BLOGKERESŐ

2017. február 9., csütörtök

Találkozás Paula Begounnal :)

Ha régebb óta Krémmániáztok, akkor biztosan hallottatok már Paula Begounról. Most visszanéztem, és először 6 éve írtam róla itt a blogon. Annak idején ő volt az egyik első, akinek a munkájára, cikkeire, könyveire rátaláltam, és a hatására bevonzódtam a tudatosabb bőrápolás világába, ami oda vezetett aztán, hogy egyrészt rendbe jött a pattanásos bőröm, másrészt most van Krémmánia. :)

Emiatt Paula a szememben egy ikon, és tudom, hogy nem mindenki ért mindenben egyet vele, de az biztos, hogy hihetetlen úttörő és inspiráló szerepe van abban, hogy nők milliói világszerte ma tudatosabban, és jobban ápolják a bőrüket.

Szóval régóta szerettem volna személyesen is találkozni és beszélgetni vele, annyira, hogy megkértem az Európai forgalmazót, hogy ha egyszer Paula Európában van, szóljanak, szívesen odautazom. És olyan jó fejek voltak, hogy szóltak, így elmentem Londonba, ahol két órát beszélgettem vele.

Személyesen az első dolog, amin meglepődtem, az az volt, hogy jé, Paula alacsony. Valamiért magasnak képzeltem, de nem az. A másik dolog a kisugárzása, az energiája. Ahogy belépett a szobába, onnantól ő "uralta a teret". A programban először egy közös ebéd volt, amin ott voltunk vagy 15-en, és Paula tényleg úgy tud beszélni, hogy mindenki csakis rá figyel a szobában. Nagyon karizmatikus, nem véletlenül figyelt fel rá Oprah sem még a karrierje elején, aki el is nevezte "Cosmetics Cop"-nak (megkérdeztem, és tényleg, Oprah adata ezt a nevet neki, ami rajta is ragadt azóta is).

A közös ebéd után még majd két órán át beszélgettem vele kettesben is, kissé csapongóan, össze-vissza kerültek szóba a dolgok, de megpróbálok szinte szó szerint lefordítani pár tanulságos részt.

Szóba került, hogy a dolgok bőrbe való beszívódása hogy is van....


"Nem mindennek kell beszívódnia a bőrbe, mert akkor a bőr felszínét meztelenül hagyod. És a bőr felszínének védelemre van szüksége a környezettel, szennyeződésekkel, a nappal szemben.. És most nemcsak a fényvédelemre gondolok, hanem mellette például az antioxidánsokra, a hialuronsavra, a glicerinre, a keramidokra. Nem kell, hogy ezek mind beszívódjanak mélyre, mert akkor nem marad semmi a bőr felső rétegeiben, hogy megakadályozza a környezeti károkat. A bőr felszíne halott, a középső réteg kicsit kevésbé halott. A középső rétegbe olyan összetevőket kell juttatni, amik segítenek a bőrnek megtartani a vizet, és segítik a bőr integritását. "

"A bőr mélyebb rétegeibe kell juttatni a bőrregeneráló összetevőket, mint az A vitamin, a niacinamide vagy a peptidek. Ezekről azt akarom, hogy eljussanak oda, ahol az élő bőrsejtek vannak, mert ők azt tudják mondani a bőrsejteknek, hogy csináljanak egészségesebb, jobb sejteket. Ezt hívják sejtosztódásnak, egészséges sejtosztódásnak. Szóval nem akarom, hogy minden beszívódjon, az hülyeség."

"Ha beszívódik, hova megy? A vérbe? Az nem jó, nekem a bőrben kell. A bőrben enzimek vannak, amik végül lebontják a bőrbe szívódott dolgokat, vagy pedig ha a felszínen marad, akkor ott a bőrrel együtt lehámlik. Emiatt kell újból és újból táplálni a bőrt."

Beszélgettünk túlértékelt összetevőkről....


"Sok természetes növényi összetevő borzasztóan túlértékelt. Persze vannak szuper növények, de az a baj velük, hogy sokszor nem stabilak. Meddig bírja egy saláta a hűtőben? Ráadásul a bőrnek nincsen emésztőrendszere, így nem könnyű őket a bőrnek is használható formába hozni, és a bőrbe juttatni. Persze vannak briliáns növények, de sok a túlértékelt."

"Főleg az illóolajok túlértékeltek, mert azok még rosszak is a bőrnek. Szóval tudom, hogy az emberek azt mondják: “de hát ezt csinálják, meg azt csinálják, meg nyugtatnak”, de a kutatások elég egyértelműek, hogy az illatos olajok irritálják a bőrt. Nem tehetek a kutatásokról. Tudod, amikor az emberek mindig azt mondják, hogy “de én szeretem őket, és olyan jó az illatuk”, akkor azt mondom, hogy oké, tudom, hogy szereted a napot is, meg a csoki tortát, esetleg szeretsz dohányozni, de ettől ezek a dolgok még nem jók neked, nem tehetek róla."

"Az őssejtek, na azok teljesen buta dolgok, kukába valók. Az őssejteknek élnie kell, hogy valamit tudjanak csinálni, de a krémekben már rég halottak."

"Vagy az argán olaj. Nevetségesen túlértékelt. Egy sima növényi olaj, egy a sok közül. Nem az, hogy rossz, csak nem Az Összetevő."

"EGF, vagy növekedési faktorok. A kockázat túl nagy velük. Az EGF az mondja a bőrsejteknek, hogy csináljanak még több bőrsejtet. A probléma azzal van, hogy hogyan mondjuk azt, hogy oké, most elég? Ez pontosan a rák definíciója - amikor a sejtek elfelejtik abbahagyni az új sejtek csinálást."

"Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a bőr mennyire bonyolult, és sokkal többre van neki szüksége, mint egy csoda összetevőre. Átvernéd a bőrödet, ha csak egyetlen csodaösszetevővel ápolnád, még ha az egy olyan briliáns összetevő is, mint a retinol."

És arról, hogy a top összetevők irritálóak is lehetnek, és mi alapján érzi úgy Paula, hogy az ok, az illóolajok pedig nem azok.....


"Szinte kivétel nélkül az összetevőknek, amiket használunk, nincsen semmilyen negatív hatása. De vannak kivételek. Mert ott a pozitívumok messze felülmúlják a negatívumokat. A kutatások a hámalsztó savakról, a retinolról vagy a C vitaminról teljesen egyértelműek. A kutatás a benzoyl peroxide-ról is teljesen egyértelmű. Ezek irritálhatnak, igen, de az előnyök hatalmasak, messze nagyobbak, mint a hátrányok. Ráadásul minimalizálni lehet az irritációt megfelelő formulával, amire mi nagy hangsúlyt fektetünk az olyan összetevőknél, amik túl sokat tudnak ahhoz, hogy ne használjuk őket. Ezeknek az összetevőknek egyszerűen nincs alternatívája."

"Viszont az illóolajokkal az a helyzet, hogy igen, nem kérdés, hogy vannak előnyei. Először is növények, és minden növénynek van antioxidáns tulajdonsága, az segít a növénynek egészségesnek és zöldnek maradni a levegőn és a napon. De annyira sok növényi kivonat és növényi olaj van, amiben nincsen illatos komponens, hogy nincsen semmi ok arra, hogy illóolajat használjunk a rengeteg szép növényi összetevő helyett, amiknek semmilyen hátrányuk sincsen."

És arról is, hogy a személyes tapasztalat nem mindig irányadó abban, hogy mi a jó és mi nem.....


"Azt gondolom, hogy a retinol egy fantasztikus összetevő, de én sajnos nem tudom használni. Szinte bármilyen kis mennyiségben reakciót vált ki nálam. De allergiásnak lenni valamire nem ugyanaz, mint irritáló összetevőket használni. Allergiás lehetsz a kutyákra, de attól még a kutyák nem rosszak. Szóval az én bőröm túlérzékeny a retinolra, de attól az még egy briliáns összetevő."

És végül, ő lenne a videó a nagy találkozásról. :) Megtudhatjátok belőle, hogy Paula mit érzett eddig a karrierje során a legnehezebb döntésnek és azt is megkérdeztem, hogy telik egy napja. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése