BLOGKERESŐ

2020. október 29., csütörtök

Kollagénes táplálékkiegészítők - Tényleg jót tesznek a bőrnek? + KM legek

Itthon is egyre népszerűbbek a kollagénes táplálékkiegészítők, különösen a kollagénpeptid porok és kollagént vagy kollagén kivonatot tartalmazó tabletták, ezért úgy láttuk, eljött az ideje, hogy egy kicsit rendet tegyünk közöttük és megnézzük, bőrünk szempontjából mit várhatunk el reálisan ezektől a készítményektől.


A kollagén és a bőr

A kollagénről fontos tudni, hogy az emberi testben leggyakoribb fehérje, melyből többféle létezik, típusait I-es, II-es és III-as kollagénnek nevezik, felépítése szerkezetileg a DNS-spirálhoz hasonlatos, csak itt nem kettő, hanem három szál "tekeredik össze". A bőrben a középső, dermis rétegben találjuk meg és mint tudjuk, ő felelős érte, hogy bőrünk rugalmas és feszes legyen. Nem csoda, hogy "bizonyos kor felett" tűzzel-vassal, peptidekkel próbáljuk pótolni a kollagént, hogy szerkezeti vázuk jó sokáig stabilan tartsa magát bőrünkben.

Éveink számával persze elkerülhetetlen, hogy a kollagén mennyisége csökkenjen a bőrben, nem mindegy azonban, hogy milyen gyorsan megy végbe ez a folyamat, és ez az a pont, ahol a megfelelő arcápolás is bekapcsolódik. Az UV-sugárzás, a légszennyezés e tekintetben (is) negatív hatással van a bőrre (helló fényvédelem és helyes arctisztítás), de sajnos a stressz, a dohányzás is károsítja bőrünk kollagénállományát.

Kollagénpótlás - de hogyan?


Arról már korábban mi is írtunk, sajnos hiú ábránd azt gondolni, hogy az arckrémekben lévő kollagén képes lenne a dermis rétegig hatolni és ott bármilyen kollagénpótló/újjáépítő hatást elérni. Kollagéntartalmuknak köszönhetően vízmegtartó képességük folytán remekül hidratálhatnak, de csak emiatt másra ne számítsunk.
A hialuronsavas kezelések feltöltő funkciójuk mellett képesek serkenteni a kollagéntermelési folyamatot a bőrben, ez azonban egészen más arcápolási mód és szint, mint amit krémekkel elérhetünk - megérnének egy külön misét is.
A harmadik opciót kínálják a megváltásra a kollagénes táplálékkiegészítők, közülük is most kiemelnénk a kollagénpeptides termékeket, a következőkben róluk lesz szó.

Kollagénpeptidek


A kollagénpeptides készítményeknek egészségünkre nézve számos pozitív hatást tulajdonítanak, ezek közül kiemelkedik a bőrszépítő hatása, mely nem hiányozhat egyetlen termék adatlapjáról sem. A leegyszerűsített magyarázat szerint a hidrolizált, vagyis kisebb részeire bontott kollagént az emésztőrendszerünk könnyebben feldolgozza, ezáltal jobban hasznosul és így több kollagén jut el a bőrünkbe, ami feszesebb, rugalmasabb lehet.

Tényleg ilyen egyszerű volna mindez? Hát, nem.

A fehérjéket, és így a kollagént is, testünk nem egy az egyben hasznosítja, azok a vékonybélbe jutva aminosavakká vagy kisebb aminosavláncokká bomlanak le, ezek kerülnek be az érhálózatba, amelyen keresztül szervezetünk az aktuális szükségletek szerint osztja szét testünk különböző szervei közt, ahol megindul a kollagénszintézis és végül létrejön újra a kollagén.

És éppen itt a lényeg: "az aktuális szükségletek szerint". Vagyis szervezetünk nem kívánságkosár, mi több, képes eldönteni, mire hol van a legnagyobb szükség, így a lebontott kollagénből származó aminosavakat és aminosavláncokat is ott és olyan mennyiségben építi újjá, ahol arra a legnagyobb szükség van rá. Így könnyedén lehet, hogy erre nem a bőrben kerül sor, vagy nem akkora mértékben, amennyire mi azt szeretnénk - értsd: látványos hatást nem érünk el. Sőt, még az sem garantált, hogy a bevitt kollagénfehérjéből kollagént épít újjá és nem valamilyen más fehérjét.

A Today's Dietitian egy nagyon jó összefoglaló cikket írt a témában, kiemelve, hogy pontos kutatási adatok nincsenek arról, hogy az elfogyasztott kollagén mekkora hányada jut konkrétan a bőrbe, ezt egzakt módon kimutatni pedig éppen az egyéni eltérések, szervezetünk eltérő egészségügyi állapota miatt is nehéz.

Hogy ne vegyük el a kedveteket teljesen a kollagénektől, nézhetjük másik oldalról is a dolgot. Fogalmazhatunk úgy is, egyenlőre még kutatásokkal kevéssé alátámasztott, de ígéretes táplálékkiegészítő összetevő a kollagénpeptid, mely képes eljutni a bőrbe is, hogy ott ismét kollagén jöjjön létre belőle. 

Ezen a ponton azonban érdemes feltenni a kérdést: miért jobb a kollagénpeptid, mint a "sima" kollagén, vagyis mondjuk a zselatin?

A marha, hal, csirke vagy sertéskollagénpeptidek nem mások, mint hidrolizált, vagyis részegységeire bontott kollagénmolekulák, a már emlegetett aminosavak, aminosavláncok, vagyis "előre emésztett" kollagénnek is tekinthetők. Az eljárás ugyanis egészen hasonlatos ahhoz, ami a vékonybélben zajlik a kollagén lebontásakor. Ezt gyakorta előnyként is felhozzák az ilyen készítmények esetén, mondván, ennek köszönhetően jobban, nagyobb mértékben tudja hasznosítani szervezetünk a kollagént. Egy, a Frontiers in Nutrition szaklapban megjelent kutatás eredménye azonban visszafogottabb örvendezésre ad okot. A kutatás azt vizsgálta, hogyan változott az alanyok vérének aminosavszintje zselatin és hidrolizált kollagénpeptidek elfogyasztása utáni három órában. Eredményül azt kapták, hogy ugyan a hidrolizált kollagénpeptidek esetén hamarabb megkezdődött a felszívódási folyamat, gyorsabban emelkedett meg a vér aminosavszintje, a zselatin lassabb felszívódása egyenletesebb emelkedést mutatott, másfél óra után pedig így kicsit több aminosav volt még jelen a vérben. Összességében pedig a felszívódás mértékben mutatkozó különbségek nem voltak szignifikánsak, az étkezési zselatinból pedig ugyanolyan minőségű és típusú aminosavak keletkeznek, mint a kollagénpeptidek esetén. 

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az sem pontosan ismert, mekkora részben hasznosul a bőrben az elfogyasztott kollagén, arra a megállapításra juthatunk, hogy mi, átlagos fogyasztók az ég világon semmilyen különbséget nem tapasztalnánk, ha étkezési zselatin formájában ugyanannyi kollagént vinnénk be mint kollagénpeptid formájában. 

A kollagénpeptidekre vonatkozó, fellelhető kutatások megbízhatóságát árnyalja az a tény is, hogy számos közülük valamely piaci szereplő által támogatott vizsgálat volt. Emellett arról sem találhatók kutatási adatok, közép- és hosszútávon milyen hatást várhatunk a kollagén fogyasztásától, a vizsgálatok ugyanis pár hetes, 2-3 hónapos időintervallumokat néztek. További mítoszrombolást hallgathattok meg a LabMuffin lenti videójában is:

Azt persze nem szeretnénk megkérdőjelezni, hogy a bármilyen formájában bevitt kollagénfehérje ne hasznosulna, sőt, alapvetően egy mellékhatások nélküli fehérjetípusról beszélhetünk, melyet így vagy úgy (itt vagy ott) de felhasznál a szervezetünk, többek közt a bőrünkben is. A Krémmánián is megtalálhattok számos kollagénpeptides készítményt, melyek adatlapjait ha átböngészitek, látni fogjátok, néhányukra mennyi pozitív visszajelzés, vélemény érkezett. Többen is tapasztaltak pozitív változást bőrük állapotában, ezért mi is csak az tudjuk javasolni, ha kedvet éreztek kipróbálni ezeket a készítményeket, nosza! Veszíteni nem fogtok velük, azt azonban mérlegeljétek, mennyit ér meg nektek a dolog. Ha szűkös a költségvetés, vegyetek étkezési zselatint és fogyasszatok el abból 1-2 csapott teáskanálnyit naponta. 


TOP kollagéntartalmú táplálékkiegészítők a Krémmánián


A GAL többféle állati eredetű kollgénpeptid-készítményt is kínál, köztül a GAL Halkollagén peptidek port, melyről többen írták, hogy javított bőrük állapotán, kevésbé volt száraz, rugalmasabb lett, a kisebb ráncok halványodtak - valamint jót tett izületeiknek, nem kattogott annyira a térdük. 

A Helia-D Beauty Complex Kollagén & Hyaluronsav Filmtabletta egyelőre még kevés, de annál elégedetteb véleményeket tudhat magáénak. C-vitamint és hialuronsavat is tartalmaz, valamint niacint, A-vitamint, riboflavint és biotint is. Volt akinél csak a körmöket erősítette, más haja állapotában is észrevett javulást és esetében is voltak, akik arról számoltak be, hogy kevesebb lett a pattanásuk, üdébb, feszesebb a bőrük.

A Nutriversum Collagen WShape kapszula 1000 mg mathakollagént tartalmaz, hatását tekintve többen is írták, hogy hajuk állapotára nagyon jó hatással volt, sok babahaj nőtt a kúra alatt és erősödtek is a hajszálak. Más a bőrén is észrevett változást, kevésbé érezte helyenként száraznak mint korábban. A változásokat többen is már 1-2 hét után észlelték.

A Dr. Chen Kollagén Max Plus Tabletta is a legnépszerűbbek között van a Krémmánián, tartalmaz C-vitamint, szelént és krómot is. Többen írták, hogy a szemkörnyéken vették észre, mennyive szebb lett a bőrük a tabletta fogyasztásától, volt aki puhábbnak, hidratáltabbnak érezte arcbőrét. A haj és köröm szerkeszetét is többeknél erősítette és volt aki arról is beszámolt, hogy a térdei kevésbé fájtak, mint korábban. 

Az Interherb Kollagén & Hyaluronsav Forte Szépségformula csak felsorolásunkban az utolsó, valójában ezt a készítményt értékelték eddig a legtöbben a Krémmánián. 500mg kollagén kivonatot tartalmaz, valamint C-vitamint és hialronsav kivonatot is. Mindezeknek köszönhetően volt akinél javított arcbőre állapotán, tömörebb, feszesebb használatától, más a haján vett észre változást, a térdproblémák javulása pedig szintén többeknél jelentkezett esetében is.


Ti próbáltatok már valamilyen kollagénes táplálékkiegészítőt?

4 megjegyzés:

  1. Szkeptikus vagyok. Szerintem sokszor a készítményhez hozzáadott vitaminok miatt érezhető és látható szebbnek, jobbnak a bőr, haj, köröm állapota. Emiatt nem szedném. De én is ettem már kollagént, csak porckopás és ízületi fájdalom miatt, igaz a legutóbbi tablettákban összesen 20 mg volt és mellette még glükózamin, MSM, kondroitin és C-vitamin. A "csontjaimnak" segít egy hosszabb kúra, de a bőrömet még sosem figyeltem a szedésekor. Legközelebb magasabb kollagéntartalmú cuucot veszek, hogy figyelhessem tesz-e valamit a bőrömmel is ;)

    VálaszTörlés
  2. 5 gramm, tehát 5 ezer mg alatt halottnak a csók. A tabletták eleve vicces mennyiségben tartalmaznak kollagént.

    VálaszTörlés
  3. Tudjatok linkelni a LabMuffin videojat? Nekem nem jelenik meg! Koszi!!

    VálaszTörlés