BLOGKERESŐ

2020. július 9., csütörtök

Gua sha és arcmasszírozó rollerek - mi van a hype mögött?

Mióta anyuka vagyok, egyre gyakrabban ütik fel nálam a fejüket a szem alatti karikák, amik bár nem kimondottan durvák, viszont egy csodakrém vagy koffeines szérum sem tüntette el őket, egy valami azonban elég szépen hatott ellenük - a rózsakvarc rollerem, főleg miután több videót is megnéztem a helyes használatáról és rendszeressé tettem a rutinomban.


Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy még soha nem volt szó róla a blogon, pedig érdemes megismerkedni nem csak vele, hanem a nagytesóval, a gua sha-val is. Bár tény, hogy az Insta-kompatibilisségük miatt mostanában a kelleténél egy kicsit jobban túl vannak misztifikálva, viszont mégis úgy gondolom, hogy hasznos kiegészítő (!) elemei lehetnek mind az esti, mind a reggeli arcápolási rutinnak. 

A gua sha és a roller jellemzően rózsakvarcból vagy jáde kőből készül és gua sha nevű tradicionális kínai masszázson alapszik, melynek lényege, hogy meridián-masszázson alapuló ismétlődő mozdulatokkal javítja a vérkeringést, serkenti a nyirokkeringést, oldja izomblokkokat, csökkenti a puffadást, illetve mivel a kövek egy picit hidegebbek, mint a szobahőmérséklet (hát még ha használat előtt hűtőbe teszitek őket!), frissítő hatással van a bőrre. Ezeken kívül még rengeteg más csoda-hatást is társítanak hozzá, de most maradjunk a realitások talaján... :)


Mi a különbség a gua sha és jade roller között?

A roller egy kisebb és egy nagy görgős véggel rendelkezik, a gua sha pedig egy kőből készült lap egyenes és hullámos szélekkel. A két eszköz között a kinézeten túl a leglényegesebb különbség, hogy a görgős kialakítású roller használatát lényegesebb egyszerűbben el lehet sajátítani és sokkal maceramentesebben, gyorsabban lehet használni, hiszen csak óvatos nyomással kísérve, felfele-kifele irányuló mozdulatokkal végig kell vele menni az arcon. A gua sha sem bonyolult, de tény, hogy egy kicsit jobban rá kell rákészülni és míg a rollert lehet natúran is használni, a gua sha dukál alá néhány csepp olaj is, viszont mindezekért cserébe látványosabb eredményt is lehet vele elérni. Mivel a rollernek frissítő, gua shanak pedig inkább relaxáló hatása van, ezért előbbit reggel, utóbbit este érdemes használni.


Számít mennyibe kerül és milyen kőből van? 

Gua sha masszázskövet és rollert egy csomó helyen lehet kapni vagy online rendelni, nagyjából csak a pénztárcánk szabhat határt neki, hogy márkás vagy különleges követ választunk a rituáléhoz a határ tényleg a csillagos ég, pedig szerintem ez lehet az egyik legolcsóbb eszköz arcmasszírozáshoz. Ebayen például már 1000 Ft alatt is lehet venni rollert vagy gua shat.

Hacsak nem hisztek a különféle kövek jótékony hatásában, az áron túl szerintem az sem igazán számít, hogy milyen kőből készült eszközt választotok, maximum annyiból lehet a rózsakvarc előnyösebb, mint a többi kő, hogy ennek az ásványnak kimondottan kemény (a jade állítólag könnyebben törik) és kevésbé porózus a felülete, így hosszabb távú befektetés egy rózsakvarcból készült rollert vagy gua shat beszerezni és fertőtlenítés szempontjából is előnyösebb.




Hogyan kell használni?

Először is nagyon fontos, hogy minden használat előtt fertőtlenítsük le az eszközöket és tisztítsuk meg az arcunkat is. Rollernél nem fontos, de fel lehet tenni előtte egy szérumot esetleg egy sheet maszkot, gua shanál viszont nélkülözhetetlen pár csepp olaj vagy mondjuk egy jól átitatott sheet maszk használata, hogy jobban csússzon a bőrön.

Mindkét eszköz helyes használatról rengeteg oktatóvideót lehet találni YouTuben - gua shahoz ez, rollerhez pedig ez az egyik kedvencem, de érdemes többet is megnézni.


Összességében: Szerintem ha a gua shat macerásnak is találjátok, az arcmasszírozó rollerek viszont kb. kikapcsolt aggyal, másra koncentrálva is simán be lehet dobni, és nem csak azért, mert hihetetlenül kellemes, ellazító érzés használni, de ha kitartósan használjátok, akkor látványos lehet a hatása is.

Végül pedig még fontos kihangsúlyoznom, hogy egyik eszköz sem fogja helyettesíteni a helyes bőrápolást vagy az igazán ütős hatóanyagokat, ha igazi megváltást szeretnétek, akkor használjatok retinolt, fényvédőt, bőrazonos vegyületeket és antioxidánsokat. Viszont nem szégyen néha feldobni valami izgalmassal a rutint, még ha igazi skincare geekek is vagytok, szerintem... :) Tudom, hogy a bőrápolás véresen komoly téma sokak szemében, de higgyétek el, nem ördögtől való élvezni is azt és ha egy ilyen eszköz miatt szívesebben álltok neki az esti vagy reggeli rutinnak, már megérte beépíteni őket abba!


Ti próbáltátok már valamelyiket, vagy tervezitek esetleg? :)

18 megjegyzés:

  1. Még egyiket sem próbáltam, de a rolleren gondolkoztam, azt szerintem ki fogom próbálni. Ebayen nézelődtem én is, mert azért több ezret nem szeretnék kiadni érte ha nem muszáj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A roller jó választás, a gua sha-m nekem is alig van használatban.. :(

      Törlés
  2. Ilyet tuti beszerzek ❤️😍.

    VálaszTörlés
  3. Nekem már van és nagyon szeretem. Hűtőben tartom,kellemesen hűsít. A fátyol maszkot pedig kimondottan jó vele bemasszírozni az arcbőrbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én fátyolmaszkkel még nem próbáltam még képzeld, de ha lesz rá időm hétvégén, sort kerítek rá :)

      Törlés
    2. Szerintem jól működik vele,azt érzem,hogy több jut be a bőrömbe ha ezzel felgörgetem.

      Törlés
  4. Én rendeltem egy rozsakvarc Gua sha szív alakú követ, alig várom, hogy megérkezzen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szív alakja van?? :) Olyat nem is láttam még! Honnan rendelted?

      Törlés
    2. Amazon-on rendeltem, rengeteg féle van, (bár hegyikristály pont nem volt, csak görgős). Olyasmi, mint itt a fotón, csak kicsit ívesebb fent, lent hegyesebb, azért hasonlít inkább egy szív formára :)

      Törlés
  5. A Müllerben én is kapható arcroller esetleg ha valaki nem szeret rendelni.

    VálaszTörlés
  6. A jadeit/nefrit (ez mindkettő lehet a jáde mint kő) és a kvarc keménysége között nincs túl nagy különbség (mindkettő elég kemény, előbbiek a Mohs-féle keménységi skálán 6.4-6.5-ös keménységűek, a kvarc 7-es, ami már az üveget is karcolja), lehet, hogy inkább az okozza a különbséget, hogy (amennyire látom) a jáde rollerhez használt ásvány jellemzően töredezettebb, ami miatt nyomásra a repedések mentén könnyebben elválik, eltörik.
    (bocs, előbújt belőlem a geológus :3 bővebben viszont ne kérdezzetek, pont az ásványtan nem volt annyira az erősségem egyetemen, mindig is az őslényekhez vonzódtam :P )

    Arcmasszírozó rollert nem próbáltam még, és egyelőre nem is tervezem. Az ásványok "gyógyító" tulajdonságait soha nem tudtam igazán hova tenni, és bár a masszázs jó hatásait igen, azon kevés ember egyike vagyok, aki valamiért a masszázs semmilyen formáját nem szereti (pedig egészségügyi okokból a gyógymasszázst tudná hasznosítani a szervezetem, de több masszőr és alkalom után rá kellett jönnöm, hogy a baj itt nem velük, hanem velem van: egész egyszerűen kényelmetlen "nemszeretem"-szitu az egész, aminek az esetleges jó hatása nem éri meg a macerát, aminek megélem azt, ameddig tart. Evvan :/).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, ez egy szuperhasznos komment! Aranyos vagy, hogy megosztottad velünk!

      Én amúgy már évek óta járok masszázsra, mert a stressztől hajlamos vagyok itt-ott begörcsölni, és ha adhatok neked egy jó tanácsot, akkor esetleg a thai masszázst tudnám ajánlani, mert a trandícionális (nem olajos)
      verziónál eleve fel vagy öltözve és félhomályban masszíroznak, emiatt sokkal komfortosabb az egész szitu, mint bármilyen "sima" masszázs esetében :) Annyi, hogy kicsit erősebb és nem mindig kellemes, cserébe egy hónapig rendben van az ember háta.

      Törlés
    2. Nagyon köszi a tippet Évi! :) Megfontolandó, és lehet, hogy adok majd egy esélyt a dolognak, mert a stressz és az ülőmunka (aztán meg sokszor az "ülőhobbi" :P ) sajnos nagyon rányomja a bélyegét az én hátamra, derekamra is... Persze a félpucérság meg az olaj is közrejátszik a dologban, de sajnos én azt vettem észre, hogy nekem úgy általában az nem kellemes, ha bárki bárhogy picit jobban hozzám ér (ez de hülyén hangzik basszus :D ). Férjemmel is előfordul, hogy egy amúgy tök gyenge oldalba bökés vagy nyomás általa nekem kellemetlen, akár fáj (és még mindig általános dolgokról beszélek, nem másról virágnyelven X'D ). Nem tudom, ennek lehet-e vajon köze ahhoz, hogy véraláfutásokra is hajlamosabb vagyok az átlagnál: sokszor van rajtam úgy kék-lila folt, hogy gőzöm nincs, hol szereztem, vagy ha igen, akkor meg nem értem, hogy akkora erőhatás egyáltalán miért látszik meg. Évekbe telt például, mire megfejtettem, hogy a jobb térdemen, kívül mitől keletkezik lila folt: azóta rájöttem, hogy amikor és ahogyan reggel leszállok az ágyról, gyakran hozzáérek ott a karfához - nem annyira, hogy fájjon vagy egyáltalán észrevegyem, de úgy néz ki, egy folthoz elég. Bosszantó -.- Tesóm is ilyen, és emlékeim szerint Anyun is gyakran voltak foltok, így arra gyanakszunk, hogy valami genetikai dolog lehet a dolog hátterében, de ennél többet még tesóm sem tudott kideríteni, pedig ő az egészségügyben dolgozik.

      Törlés
    3. Hmm, nem lehet, hogy a kötőszöveted lazább? Rajtam is minden meglátszik egyébként, szóval tudom milyen, amiről írsz. Mióta a kisfiam elevenebb, úgy nézek ki, mint akit vernek. Jó, mondjuk vernek is, de egy 2 éves, érted... :DDDD Nekem főleg a combom érzékeny egyébként a nyomásra, de a hátamon imádom ha dögönyöznek. Ha ráveszed magad a masszázsra, akkor max nyak-vállöv+hát masszázsra menj, és akkor a combod meg a többi "puhád" nem piszkálják... :)

      Törlés
    4. (bocs, jobbkésőnmintsohaválasz, az aktuális rejtélyes lila folt a lábamon eszembe juttatta, hogy erre nem reagáltam :D )
      Lehetséges :) Azóta rákérdeztem egy másik, szintén egészségügyben dolgozó ismerősnél is, és ő azt mondta, hogy simán lehet az is, hogy a bőrünk érzékenyebb csak - ettől nem feltétlen fog jobban fájni bármi nyomás, de meglátszani jobban meg fog. Sajnálom, hogy ezek szerint nálad is hasonló a helyzet - és köszi az ismételt tippeket! :) Megjegyzem arra az esetre, ha a jövőben mégis masszázsra szánnám magam. Nekem is a combom amúgy a legrosszabb, de a felkarjaim, a lábszáram és a törzsem is érzékenyebbek a kelleténél. A hátam tudtommal nem, de ezek után kb. lehet, hogy csak nem látom annyira, ha ott vagyok foltos :D

      Törlés