BLOGKERESŐ

2018. május 17., csütörtök

Mit érdemes venni: The Ordinary

Nemrég kértétek tőlem, hogy legyen The Ordinary összefoglaló a blogon, és nagyon megörültem az ötletnek, hiszen a TO termékek az utóbbi években sok új TOP arcápolót hozott az oldalnak, nem egy fordult meg közülük a havi legek között, ami nem is csoda - a The Ordinary termékek csupa KM-kedvenc hatóanyagot tartalmaznak, nyomott árakon.

A The Ordinary a Deciem ernyőszervezet alá tartozó úttörő márka, mely bevált, klinikailag megbízhatóan bizonyított hatóanyagokat (pl. retinol, C vitamin, peptidek) kínál, egyszerű formulákban, elképesztően kedvező árakon.  
A hihetetlen olcsóságra az alapító magyarázata az, hogy hatalmas mennyiséget rendelnek be egy adott hatóanyagból, de csak annyit számolnak fel érte, amennyi a termékbe valóban bele is kerül.
A márka 2016-os megjelenése felforgatta a kozmetikai piacot, az interneten és a social mediában szabályosan hisztériát váltott ki.


Hidratálók, primerek és olajok



A TO kínálatának az egyik alappillét képezik a hidratálók, primerek és természetes olajak, melyek tulajdonképpen a TO-val kialakítható többlépéses bőrápolási rutin alapjait adják. Jellemző rájuk, hogy nagyon szép INCIjeik vannak és még a "legalapabb" hidratálókrémben is gyakran találkozhatunk szuper antioxidánsokkal, peptidekkel és mindenféle bőr számára hasznos összetevővel.

A KM legnépszerőbb TO terméke is egy ilyen "basic" hidratáló, mégpedig a 4,6 csillagos Natural Moisturizing Factors + HA, amire eddig már 122 véleményt írtatok, javában száraz, vízhiányos bőrűek. A vélemények szerint a fő ígéretét (felszíni hidratálás) maradéktalanul teljesíti, anélkül, hogy zsírosítana vagy pattanásokat okozna. A krém  többek között 11 aminosavat, foszfolipideket, zsírsavakat, glicerint, karbamidot, szacharidokat, hialuronsavat és egyéb természetes hidratáló elemeket (NMF) tartalmaz, melyek segítenek az egészséges barrier fenntartásában. A 4,04 csillagos Hyaluronic Acid 2% + B5 egy könnyed, csepegtetős  kiszerelésű hidratációt támogató formula ultra-tiszta, vegán hialuronsavval és B5 provitaminnal. Könnyen és hamar beszívódik, látványosan feltölti, simítja a bőrt, vízhiányra általában mindenkinek szuperül beválik.

A növényi olajak közül a 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil a legnépszerűbb változat 4,67 csillaggal. Ez ahogy a neve is sugallja tiszta csipkebogyó olaj, ami egy remek regeneráló, tápláló összetevő (főleg öregedő, napkárosodott) bőrre és nem csak önmagában, de krémekbe keverve is jól működik.

Az egyébként kifejezetten minimalista összetételű, amolyan "egyszerű de nagyszerű" primerek  közül népszerűbb a 4 csillagos High Adherence Silicone Primer, ami egy matt, hidratált bázist adó szilikonos primer, amitől szebb lesz a bőrkép és megkönnyíti az alapozó terülését, de sokaknak a smikjét is tartósabbá tette, a 4,5 csillagos, zselészerű High-Spreadability Fluid Primer egy újgenerációs primer könnyed, szérumhoz hasonló formulával, mely elősegíti az alapozó kenhetőségét és a színpigmentek egyenletes eloszlását az arcon - a vélemények szerint is.


Retinoidok és hámlasztók



A márka nem csak különféle kémiai hámlasztókat tartalmazó peelingekből kínál többfélét, hanem retinolos szérumból is van  a kínálatukban több variáns. (Viszont mindkettő mellé fontos a fényvédők használata, remélem nem felejtitek el!)

A legfelkapottabb hámlasztó az AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution jelenleg 69 véleménynél és 4,61 csillaggal. Ez egy 10 perces hámlasztó kezelés 30% AHA-val, 2% BHA-val - 4 fajta AHA sav került bele és BHA, azaz szalicilsav -, ami egy kifejezetten erős otthoni hámlasztó (kezdőknek nem is ajánlott!), csíp, és baromira kell figyelni a hatóidőre, cserébe viszont szó szerint simára polírozza a bőrt. Fun fact, hogy az egyik nyugtató hatású összetevő miatt pirosra színezi az arcot. (Összetevő szerinti elemzést és véleményt itt írtunk róla). A 4,09 csillagos Salicylic Acid 2% Solution 2% szalicilsavat és csodamogyorót tartalmaz, ennek megfelelően elsősorban pattanásos, mitesszeres, zsíros bőrűeknek vált be a legjobban - nem csak a pattanások ellen hat, de az utánuk maradt hegeket is csökkenti, valamint a mitesszereken és a bőr zsírosságán is segít. Mindennapi hámlasztásra ajánlott a tonik jellegű,  Glycolic Acid 7% Toning Solution, ami 7% glikolsavat tartalmaz és még sok más klassz bőrnyugtató, regeneráló összetevőt is, sőt, ő egy nagyon jó kis olcsó alternatíva a Pixi Glow Tonicjára,

Retinolfronton a a 80 véleményes, 4,55 csillagos Granactive Retinoid 2% Emulsion a nyerő - pletykák szerint Kim Kardashiannál is -, melynek különlegessége, hogy nem irritáló, de hatásában a sima retinoléval megegyező újgenerációs retinoidot, ún. Hydroxypinacolone Retinoatet is tartalmaz a retinol mellett, ezért öregedés ellen ez egy nagyon remek, gyengéd kis készítmény. A GR erősebb változata, a 4,78 csillagos Granactive Retinoid 5% In Squalane egy vízmentes, olajos formula a bőr kiszáradásától óvó, antioxidáns hatású Squalane-al felturbózva. (Kicsit megtévesztő viszont az elnevezése, mivel nem 5% hanem 0,5% retinoidot tartalmaz.) Vele kapcsolatban is olyan tapasztalatokról számoltatok be eddig, mint a simább, tömörebb bőr, kevesebb ránc és finomabb pórusok.


Antioxidánsok, peptidek és egyebek



A márka boosterei, szérumai 1-1 TOP hatóanyagra fókuszálnak, bizonyos hatóanyagokból (pl. C-vitaminból) több formula és koncentráció is kapható.

A C-vitamin egy remek kis univerzális hatású antioxidáns - mi is írtunk már róla elég részletesen - ami igazából minden bőrtípusra remek hatással lehet. A 4,07 csillagos Vitamin C Suspension 30% In Silicone kiemelkedően magas, 30%-os koncentrációban, vízmentes, szilikonos formulában tartalmaz tiszta aszkorbinsavat, a 4,33 csillagos Ascorbyl Glucoside Solution 12% egy ígéretes C-vitamin származékkal, Ascorbyl Gluconate-al lett felturbózva, a 4,75 csillagos Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% In Vitamin F pedig a bőr hidratáltságát is növelni képes Tetrahexyldecyl Ascorbate-al és F-vitaminnal, ami egy esszenciális zsírsav, mely erősíti a bőr természetes védőrétegét, és táplálja a bőrt.

A márkánál nem csak bevált, de izgalmas, újgenerációs antioxidánsokkal is találkozhatunk. A 4,07 csillagos EUK 134 0.1% az egyik kedvenc antioxidánsom, a Superoxide Dismutase valamint a Catalase "hasonmását", a hosszúnevű Ethylbisiminomethylguaiacol Manganese Chloridet tartalmazza, melynek különlegessége, hogy "önmegújuló" antioxidáns, vagyis nem használódik el a semlegesítési folyamatban. A márka másik izgalmas antioxidáns széruma a 4,33 csillagos Alpha Lipoic Acid 5%, ami tioktánsavat tartalmaz, mely képes javítani a bőr annak textúráját és tónusát - a vélemények szerint ráadásul érezhetően feszesíti is a bőrt.



Az öregedésgátlás szerelmeseinek a márka antioxidánsokat tartalmazó termékein túl a peptides szérumok is között is érdemes lehet szétnézni. Ezek közül a híres Buffet egy igen népszerű, "jolly joker" szérum számtalan peptiddel, 11 bőrbarát aminosavval és kétféle hialuronnal, bár a legutóbbi vélemények szerint a hatása nem annyira látványos, a hidratálást leszámítva. A TO másik KM-kedvenc peptides széruma a 4,38 csillagos Matrixyl 10% + HA.

Pattanásos, problémás bőrre remek választás lehet a KM-en legtöbbet véleményezett TO szerum, a 196 véleményes, 3,96 csillagos Niacinamide 10% + Zinc 1%, mely nagy mennyiségű, 10% niacinamidet és 1% Zinc PCA-t tartalmaz a bőrhibák ellen és a faggyútermelés kiegyensúlyozására. A vélemények többsége szerint valóban csodaszép bőrképet csinál, kordában tartja a bőr zsírosodását, a pattanásokat, de még a mitesszereket is (itt olvashattok róla összetevő szerinti elemzést).

Pattanásos, rozaceás és pigmentfoltos bőrre a 4,44 csillagos, az aknét okozó baktérium növekedését gátló és gyulladáscsökkentő,  pattanások után maradó foltokat csökkentő hatású azelainsavat tartalmazó Azelaic Acid Suspension 10% nagy kedvencetek.

Pigmentfoltok ellen még a foltok, hiperpigmentáció mértékét csökkentő hatású Alpha-Arbutint tartalmazó, 4,76 csillagos Alpha Arbutin 2% + HA-t is szeretni szoktátok.



Összességében: A márka kínálatából egyenlőre még hiányoznak az arclemosók  és a fényvédők (utóbbi már nem sokáig! ☝), tehát túlzás lenne azt állítani, hogy egy komplett "KrémMánia-approved" rutin kialakítására alkalmas a márka, viszont nagyon közel áll hozzá és külön pluszpont, hogy minden illatmentes!

Szerintem akkor érdemes lecsapni egy-egy termékükre, ha olyan egyszerű és nagyszerű kozmetikumokra vágytok, amik “csak” teszik a dolgukat, viszont azt nagyon olcsón, vagy pedig klinikailag megbízhatóan bizonyított hatóanyagokat szeretnétek kipróbálni a megszokottnál kedvezőbb árfekvésben. És ha megfogadtok egy tanácsot - mindig a bőrötök igényei alapján döntsetek, alapos utánaolvasás után, ne azonnal és kizárólag aszerint, hogy melyik TO termék a leghypeoltabb! :)

Én amúgy "öregrókaként" a NIOD és a Hylamide termékekért vagyok igazán oda, a TO-k közül csak 1-2 fogott meg, szóval ha a TO termékeket nem tartjátok elégnek vagy kellően hatásosnak, érdemes elmenni inkább a nagytesók irányába.


Nektek mik váltak be a márkától? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése