
  32. Zürichbe költözöl, tényleg? Én ott éltem öt és fél évet, és annyira szerettük, nagyon jó hely! :)

    VálaszTörlés
  33. Rosario Achaval2015. június 11. 9:38

    Azért tettem fel ezt a kérdést, mert számtalan kozmetikum használatát vetettem már el az alkoholtartalom miatt, amikben amúgy egy csomó hasznos hatóanyag lett volna, amiket szívesen kennék a bőrömre, mert hiszek bennük. (Leginkább a pattanások helyi kezelésére szolgáló készítményeknél fordul ez elő.) Itt a Krémmánián viszont sokaknál látom ezt az alaptételt, hogy az alkohollal szemben zéró tolerancia van. Ezt szerettem volna egy kicsit jobban megérteni.

    VálaszTörlés
  34. Igen, imádom én is!! :) Tesóm 7 éve él ott, és azóta járogatok ki, és hát én is beleszerettem. 5 éve 3 hónapot laktam Oberglattban, az egy kis falu a reptér/ZH mellett.
    Heti 2-szer járok németre :-P rajta vagyunk az ügyön nagyon.
    Most hol éltek?

    VálaszTörlés
  35. Én is használtam egy ideig helyileg, de csak nagyon óvatosan, mert iszonyat mód szárított. Ezért is gondolom, hogy többet ártott mint használt a kombinált, vízhiányos bőrömnek. Egy ideje minden gyógyszertári készítményt leraktam külsőleg és belsőleg egyaránt. Életmódváltással, belső tisztítással és tiszta kozmetikumok használatával hosszú évek után végre sikerült rendbe tennem a bőrömet. Nagy csata volt :)

    VálaszTörlés
  36. Szerintem sokan allergiások az akneroxidra. Köztük én is, én ügyeleten kötöttem ki konkrétan, mert bedagadtak a szemeim (pedig nyilván nem kentem oda) és nekem is anniyra de annyira kiszárította a bőrömet, és égett mintha tényleg égési sérülés lenne. Mindezt kétszeri használat után. Napokig emberek közé se tudtam mennyi úgy néztem ki.
    Ettől függetlenül nem adtam fel, és más BP tartalmú termékeknél (Paula's Choice és Aknefug, amit kivontak) nem tapasztaltam semmi ilyet, tehát nem a hatóanyagra, magára a BP-re vagyok allergiás, hanem vmi segédanyagra, amit az Akneroxid tartalmaz. Csak azért írtam ezt le, mert többen tapasztalták már ezt amit én különböző súlyossági formákban. :)

    VálaszTörlés
  37. Szerintem tök jó,hogy felhoztad ezt a témát! Személy szerint én is nagy alcohol kerülő vagyok,de sok idő kellett mire rájöttem,hogy lehet(és jobb is) anélkül. Anno nagy Alverdés kencehasználó voltam,imádtam,hogy minden cuccuk pillanatok alatt eltűnik a bőrömben és meglepően jól hidratáltak. Azonnali érzetre legalábbis.Emellett persze sosem értettem,hogy az elvileg klafán hidratált arcom,miért hámlik szinte szünet nélkül itt-ott? Említették itt a csajok,de nem hittem nekik azonnal.:-) Nálam azonban okoz még egy gondot,ez az utóbbi 3 év tapasztala,ha alkoholos cuccott használok,mindig megszaporodnak a mitesszereim. Így,hogy te is felhoztad ezt a témát,ami engem is izgat jó ideje,tök jó lenne egy blogbejegyzés kicsit kivesézve az alcohol,bioalcohol hatásait,előnyeit,hátrányait.;) Olvasgattam már róla,de nagyon megosztó írásokat. Megnyugtatna,ha biztos forrásból(remélem tényleg van ilyen) kapnánk róla infót,kicsit tudományosabban megközelítve a dolgokat. Annak ellenére érdekelne nagyon,hogy a saját tapasztalataim szerint ,nem tesz jót a bőrömnek.

    VálaszTörlés
  38. Felírtam a téma javaslatot, és igyekszem utána járni a dolognak! :) Ha sikerül, akkor írok egy posztot is róla. :)

    VálaszTörlés
  39. Szerintem sokak nevében is,előre is köszi!;-) amúgy tényleg láttam a KM-án nem egyszer,hogy többeket foglalkoztat a téma,főleg amiatt,hogy sokan azt hiszik,űgy tudják,hogy a bio változat,nem rendelkezik a "sima" alcohol hátrányaival.

    VálaszTörlés
  40. Szeretném megkérdezni, hogy akkor
    1)A benzoyl-peroxidnál nem számít a Ph-érték? (Mert pl. BHA/AHA-s, C-vitaminos termékek egy részénél számít, innen jutott eszembe..)
    2)Nappalra is lehet kenni?

    VálaszTörlés
  41. Érdekes hogy írod hogy megszaporodtak a mitesszereid az alkoholos kencéktől, mert elkezdtem használni az OST régi c vitaminos szérumát, amiben szintén van alkohol, és nem pattijaim lettek tőle mint más cuccoktól, hanem mitesszereim. A c vitaminra gyanakodtam, és abba is hagytam, de ezek szerint az alkohol lehetett a ludas. (?)

    VálaszTörlés
  42. Csak én vagyok olyan "szerencsés", hogy 1-2 hónap intenzív 2,5%-os BP után durva allergiás reakcióm lett ês akkor nemcsak a bp-re, hanem szinte mindenre. Amúgy nekem is nagyon hatékony volt, màr-már csodaszámba ment. Most viszont esti alapos tisztítással, néha AHA vagy tri acneal, ês nappali babe akn stoppal egészen rendben van a bőröm. Kíváncsi vagyok, hogy ha most, fêl êv szünet után kenném a bp-t, vajon kiütne e megint? Vajon ez már így marad?

    VálaszTörlés
  43. Nem számít a pH érték, legalábbis még soha sehol nem olvastam, hogy számítana. Hivatalosan fényvédő alá elvileg lehet kenni nappalra is igen. Én személy szerint viszont soha nem kentem, valahogy nem kellemes, és szerintem egy antioxidáns szérum reggelre sokkal jobb választás. :)

    VálaszTörlés
  44. Hát ezek jó kérdések, és gondolom, hogy csak akkor fog kiderülni, ha elég bátor vagy hozzá, hogy megint próbát tegyél... De ha szépen rendben van nélküle is a bőröd, akkor szerintem örülj neki. A BP-t én tényleg csak akkor javaslom, ha az ember lánya végigpróbálta a többi lehetőséget, és azok nem segítettek.

    VálaszTörlés
  45. Köszönöm a válaszokat!

    VálaszTörlés
  46. Semmilyen tudományos háttérrel nem tudom ezt az állításomat igazolni,csupán a saját tapasztalatom. Gondolom beindítja nálam a faggyútermelést és ezért. Gondolom én. Nem beszélve arról,hogy az eléggé vízhiányos bőröm,1 hét után hámlani kezd. Nem nagy felületeken,de arra éppen jó,hogy az alapozó klafán kiemelje ezeket még jobban.

    VálaszTörlés
  47. HA felé hidratálok, az nem jó? Ha alá kenném, valahogy olyan érzésem van, nem szívódik be tőle az Akneroxid :D

    VálaszTörlés
  48. De, persze az teljesen jó. Csak az úgymond az "alap" dolog, szóval azt nem írtam külön, mert azt gondoltam, hogy fölé hidratál úgyis alapból mindenki. És ezt a posztot azoknak írtam, akiknek ennek ellenére is túlságosan szárít az Akneroxid.
    De ha Neked a sima fölé hidratálás elég, nem szárít túlságosan és működik, akkor tökéletes persze. :)

    VálaszTörlés
  49. Akkor jó, megnyugodtam :D Nem tudom, engem is baromira szárit, feszülő, égő érzést kelt, az állam napok óta hámlik, vörösödik, pedig hidratálok felé rendesen. Már azon is gondolkodtam, hogy alá is kéne, vagy nem is tudom... :D Bőrgyógyász írta fel múlthéten, egy hónap múlva kell visszamennem hozzá, tehát minimum addig használnom kéne, de így elég nehézkés.

    VálaszTörlés
  50. Akkor tényleg kísérletezz ezekkel a tippekkel, szerintem nagyon sokat tudnak segíteni a szárazságon! :) (alá pedig inkább tonikkal/szérummal hidratálj, mert azok "vékonyabbak", így kevésbé hátráltatják a felszívódást).

    VálaszTörlés
  51. Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  52. Apolka! Lenne még egy kérdésem, ha már itt vagyok, és itt a nyár is (zuhog az eső :)) Tudom, hogy a kence fényérzékennyé teszi a bőrt, nem csak akkor, mikor viseljük. Az lenne a kérdésem, napozhatok-e, ha épp nincs bekenve vele az arcom, és 30 faktoros naptejet használok jóó vastagon? Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  53. Ha bőven használod, akkor SPF 30 az elvileg a napsugarak 97%-t kiszűri, szóval szerintem megpróbálhatod vele a napozást. Esetleg biztos, ami biztos fokozatosan, elsőre fél óránál ne többet aztán ha nincs semmi gond, akkor lehet akár hosszabban is.

    VálaszTörlés
  54. Köszönöm szépen a segítséget még egyszer! :)

    VálaszTörlés
  55. Na jó... egy dolgot nem értek. Nekem nagyon jót tesz a BP, amikor használom, kicsit szárít, de mindennél többet ér, hogy tényleg, mintha "bemenne a pórusokba, és kipakolná a zsírt". Nagyon szép a bőröm, ha mondjuk La Roche Posay CicaBaume-al keverve használom. DE. Senkit nem zavar, hogy kiszívja minden textília színét? Iszonyú macerásnak tartom, hogy semmihez nem merek már hozzáérni, csomó ruhám foltos, az ágyneműm foltos, én a mellkasomra és újabban a hátamra is használom, szinte csak fehér cuccban alszom és egy fehér konyharuhát terítek a párnámra... ti hogy bírjátok ezt a macerát???

    VálaszTörlés
  56. Julipuli! Egyetértek veled, nekem is pont ugyanez a problémám. Megvettem az Akneroxid krémet óriási reményekkel, mivel rengeteg jót olvastam róla. Egyetlenegyszer használtam, egy ágynemű garnitúra bánta, és azóta a krém csak áll a fürdőszobaszekrényemben. El sem tudok képelni, hogy lehet ezt normálisan használni?! Konkrétan nem merem felkenni, mert félek, hogy hozzáérek valamihez. Áttértem másik patikai készítményre, ami nem teszi tönkre a textíliákat...

    VálaszTörlés