BLOGKERESŐ

2023. július 25., kedd

Így válassz after sun szérumot

Főszezonja van az napozás utáni bőrápolóknak, aki nyaralni, strandolni készül, érthető (és hasznos), ha beszerez egy hidratáló, bőrnyugtató készítményt. Bár alapjáraton erre tökéletes megoldás egy jó minőségű testápoló is, mégiscsak erős hívószó az after sun, nem véletlen, hogy nemcsak testápoló, de szérum is kapható már e célzattal.


Ahogyan az after sun testápolók esetén már írtunk róla, alapvetően egy átcímkézésről van szó, "ugyanúgy bőrápoló, hidratáló- és vízmegkötő összetevők az alapjai - így például gyakorta találkozhatunk az INCI-ben shea- és kakaóvajjal, glicerinnel vagy épp ásványi olajjal."

Az after sun szérumok sem mások (jó esetben) mint bőrnyugtató, hidratáló összetevőkkel jól megpakolt kozmetikumok, amik szépen boostolhatják megszokott, alap hidratáló krémünket, és így valóban megadhatják azt a plusz ápolást, regenerálást, ami egy strandolással töltött nap után elkel a bőrnek.

Ezeket az összetevőket hasznos, ha tartalmazza:

- gyulladáscsökkentő összetevők, mint a panthenol, allantoin, adenosine, bisabolol, de ilyen az aloe vera kivonat is, amivel át is kanyarodunk az
- antioxidáns összetevőkre, amik szintén szuperül segítik a bőr regenerálódását. Ide tartozik az A-, C- és E-vitamin, az argán olaj, az asiaticoside, a zöld tea kivonat, és még sorolhatnánk.
- hidratáló összetevők: vízmegkötő és elzáró hidratálók összetevők egyaránt hasznosak a megpirult, fürdéstől szárazabb bőr számára. Szérumunk például lehet egy ütős hialuronsavas koktél, vízmegkötő hatással, majd egy picit táplálóbb arckrémmel az elzáró hidratálókról is szépen gondoskodhatunk. Ezek fognak védő réteget képezni a bőrön, így megakadályozva, hogy a víz a bőrünk legfelső rétegéből, az epidermisből, a környezetbe távozzon. 

Amit kerülj:

- erősen denaturált alkoholos készítmények: más az, ha az alkohol a sokadik helyen csücsül az INCI-ben, segítve más hatóanyagok hasznosulását, és más, ha orrba vágóan tolakodik felénk az üvegből.
- erősen illatosított termékek: hisz ha bőrnyugtatás a fókusz, rájuk aztán igazán nincs szükség.
- menthol: miként az after sun testápolókban, úgy a szérumokban is csupán becsapós lehet jelenlétük, valójában inkább irritáló, szártó hatású.

Ha ügyelünk a fentiekre, számos szérumot találunk a boltok polcain after sun megjelölés nélkül is, melyek segítségünkre lesznek, ha lepirult bőrünket kell babusgatni. Ám lássuk most, mit kaphatunk, ha célirányosan after sun szérumot keresünk. 

After sun szérumok



A Terra Naturi After Sun SOS Olaj-Tej Szérum pozitívuma, hogy tartalmaz növényi olajakat, E-vitamint, hidratáló és bőrpuhító összetevőket, melyek mind hasznosak a bőr számára. A gyulladáscsökkentő összetevőket azonban hiányoljuk belőle, és kár, hogy illatos (bár talán enyhe), és az INCI elején lévő alkohol sem túl szexi.
A Lancaster Golden Tan Maximizer After Sun Face Serum az ígéretek szerint a barnaságot is segít sokáig megőrizni, előnye, hogy többféle bőrazonos hidratáló összetevőt tartalmaz, továbbá bőrnyugtatókban sincs hiány, ráadásul az illatanyag is a lista legvégén, és főként a Phenoxyethanol után szerepel. 
A Sundance Napozás Utáni Éjszakai Szérum Arcra, Nyakra és Dekoltázsra esetén pozitívum, hogy a niacinamide az INCI elején található, mint ahogy az aloe kivonat és a hidratáló glicerin is. A szérum lelkét ők alkotják (és a víz), minden más összetevő már csak kiegészítőként van jelen - hurrá, az illatanyag is. Egyszerűbb mint minimalista, de jó áras. 
A Rituals The Ritual of Karma After Sun Serum tartalmaz többéle bőrazonos összetevőt, hidratáló összetevőt, bőrnyugtató és antioxidáns elemeket, kár, hogy némelyikből kevesebb jutott mint parfümből, ami jócskánt az INCI lista első felében szerepel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése