BLOGKERESŐ

2016. október 18., kedd

Cruelty Free termékek a Krémmánián

Nem is tudom, kértetek-e valaha tőlünk annyian valamit, mint azt, hogy legyenek feltüntetve Krémmánián a Cruetly Free márkák, és bár tegnap nap végére kb. jojózott a szemem, de végre kész lett a KM szuper CF listája, és nagyon büszke és boldog vagyok, hogy ennyi krémmániást tettünk vele boldoggá.  :)



Mivel rengeteg, de tényleg rengeteg kérdés és komment érkezett a témában, arra gondoltam, hogy ebben a posztban summázom gyorsan és röviden a Facebookon leggyakrabban felmerült kérdéseitekre a választ, hogy egy kicsit tisztább legyen Nektek egyrészt maga a CF-ség témája, másrészt pedig az, hogy milyen alapon kerülhet fel adott márka a Krémmániás CF listára... mert nem kerülhet ám fel akárki!


A vegán egyenlő a Cruelty Free-vel?

Na itt én is majdnem behúzódtam a csőbe, ugyanis attól, hogy valami vegán, még nem biztos, hogy cruelty free is. A vegán röviden annyit jelent, hogy nem tartalmaz állati eredetű összetevőket (pl. méhviaszt), a cruelty free pedig azt, hogy nem tesztelik állatokon, és bár nagyon sok vegán márka cruelty free is egyúttal, és emiatt elég gyakran van átfedés, de ettől sajnos a vegán még nem egyenlő a CF-el, így a Krémmánián a vegán termékek is külön kategóriát kaptak.


Miért nincs fenn a Krémmánia Cruelty Free listáján olyan márka, mely rendelkezik tanúsítvánnyal illetve azt állítja magáról, hogy nem tesztel állatokon?

A Krémmánia Cruelty Free listája nagyon szigorú, és közel sem elég a bekerüléshez, ha valaki azt állítja magáról, hogy nem teszteli a (vég)termékeit állatokon! Sőt, néha még az sem, ha rajta van valamelyik hivatalos "nyuszis" listán... A Krémmánia CF listája kizárólag olyan márkák listája, melyek esetében nem csak végterméket, de a nyersanyagokat és az összetevőket sem tesztelték állatokon, illetve nem csak maguk nem végeznek állatkísérleteket, de harmadik személyt sem bíznak meg ezzel, valamint a beszállítójuk, anyavállalatuk sem folytat ilyen jellegű tevékenységet. Szintén nem szerepelnek a listán olyan márkák, melyeket Kínában is forgalmaznak, ugyanis a kínai szabályozás szerint a külföldről behozott kozmetikai termékeket minden esetben kötelező állatokon tesztelni.


Többen is kérdeztétek például, hogy miért nem szerepel nálunk a The Body Shop, az Alterra, az Alverde, az Yves Rocher és az Oriflame.

A The Body Shop azért nem, mert bár tényleg elkötelezett híve az állatoknak,  szenvedélyesen harcol az állatkísérletek ellen és rendelkezik tanúsítvánnyal is, DE a L'Oreal alá tartozik, ami pedig törvényi előírásra tesztel (bővebben erről itt). Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy a L'Oreal mindezek ellenére újabban sok pénzt fektet az állatkísérleteket felváltó módszerekbe, a TBS pedig fontosnak találja kihangsúlyozni, hogy a termékeik megvásárlásával sem közvetlen, sem közvetett módon nem támogatják anyagilag az állatkísérleteket még Kínában sem, tehát aki nálunk vásárol nem hogy nem támogatja az állatkísérleteket, de épp abban segít, hogy az üzenetet, hogy nincs szükség állatkísérletekre, minél inkább erősítse azokkal a márkákkal szemben, akik ezt nem tartják fontosnak.

Az Alverde és az Alterra azért nem került fel, mert a Dalli-Werke cégcsoport gyáraiban állítják elő, ez a gyár pedig társult a Grünenthal GmbH gyógyszergyártó- és piackutató vállalattal, ami bár nem az említett márkákon, termékeken, viszont végez állatkísérleteket. Az Yves Rocherrel az a helyzet, hogy bár Európában tényleg nem kísérletezik, viszont Amerikában igen, az Oriflame pedig mindaddig volt CF, amíg meg nem jelentek Kínában, ahol ugye alapból kötelező tesztelni.


Hol lehet utánanézni, hogy Cruelty Free egy márka?

A magyar márkáknál viszonylag egyszerű a séma, nálunk ugyanis tilosak a kozmetikai célú állatkísérletek ezért ha magyar kozmetikumot választotok, valószínűleg CF-t vesztek :) A nemzetközi cégek esetén már igényel némi utánajárást a dolog, de nyugi, ez sem olyan kibogozhatatlan ám! Először is érdemes leellenőrizni a kérdéses márkákat a "nyuszis" minősítő szervezeteknél, melyből 3 van - a nemzetközi Leaping Bunny (CCIC), az ausztrál piacra szánt kozmetikumokat minősítő Choose Cruelty Free (CCF) és a Beauty Without Bunnies (PETA). A minősítő szervezeteknél való leellenőrzés fontos, de sajnos nem egyetlen lépése a folyamatnak, mert pl. a PETA listájára olyan cég is került már fel, amelyik a törvény által előírt tesztelésnek eleget tesz, a Leaping Bunny részéről pedig olyan cégek is megkaphatják a nyuszis minősítést, melyeknek az anyacége végez állatkísérleteket. Érdemes tehát több helyről is tájékozódni, és nem beérni azzal, ha egy cég rajta van valamelyik nyuszis listán. Én személy szerint nagyon szeretem egyébként a crueltyfreekitty nevű oldalt, mivel nagyon pontosan utánajár minden KM-en is fontos kritériumnak, adott esetben levelekkel bombázza a cégeket, és minden évben frissül a Cruelty Free listája, de a hotashi gyűjtése és a magyar Állatkísérlet Mentes Élet nevű faceboook oldal is elég releváns. Ha pedig valamiről sehol nem találtok infot, írjatok az adott cégnek és kérdezzetek bátran! Amelyik nem válaszol, az általában sunyít, szóval sima pálya.



Ti figyeltek arra, hogy Cruelty Freek legyenek az általatok használt termékek? Vagy terveztek a jövőben figyelni rá?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése