BLOGKERESŐ

2023. március 13., hétfő

Ezt érdemes tudni a haj porozitásáról

A mindennapos hajápolás, a megfelelő készítmények kiválasztása szempontjából fontos, hogy tisztában legyünk vele, a hajszálak porozitása szempontjából milyen típusú a hajunk. 


Mit jelent a haj porozitása?

A haj porozitása nem más, mint a haj szálak vízfelvevő képessége. A kutikula, vagyis a hajszálak külső rétege porózus, vagyis "lyukacsos szerkezetű", ám ez hajtípusonként eltérő mértékű. Ne pórusokként képzeljük ezt el, sokkal inkább arról van szó, hogy a kutikula sejtjei pikkelyszerűen, egymást részben átfedve helyezkednek el, ám eltérés van abban, hogy ezek a sejtek mennyire szorosan simulnak egymáshoz.

A hajporozitás 3 alaptípusa

Három kategóriába sorolható e tekitnetben a haj, melynek állapota is befolyásolhatja a porozitást.

Alacsony porozitású haj: Az egyenes haj a legkevésbé porózus, az egészséges hajszálak esetén a kutikula pikkelyei szorosan érintkeznek egymással, minimalizálva a nedvességfelvevő- és veszítő képességet. A haj fényes, puha, ám könnyen képződhetnek lerakódások a haj felületén. 

Közepes porozitású hajnak számít alapvetően a hullámos haj, melynél már kevésbé záródnak jól ezek a kutikulasejtek. 

Minél göndörebb a haj, annál inkább válik porózusabbá a felülete, és lesz magas porozitású, amikor a vízfelvevő, -és veszítő képessége is nagyobb a hajszálaknak. 

Mindezt természetesen erősen befolyásolja a hajszálak állapota is. Mint tudjuk, a roncsolódott, igénybe vett (festett, szőkített, formázott, időjárás által megviselt) haj esetén gond lehet e kutikulasejtek illeszkedésével is, a haj porózusabbá válhat. Száraz, durva tapintású, könnyen szöszösödik, a hajápoló termékeket gyorsan magukba cuppantják a hajszálak.

A hétköznapokban ezt észrevehetjük, ha úgy tapasztaljuk, a hajunk kifejezetten lassan szárad, illetve hajmosáskor villámgyorsan átnedvesedik.

Hajápolás a haj porozitása szempontjából

Az alacsony porozitású hajra vízbázisú hajápolókat érdemes használni, a hajolajak és más, olajbázisú készítményekre nincs igazán szüksége. Ellenben a lerakódások miatt hasznos, ha 1-2 hetente mélytisztító készítményt használunk.

Minél porózusabb a haj, annál inkább igényli a keratinos készítményeket, a hajápoló olajakat, hővédő nélkül pedig inkább neki se álljunk a hajszárításnak, hajformázásnak. A hajsluggingot is érdemes lehet kipróbálni, ha magas porozitású a hajunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése