BLOGKERESŐ

2018. január 11., csütörtök

C-vitamin az Ascorbic Acidon túl

Az éves előrejelzések szerint 2018 is a C-vitamin éve lesz, várhatóan idén is sok márka fogja a C-vitamin jótékony hatására alapozni a termékeit, ami azért szuper hír, mert a C-vitamin esetében nem egy hangzatos "lufi" összetevőről beszélünk, hanem az egyik legerőteljesebb antioxidánsról, ami ráadásul ránctalanító, folthalványító és a fényvédelmet támogató hatással is bír. 🍋


Ascorbic acid és a többiek

A tiszta C-vitamin (az INCI listán Ascorbic acid) bár egy szuper, de kifejezetten nem stabil összetevő (fényre, levegőre könnyen bomlik), ezért megfelelő csomagolást és tárolást igényel, és még így is könnyen és hamar inaktívvá válhat.

Itt írtunk az Ascorbic Acidról bővebben >>>

Szerencsére ma már a C vitaminnak számos olyan származéka van, amelyek hatékonysága sok esetben közelíti a tiszta C vitamint, azonban jóval stabilabbak és a bőrt is kevéssé irritálják. 

Ez közülük a 6 leggyakoribb:

Az összetevő általában 0,05-1% közötti koncentrációban használják; a stabilitása e szerint a tanulmány szerint tovább nő, ha 1-2%-os koncentrációban tartalmazza a termék, illetve W/O (víz az olajban) típusú emulziók esetében. Az INCIDecoder információi szerint az összetevő a C-vitamin származékok közül a legrosszabb - bár viszonylag stabil, viszont kérdéses, hogy képes-e tiszta C-vitaminná alakulni a bőrön és ezáltal annak minden jótékony tulajdonságát prezentálni (bár a kollagéntermelést valószínűleg képes serkenteni), illetve annak ellenére, hogy az antioxidáns hatása jó, felmerült a gyanú, hogy UVB sugárzást követően elősegíti a lipid peroxidációt és a citotoxicitást is.

Sodium Ascorbyl Phosphate
Egy viszonylag új, stabil formája a C-vitaminnak. Még viszonylag kevés, de ígéretes kutatás utal arra is, hogy 1%-nál nagyobb koncentrációban hatásos hatóanyag lehet a pattanásokat okozó baktériumok ellen, és 5%-nál nagyobb koncentrációban pedig csökkenti a pattanások okozta gyulladásos reakciót, vagyis az összetevő hatásos alternatíva lehet az antibiotikumokra az akne kezelésében és megelőzésében, főleg ha 0,5% retinollal kombinálják. Ezeken kívül hatékony antioxidáns, segíti a bőr kollagéntermelését, bár némiképp kevésbé, mint a sima C-vitamin.

Magnesium Ascorbyl Phosphate
Vízben oldódó, viszonylag stabil, nem irritáló C-vitamin féle. Az össszetevő hátránya, hogy az Ascorbic Acidhoz képest kevéssé szívódik fel jól, viszont hatékony antioxidáns, képes növelni a bőr kollagénszintézisét, illetve in vivo tesztek szerint bőrvilágosító hatással bír, sőt, állítólag ez utóbbiban a C-vitamin származékok közül ő a legerősebb, szóval ha a fakó, élettelen bőr természetes ragyogását szeretnétek visszanyerni, akkor érdemes lehet tenni vele egy próbát.

Tetrahexyldecyl Ascorbate
A C-vitaminnak egy stabil, olajban oldódó formája, melynek a tiszta C vitaminnal (Ascorbic Acid) elvileg egyező a hatása - bár sajnos in vivo teszt ezt az állítást még nem igazán támasztja alá, csak in vitro. Annyi viszont nagy valószínűséggel biztos, hogy a bőrbe nagyon könnyen felszívódik, ráadásul nem igényli az alacsony pH értéket sem, így igen kíméletes. A truthinaging információi szerint az összetevő képes arra, hogy a bőrt glikozaminoglikánok termelésére ösztönözze, vagyis növeli a hidratáltságát. Szuper lenne, ha készülne még vele pár kutatás, de ettől függetlenül egy nagyon ígéretes szármezék!

A C-vitamin egy formája glükózzal kombinálva. Az összetevő gyártója, a Hayashibara cég kutatásai szerint miután az ascorbyl glucoside beszívódik a bőrbe, az összetevő C-vitaminná és glükózzá bomlik le, így hatása a tiszta C-vitaminnal szinte egyező - ezek miatt ez az egyik legígéretesebb C-vitamin származék. A beautybrains vegyészei szerint az összetevő kimondottan stabil (hő, pH és a levegő változásakor is), valamint in vitro adatok szerint növeli a bőr kollagénszintézisét, csökkenti a sötét foltok megjelenését és véd az UV károsodástól.

Ethyl Ascorbic Acid
A tiszta C vitamin stabilizált változata, melynek molekula súlya (más származékokkal ellentétben) alig nagyobb, mint a tiszta C vitaminnak, így hasonlóan hatékonyan tud a bőrbe szívódni. A gyártó szerint a hatása megegyezik a tiszta C vitaminnal, azaz antioxidáns, pigmentfolt elleni és kollagén termelést serkentő tulajdonsága is van. Sőt, a gyártó mérései szerint a stabilitás okozta jobb felszívódás (amelyet nem ront le a nagyobb molekulaméret) következtében a tesztekben magasabb bőrfehérítő és kollagénvédő hatást mutat a sima C vitaminhoz képest. 


Ti milyen fajta C-vitamint részesítetek előnyben? Van kedvencetek, ami bevált? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése