BLOGKERESŐ

2018. augusztus 17., péntek

Hatóanyag-mustra: Levendulaolaj - Áldás vagy átok a bőrnek?

Nemrég éppen Linalool leírását frissítettem - ami azon túl, hogy a 4. leggyakoribb összetevő a KM-en található kozmetikumokban, az egyik fő komponense a levendulaolajnak is -, amikor beugrott, hogy a KM-en is behivatkozott 10-15 éves tanulmányok még eléggé károsnak vagy épp bőrre potenciális előnyökkel nem rendelkezőnek találták a levendulát, szóval arra gondoltam, hogy utánanézek, mostanában készültek-e olyan publikációk, melyekben változtak az álláspontok. Nos, úgy tűnik, hogy igen! :)




Mi ez és mit tud?

Az Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil (vagyis a levendulaolaj) a levendulából nyert olaj, melyet főként az illata miatt használják a kozmetikumokban, de natúrkozmetikumokban tartósítószerként is gyakran bevetik (igaz, nem önmagában). Az összetevő fő komponensei a linalyl acetate (51%) és linalool (35%).

Pro ☝: A levendulát a jellegzetes illata miatt sokan keresik és használják a kozmetikumokban, de nem csak az illat szól mellette, hanem az is, hogy valószínűleg baktériumellenes illetve egy 2016-os tanulmány szerint sebgyógyító hatása is van, nem véletlen tehát, hogy több pattanáskezelő termékben is összefuthatunk az összetevővel. Pattanások kezelésével kapcsolatban egyébként 2010-ben készült egy 10 illóolajat vizsgáló tanulmány is, melyben a levendula olajáról azt írták, hogy a pattanásokat okozó P. acnes baktériumot bizonyos koncentrációban pár perc elteltével képes teljesen elpusztítani.

Kontra👇: Egy régebbi, 2004-es tanulmány szerint több potenciális negatív hatása is van a levendulaolajnak és komponenseinek: potenciális bőrirritáló és 0,25%-os koncentráció felett nagy valószínűséggel sejtmérgező hatású.  Ez ugyan egy 15 éves tanulmány és nem olyan, amiben in vivo (emberen végzett kísérlet) is megerősítené ezt az állítást, viszont azóta ECHA (Európai Vegyianyag-ügynökség) is lehetséges irritáló, allergizáló hatású összetevőnek minősítette a levenedulát (forrás).

Aromax Levendulaolaj, Yves Rocher Plaisirs Nature Levendula-Vadszeder Hab- és Tusfürdő, L'Oreal Paris Botanicals Fresh Care Sampon Előtti Olaj LevendulávalPomPom Levendula Virágvizes ZseléKiehl's Midnight Recovery Concentrate


Összességében 👉: Bár az újabb tanulmányok alapján egy fokkal szimpatikusabb lett levendulaolaj, engem személy szerint nem győzött meg a "lehet, hogy van sebgyógyító hatása" és "hat a pattanásokat okozó baktérium ellen" indok, már csak azért sem, mert rengeteg olyan szuper összetevőről is el lehet mondani ugyanezeket, amik egyrészt tutira nem irritálnak, másrészt pedig még több egyéb jó tulajdonsággal is bírnak a bőrre. Én mondjuk az illatáért sem rajongok...


Ti használtok olyan terméket, ami tartalmazza az összetevőt? Szimpatikus nektek? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése