BLOGKERESŐ

2024. január 18., csütörtök

Hatóanyag-mustra: Koffein

A koffein a szépségápolás terén egy rendkívül sokoldalú összetevőként ismert: bőrünk és hajunk állapotának javítására egyaránt bevethető. A kérdés csak az, valóban érdemes a krémek összetevői közt is őt keresni, vagy csak a reggeli kávénk alkotóelemeként számíthatunk rá? 



Amit a koffeinről, mint kozmetikai összetevőről tudni érdemes

Míg vannak olyan összetevők, például a kollagén, amelyek molakulaméretüknek köszönhetően kevésbé szívódnak fel a bőrbe, addig a koffein vízben oldódó, kis méretű molekulaszerkezettel rendelkezik, ami kifejezetten jól felszívódó tulajdonságú.

Antioxidáns összetevő, vagyis segítségünkre van a szabadgyökök ellen, segíti lassítani a bőröregedés látható jeleinek kialakulását. Ezen tulajdonságai miatt pedig valóban szuper, ha valamely arcápolónk tartalmaz koffeint is - persze a hatékonyság szempontjából annál jobb, minél többféle antioxidánshoz jut a bőr, így jobb ha nem egyetlen egytől várjuk a hatást.

Így hat a koffein a szemkörnyék bőrére


A koffein javítja az erek mikrokeringését, ennek köszönhetően szívesen keverik szemkörnyékápolókba, hogy csökkentse a sötét karikák láthatóságát, illetve a szemkörnyék puffadtságát. Ám, ahogyan azt mondani szokták, "javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul". Legalábbis egy vak tesztes kutatás során szignifikáns különbséget nem tudtak kimutatni egy 3%-os koffeint tartalmazó és azt nélkülöző bőrápoló gél hatása között. Antioxidánsként azonban továbbra is számíthatunk rá, így veszteni valónk igazán nincs, ha kedvünk lenne kipróbálni.
 

Így hat a koffein a cellulitiszre



A koffeinről úgy tartják, hatással van az úgynevezett lipolízis folyamatra, vagyis a sejtjeink zsírégető tevékenységére, és serkenti a nyirokrendszer működését, ezért képes csökkenteni a cellulitisz mértékét. Ahogy Paula Begoun írja róla, "a koffein népszerűsége a narancsbőrrel kapcsolatos termékekben annak köszönhető, hogy távoli kapcsolatban áll az aminofillinnel (egy olyan összetevővel, amelyről egykor úgy gondolták, hogy javítja a narancsbőr megjelenését), amely a teofillin módosított formája, a koffein pedig teofillint tartalmaz."
Ezért található a célzott bőrápolók mindegyikében kulcsösszetevőként. Az azonban hozzá tartozik a képhez, hogy kérdéses, kimutatható-e e hatás eredménye vagy egyáltalán mérhető mértékű változást tud-e hozni egy koffeint tartalmazó bőrápoló. Erre vonatkozóan még nem születtek megnyugtatóan biztos kutatási eredmények.

Így hat a koffein a hajnövekedésre


Jó hír, a hajhullás kezelése esetén valóban megalapozottak a koffein képességei. Ennek alapja, hogy képes gátolni annak az enzimnek a működését (5-α-reduktáz enzim), mely a hajhullásban fontos szerepet játszik, valamint a haj megújuló növekedési fázisát támogatja. Ezt támasztja alá egy tanulmány, melyben egy 0,2%-os koffeines folyadékot hasonlítottak össze egy 5%-os minoxidilt tartalmazóval (a minoxidil egy FDA által jóváhagyott, kopaszság kezelésére szolgáló hatóanyag), és arra az eredményre jutottak, hogy a koffeint tartalmazó folyadék nem hozott rosszabb eredményeket a vizsgálatban résztvevő, androgenetikus alopeciában szenvedő férfiak esetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése