BLOGKERESŐ

2019. március 18., hétfő

Hype: Clean clinical arcápolás

Tartoztunk már nektek a téma kivesézésével, mit is takar a clean clinical arcápolás trendje, a szimpla definíció közlésen túl azonban úgy gondoltuk, hozunk néhány tippet arra is, milyen kozmetikumok közül válogathattok, ha tetszik ez az irányvonal.


A clean clinical, vagy clean beauty arcápolás lényege nagy mértékben összecseng a tudatos bőrápolás elveivel: ezek a kozmetikumok csak olyan összetevőket tartalmaznak, melyek nem károsak az egészségre és aszerint nem tesznek különbséget, hogy természetes összetevőkről vagy mesterségesen előállított kemikáliákról van szó. A valóságban persze távolról sem ilyen tökéletes minden. A meghatározást nem szabályozza semmi, nincsenek hivatalos szervek által lefektetett kritériumok, a kreált kategóriának inkább csak keretei vannak: tiszta kozmetikum ideális esetben az, amely nem tartalmaz parabéneket, phtalátokat, illatanyagokat, színezékeket, vélt vagy valósan rákkeltő anyagokat, és még a kémiai fényvédőket is megválogatják.

Szabályozottság híján bármely márka rányomhatja termékeire a "clean beauty" plecsnit, így esetükben épp oly fontos csekkolni az INCI-t, mint a hipoallergén kozmetikumok esetén.



A trend nem szűkíti le magát az arcápolásra - bár kétségtelen, hogy itt a legnagyobb a merítés -, fürdőtermékeket, testápolókat, hajápolókat is könnyen találunk, sőt, a Sephora kínálatában még clean beauty parfümök is vannak - esetükben nyilván az illatanyagok elfogadottak.

Tucatnyi márka közül válogathatunk tehát ezen a téren is, amelyek közül a Krémmániára is jópártól kerültek már fel termékek. Az itthon kevésbé népszerű, de nemzetközi ismertségük miatt említést érdemlő brandek között van az ajakápolókat, rúzsokat gyártó Bite Beauty, a tartósítószermentes készítményeiről ismert Boscia, a fényvédőket forgalmazó Coola és a luxuskategóriás Tata Harper is.

A múlt évben elindult brit márka, a The Inkey List a The Ordinary nevével fémjelzett piacról kíván egy szeletkét kihasítani: jó áras, magas hatóanyag-tartalmú, minimalista készítményeket kínál a különféle bőrproblémák célzott kezelésére. Itthon még kevésbé ismert, a Krémmánián mindössze a The Inkey List Vitamin C szérumára érkezett egy véleményezés, az alapján érdemes lehet tenni vele egy próbát.
A clean beauty webshopok kínálatában az Omorovicza magyar luxusmárkát is megtalálhatjuk, a 2006-ban alapított brand termékeinek különlegességét az ásványi anyagokban gazdag magyar termálvizek adják. A Krémmánián legnépszerűbb készítménye az Omorovicza Magyar Királynő Permet, amelynek szórófeje külön posztot érdemelne, annyi dicséretet kapott már. Tisztító, tonizáló készítmény, amelyet frissítő arcpermetként is használhatunk. 27 értékelés után 4,44-es pontszámon áll.
Az Origins amerikai kozmetikai márka az Estée Lauder Csoport natúrkozmetikumokat készítő márkája. Bár itthon csak nem régóta kapható, egész sok termékét próbáltátok már ki, köztük az Origins GinZing Energy-Boosting Moisturizer hidratálókrémet, ami egy könnyed, gyorsan felszívódó hidratáló, kombinált bőrűek is dicsérték. Parfüm nincs benne, de természetes illatosító anyagok igen.


Revolution Skincare



A fentieknél már valamivel nagyobb rajongótáborral büszkélkedhet az angol Revolution Skincare, amit nevezhetnénk a The Ordinary dupe-jának is, igaz maga a cég jóval régebbi, mint kanadai versenytársa. A Krémmánián legtöbbet értékelt terméke a Revolution Skin Antioxidant Rich Serum & Primer szérum és primer kombó, ami rögtön meg is cáfolja a clean beauty illatanyagmentes elvét, pedig a minimalista összetevőlista nem is lenne rossz: a hidratáló összetevőkön túl tamarindusz kivonatot tartalmaz, ami antioxidáns és ígéretes anti-aging hatással is bír.
A Revolution Skin 10% Niacinamide + 1% Zinc Blemish and Pore Refining Serum szinte azonos a The Ordinary hasonló nevű szérumával, mind árban, mind hatékonyságban felveszi a verseny, a visszajelzések alapján annál hígabb állagú. Értékelése jelenleg 4-en áll.
A Revolution Skin Intense Skin Exfoliator 30% AHA + BHA Peeling Solution hámlasztót nagy arányú hatóanyagai miatt a témában jártas Krémmániásoknak ajánljuk, tovább azoknak, akiknek nem érzékeny a bőrük. Tejsav, glikolsav és különböző növényi savaknak köszönheti erejét, ciccegésre adhat azonban okot alkohol és némi illatanyag tartalma.


The Ordinary


A Deciemhez tartozó márkát talán már nem kell bemutatni, bevált, klinikailag megbízhatóan bizonyított hatóanyagokat kínál, egyszerű formulákban és mindezt jó áron, így nem csoda, ha itthon is nagy kedvencekké váltak készítményei. Mivel a népszerű Niacinamide 10% + Zinc 1% vagy a Granactive Retinoid 2% Emulsion szérumairól sok szó esett már a blogon, most három jó értékelésű, de a fentieknél kevésbé ismert készítményét mutatjuk be.
Első közülük a The Ordinary Lactic Acid 5% + 2% HA tejsavas hámlasztó, ami gyengéd, ugyanakkor gyors eredménnyel kecsegtet. Értékelése 4,45-ön áll és a vélemények szerint valóban hatékony, a bőr szép puha lesz tőle, sokaknál tette rendbe a szárazabb foltokat, de zsírosabb bőrön is működött, sőt, rosaceás bőrűek is pozitívan nyilatkoztak róla. Bár hidratáló hatást is ígér, ezt nem érdemes összetéveszteni egy hidratálókrém erejével, inkább kiegészítő pluszként érdemes rá tekinteni.
A The Ordinary Alpha Lipoic Acid 5% egészen magas, 5%-os koncentrációban tartalmaz alfa-liponsavat, így ez egy erős antioxidáns szérumnak felel meg, ami az ígéretek szerint képes megújult kinézetet adni a bőrnek, javítani annak textúráját és tónusát. Sokan írtátok róla, hogy reggelre valóban látványosan kisimította az arcotokat, szebb, üdébb lett tőle a bőr. Azt is sokan megjegyeztétek, hogy kellemetlen a szaga, illetve volt, akinél csípett felvitel után, 4,36-os értékelése alapján azonban ígéretes termékről beszélhetünk, ami esetén fontos, hogy betartsuk a gyártó által javasolt használati és tárolási módot.
A The Ordinary Matrixyl 10% + Ha egy peptides készítmény, ami a ráncosodást igyekszik kordában tartani és ehhez a hidratáló összetevők mellett valóban három peptidet is tettek bele (bővebben a peptidekről itt olvashatsz). A vélemények alapján ugyan ez sem tesz csodákat, miután azonban többen is írtátok, hogy határozottan és láthatóan simultak a mimikai ráncocskák és értékelése is 4,26-on áll, továbbá valóban clean beauty termék, "egy bizonyos kor felett" érdemes lehet tenni vele egy próbát.


Geek & Gorgeous



A magyar clean-clinical márka, a Geek & Gorgeous zárja a sort, amely a Helia-D és Rácz Judit, a Krémmánia alapítójának a közös márkája. A termékcsalád első tagjai kémiai hámlasztók voltak, amelyek azóta is kitartó KM-legek, közülük is kiemelkedik a Geek & Gorgeous Cheer Up, amit már extra sokan véleményeztetek, értékelése jelenleg 4,24-en áll. A 6% Mandulasav + BHA hámlasztó folyadék elsősorban a kombinált bőrűeknek nyújthat segítséget a pattanások, mitesszerek, a túlzott olajtermelés kezelésében. A tapasztalatok alapján sokatoknál lett egységesebb a bőrkép, csökkentette a mitesszerek méretét, illetve tisztította is azokat.
A 15% tiszta C-vitamint tartalmazó Geek & Gorgeous 101 C-Glow 15% C-Vitamin Szérum egy vizes állagú, gyorsan felszívódó kozmetikum, amit az élettelen, egyenetlen, az öregedés jeleit mutató bőrre ajánlanak. A visszajelzések vegyesek vele kapcsolatban, volt, aki egyáltalán nem tapasztalt változást, másnál már pár használatot követően láthatóan szép fényt adott a bőrnek, egységesebbé tette és a foltok halványításában is jeleskedett.
A Geek & Gorgeous 101 Ha 5 Light egy kombinált, illetve zsíros bőrre való hialuron szérum, ami a visszajelzések alapján valóban remekül hidratálja a bőrt, gyorsan felszívódik, picit sűrűbb állagának köszönhetően a pipettával jól adagolható, ár-érték arányban szinte verhetetlen a piacon.


Ti kipróbáltátok már valamelyik clean beauty terméket a fentiek közül?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése