BLOGKERESŐ

2022. szeptember 15., csütörtök

Hatóanyag-mustra: Squalene és Squalane

Hogy szkvalént vagy szkvalánt mondunk, nem nyelvjárás kérdése, a betűnyi különbség fontos eltérést jelöl egy szuper összetevő két változata között.


Szkvalén (squalene)

A bőrünk által termelt faggyúnak körülbelül 13 százalékát alkotja szkvalén, mely ily módon bőrazonos, a Természetes Hidratáló Elemek (NMF-ek) közé tartozó komponens. Kémiai szerkezetét tekintve kettős kötésekkel rendelkező, telítetlen szénhidrogén-molekula, és mint ilyen, oxidációnak erősen kitett. Instabil voltának előnye, hogy antioxidánsként működik, amihez olajos jellegét hozzátéve a száraz bőr számára kedvező összetevő lehet. Aknés bőrproblémákkal küzdők számára azonban nem javasolt szkvalénes kozmetikumot használni, az oxidálódott formája ugyanis erősítheti az aknék megjelenését.

Instabil volta minden előnyös hatása mellett sem tette népszerűvé a szkvalént, hisz a forgalmazást is megnehezíti a termékek viszonylag rövid szavatossági ideje.

Szkvalán (squalane)

Nem úgy a szkvalán esetében, mely előbbi hidrogenizált formája, és mint ilyen stabil, hosszú szavidőt garantáló összetevő minden előnyös tulajdonsággal, ami a szkvalént is jellemez:

- kiváló hidratáló
- bőrpuhító emolliens
- természetes hidratáló elem (NMF, natural moisturizing factor)
- segít megelőzni a vízhiányt, a transzepidermális vízvesztést (TEWL)
- a bőrt erősebbé, ellenállóbbá teszi a külső, káros környezeti hatásokkal szemben
- olajszerű állaga van, mégis könnyed, gyorsan felszívódó, nem hagy zsíros érzetet a bőrön
- nem komedogén
- a bőrt simábbá, selymesebb tapintásúvá teszi
- minden bőrtípus számára hasznos összetevő, aknés bőrre is használható, mi több, az incidecoder leírása szerint gombás eredetű bőrproblémák, például seborrhea vagy gomba okozta pattanások esetén is jótékony hatással van a bőrre.

Szkvalános kozmetikumok a Krémmánián


A Revox Just Squalane Nourishing Oil Tápláló Olaj vízhiányos bőrre sokatoknak bevált, azonban volt akit zavart a benne található szilikon. Testápolóhoz adagolva nagyon jó plusz hidratálást ad bőrünk minden négyzetcentijének és sokatoknak hajápoló olajként is megállta a helyét.
A The Ordinary Sqalane Cleanser egy először balzsamos, majd olajos állagúvá váló, hidratáló hatással is kecsegtető arctisztító, melyet sminkeltávolítóként is használhatunk. A visszajelzések alapján azonban ebbéli képességei hagynak kívánnivalót maguk után, főként a szemsmink esetén. Használata kellemes, double cleansing első lépéseként érdemes tekinteni rá.
A Biossance Squalane + Omega Repair Cream hidratáló krém összetevői közt meghatározó helyen találjuk a szkvalánt, mely mellett kreamid, hialuronsav, omega-3 és omega-6 olaj is dolgozik érte, hogy a bőr ápolt, hidratált legyen. Erősíti a bőrbarriert, száraz bőrtípusra, idősödő bőr számára ideális választás lehet, érzékeny bőrűeknek jó hír, hogy a termék alkohol- és illatanyagmentes. 
Az almost 1.618 80% NMF + Squalane Natural Face Cream mint a neve is mutatja, 80 százalékban természetes hidratáló összetevőket tartalmaz, szkvalánt, és mentes az illatanyagoktól. Alap hidratálóként szerették a kipróbálói, gyorsan felszívódó, könnyed állagú, alaposan hidratáló készítmény, ami zsíros bőrűeknek is kényelmes lehet.
A Skintegra Naro egy kizárólag szkvalánt tartalmazó bőrápoló, ötcsillagos értékeléssel. Könnyed, olajszerű állagú, gyorsan felszívódó, kombinált bőrűeknek is kényelmes, vízhiányt szépen orvosló készítmény. Illatmentes és a visszajelzések alapján valóban jól funkcionál hajolajként is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése