BLOGKERESŐ

2017. január 11., szerda

Szempillanövesztő szérum körkép

Az év eleji nyugisabb időszakot gyakran kezdem azzal, hogy átnézem a draftban szereplő posztokat, és próbálok a magamnak felírogatott, bele-bele kapott témáknak a végére járni. Az egyik ilyen főbb megkezdett témám volt tavaly egy szempillanöveszős, szóval fogtam magam és végre befejeztem! Remélem hasznos lesz Nektek! 💖




Mik a hatóanyagok a szempillanövesztő szérumokban?

Abban szinte minden szakértő egyetért, hogy az összes valóban hatásos szempillanövesztő hátterében prosztaglandinok, vagyis hormonhatással rendelkező lipidmolekulák állnak.

A Long 4 Lashes Szempilla Növesztő Szérum fő hatóanyaga például egy Bimatoprost nevű prosztaglandin, amelyet eredetileg az orvoslásban használtak glaukóma (zöld hályog) megelőzésére. Mellékhatásaként sokaknál jelentkezett a szempillák növekedése, majd független kutatások során is bebizonyosodott, hogy a bimatoprost meghosszabbítja a szőrhagyma aktív növekedési fázisát, ezáltal képes látványosan növelni a szempillák számát, vastagságát és hosszúságát, bár az összetevő használatának abbahagyásával azonnal visszaáll a szempillák eredeti állapota.

Nagyobb gond, hogy az összetevőt tartalmazó termékek sok esetben mellékhatásokat (szemirritáció, viszketés, szemhéjak sötét pigmentálódása, stb.) okozhatnak, ezért például a svéd Gyógyászati Termékek Ügynöksége (Läkemedelsverket) 2013-ban ki is adott egy listát, mely tartalmazza a prosztaglandint is tartalmazó szempillanövesztő készítményeket, és egyúttal azt tanácsolták, hogy a fogyasztók inkább kerüljék őket. Bár a nevük ezúttal sem utal rá, de a RevitaLash Szempillanövesztő Szérumban található Dechloro-Dihydroxy-Difluoro-Ethylcloprostenolamide és a Lilash Szempilla Növesztő Szérumban fellelhető Isopropyl Phenylhydroxypentene Dihydroxycyclopentylheptenate is prosztaglandin, melyekkel szintén nem árt óvatosnak lenni.

Bár a szempillanövesztőkben levő különféle peptidek nem valószínű, hogy a prosztaglandin analógokéhoz hasonlóan látványos hatással a szempillák növekedésére, de azért akadnak köztük is kifejezetten ígéretes összetevők, melyeknek legalább nincs ismert, a prosztaglandinokhoz hasonló mellékhatásuk.



A prosztaglandin-alternatívák közül több KM-en fellelhető szempillanövesztő szérum és -szempillaspirál hatóanyaga egy Myristoyl Pentapeptide-17 nevű peptid, mellyel a hatóanyag gyártójának tesztjei szerint  6 héten át tartó, napi kétszeri használat után nem kevesebb, mint 72%-os növekedést lehet elérni. Az összetevőt tartalmazó termékekhez írt vélemények ugyan nem olyan lelkesek, mint mondjuk a bimatoprostos Long 4 Lashes szérum esetén, viszont ennél a hatóanyagnál tudtommal (javítsatok ki, ha tévedek) nincsenek mellékhatások sem. Az hatóanyagot tartalmazó egyik legnépszerűbb alternatíva a RapidLash Szempillanövelő Szérum, melyben egyébként fellelhető még az ún. Black Sea Rod Oil is, ami egy (2-3% prosztaglandin tartalmú) tengeri korallból nyert kivonat. Szintén sok szempillanövesztőben találkozhatunk még a Biotinoyl Tripeptide-1 nevű peptidfélével is, mely a gyártó ígéretei szerint segíti a haj és a szempillák növekedését és megerősödését.

Végül pedig itt vannak az olyan összetevők, mint amilyen mondjuk a  Biotin, a Panthenol a jojobaolaj, az argánolaj vagy a ricinusolaj, melyek nem túl valószínű, hogy tényleges szempillanövesztő hatással bírnak (igaz, utóbbi 3 gazdag zsírsavakban, az esszenciális zsírsavak pedig a Futurederm szerint az annak hiányában szenvedőknél növelhetik a prosztaglandin-termelést), viszont azáltal, hogy javítják a szempillák körüli bőr állapotát, hidratálják a szempillákat, vagyis összességében segítenek egészségesen tartani őket - például annak révén, hogy megakadályozzák, hogy mondjuk letörjenek - lehetővé teszik, hogy a szempillák hosszabbnak, vastagabbnak, és egészségesebbnek tűnjenek. Érdekes, hogy a Krémmánia legnépszerűbb szempillanövesztő széruma, az Alverde Éjszakai Szempillanövesztő Szérum Koffeinnel is csak ilyen jellegű összetevőkre alapoz, a vélemények szerint nem is rosszul - jelenleg 4,17 csillaga van az 5-ből, nem kevesebb, mint 171 vélemény alapján.


Összességben

A kutatások és a véleményeitek alapján is a leghatásosabb szempillanövesztő hatóanyagok a prosztaglandinok és prosztaglandin-analógok (főleg a bimatoprost), amik viszont kellemetlen mellékhatásokkal járhatnak - például az egyik leghíresebb bimatoprost tartalmú szempillanövesztő, a Latisse használónak 3,6%-a tapasztalt szemirritációt és pirosságot egy felmérés során. Ha extra óvatosak szeretnétek lenni, akkor inkább a peptideket és ápoló, erősítő hatású kivonatokat, összetevőket tartalmazó szempillanövesztőkkel érdemes kísérletezni, még ha a hatásuk el is marad prosztaglandinos alternatívákéhoz képest.


Ti használtatok már valamilyen szempillanövesztőt? Mik a tapasztalataitok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése