BLOGKERESŐ

2015. október 30., péntek

Miért jók a peptidek a bőrnek? + TOP 5 peptid

Amikor lecsekkolok egy új krémet, először mindig azt nézem meg, hogy vannek-e benne általam kerülendő összetevők, és ha ebből a körből nyertesen jön ki, akkor újból átvizslatom és minél több kedvenc összetevőre akadok, annál biztosabb, hogy teszek vele egy próbát.  A kedvenc összetevőim közé tartoznak az antioxidánsok (róluk itt írtam) - köztük is a top kedvenc a C-vitamin (róla itt írtam) -, a bőrnyugtató hatású összetevők, a vízmegkötők és újabban a peptidek.




Mik is azok a peptidek?

A peptidek kevés amino savból felépülő, rövid polimerek, melyek leginkább a kollagén lebomlásával keletkeznek. A bőrünkben természetes módon is megtalálhatóak, de a kozmetikumok általában szintetikus formában tartalmazzák. A tudomány mai állása szerint a több előnyös tulajdonságuk is lehet a bőrre:

  • Sejt kommunikáló anyagok, amik a sejtjeinket kollagén termelésre ösztönzik: a bőrünk öregedésének egyik oka, hogy idősebb korban a kollagén lebomlás intenzívebbé válik, míg a kollagén termelés lassul. A kollagén lebomlásával a bőrben olyan „jelző” peptidek keletkeznek, amik a sejtekkel tudatják, hogy kollagén bomlott le, termeljenek újat helyette. A bőrünkre peptideket kenve „becsaphatjuk” a bőrünket, ami így azt fogja hinni, hogy kollagén bomlott le, és újat kell termelnie.
  • Képesek rezet juttatni a bőrbe: a peptidhez rézt csatolva copper-peptidet kapunk. A kutatások szerint ennek az anyagnak több előnyös tulajdonsága is lehet a bőrre: segíti a sebgyógyulást, ösztönzi a kollagén termelést és antioxidáns hatású.
  • Az un. neuropeptidek képesek lehetnek az idegektől az arcizmokba terjedő jelek blokkolására, vagyis helyi Botox hatásuk lehet. Sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a neuropeptidek valóban kellően felszívódnak-e ahhoz, hogy kifejthessék hatásukat, és hogy egyáltalán érnek-e bármit is. (Dr. Leslie Baumann szerint például a peptidek többsége egyáltalán nem is csinál semmit, mert nem képes felszívódni.)
Fontos kiemelni a peptidekkel kapcsolatban, hogy általában lassan, kb. 6 hét után észrevehető csak a hatásuk, és következetes, napi kétszeri használatot igényelnek ahhoz, hogy látható eredményt produkáljanak! 


A TOP 5 legígéretesebb peptidféle

Mivel rengeteg féle peptid létezik, és ezek közül nem mindegyik kiemelkedő, ezért most csak a legjobbakat szedtem Nektek össze:

#1 A  Futurederm szerint a Palmitoyl Pentapeptide-3 (ami a bonyolultság kedvéért Palmitoyl Pentapeptide-4 és Matrixyl néven is ismert) az egyik leghatásosabb ma ismert peptid. Egyrészt serkenti a kollagénszintézist és a sejtközi mátrix egyéb fehérjéinek a termelődését is, és egy 2005-ös tanulmány szerint határozottan segít a finom vonalak és ráncok enyhítésében, valamint a bőr általános hidratáltságán is javít. A Matrixylt szerencsére elég sok kozmetikum tartalmazza, főleg koreai fronton érdemes szétnézni érte - a népszerűbb darabok közül a 92%-a csiga kivonatot tartalmazó Mizon All In One Snail Repair Creambe és a Snail Repair Intensive Ampouleba, valamint a csodakrémnek kikiáltott HealGelbe is került belőle.

#2 Nagyon ígéretes peptidféle a szem alatti duzzanatok kezelésére az Acetyl Tetrapeptide-5 -  más néven az Eyeseryl - , ami egyes források szerint nagyságrendekkel látványosabb hatású összetevő szem alá, mint a koffein. Az összetevő segít a bőr rugalmasságának visszaállításában, a vérerek átjárhatóságának csökkentésével pedig gátolja a szem alatti régióban történő vízfelhalmozódást. Az egyik legígéretesebb termék, mely Matrixyllal kiegészülve  tartalmazza az összetevőt a SK-II Signature Szemkörnyékápoló Krém, a pénztárcabarát vonalon pedig szerintünk az illatmentes Balea Men Lift Effect 24H Szemkrém ér meg egy pillantást.

#3 A Matrixyl 3000 néven ismert Palmitoyl Tetrapeptide-7 csökkenti a bőr sejtjeiben az interleukin-6 (IL-6) termelését. Az IL-6 egy olyan molekula, ami gyulladást okoz a bőrben, és ezáltal gyorsítja a sejten kívüli mátrix anyagainak (kollagén, elasztin) a lebomlását, és ezáltal bőrünk ráncosodást, megereszkedését. Vagyis a Matrixyl 3000 a sejtjeink IL-6-termelésének visszafogása révén képes lassítani bőrünk öregedését. Jól mutatja az összetevő hatásosságát, hogy UV-sugárzásnak kitett, majd Palmitoil Tetrapeptid-7-el kezelt sejtek 86%-os interleukin termelés csökkenést mutattak (forrás). Matrixyl 3000-t találhatunk a Diadermine 0% High Tolerance Anti-Age Nappali Krémben és a mélyregeneráló hatású NeoStrata Cellular Restorationban.

#4 Az Acetyl Hexapeptide-8-ként jegyzett, közismertebb nevén Argilineként emlegetett peptidnek hatását egyenesen a botoxéhoz szoktak hasonlítani. Ennek az állításnak az az alapja, hogy az Acetyl Hexapeptide-8 a bőrbe injektálva képes ellazítani izmokat, melynek révén kisimulnak a felületi ráncok. Paula Begoun szerint az összetevőt a Botoxhoz hasonlítani túlzás, viszont a Futurederm szerint bizonyos embereknél (elsősorban a vékonyabb bőrűeknél) működhet, szóval érdemes kipróbálni, bár az eredmény sajnos nem garantált. Az Argiline hangzatos ígéretei miatt egy viszonylag gyakran előforduló peptidféle, ezért elég sok mindenben felbukkan, bár jellemzően magasabb árkategóriájú termékek közt fordul elő, így például a Paula's Choice Resist Intensive Repair Creamben, vagy épp a Estée Lauder Advanced Time Zone Night Éjszakai Krémben.

#5 És végezetül itt van még nekünk a Palmitoyl Oligopeptide, melynek a peptid része a bőrben található I-es típusú kollagénnek egy egysége. Mivel a bőrünk kollagéntartalma természetes módon peptidekké bomlik, és a peptidek keletkezése újabb kollagén termelésére serkenti a bőrünket, így az összetevő működési elve azon alapszik, hogy ha a bőrünkbe kívülről kvázi lebomlott kollagént viszünk be, akkor ezzel bőrünket „becsapjuk”, és kollagéntermelésre tudjuk ösztönözni. Vagyis a tudomány mai állása szerint ez a peptidféle nagy valószínűséggel képes bőrünk kollagéntermelését serkenteni, amely bőrünk ránctalanodásához, feszesebbé válásához vezet. Az összetevő megtalálható többek közt a La Mer Gel de La Merben és a Clinique Smart Custom-Repair Serumban.


Ti előnyben részesítitek kozmetikumvásárláskor a peptid tartalmú termékeket?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése