BLOGKERESŐ

2017. március 18., szombat

A legbizarrabb összetevők a koreai kozmetikumokban

Tudjátok, hogy imádom a koreai kozmetikumokat, mert relatíve olcsók, jók, és remek hatóanyagokat tartalmaznak... és ha már hatóanyagoknál tartunk, nos, maradjunk annyiban, hogy Korea bármit bevet a cél érdekében, és olyan dolgokat is képes a termékekbe pakolni, ami európai szemmel nem kicsit hathatnak furcsán. Ezekből hoztam Nektek párat, hogy együtt borzongjunk kicsit azon, hogy mik vannak... 😁


Fecskenyál & -fészek kivonat



Igen, jól olvassátok, a fecske (általában a szalangána és a fényes szalangána) nyálából és fészkéből nyert kivonatokat sem restek beletenni a kozmetikumokba. A fecske nyálának és a 100%-ban nyálból felépülő fészeknek magas a fehérjetartalma és antioxidánsokban is bővelkedik, ha még nem hallottatok volna róla, a belőle készült fecskefészek leves egész konkrétan a világ egyik legdrágább ételkülönlegessége, amit kb. aranyáron mérnek a neki tulajdonított kiváló egészségmegőrző hatása miatt, nem csoda hát, hogy a kozmetikai ipar is lecsapott erre a különleges alapanyagra. Bár a fecskenyál nagy valószínűséggel inkább a hangzatossága miatt kerül a koreai bőrmegújító krémekbe és maszkokba, viszont e szerint a kutatás szerint például a fecskenyál természetes forrása az EGF-nek, és állítólag hatékonyan támogatja a bőr barrier funkcióját, és segít abban, hogy a bőr rugalmas, egészséges és fiatalos maradjon.

A KM-en fellelhető termékek közül fecskefészek kivonatot találhattok például a Skinfood Bird's Nest Beauty In A Food Maskban, a Neogen Cereal Real Fresh Foam Cleanserben és a My Beauty Diary Imperial Bird's Nest Maskban.



Méhméreg & kígyóméreg



A méhből és a kígyóból származó mérgeket olcsó és biztonságos botox alternatívaként tartják számon, a háziméhekből kinyert méhméreg például egy 2014-es kutatás szerint a bőrön alkalmazva képes enyhíteni az izmok feszülését, csökkentve ezzel a ráncok megjelenését, ahogy Wagler-bambuszvipera mérgében található Waglerin-1 nevű peptidhez hasonló hatással bíró Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate nevű neuropeptid is. Persze nyilván nem kell tőlük tényleges botox-hatást várni, de azért elég ígéretes összetevők, már csak azért is, mert a méhméreg például kiváló antibakteriális, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A KM-en a legnépszerűbb méh- és kígyómérget tartalmazó koreai termékek a Benton Snail Bee High Content Lotion, a Benton Snail Bee High Content Steam Cream és a Tosowoong Syn-Ake Natural Pure Essence.



Lózsír & disznókollagén



A lózsírt először Kínában és Japánban használták a szépségápolási termékekben, majd ki hitte volna, eljutott Koreába is az őrület. És hogy mitől jobb és más szegény packók zsírja, mint más haszonállatoké? Míg a legtöbb állati zsír telített zsírsavakban gazdag, addig a lózsír nagyobb arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat - egészen pontosan linolénsavat (Omega-6) és alfa-linolénsavat (Omega-3)  melyek fontos szerepet töltenek be a bőr természetes védőrétegének fenntartásában, vagyis száraz bőrre remek hatással lehet. A lózsír szerkezete egyébként nagyon hasonló az emberi zsíréhoz, és emiatt állítólag könnyebben be is szívódik a bőrbe. Aztán itt van a disznóból kivont kollagén is, amit a szintén azzal próbálnak vonzóvá tenni, hogy nagyon hasonló az emberi kollagénéhez, emiatt hamarabb felszívódik, jobban hasznosul, stb.

Lózsírt tartalmaz például a Skinfood Horse Fat Beauty In A Food Mask, a híres Guérisson 9 Complex Cream és disznókollagént  pedig a Holika Holika Pig-Collagen Jelly Pack.


Tengericsillag & lazacikra



Na és végül elérkeztünk a tengeri izék című részhez, vagyis a tengeri csillag és a lazacikra kivonatokhoz. A tengeri csillagnak az volt a "veszte", hogy képes újranöveszteni az elvesztett végtagjait, és ez a csodás regenerációs képesség szemet szúrt kis koreai barátainknak is.  Egyébként a a Koreában népszerű fajtákról felelhető kutatások valóban biztatóak - az Asterina pectinifera nevű fajta például úgy tűnik, hogy gátolja a melanintermelést (vagyis ígéretes kozmetikai összetevő lehet a hiperpigmentáció kezelésében) és gyulladáscsökkentő hatással is bír, a Pentaceraster regulus nevű fajta esetén pedig sebgyógyító hatást mutattak ki. A lazacikra gazdag omega-3 zsírsavakban, karotinoidokban és vitaminokban (pl. E vitamin), e szerint a kutatás szerint pedig az összetevő jó hatással van a bőrre szinte minden szempontból - javítja a ráncok megjelenését, csökkenti a bőrpírt, hidratál és a pigmentfoltok ellen is hatásosnak bizonyult.

Tengericsillag kivonatot tartalmaz 70%-os arányban a Mizon Returning Starfish Cream és 50%-os arányban a Mizon Gold Starfish All In One Cream, a Skinfood Salmon Brightening Eye Creamben pedig lazacikra kivonatot találhatunk.



Na és most Ti meséljetek! Mit nem kennétek magatokra ezek közül és mit igen? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése